0
Gå ner i vikt, Hälsa

Fett på ryggen: guide till bli av med valkar på ryggen

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Har du BH-valkar eller kärlekshandtag? Fettvalkar på ryggen som du inte är riktigt nöjd med? De kanske känns lite knöliga, och du trivs inte med hur de får dig att se ut. Trots att vi i vardagen inte ser våra ryggar särskilt mycket så är just fett på ryggen något som man ofta önskar ha mindre av.

Det är inte bra att ha överflödigt fett på kroppen. Du mår bättre om du kan kontrollera fettfördelningen på kroppen. Du kommer även att få en snyggare kropp, men framför allt en sundare sådan. Här får du lära dig mer om just fettet på ryggen, en bra utgångspunkt.

Förståelse av fettackumulering

Det är inte alltid så enkelt som att du äter mycket fett och det lägger sig på kroppen. Kosten har en viktig del i hur du ser ut, men det finns även andra faktorer som spelar in. Det säger sig självt att om du intar ett överskott av fett så kan inte kroppen tillgodogöra sig detta. I stället lagras den i större eller mindre fettdepåer.

Ålder har också ett finger med i spelet, och likaså ärftlighetsfaktorn. Ibland är det ett resultat av andra sjukdomar eller svagheter, till exempel problem med sköldkörteln. Stress och ett stillasittande arbete kan vara annat som bidrar till fettackumulering.

Att fett lagras på ryggen kan bero på alla de här orsakerna. Din livsstil är alltid viktig, likaså vad du är född med för gener. Det verkar som att just åldern är en av de största orsakerna för fettvalkar på ryggen. Med årens lopp så kryper sig fettet hit, det är mer ovanligt att unga har kärlekshandtag. Det innebär dock inte att du bara måste acceptera det, att det hör till åldrandet.

Läs även: 17 superbra träna rygg hemma övningar: Ryggövningar du kan göra hemma idag!

Hälsorisker förknippade med valkar på ryggen

Som med allt annat fett kan fettvalkarna på ryggen utgöra en risk för ditt hjärta. Höga blodfetthalter är kopplade till olika sjukdomar, bland annat hjärtattack och stroke. Överflödigt fett är aldrig bra, men det som sitter runt magen är det värsta. Så – lite fett på övre delarna av ryggen behöver inte vara direkt farligt.

Förutom den fysiska effekten fett på ryggen har, så kan det påverka dig psykiskt. Det blir inte bättre av att de kallas för kärlekshandtag, för många personer är det något som gör att de känner sig mindre attraktiva eller fula. För de flesta är den inre personen det allra viktigaste, men det betyder inte att utseendet bör försummas. Speciellt inte när det inte behöver vara allt för krångligt att göra något åt det, även om det kräver en viss ansträngning.

Allmänna strategier för viktminskning

Det är framför allt tre faktorer som gör det enklare för dig att gå ner i vikt. Att bli av med BH-valkar och annat överflödigt fett på kroppen.

Sund kost

Du kan inte äta precis vad du vill och hoppas på det bästa. Det är viktigt att informera sig och lära känna vilka livsmedel eller maträtter som är de bästa för viktminskning. Samt hur stora portioner du bör äta, eller vilken tid på dygnet som är allra bäst. Kontakta gärna en näringsexpert som kan göra i ordning en plan som är anpassad till dig, din situation och fysik.

Läs även: Proteinrik mat – 21 bästa tipsen på mat med mycket protein!

Regelbunden träning

Om du kommer i gång med motionerandet så bildas en positiv dominoeffekt. Du kommer att bli starkare och gladare, vilket gör det ännu lättare att fortsätta med din viktminskning. Kroppen bildar muskler och bränner fett, vilket mångfaldigar dina ansträngningar. Även här kan det löna sig att förstå vilken form av motion som är bäst för dig.

Det är viktigt att inte ge upp utan göra det till ett regelbundet inslag i vardagen. Satsa därför på något som du tycker om. Det måste inte vara maratonlöpande, även dans kan vara riktigt bra träning. Speciellt om du varvar med lite olika former, så att du rör hela kroppen.

Vikten av sömn och stresshantering

Det här är en bit som många glömmer bort eller försummar – men som är oerhört viktig om du vill kontrollera din vikt. Utan tillräckligt med kvalitetssömn kommer du att gå upp, även om du gör allting annat rätt.

När du är stressad producerar kroppen kortisol, för att du ska klara av situationen. Det handlar inte bara om negativ stress. Det här hormonet kan dock påverka både ämnesomsättningen och hur du uppfattar ditt ätande. Du är aldrig mätt och belåten, eller så känner du att mat är en form av belöning. Genom att kontrollera din dagliga stressnivå så kommer du att se resultat på vågen. Samt på fettvalkarna på ryggen.

  • Sund kosthållning
  • Regelbunden motion
  • Tillräckligt med god sömn
  • Mindre stress

Träna bort fett på ryggen

Allmän motion eller träning är ett steg i rätt riktning. Om du har som måltavla att bli av med fett bör du inkludera vissa moment i ditt träningsprogram.

Kardioövningar

Kardio eller konditionsträning är ett bra sätt att bränna fett på. När du tränar hårt så hjärtat får jobba så bränner du energi. Kroppen tar från fettdepåerna för att klara av situationen. En fördel med kardio är att kroppen fortsätter att förbränna fett även efter avslutad träning. Ofta räcker det inte bara med kardio för att bli av med fettvalkarna.

Läs även: Vad är cardio?+ Vilka former av cardio är bäst för att gå ner i vikt?

Styrketräning för ryggmuskulaturen

Det är inte så lätt att bli av med fett genom att bara jobba med den delen av kroppen. Det finns en del övningar som hjälpa musklerna i ryggen. Ju starkare de är desto mer förbränner de. När du har en väl fungerande ryggmuskulatur så förbättras även din hållning. Även om det kan ta tid att bli av med fettvalkarna så kommer du att trivas bättre med ditt utseende.

Styrketräning handlar inte bara om att lyfta vikter. Det finns mycket bra övningar för att stärka ryggen där du ligger på magen och sakta men säkert tränar upp musklerna. Kom ihåg att det tar tid att bli starkare, musklerna måste ha en chans att återhämta sig mellan passen. Lägg upp ett schema där du varvar kardio och styrketräning för ännu snabbare resultat.

Pilates och yoga för ryggfett

Både Pilates och yoga är träningsformer som är mjuka men oerhört effektiva. Med Pilates kan du forma och sträcka ut kroppen till dess fulla potential. Musklerna blir starkare, och fettet försvinner. Hållningen förbättras och du känner dig bättre. Både Pilates och yoga hjälper dig omforma kroppen och få bättre proportioner. Medan fettet smälter bort av träningen så blir kroppsbilden som ny.

Kostförändringar för att få bort valkar på ryggen

Kosten är A och O när det kommer till att bli av med fett. Uttrycket ”Du är vad du äter” är inte alltid helt korrekt men det ligger en hel del sanning i det. När du har eliminerat eventuella fysiska orsaker till att du samlat på dig fett så är nästa steg att lägga om kosten. Det finns en del du bör göra, och även vissa saker du bör undvika.

Vikten av protein

Att lägga om kosten innebär inte att banta och leva på så gott som ingenting. Istället är det en fråga om att planera dina måltider och äta sådant som är näringsrikt men samtidigt inte ökar på fettdepåerna. Här spelar proteiner en viktig roll.

Proteiner har beskrivits som byggstenar. De bygger bland annat upp musklerna, som är så viktiga i kampen mot fettvalkarna. En vuxen person som väger runt 70 kilo bör äta 56 gram protein per dag. Det är något lägre än vad de flesta svenskar får i sig varje dag. Om du tränar och bygger muskler så bör du öka proteinintaget till cirka dubbelt så mycket.

I sammanhanget är det värt att nämna att du bör välja proteinkällor med omsorg. Det följer alltid med andra näringsämnen med proteinerna. Välj därför sådant som ger dig all den näring du behöver, men inte extra fett och annat som du inte har lika stort behov av.

Begränsa socker och bearbetade livsmedel

Socker finns så gott som överallt. Även där du inte förväntar dig. Ta därför som vana att läsa på etiketten och undvik att äta allt för mycket socker. Ersätt det gärna med frukt eller något annat som också ger dig näring, och inte bara energi.

Läs även: Sockerfällor – Mat som är falskt marknadsförd som nyttig

Det samma gäller bearbetade livsmedel. När de framställs använder man olika kemikalier och konserveringsmedel. Det är ofta inte mycket kvar av den ursprungliga råvaran. Maten smakar gott men är inte så bra för kroppen. Förutom att du kan gå ner i vikt genom att undvika den här sortens mat så är det också bra mot inflammationer av olika slag.

Öka fiberintaget

De flesta vet att fibrer är bra för magen. De hjälper dig också hålla blodsockernivån jämn och lugn. Fibrer fyller upp magen och ger dig en ökad mättnadskänsla. Allt det här gör att du enklare går ner i vikt. Det påverkar alltså inte antalet kalorier eller kolhydrater du får i dig. De gör dock mycket nytta på sidan av så att säga.

Minska alkoholintaget

Det är inget fel att ta sig ett glas vin eller en drink då och då. Om du försöker bli av med fettvalkar och rent allmänt vill gå ner i vikt kan det ändå löna sig att dra ner på alkoholen. Den innehåller inte riktigt lika mycket kalorier som fett, men ligger på en god andra plats. Naturligtvis beror det på hur mycket du dricker samt hur ofta, men var uppmärksam på att alkohol är kaloririkt. Den ger dig också ökad aptit många gånger, som kan göra det svårare att kontrollera ätandet.

Livsstilsförändring för att bli av med ryggfett

Ålder och gener är en del av orsakerna till valkarna på ryggen. Men din livsstil spelar också in på hur du mår och ser ut. Med några få förändringar kan du komma långt i kampen mot ryggfettet.

Gå ner i vikt

Det här är ett av de första stegen du bör ta. Inte genom att banta, men med en förändring av dina vanor och livsstil. Skapa goda vanor som du kan fortsätta med, när du väl har gått ner i vikt. Gör allt du kan för att komma i form, det är inte bara ryggen som kommer att må bättre.

Skapa en hållbar träningsrutin

Motion är nyckeln till styrka och muskler. I kombination med en god kosthållning som gör att du går ner i vikt så kan träning minska fettvalkarna på ryggen. Det viktiga är att hålla ut, och inte ge upp med träningen. Så försök hitta någon form av motion som du trivs med. Många trivs bäst när de varierar sin träning. Kardio, styrketräning, löpning eller promenader, dans eller något annat du tycker om.

Läs även: 9 Mycket effektiva kettlebells övningar som tränar hela kroppen!

Vikten av regelbunden sömn

Det är inte alltid du kopplar samman fett på ryggen med en god natts sömn. Ändå finns det ett samband. Utan god sömn fungerar inte kroppen. Det blir svårare att gå ner i vikt eller kontrollera vad och hur mycket du äter. Du orkar inte med träningen och kroppen reagerar också genom att hålla fast vid fettet.

Medicinska behandlingar för ryggfett

Du kanske har prövat allt för att bli av med fettvalkarna på ryggen, men du är inte riktigt nöjd. Eller så vill du att de ska försvinna med en gång, och gärna då permanent. Det finns medicinska behandlingar som inte är allt för komplicerade och som kan hjälpa dig komma till rätta med problemet.

Fettsugning innebär att fettcellerna på ryggen helt enkelt tas bort. De försvinner för alltid. Det är alltså inte en som när du bantar och fettcellerna krymper, utan de försvinner helt. Ingreppet är inte allt för komplicerat, du går hem efter några timmar. Sedan tar det några veckor innan du är helt återställd. Under den tiden har du på dig en gördel dygnet runt, för att skulptera ryggen till den form du önskar.

Psykologiska aspekter av att ha fett på ryggen

Dagens samhälle är ganska grymt när det kommer till utseendet. Du sköljs varje dag över av bilder på hur du borde se ut, enligt andra. Även du själv har vissa uppfattningar om hur du skulle vilja se ut. Om du har fett på ryggen kan det därför påverka din självkänsla. Du kan bli så medveten om dina kärlekshandtag att de stör dig, din självbild blir negativ och du mår dåligt.

Sedan kan det vara att andra retar dig för dina valkar. En del personer har inga gränser, utan greppar kanske fettet eller säger något om det. Även om ingen säger något så kan du själv vara så störd av fettet att det påverkar dig. Det kan kännas tufft att gå på stranden eller gymmet, där alla kan se din rygg.

Försök hitta motivation för förändring. Inte bara för att du tänker på vad andra tycker och tänker. Det är inte så viktigt egentligen. Utan mer för att det är bra för dig själv att bli av med överflödigt fett. Du kan göra någonting åt det. Till en början kanske du tänker på din hälsa. Men se även dig själv utan fettvalkar, och sätt igång redan idag med ett program för att minska dem.

Hjälp och stöd för dig som vill gå ner i vikt

Du kanske klarar av att ta tag i vikten helt av dig själv. Lägger upp en plan som du håller dig till. Om inte – när är det dags att söka hjälp? Om du är väldigt överviktig kan du söka hjälp i vården för fetma. Då kan de boka tid hos en livsstilssköterska som förklarar hur allting fungerar. Ger dig råd om hur du ska äta, sova och motionera. Ibland skriver läkaren ut tabletter som hjälper dig att gå ner i vikt, framför allt om du är väldigt överviktig. Det är inga mirakelmediciner, du måste lägga om din livsstil. De kan vara till hjälp, speciellt för de som är i riskzonen för kardiovaskulära sjukdomar.

Alternativt kan du själv kontakta en dietist eller coach, som sedan följer dig tills du har nått fram till ditt mål. Om du vill satsa mer på motion kan en personlig tränare vara ett bra förslag. De lägger upp ett program för dig som passar din vardag, intresse och kropp. Återigen är det bra att ha någon vid sin sida under en period, så att du får lite extra stöd att hålla ut.

Ganska många har någon form av trauma eller upplevelse i grunden som gör att de äter felaktigt. En psykolog kan hjälpa dig reda ut den inre människan, som i sin tur gör det enklare att lägga om din livsstil. Du får bland annat lära dig använda andra redskap för att hantera känslorna, i stället för mat. Kontakta gärna en terapeut som är specialiserad inom detta område.

Du är inte ensam om att slita med vikt och fettvalkar. Därför kan det löna sig att söka upp en stödgrupp eller ett forum. Antingen på nätet eller personligen. Att höra andra prata om sin kamp och problem kan ge dig perspektiv på din egen situation. Samt ge dig tips om hur du kan förändra ditt liv.

Förstå din form och acceptera dina unika egenskaper

Nu är det naturligtvis så att inte alla ser likadana ut. Tack och lov får man kanske säga, för annars hade det varit långtråkigt. Det är skillnad i olika kroppsformer, och det har inte bara att göra med vikt eller fett. Du har kanske lite större former på olika ställen, där någon annan är platt.

Det gäller att omfamna sin kroppsform, lära sig tycka om sig själv. Du är vacker som du är, acceptera det. Samtidigt så är det inget fel att vara medveten om ens mindre bra sidor. Lär dig framhäva det du tycker om med din klädsel, samtidigt som du tonar ner sådant du inte är lika förtjust i. Du måste inte ha en perfekt kropp för att acceptera och älska den.

Kroppspositivitet påverkar hela ditt liv. Om du trivs med din kropp så tar du hand om den. Äter rätt och motionerar regelbundet. Utan stress och svält, du unnar dig att må bra helt enkelt. Faktum är att om du kan omfamna hur du ser ut kommer det att göra dig lyckligare. Allt för många personer strävar efter att vara perfekta. Till och med de som vi ser upp till för skönhet sliter ibland med hur de ser på sig själva.

Målet är inte att ha en kropp utan ett gram fett eller med muskler som är hårda som stål. Målet är att älska dig själv och sköta om det du har.

Att bibehålla resultat på lång sikt

Många har tillbringat en stor del av sitt liv med att jojo-banta. Du går ner lite grand för att sedan gå upp när du inte orkar hålla dig till det stränga schemat. I stället för att göra det här bör du skapa hållbara livsstilsförändringar. Små saker som du klarar av att fortsätta med lång in i framtiden. Rutiner som du trivs med och som du orkar hålla fast vid. Både när det kommer till kosthållningen och hur du motionerar.

Det är ingen som vill ha ett återfall. Så om du blivit av med ryggfettet är det viktigt att förhindra att det kommer tillbaka. Det gör du bäst genom att fortsätta med dina nya vanor. Ät en sund kost och se till att hålla vikten i schack. Mer eller mindre, du behöver inte vara supersmal för att må bra. Fortsätt också med dina träningspass, inklusive de som styrker ryggmusklerna.

Tänk långsiktigt. Att äta sunt och motionera är en livsstil, och värt allt du investerar i det. Och när du håller dig till ditt program eller rutiner så kommer du att må bättre. Både fysiskt och psykiskt, och de två är nära kopplade till varandra.

Vanliga frågor om valkar på ryggen

Läs även: Strunta i vågen – Muskler väger mer än fett! (beviset)

Varför lagras fett på min rygg?

En del är födda med en benägenhet att lagra fett på ryggen, det är en genetisk fråga. Naturligtvis blir det inte bättre av att vara överviktig. För många är det faktiskt åldern som spelar in, när du passerar 40 brukar kärlekshandtagen göra sig påminda.

Är det möjligt att enbart minska fett på ryggen?

Det är ganska svårt (om inte omöjligt) att punktbanta bort fett. I stället bör du ta tag i hela kroppen och följa en plan som leder till allmän viktminskning. Du kan göra övningar som är fokuserade på ryggen, som ett led i att få bort fettvalkarna.

Hur lång tid tar det att bli av med valkar på ryggen?

Hur fort det går kan bero på hur din kropp ser ut i övrigt. Det är ett långsiktigt projekt, med en sund kosthållning och extra övningar. Det bästa är att ta itu med fettvalkarna så fort du ser dem, innan de har hunnit bli så stora.

Är vissa människor mer benägna att samla fett på ryggen?

Ja, en del av problemet är genetiskt. Det betyder inte att du måste ge upp redan innan du har kommit i gång. Du kanske är mer benägen att samla fett på ryggen, men det kan du motarbeta genom att fokusera på hur du blir av med det.

Kan jag bli av med ryggfett genom att bara äta rätt?

Kosten är det allra viktigaste när du vill gå ner i vikt och bli av med fett. Du kan kanske bli av med ryggfettet bara genom att lägga om din kost. För det mesta krävs det lite mer. Träningspass som är direkt riktade mot ryggen, och som gör att ryggfettet smälter bort.

Vilka övningar är bäst för att bli av med ryggfett?

Det bästa är att varva kardio med styrketräning. Beroende på din form och intresse så kan du välja träningsformer som gör ryggmuskulaturen starkare. En del övningar är enkla, flera repetitioner som slutligen ger dig resultat. Med en del använder du vikter eller hantlar, för att ge kroppen ännu mer motstånd. Det viktiga är att inte ge upp utan fortsätta med träningen tills du ser resultat.

Är det möjligt att förebygga uppkomsten av ryggfett?

Om du har en sund livsstil är risken för överflödigt fett minimal. Vad du äter och hur mycket du rör på dig är grundläggande, utan det kommer du att bli tjockare lite här och var. Du kan tona din rygg, men det viktiga är hur du lever ditt liv.

Reflektera över din personliga resa

Tänk över hur du vill se ut och hur du vill leva ditt liv. Din kropp är värdefull, och du bör ta hand om den på bästa sätt. Först och främst för att du får bättre hälsa och orkar mer i vardagen. Även utseendet kan kännas lika viktigt, och din kropp kommer att förbättras när du sköter om den.

Ryggfett kan vara genetiskt eller åldersbetingat. Om du håller vikten nere så kommer även handtagen att försvinna. Träna hela kroppen, inklusive hjärtapparaten, men tona gärna vissa delar där du vill ha lite extra smidighet. Du kan också suga bort överflödigt fett om det verkligen stör dig. Försök helst med andra metoder först, sådant som är mer naturligt.

Du är värdefull och din kropp är underbar. Oavsett hur den ser ut så är den en tillgång som du kan jobba med. Var snäll mot dig själv och satsa på hälsan. Ofta faller allting annat på plats när du lägger om din livsstil. Överflödigt fett försvinner och dina ansträngningar att träna och tona ger större resultat. Ge aldrig upp, du förtjänar det bästa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply