Massagebollar triggerboll trigger point boll köpa
Hälsa, Träning

Massageboll / triggerboll – så använder du dem (bildexempel)

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Massagebollar har blivit ett populärt verktyg för att utföra självmassage på många muskelrelaterade besvär, så som att lindra träningsvärk eller lösa upp muskelknutor. På engelska kallas dessa fantastiska verktyg för trigger point boll eller spiky balls. Men hur fungerar en triggerboll och är de värda att köpa? I den här bloggartikeln får du lite mer information om massagebollar och dess användningsområden.

Hos Gymgrossisten hittar du ett stort utbud av trigger point bollar.

Hur fungerar en trigger point boll?

Massageboll spikboll självmassage bli av med träningsvärk
Massagebollar finns i alla möjliga färger och några olika utformanden.

En trigger point boll är ett bekvämt sätt att maximera muskelåterhämtning, men kan dessa massagebollar utföra någon slags magi för kroppen? Precis som med foamroller är detta ett utmärkt verktyg att använda efter träning eller i samband med stretch.

Jag skulle inte gå så långt att säga att de kommer att förändra ditt liv, men de är behändiga att ha nära till hands när muskelspänningar dyker upp. Min använder jag för att massera nacke och axlar när jag är lite spänd och stressad, eller som i exemplen nedan efter träning.

Massageboll med piggar fördelar

Triggerbollar arbetar på det myo-fasciala -systemet för att minska muskelspänningen, förbättra blodflödet, förebygger skador och fungerar i rehabiliteringssyfte. Med det myo-fasciala systemet avses själva muskeln och dess fascia – den tunna manteln som omsluter och förbinder muskler, ben, nerver och blodkärl.

Genom att inrikta sig på vissa trigger-punkter på kroppen kan dessa massagebollar minska smärta, förbättra rörelseförmågan för specifika muskler och därefter gradvis förbättra kroppens rörelseförmåga.

Gymgrossisten har ett stort utbud av dessa trigger bollar. Se alla produkter här.

Att använda din triggerboll

Det är väldigt lätt att använda en triggerboll, bara fantasin sätter gränserna. Du kan helt enkelt sitta eller ligga på din trigger point boll och använda din kroppsvikt för att applicera tryck på en tight muskel. Genom att använda tryck och specifika rörelser kan du få din triggerboll att bearbeta spänningar och uppmuntra dina muskler att slappna av.

Använd inte en massageboll om du har en skada eller en inflammation i kroppen. Fråga en läkare eller sjukgymnast om du är osäker.

Övningar med massagebollar

Massagebollar går att använda på oändligt många sätt och vis. Här är mina favoritövningar med trigger point boll:

Övning för spända axlar

Massageboll spända axlar ont i nacken
Bli av med nackvärk och spända axlar med en massageboll.

För dig som sitter fram för datorn hela dagarna är det här en kanonövning. Jag lider själv ofta av spända axlar och stel nacke, vilket i värsta fall resulterar i kraftig huvudvärk eller annan spänningsvärk.

Den här övningen släpper på muskelknutor och spänningar i kroppen, orsakade av stress, träning eller dålig hållning framför datorn.

Gör så här: Stå med din triggerboll mellan dina övre ryggmuskler och en vägg. Använd din kroppsvikt för att rulla över bollen och applicera tryck på alla områden som känns spända.

Övning för rumpan

Massagebollar träningsvärk trigger point boll
Massagebollar är bra att ha när du har kraftig träningsvärk.

Den här övningen är perfekt om du gjort många squats (knäböj) eller annan gluteus-träning. Som ni säkert vet älskar jag att träna ben och rumpa (läs gärna mitt inlägg om hur man får en större rumpa med träning). Det resulterar ofta i kraftig träningsvärk och då hjälper en triggerboll jättemycket.

Gör så här: Ligg på rygg med knäna böjda och fötterna platta på marken. Placera din trigger point boll under din skinkor och rulla försiktigt på bollen tills du hittar en triggerpunkt. För att öka trycket, låt knäet på den aktuella sidan falla ut till sidan.

Övning för fötterna

Triggerboll hur använda vad är den bra för
En triggerboll kan användas för fotmassage, för trötta fötter, exempelvis framför tvn.

Detta är en perfekt rörelse att göra när du sitter framför tvn eller datorn. Du kan till och med göra den på jobbet eller flygplanet. I fötternas leder och i trampdynan har vi miljontals nerver. Dessa skickar signaler till hjärnan när vi rör på oss, därför är det viktigt att ha en bra fungerande muskler i foten.

Läs även: Fotmassagemaskin bäst i test

Gör så här: Placera massagebollen under din fot och tryck på bollen med din kroppsvikt genom foten. Rulla bollen från hälen mot tårna.

Köp en massageboll här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Cosmopolitanstories december 23, 2017 at 9:10 e m

  Vilken smart grej!

  • Reply Fitnessfia december 25, 2017 at 5:23 e m

   Ja, visst är det!

 • Reply Maria - hälsokonsult och professionell tränare december 26, 2017 at 7:18 e m

  Det är blandade känslor för dessa bollar 🙂 använder dem dock ibland på både mig själv och mina klienter vid behov. Först är det inte alls kul men efteråt är man lite mer vänligt inställd till dem!

  • Reply Fitnessfia december 27, 2017 at 12:23 e m

   Haha, ja det är precis så!

 • Reply Malin Lundskog december 26, 2017 at 7:56 e m

  Hatkärleken till de här … Precis som till min foam roller! Så himla bra grejer – toppentips du visar här!
  //Malin

  • Reply Fitnessfia december 27, 2017 at 12:23 e m

   Tack så mycket! Ja, de är verkligen användbara, men inte alltid så sköna just under själva användandet.

  Leave a Reply