0
gå ner i vikt med Resorb vätskeersättning
Gå ner i vikt

Kan man gå ner i vikt med Resorb?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Nu så här efter ledigheterna är det många som vill gå ner i vikt och letar efter snabba sätt. Jag upptäckte precis att något nytt florerade på sociala medier, och på forum på nätet, nämligen att att intag av Resorb (vätskeersättning) skulle kunna leda till viktnedgång. Jag blev nyfiken och har därför valt att gräva djupare i ämnet. Vad är sanning och vad är myt?

I mitten av artikeln fick jag möjligheten att ställa en fråga till dietisten Ulrika Hoffer och även få med hennes syn på saken. Resten av artikeln bygger på mina egna efterforskningar.

Vad är Resorb?

Resorb är ett märke av vätskeersättning. Kosttillskottet hjälper dig hålla salt- och vätskebalansen i kroppen eftersom det innehåller kolhydrater och elektrolyter som förbättrar vätskeupptaget.

Läs även: Hur mycket vatten ska man dricka på en dag?

Resorb används främst för att ersätta vätskeförlust vid kräkningar eller diarré, vid exempelvis magsjuka. Det kan också vara aktuellt vid kraftig svettning, som vid höga temperaturer eller vid hård fysisk aktivitet. Även äldre personer som lättare blir uttorkade vid varma temperaturer kan ha bra nytta av Resorb. 

Varför tror folk att vätskeersättning kan påverka viktnedgång?

Många får tips från sociala medier och olika forum när det kommer till allt mellan himmel och jord. Bland annat finns det influencers på bland annat Tiktok och Youtube som pratar om att vätskeersättning i koppling till viktnedgång.

Det finns även trådar på familjeliv för kvinnor som precis fött barn och som vill gå ner i vikt där man rekommenderar vätskeersättning.

I dessa inlägg och stories menar man att aptiten minskar när vätskebalansen är korrekt i kroppen.

Så finns det någon sanning i detta?

Kan man gå ner i vikt av Resorb?

Nej, det finns ingen mekanism som gör att energiförbrukningen ökar eller att näring från maten tas upp sämre när man tar vätskeersättning. Resorb innehåller socker, sötningsmedel, salt och kalium – inget av dessa leder till viktminskning.

Viktminskning kan endast uppnås genom kaloriunderskott, det vill säga att man intar mindre energi än vad man gör av med. Däremot kan överskott av både salt och kalium faktiskt vara skadligt. 

Läs även: Varför jag avråder från lågkaloridieter

Att gå ner i vikt kan upplevas som lättare om man dricker mycket vätska, men Resorb är olämpligt i det syftet. Om du tar Resorb varje dag så riskerar du att få ett överskott på elektrolyter.

Ovan information baseras på mina efterforskningar. Jag blev nyfiken på att grotta vidare i frågan. Därför ställde jag även frågan, om Resorb kan leda till viktnedgång, till Ulrika Hoffer som är dietist (i Stockholm på kliniken Hela kroppen), journalist, kokboksförfattare och föreläsare.

Viktminskning kan endast uppnås genom kaloriunderskott, det vill säga att man intar mindre energi än vad man gör av med. Det kan upplevas lättare om man dricker mycket vätska, men Resorb är olämpligt i det syftet. Då är det bättre med vanligt vatten som komplement till en balanserad kost, där det ingår mycket grönsaker (som också innehåller både vätska och kalium!). Därför avråds från att dricka vätskeersättning i tron om att det bidrar till viktminskning.

Ulrika Hoffer

Min slutsats är att det alltså inte finns någonting som pekar på att du går ner i vikt av att dricka Resorb.

Hur påverkar vätskeersättning kroppen?

Vätskebrist är inte bra. Du kan bli trött, förvirrad och kan svimma av. Så om du är i en ovanligt ansträngande situation bör du ta vätskeersättning. Exempelvis när det är väldigt varmt, om du tränar extremt hårt och om du svettas mycket – eller om du är sjuk.

Har du redan en god balans med vätskan i kroppen så behöver du ingenting extra. Vanligt kranvatten funkar utmärkt!

Är det bra att dricka Resorb varje dag?

Det är inte farligt att dricka Resorb varje dag, men det är inte heller nödvändigt i de allra flesta fall. Läs instruktionerna på förpackningen och överdriv inte ditt intag. Det finns en anledning till rekommenderad högsta dags dos.

Fördelar med vätskeersättning

Om du tränar väldigt hårt när det är varmt kan du behöva hjälp med vätskebalansen. Genom att köpa ett tillskott får du de rätta proportionerna av salter och mineraler. Många känner sig också bättre när de tar vätskeersättning under värmeböljor.

Nackdelar med vätskeersättning

Vätskeersättning innehåller ofta en hel del socker, vilket i sig inte är nyttigt, men det är inte tillräckligt mycket socker för att påverka din förmåga att gå ner i vikt negativt. Sedan är det också en risk att du får i dig för mycket kalium. Vilket i sin tur kan påverka både hjärta och hjärna negativt. Det är alltså inte helt ofarligt.

Vätskeersättning vid bodybuilding

Ett ämne som finns i vätskeersättning och som är populärt att använda för att framhäva muskulatur i samband med fitnesstävlingar är kalium. Detta eftersom kalium kan bidra till ökad vätskemängd intramuskulärt – och då ser musklerna lite större ut än om vätskan är mer jämnt fördelad i och utanför muskelceller. 

Överskott av kalium kan till exempel leda till hyperkalemi (för höga kaliumnivåer i blodet) och ge symptom som yrsel, svullnad och hjärtpåverkan. I värsta fall kan högt intag av kalium till och med vara dödligt. 

Att dricka Resorb kan faktiskt ge motsatt effekt

Resorb och annan vätskeersättning är inte framställt för att du ska gå ner i vikt. Naturligtvis är det bra att ha en vätskebalans i kroppen men det kan uppnås med helt vanligt vatten.

Med vätskeersättning får du i dig onödigt socker. Dessutom innehåller det kalium som kan vara skadligt i stora mängder.

Om du verkligen vill gå ner i vikt är det viktigt att lägga om din livsstil. Om du äter sunt, och håller koll på kalorierna, går du till slut ner i vikt. Speciellt när du kombinerar det med effektiv träning och motion. Tillskott kan vara ett stöd, men ofta bara tillfälligt. Ingenting kan ersätta kostens vikt för att bli av med överflödigt fett.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply