Pulsklocka vid träning och löpning
Träning

Pulsklocka bäst i test 2020 – få bästa träningsresultaten!

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

En pulsklocka vid träning gör det betydligt lättare att hålla koll på dina resultat, oavsett om du tränar löpning eller någon annan sport. Det vi inte mäter vet vi egentligen ingenting om och risken är stor att vi fattar felaktiga beslut. För att få det mesta ut av träningen så bör man därför planera och kontrollera den. Detta är speciellt viktigt för de som har begränsat med tid, men ändå vill uppnå goda resultat.

I det här inlägget får du tips på vilken pulsklocka som blev bäst i test 2020 och andra köpvärda modeller.

Hur du får det bästa ut av träningen

Till att börja med ska man ta reda på vad ens maxipuls är (se beräkning nedan), detta blir det referensvärde som allt jämförs med. Att lära känna sin egen kropp är ett viktigt steg i rätt riktning, och en pulsklocka vid träning är ett utmärkt verktyg. Pulsklockor gör det lättare att veta hur mycket man kan pressa sig själv, samt när det är dags att öka eller minska intensiteten.

Vilken puls ska man ligga på?

Vilken puls ska man ligga på
Beroende på vad du vill uppnå finns det olika pulsintervaller att sikta på

För att veta vilken puls du bör ligga på måste du börja med att beräkna din maxpuls:

  • För män: 220 minus ålder
  • För kvinnor: 226 minus ålder

Olika pulsnivåer:

  1. Konditionsträning: Detta uppgår till 50-60% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsintervall stärks det kardiovaskulära systemet (hjärt- och kärlsystemet). Det är ett intervall som är särskilt lämpligt för nybörjare.
  2. Fettförbränningszon: Detta uppgår till 60-70% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsområde bränns de flesta kalorier från fett. Dessutom kommer det kardiovaskulära systemet att tränas.
  3. Aerob zon: Detta uppgår till 70-80% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsområde bränns kolhydrater och fetter för att skapa energi till muskelcellerna. Detta intervall jobbar med hjärt-kärlsystemet såväl som lungorna och ämnesomsättningen.
  4. Anaerob zon: Detta uppgår till 80-90% av den maximala hjärtfrekvensen. Inom detta pulsområde kan kroppen inte längre täcka syrebehovet. Detta intervall är för utveckling av kraft och muskelmassa.
  5. Röd zon: Detta uppgår till 90-100% av den maximala hjärtfrekvensen. Detta pulsområde bör hanteras med försiktighet. Det är farligt för nybörjare och kan vara skadligt för hjärtat.

Vad är en pulsklocka?

En pulsklocka är ett träningshjälpmedel som till viss del fungerar som ett aktivitetsarmband – men med fler funktioner. De mest grundläggande funktionerna som en pulsklocka har är vanligtvis att räkna steg, spåra träningspass samt att mäta användarens puls. Utöver detta så kan pulsklockan också till viss del fungera som en smartklocka och alltså rymma ännu fler funktioner. Dessa funktioner kan vara allt från att visa sms till att hålla koll på dina sociala medier.

Alla dessa funktioner gör att pulsklockan även skiljer sig från aktivitetsarmband när det gäller utseendet. Pulsklockorna har alltså en större display och liknar allt mer en smartklocka – men med massor av särskilda funktioner för träning.

Hur fungerar en pulsklocka?

Pulsklocka vid löpning, bästa modellen garmin, suunto, tomtom, polar
Jag använder främst min pulsklocka vid löpning

Tidigare mätte vanligaste typen av pulsklocka din puls via ett elastiskt bröstband. Numer fångar de moderna pulsklockorna upp de elektriska signalerna från hjärtat direkt från din handled. Det är dock aningen mer säkert att mäta pulsen runt bröstet.

Ibland känns det som att man jobbar stenhårt, men så kanske inte är fallet? Vid varierad träning är det också viktigt att vila ordentligt mellan de hårda passen. Eftersom den bara visar kalla fakta så är en pulsklocka vid träning det allra bästa för att veta exakt hur hårt man jobbar. På detta sätt kan man hela tiden ha kontroll över sin fysik och puls.

Fördelar med pulsklocka vid träning

Det är bra att röra på sig, alla vet att motion främjar god hälsa både fysiskt och psykiskt. Att uppnå goda resultat är mycket lättare om du använder pulsklocka vid träning. Anledningen är att du kan ligga i rätt pulsnivå för dina mål (se tabellen i början av inlägget). Om du vill förbränna fett kan du ligga på en optimal pulsnivå istället för att ligga fel och inte uppnå önskade resultat.

Pulsklockor är alltså ett bra sätt att ha full kontroll över sitt träningspass. Eftersom den vanliga pulsen är känd så jämför klockan med den hela tiden. Detta gör det möjligt att anpassa sin träning mer effektivt tills man är helt återhämtad. Vissa modeller har fler funktioner som även mäter fettförbränningen, hastighet, sträcka, och så vidare. Allt efter vad man behöver för en komplett träning.

Olika typer av träning och intensitet

Istället för att gå ut för hårt i början kan det vara bra att disponera sina krafter på ett balanserat sätt. Satsa på ett varierat träningsprogram för att alla delar av kroppens muskler ska få arbeta.

Att träna i intervaller är ett bra sätt att maximera sina pass, och en pulsklocka vid träning kan vara nyckeln till detta. Högintensiv träning, långdistans och intervaller ställer alla olika krav på pulsnivå. Med pulsklockan kan man kontrollera den individuella träningen oavsett träningsform och intensitet.

Vad använder man en pulsklocka till?

Hur och till vad man väljer att använda sin pulsklocka är upp till varje individ. Den som tränar riktigt mycket kanske väljer att köpa en pulsklocka istället för ett aktivitetsarmband för att kunna få fler funktioner som gör att man också kan använda klockan i vardagen. På träningspassen kommer pulsklockan fungera som ett fantastiskt hjälpmedel som kan hjälpa en att få ut maximal effekt av din träning. Efter träningspasset kan samma klocka användas för att visa inköpslistan, eller för att ge en påminnelse om ett viktigt möte.

Den som inte tränar lika mycket kan välja pulsklockan om de vill ha en smartklocka men kanske inte har behov av de allra mest avancerade funktionerna som vissa av smartklockorna har. En pulsklocka är då ett bra mellansteg som också kan hjälpa till att öka personens aktivitetsnivå och generella hälsa på flera olika sätt. En pulsklocka har ofta många olika former av appar som påminner om fysisk aktivitet och som berömmer vid uppnådda mål, något som verkligen kan motivera en person att vara mer fysiskt aktiv.

Hur väljer man pulsklocka?

När du bestämt dig att det är en pulsklocka som är det rätta hjälpmedlet för dig till skillnad från aktivitetsarmbandet och smartklockan så har du fortfarande ett stort val kvar att göra – vilken pulsklocka du ska välja. Idag finns det många olika leverantörer och tillverkare av pulsklockor och deras mjukvara vilket kan göra valet svårt. Det bästa är att utgå ifrån vilka funktioner du känner att du behöver, men även då kan det bli svårt att välja och då är det tur att det finns test att utgå ifrån.

Vilken pulsklocka är bäst?

vilken pulsklocka är bäst garmin, tomtom, polar, suunto
Olika modeller av pulsklockor; Tomtom, Garmin och Polar

Vilken pulsklocka som är bäst just för dig beror på vad du har för behov. Det finns olika modeller för män och kvinnor, där den största skillnaden oftast är omfånget på klockans armband och design. Många modeller numer är dock unisex eller erbjuder olika omfång för armbanden.

De vanligaste märkena på marknaden är Garmin, Polar, Suunto och Tomtom. Vill du vara säker på att få en bra pulsklocka ska du satsa på någon av dessa märken.

De bästa pulsklockorna 2020

Råd och Rön släppte ett stort test i juli 2019 efter att de har testat de idag tillgängliga pulsklockorna på marknaden. I denna guide har de rangordnat de 5 bästa pulsklockorna och dessa tänkte jag presentera här nu!

BÄST I TEST pulsklocka Garmin Forerunner 45

bäst i test pulsklocka garmin forerunner 45 45s
Bäst i test pulsklocka Garmin 45 på grund av utbudet av funktioner och ett mycket förmånligt pris.

Det var Garmins klocka Forerunner 30 som kammade hem segern i Råd och Röns test av pulsklockor i slutet av 2019 och modellen Forerunner 45 är en bättre uppdaterad version. Det är inte bara designen som är mer modern, funktionerna är även de mer förbättrade 2020 hos Forerunner 45 än den 3 år gamla modellen Forerunner 30.

Detta är en slimmad och stilren klocka som är fullpackad med mängder av bra funktioner för träning. Klockan mäter din puls på din handled och utifrån denna information så kan Garmins programvaror ge dig en uppskattning om hur vältränad du är och sedan hjälpa dig öka denna nivå.

Nytt för Forerunner 45 är att klockan nu kan mäta stress, aktivitetsnivå och avslappning. Garmin Coach är ytterligare ett nytt tillägg till Garmin Forerunner 45 som erbjuder anpassningsbara, coachade träningsplaner för 5 km, milen eller ett halvmaraton. Dessutom är glaset anpassat så att du kan läsa av displayen även i solljus.

Något som är extra bra med denna klocka är att den fungerar utan att ha en mobiltelefon i närheten. Du kan ge dig ut på en löptur utan din mobiltelefon och klockan kommer ändå följa dina data med puls, steg och GPS. All denna information kan sedan analyseras i din mobiltelefon när du kommer hem igen. När klockan är kopplad till en mobiltelefon så kan den också ta emot aviseringar om sms, samtal samt notiser från sociala medier. Dessutom är priset bra och klockan finns i olika färger!

KÖP FORERUNNER 45 HÄR

BÄST men dyrare pulsklocka Garmin Forerunner 645

bäst i test pulsklocka garmin forerunner 645
Tekniskt avancerad, men lite dyr är Garmin Forerunner 645 pulsklocka

Den pulsklocka som lyckades ta andraplatsen var också en klocka från Garmin. Forerunner 645 är mer än 3 gånger så dyr som förstaplats-pulsklockan, på grund av denna klockas mer utvecklade funktioner. Denna pulsklocka har en skärm med färg och en mängd smarta funktioner så som betalningssystem (använd klockan istället för ditt kort för att betala i butiker), möjlighet att svara på sms samt en mängd olika appar från välkända tillverkare.

För träningsentusiasten kan denna klocka användas till mycket! Med hjälp av ett pulsband kan klockan analysera det mesta från din löprunda så som steglängd, balans och kadens vilket tillsammans kan sammanställas till en rapport om hur bra din träningsform är för just dig. Pulsklockornas gud är vad denna skulle kunna döpas till!

KÖP KLOCKAN HÄR

För musikälskaren: Garmin Forerunner 645 Music

bästa pulsklockan garmin forerunner 645 music
Musik direkt från pulsklockan, så du slipper springa med mobilen! Love it!

Klockan som kom på tredje plats är samma klocka som den som kom på andra plats, men denna har stöd för musikuppspelning! På klockan kan du lagra upp till 500 låtar och sedan spela upp dem via dina trådlösa träningshörlurar. Detta gör att du aldrig behöver bry dig om att ta med dig mobilen på ditt träningspass igen då du både har musik och träningsspårning i klockan utan att den behöver vara uppkopplad till din mobiltelefon.

KÖP KLOCKAN HÄR

För musikälskaren 2: Garmin Vivoactive 3 Music

garmin pulsklocka vivoactive 3
En billigare variant av föregående pulsklocka med musik. Lite enklare men desto mer prisvärd!

4:e platsen är också av tillverkaren Garmin, denna gång är det deras Vivoactive 3 Music som tar platsen. Denna påminner mycket om Forerunner 645 Music då även denna kan användas utan en mobiltelefon samt lagra och spela upp musik via trådlösa hörlurar. Vivoactive 3 Music har också trådlösa betalningsmöjligheter och kan även svara på sms när den är hopkopplad med en kompatibel mobiltelefon, en riktigt bra klocka helt enkelt!

KÖP KLOCKAN HÄR

Pulsklocka Polar M430 (5:e plats)

pulsklocka bäst i test POLAR M430 OHR
Polar var det första märke att komma in på en 5:e plats efter flera av Garmins modeller.

Den enda klocka som det fanns plats för på denna topplista som inte var Garmin hamnade här, på 5:e plats. Det är Polars klocka M430 OHR, vilket är en enkel men oerhört kraftfull pulsklocka. Här har vi alla basic-funktioner som kan tänkas behövas, och det fungerar riktigt bra. Klockan mäter din puls dygnet runt för att ge analyser om din vardag, träning och sömn!

KÖP KLOCKAN HÄR

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply