Träning

Aktivitetsarmband bäst i test 2022 – blev det fitbit även i år?

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Aktivitetsarmband bäst i test 2022 – se årets topp 3-lista innan du köper. Behöver du lite träningsmotivation eller vill du börja träna mera effektivt? Visste du att forskning tyder på att människor som använder aktivitetsarmband motionerar upp till 40 procent mer? Jag har gjort research kring vilken produkt som är den allra bästa på marknaden idag.

 1. Bästa aktivitetsarmband 2021 blev: Apple Watch Series 7
 2. Mest prisvärda aktivitetsarmband blev: Fitbit Luxe

Mer information om varje modell längre ner i inlägget.

Vad gör egentligen ett aktivitetsarmband?

Det sitter tyst på din handled och beräknar allt från antal steg till hjärtfrekvens, men vad vet du egentligen om aktivitetsarmband?

Alla aktivitetsarmband kräver att användaren anger fysiologisk data, såsom vikt, längd och kön. Detta bidrar till att aktivitetsarmbandet bättre kan tolka insamlad data.

Stegräknare & sömnanalys

Vi vet alla att aktivitetsarmband kan räkna steg, men du kanske inte visste att majoriteten av dem även registrerar sömn? Det innebär att du kan få fascinerande vetskap om den tredjedel av ditt liv som du spenderar omedveten.

Pulsmätare & stresskontroll

Om du är redo att investera i ett aningen dyrare aktivitetsarmband, kan du även räkna med att dessa prylar kan mäta saker som puls, syrehalt i blodet, hudtemperatur, svettning, stressorer och mycket annat.

Investering i en bättre produkt innebär att du kontinuerligt får reda på viktig information om din kropp och egen hälsa. Denna information kan i sin tur leda till att du gör sundare val i din vardag och även lär känna din kropp bättre.

Det är viktigt att komma ihåg att aktivitetsarmband inte enbart är ett populärt val bland elitidrottare, utan även bland vanliga människor som helt enkelt försöker nå sina vardagliga mål, såsom att gå ner i vikt eller motionera mera.

Så får du ut det mesta av ditt aktivitetsarmband

Aktivitetsarmband sömn, träning, puls, hälsa
Ett aktivitetsarmband hjälper dig att ha koll på hälsan, träningen och sömnen

Aktivitetsarmband fungerar ganska mycket som ett gym-medlemskap. Då de skiner och är splitternya är det lätt att tro att dessa kommer förändra ditt liv och slänga alla dina dåliga vanor ut genom fönstret. Sedan slår verkligheten till.

Hur skall du då använda ett aktivitetsarmband på rätt sätt, så att det inte går som ovan nämnt?

Tro inte att ditt aktivitetsarmband gör allting för dig. Det är verkligen viktigt att ha rätt inställning till hjälpmedel för att få det mesta ut av dem.

Om du använder armbandet rätt, kan det vara en otrolig motivationskälla och ett av dina bästa köp någonsin.

Mål, utmaningar och belöningar gör det roligare att träna

För att få ut det mesta av ditt splitternya aktivitetsarmband, bör du planera och skapa klara mål och utmaningar.

Sätt ett träningsmål

Majoriteten av alla produkter kommer till och med färdigt inbyggda målsättningar, men dessa är inte specifikt anpassade till dig och din livsstil.

Skriv upp ett klart mål, såsom att överskrida ett visst antal steg om dagen och höj ribban med tiden.

Utmana dig själv

Att skapa små utmaningar är även ett sätt att få ut det mesta av ditt aktivitetsarmband.

Ett aktivitetsarmband förändrar inte dina dagliga vanor – det måste du göra själv. Tur nog finns det flera sätt att ändra dina vanor med hjälp av det.

Skapa små utmaningar, såsom att sova 8h om natten eller gå till jobbet istället för att köra. De flesta aktivitetsarmband kan även kopplas till någon slags app, vilket innebär att du kan dela dina framsteg, utmaningar och mål med dina vänner på sociala medier.

Belöningar

Kom även ihåg att belöna dig själv. Det finns många sätt att göra det och det behöver verkligen inte handla om mat.

Ett roligt tips är att för varje mål du uppnår eller utmaning du klarar av lägga 10 kronor i en burk. Vid slutet av månaden kan du öppna burken och belöna dig själv med t.ex. en massagebehandling.

Aktivitetsarmband bäst i test 2022

Här har jag samlat de två vinnarna som blev bästa aktivitetsarmband 2022.

Bäst i test är tveklöst Apple Watch Series 7, som är mycket mer än smart-klocka. Den är dock ganska dyr och priserna ligger på mellan 4500 kr till 6000 kr och uppåt.

Vill du inte lägga mellan 4 500 – 6 000 kr är det bättre att satsa på ett renodlat aktivitetsarmband – i år är Fitbit Luxe som tagit hem flest utmärkelser i den kategorin.

FitBit Luxe har inte någon funktionalitet för integration med mobilen, vilket betyder att du inte får upp några notiser, samtal, osv. Däremot har den bättre batteritid än Apple Watch och som sagt ett mycket bättre pris.

Bäst i test aktivitetsarmband under 1500 kr: Fitbit Luxe

Bästa Fitbit Luxe
Fitbit Luxe finns med armband i tre olika färger samt guldarmband. Självklart finns även separata armband i olika färger och design att köpa. KÖP HÄR

Fitbit Luxe blir årets vinnare i den här kategorin av flera olika anledningar. Det här aktivitetsarmbandet har helt enkelt väldigt få brister. Dessutom får den bra betyg på flera områden, så som design, funktionalitet och kvalitet.

FItbit är en av de största aktörerna inom träningsklockor, med många olika produktserier. Totalt har de över 30 miljoner aktiva användare över hela världen, alltså personer som aktivt använder sin Fitbit för att regelbundet registrera data.

Enkel att använda

Deras egen app har blivit mycket populär och har utvecklats till en av de bästa på marknaden. Just enkelheten mellan appen och aktivitetsarmbandet är en av orsakerna till att Fitbit blivit så populära.

Fitbit-appen är enkel att komma igång med och vill man använda alla funktioner så behöver man skaffa ett premiummedlemskap. Med appen kan man sätta upp mål för sin träning och följa sina resultat.

Snygg accessoar med många alternativ

Fitbit Luxe håller full koll på all din hälsodata och du kan bära den i alla samanhang. Den har nämligen en slimmad design som fungerar lika bra en dag på stranden som vid mer uppklädda tillfällen.

Skärmen är mycket skarp och ger en klar och tydlig avläsning, där texten kan vara ganska liten utan att bli otydlig. Det innebär mindre scrollande än vad man kanske är van vid.

Saknar GPS

Det enda negativa vi vill lyfta fram med Fitbit Luxe är att den saknar egen GPS. Det innebär att du behöver din egen telefon i närheten för att den här funktionen ska fungera.

Vill man ha en liknande design, men få fler funktioner som man normalt ser i en smartwatch, då kan Fitbit Sense vara ett bättre alternativ.

Säker mätning av puls

Fitbit Luxe har fått väldigt bra omdömen när det gäller förmågan att möta hjärtfrekvens på ett tillförlitligt sätt. Det här aktivitetsarmbandet mäter dina steg under hela dagen och du har all statistik bara ett klick på skärmen bort.

Slutsats Fitbit Luxe

Det här är ett aktivitetsarmband som du bär dygnet runt. Då få koll på din sömn och din vilopuls och kan se hur dina hälsodata förbätrras allt eftersom du tränar mer regelbundet.

Med Fitbit Luxe blir det enklare att finna motivationen till träning. Det blir roligt och spännande att se hur ens hälsodata utvecklas och man får ett konkret kvitto på att det man investerar i sin träning faktiskt ger någonting.

KÖP FITBIT LUXE HÄR

Bästa aktivitetsarmband 2022: Apple Watch Series 7

Apple Watch Series 7
Apple Watch Series 7 finns i många olika färger och utföranden. Upplösningen i skärmen är den bästa någonsin.

Vill man ha ett aktivitetsarmband som dessutom är en smartwatch, då finns det inget bättre alternativ än Apple Watch Series 7.

Det här är den senaste versionen av Apples populära smartklocka och den har nu uppdaterats med en version som har 45 mm skärm. Det finns även en 41 mm-version, vilket är samma storlek som på de föregående modellerna.

Samarbete med Nike

För den som vill ha en extra sportig version av Apple Watch Series 7, finns speciella modeller framtagna tillsammans med Nike. Då får man ett sportigt armband till sin klocka. Alla armband på Apple Watch går enkelt att byta ut om man vill kunna variera sin stil.

Sätt upp mål med träningen

Apple Watch Series 7 erbjuder många trevliga funktioner för den som vill använda klockan som aktivitetetsarmband.

Den håller koll på hur många steg man går under dagen och man kan även sätta upp specifika mål för rörelse och aktivitet.

Klockan motiverar dig genom att exempelvis föreslå en snabb promenad för att du ska nå ditt dagsmål.

Många appar för träning

Fördelen med att använda Apple Watch är också att man får tillgång till många smarta appar, däribland en hel del intressanta appar för träning.

Ett exempel är den populära träningsappen Strava. Strava fungerar på Apple Watch och kan användas för att registrera dina löp- och cykelrundor.

Ta emot samtal och läsa meddelanden

Den stora och högupplösta skärmen på Apple Watch Series 7 är en fröjd att använda. Det är enkelt att navigera och om du har en iPhone får du en mycket smidig integration mellan klocka och mobil. Du kan ta emot samtal och prata direkt i klockan, läsa alla dina notiser, besvara SMS, med mera.

Inte vattentålig

Nackdelarna med Apple Watch är att den inte är vattentät och därmed inte kan användas i simbassängen.

Dessutom är batteritiden betydligt sämre än för exempelvis Fitbit. En Apple Watch behöver in princip laddas var 24:e till 48:e timma.

Slutsats Apple Watch Series 7

Det finns två alternativ för Apple Watch Series 7, där du kan välja att  få med eller utan stöd för eSIM. Med eSIM kan du ha ett eget SIM-kort i din Apple Watch och kan därmed ringa och ta emot samtal, få tillgång till internet, osv, utan att behöva ha din telefon i närheten.

Vill man ha en riktigt lyxig version av Apple Watch Series 7, så finns speciella versioner framtagna med armband från Hermés. Dessa versioner går loss på hela 15.000 kr och uppåt.

KÖP APPLE WATCH SERIES 7 HÄR

Aktivitetsarmband bäst i test 2021

Här har jag samlat de två vinnarna som blev bästa aktivitetsarmband 2021. Bäst i test är tveklöst Apple Watch Series 6, som är mycket mer än smart-klocka.

Vill du inte lägga mellan 4 500 – 6 000 kr är det bättre att satsa på ett renodlat aktivitetsarmband – i år är Fitbit Charge 4 som tagit hem flest utmärkelser i den kategorin.

Bäst i test aktivitetsarmband under 1500 kr: Fitbit Charge 4

bäst i test aktivitetsarmband 2021 Fitbit charge 4

Fitbit Charge 4 kan se ut nästan identisk med Charge 3, men det är en mycket viktig skillnad: den nyare enheten innehåller inbyggd GPS så att du kan spåra dina rundor och lämna din telefon hemma. Det finns också Fitbit Pay för kontaktlösa betalningar, och om du bestämmer dig för att ta med din telefon kan du styra din Spotify-spellista från din handled.

Den innehåller också en ny funktion som heter Active Zone Minutes. Detta är ett mått på aktivitet och baseras på rekommendationer från olika hälsoorganisationer. Det är i grunden en enkel typ av pulsträning som uppmuntrar dig att spendera tid på olika ansträngningsnivåer, baserat på din ålder och kondition (mätt med klockan).

Fitbit Charge 4 saknar en färgskärm, men dess ikoner och menyer är väl utformade och lätta att förstå. Oavsett om du letar efter sömnspårning, väderprognosen eller andningsövningar, är det bara ett par svep bort.

Smal, snygg och fylld med funktioner, överbryggar Charge 4 klyftan mellan aktivitetsband och seriösa löpklockor och är verkligen ett aktivitetsarmband för alla.

KÖP FITBIT CHARGE 4 HÄR

Bästa aktivitetsarmband 2021: Apple Watch Series 6

apple watch series 6 bästa aktivitetsarmband 2021

Apple Watch Series 6 är så mycket mer än en smart watch. Apple kastar en så lång skugga i teknikvärlden att företaget förtjänar sin egen kategori. Denna smarta klocka är mycket hälso- och fitnessmedveten. Den har en särskild funktion för hälsospårning, en pulsmätare, den är vattentät för spårning även under simning och kan även registrera trappor. Klockan känner igen en massa övningar och börjar spåra dem semi-automatiskt.

Till skillnad från Fitbit, som “bara fungerar”, ger din Apple Watch ett meddelande när den känner av ett träningspass är igång och ber dig att låta det börja spåra.

Om du vill behålla alla dina enheter i Apples ekosystem, och det finns några stora fördelar med att göra det, lönar det sig att veta vilken Apple Watch som fungerar bäst som aktivitetsarmband.

Den senaste utgåvan av Apple Watch, som heter Series 6, är ett snäpp upp i uppgradering från Series 5 (och ett större kliv upp från Series 4), så om du har en av dessa klockor kanske du inte känner att du behöver uppgradera. Med detta sagt har Apple Watch Series 6 några anmärkningsvärda funktioner som du kanske uppskattar om du har en äldre klocka.

 • Precis som i serie 5, kan skärmen alltid vara på utan att minska batteriets livslängd.
 • Apple Watch Series 6 har cirka 18 timmars batteritid mellan laddningarna.
 • Förutom hjärtfrekvensmätning och förmågan att utföra ett EKG (elektrokardiogram) på begäran, har Serie 6 en SpO2-sensor som kan bedöma syrenivån i ditt blod.
 • Det finns nu en utmärkt sömnspårare inbyggd som är tätt integrerad med iPhones larmapp och stör ej-läge.

Vill du prova en Apple Watch men inte vill spendera över 4000 kr på Series 6? Du kan få de flesta av dessa funktioner med den mycket billigare Apple Watch SE.

KÖP APPLE WATCH 6 HÄR

KÖP APPLE WATCH SE HÄR

Aktivitetsarmband bäst i test 2020

Här kommer vinnarna under 2020.

Bästa aktivitetsarmband under 1000 kr: Fitbit inspire HR

Bästa Fitbit modell Inspire HR svart armband fitbit

Fitbit Inspire HR aktivitetsarmband är en perfekt nybörjar-produkt. Med ett pris på under 1000 kr, är den det bästa alternativet för dig som vill ha ett enkelt och billigt aktivitetsarmband i hög kvalitet. Den ursprungliga varianten bara kallad Fitbit Inspire saknar mätning av hjärtfrekvensen, vilket jag anser vara en av nödvändigheterna med denna typ av produkt.

Vattentålig, med fem dagars batteritid i kombination med exklusiva funktioner och enkel design gör detta till bäst i test aktivitetsarmband 2020.

Egenskaperna:

 • Vattentålig, kan användas vid simmning
 • Hela fem dagars batteritid
 • Mäter hjärtfrekvens
 • Smartphone-aviseringar
 • Cardio Fitness Score motsvarande maximal syreförbrukning / maximal syreupptagningsförmåga och vilopuls
 • Länkar med din telefon för Connect GPS-spårning
 • Väldigt lätt och liten
 • Finns i flera färger
 • Prisvärd

Köp Fitbit till bästa pris här

VINNAREN: Garmin Vivoactive 4 / 4S

aktivitetsarmband garmin vivoactive 4 4s pulsklocka

Garmin Vivoactive 4 är inte ett billigt aktivitetsarmband, men det är också det bästa aktivitetsarmbandet i flera tester. Snittbetyget på Amazon är 4,3 av 5, vilket är väldigt högt.

Vivoactive 4 är uppföljaren till Garmins superpopulära Vivoactive 3 och Vivoactive 3 Music. Detta är en multisport-klocka som faller in någonstans i mitten av Garmins sortiment både vad gäller pris och egenskaper. Det är således inte den dyraste klockan, inte den billigaste (de billigare modellerna är Vivomove 3 och Vivosmart 4). Det är inte den med mest avancerade egenskaper heller (där hittar du Fenix 6 eller Forerunner 945) , men det är det aktivitetsarmband som är absolut bäst för det du betalar.

Garmin presterade bäst i test av Råd & Rön 2019 och fortsätter att vara det ledande märket på marknaden. Söker du en enklare och billigare variant ska du satsa på Fitbit nedan, men vill du ha en produkt som är mer än bara ett armband och en klocka är det Garmin som gäller.

Denna gång släppte Garmin två storlekar av  Vivoactive: Vivoactive 4 45 mm och den mindre Vivoactive 4S 40 mm. Val av storlek är självklart en smaksak men troligtvis är de olika storlekarna ett resultat av olika efterfrågan hos män och kvinnor.

Garmin Pay är nu standard på båda modellerna, liksom intern musiklagring. Den tidigare modellen Vivoactive 3 har inte musikstöd (endast Vivoactive 3 Music). Vivoactive 4 har cirka 3,5 GB lagringsutrymme för musik lockalt eller för offline spellistor via exempelvis Spotify.

En annan nyhet med Vivoactive 4 och 4S är animerade pass för styrketräning, konditionsträning, yoga och pilates. Ny koherens, koppla av och fokusera (långa och korta versioner) och lugna andningsaktiviteter har också lagts till klockorna.

Egenskaperna:

 • Inbyggd GPS
 • Mäter puls via handleden
 • Kompatibel med Garmin pay
 • Vattentålig
 • Streamar musik via t.ex. Spotify
 • Registrerar sömnmängd och sömnkvalitet
 • Räknar ut VO2 max (maximal syreförbrukning / maximal syreupptagningsförmåga)
 • Body Battery – visar energinivåerna och räknar ut bästa tiden att aktivitet vs vila.
 • Kan hålla koll på kvinnans mens-cykel
 • Räknar steg samt mäter hastighet, sträcka och förbrända kalorier.

Finns i två storlekar:

aktivitetsarmband garmin vivoactive 4 4s skillnad
Skillnaden i storlek mellan Vivoactive 4 och 4S

KÖP HÄR: Den mindre Garmin Vivoactive 4S passar handleder med en omkrets på 110-175 mm.

KÖP HÄR: Den större Garmin Vivoactive 4 passar handleder med en omkrets på 135-200 mm.

Aktivitetsarmband bäst i test 2019

Aktivitetsarmband bäst i test har korats av bland annat Råd & Rön. Det är definitivt viktigt att använda ditt aktivitetsarmband på rätt sätt, men det allra viktigaste är att välja det rätta just för dig. Nedan har jag samlat de tre bästa aktivitetsarmbanden idag enligt noggranna tester.

VINNAREN: Garmin Vivosport Aktivitetsarmband

Garmin Vivosport aktivitetsarmband bäst i test 2019 pulsklocka smartwatch gps
Garmin Vivosport aktivitetsarmband vann i Råd & Röns test 2019.

Garmin Vivosport blev aktivitetsarmband bäst i test 2019 enligt Råd & Rön (betyg 71/100) som gjort noggranna tester av 25 olika produkter. Vivosport är ett vattentätt aktivitetsarmband som mäter via GPS mäter steg, distans och kalorier. Utöver det mäter denna fantastiska produkt även sömn och stress (ja du läste rätt!). Displayen är tydlig och visar förutom klockslag; antal steg, aktivitetsminuter och sömn. Du kan även ta emot meddelanden och koppa upp dig mot sociala medier. Med hjälp av Garmins egna träningscommunity kan du och dina vänner peppa och tävla mot varandra.

Köp aktivitetsarmband från Garmin här.

BRA KÖP: Samsung Aktivitetsarmband Gear Fit2 Pro

samsung Ger fit2 pro aktivitetsarmband test bäst
Samsung Ger Fit2 aktivitetsarmband kom in som en god test-tvåa.

Näst bäst i test av aktivitetsarmband blev Samsung Gear Fit2 Pro (betyg 70/100). Produkten marknadsförs att den är anpassad även för simning och är vattentålig upp till 5 ATM (atmosfärers tryck). I samarbete med Speedo har man tagit fram en app för att mäta prestationerna i vattnet. I samarbete med Under Armour har Samsung skapat systemet UA Record som mäter sömn, träning och aktivitet, samt kost (wow!). Med Mapmyrun får man tillgång till ett community av löpningsentusiaster. Med Myfitnesspal räknar du kalorier. Endomondo är slutligen ett verktyg för att få maximalt ut av din träning. Detta är med andra ord ett aktivitetsarmband som har många kopplingar.

Köp aktivitetsarmband från Samsung här.

Fitbit Charge 3 aktivitetsarmband

Fitbit Charge 3 aktivitetsarmband app menscykel
Fitbit Charge 3 aktivitetsarmband – kan även följa din menscykel (om du är kvinna).

Fitbit Charge 3 aktivitetsarmband är även den en vinnare för dig som konsument. Med Charge 3 kan får du information om när din träning bränner fett, är konditionsförbättrande och när du presterar i dina peak-zoner, för att få ut det mesta av varje träningspass. Det som jag gillar med den här produkten är att den nu även anpassats till kvinnor och vår mensturationscykel. Nu kan med hjälp av Fitbit-appen mäta ägglossning, menstruation och därmed även ha koll på PMS och fertilitet. Appen kan naturligtvis även användas till vanlig mätning av träningsresultat.

Köp aktivitetsarmband från Fitbit här.

Aktivitetsarmband bäst i test 2018

Vill du titta på tidigare vinnare och kanske göra ett fynd? Dessa aktivitetsarmband bäst i test 2018 är fortfarande ett bra köp.

Polar aktivitetsarmband A370

A360 Polar aktivitetsarmband bäst i test
A370 Polar aktivitetsarmband bäst i test av Råd & Rön 2017

Polar aktivitetsband A360 blev 2017 aktivitetsband bäst i test av Råd & Rön. Modellen har 2018 ersatts av A370. Armbandet mäter all din aktivitet, inklusive din puls via handleden – dygnet runt! Polars aktivitetsarmband har flera funktioner från en smart-klocka, exempelvis smart-notiser och en färgpekskärm. Klockan tål vatten och armbandet är utbytbart.

Köp aktivitetsarmband från Polar här.

Aktivitetsarmband Fitbit Charge 2

Charge 2 Fitbit aktivitetsarmband test
Fitbit aktivitetsarmband Charge 2 knep en tredje plats på bäst i test

Fitbit aktivitetsarmband Charge 2 blev testtvåa tillsammans med ett Garmin aktivitetsarmband (nedan). Fitbit är kanske de mest kända produkterna i kategorin aktivitetsarmband. Charge 2 kan användas dygnet runt och har funktioner som pulsmätning, multisport-modus, GPS, andningspaus-uppmaning, intervaller med mera. Det är ett perfekt livsstils- och träningsarmband med diskret design. Genom OLED-skärmen kan du se dina samtal, meddelanden, aktiviteter m.m. Armbandet är utbytbart och finns i flera olika färger.

Köp aktivitetsarmband från Fitbit här.

Garmin Vivofit aktivitetsarmband

Test aktivitetsarmband Garmin vivofit 3
Garmin Vivofit 3 aktivitetsarmband var nästan lika bra som Polar vilket blev bäst i test aktivitetsarmband

Garmin Vivofit 3 blev andra aktivitetsarmband bäst i test av i Råd & Rön i år. Vivofit 3 är ett vattentätt aktivitetsarmband som mäter steg, distans, kalorier och sömn. Displayen är tydlig och visar förutom klockslag; antal steg, aktivitetsminuter och sömn. Sömnanalysen aktiveras automatiskt likaså känner den av vilken aktivitet som utförs. Garmin aktivitetsarmband synkar även med din smartphone via Bluetooth. Lite billigare än testvinnaren Polar.

Köp aktivitetsarmband från Garmin här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply