0
Osunda kroppsideal kvinna kvinnokroppen träning ätstörningar
Hälsa, Kroppsideal, Kvinnohälsa

Osunda kroppsideal inom hälsa och fitness – så bryter du dig fri!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Hälso- och fitnessbranschen har gjort ett fantastiskt jobb med att införa osunda kroppsideal och göra att kvinnor ogillar deras kroppar och sig själva. Bläddra igenom några hälsoböcker eller veckotidningarna i mataffären, scrolla runt lite på sociala medier – överallt är vi matade med idéer om hur våra kroppar bör se ut. Det är tydligt och klart vad modern hälsa och fitness handlar om: att tappa fett, komma in i en mindre klädstorlek, fixa brister och bygga ”perfekta” kroppsdelar.

Det här inlägg är en protest mot den osunda kulturen som råder i samhället kring kvinnokroppar.

Hälsa och träning har blivit något annat

Orden ”hälsa” och ”träning” som tidigare symboliserade en rödkindad person åkandes skidor i fjällen, har numer gått över till Instagram-idealet med putande rumpor och flashande av magrutor. Det känns som att det inte längre handlar om hur hälsosam du är – utan hur hälsosam du ser ut. Dessa kan faktiskt vara två olika saker. Smal är nämligen inte nödvändigt samma sak som hälsosam. I värsta fall kan dessa osunda kroppsideal leda till ätstörningar och psykisk ohälsa.

Denna hysteriska besattheten av kvinnokroppen leder till dåliga kostvanor (överätande/extrem bantning), dåligt självförtroende, frustration, dåligt samvete, missnöjdhet, besatthet av siffrorna på vågen och inköp av dyra produkter för att snabba på resultaten. Det är så illa att vissa tar till hälsoskadliga bantningspiller. Hälso- och träningsindustrin omsätter många miljarder och därför finns det naturligtvis incitament att få dig att känna dig osäker över din kropp. Det kan handla reklam om allt från att bli av med celluliter till några extra kilon. Alltid lovar de dessutom snabba resultat.

Jag är också skyldig till osunda kroppsideal

Innan jag börjar det här inlägget vill jag påpeka att jag kan framstå som en förespråkare av dessa osunda kroppsideal. Jag ger tips om hur du kan gå ner i vikt och bygga muskler. Även om jag alltid försöker att göra det ur ett hälsoperspektiv, med fokus på att må bra och inte nödvändigtvis på att se bra ut, är det inte säkert att det alltid går fram. Jag vill dock framhålla att träning och kost aldrig för mig handlat om viktnedgång eller att få en perfekt kropp. Hälsa är i mina ögon att må bra i sin kropp och sitt sinne.

Lycka kommer inte av en viktnedgång

Lycka hopp osunda ideal

Lycka för mig är att kroppen orkar och har styrkan att ta det där skuttet.

Det är fantastiskt att uppnå sina mål, vare sig de är träningsmål, viktmål eller andra mål i livet. Men, när du når ett mål är det tyvärr ofta dags att gå vidare till nästa sak på din kropp som du kan förbättra. Det kan vara en stor tillfredsställelse att klara av sina mål, men på sikt kommer inte detta att göra dig lycklig. Däremot kan du bli lycklig av endorfinerna som träningen ger, eller få mer energi av den hälsosamma maten du äter istället för skräpmat.

Som jag skrev i inlägget 5 anledningar att träna som inte har något att göra med viktminskning, är det viktigt att hitta andra mål med träning och bättre kosthållning.

Så låt oss nu ifrågasätta att vi kvinnor ska ha som livsmål att bygga en slankare, mer attraktiv kropp, utan brister, till varje pris.

Hållbar hälsa

Det är ok att vilka förändras, och visst kan det vara hälsosamt att bli av med övervikt och komma i form. Men, istället för ännu en extrem lågkaloridiet, varför inte försöka något mer hållbart? Något som verkligen fungerar –  så att du inte bara uppnår bra resultat, utan även kan behålla dem utan en enorm ansträngning resten av ditt liv. Det är bara möjligt om du tycker om processen (åtminstone större delen av tiden) och att den passar in i ditt liv (istället för att dominera det).

Jag skulle rekommendera dig att hitta en träningsform som du gillar och att läsa min bok Kosten är 80% som du kan ladda ner gratis nedan. Målet med boken är att hjälpa dig att utveckla en hållbar livsstil så att du kan behålla de resultat du uppnår till nästa år och året efter. Målet med boken är inte att du ska få din kropp ”tillbaka”, din kropp är redan här och nu!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Tess Mabon februari 1, 2018 at 3:42 e m

    Din text får mig att minnas en mening vi använde oss av mycket under tiden jag pluggade till idrottslärare.
    ”Rather fat and fit versus lean and inactive” – och vi använde den främst för att behålla oss öppna och inte döma hur våra elever såg ut i kropp. Och för att få med oss inställningen att det är viktigare att röra på sig än att sitta still.
    Det här var tidigt 90-tal….

    • Reply Fitnessfia februari 1, 2018 at 8:35 e m

      Ja, detta är så viktigt. Även om övervikt kan vara skadligt så är det faktiskt även farligt med ätstörningar och inaktivitet.

  • Reply Malin Lundskog februari 1, 2018 at 10:08 e m

    Är så med dig på detta och glad att vi är fler i branschen som verkar för hälsosam sundhet.

    • Reply Helena Roth februari 3, 2018 at 12:43 e m

      Hälsosam sundhet – bra begrepp! Det är lurigt sånt här. Gäller framhålla hälsosam sundhet, och för egen del, vikten av att vara varsam med mig själv, för att inte falla ner i sådant som kan skada mer än något annat.

    Leave a Reply