Det är populärt med ljusterapi, och det finns en rad med olika lampor på marknaden. De har visat sig vara till stor hjälp för oss som påverkas negativt av att det blir så mörkt på vintern. Själv har jag känt att avsaknaden av ljus påverkar mina hormonnivåer och därmed sinnesstämning. Innan du köper din egen ljusterapilampa kan det löna sig att skaffa lite mer information. Jag testade två lampor för att se hur bra de var, och jag blev positivt överraskad.
Min favorit ljusterapilampa bäst i test blev Beurer TL90 se bästa pris HÄR
Varför ljusterapi?
Ljus har länge använts för att lindra eller bota olika symptom. De flesta tänker kanske på depression när de hör uttrycket ljusterapi, men det är så mycket mer än det.
Vissa former av ljus har visat sig fungera bra för psoriasis och sårläkning, men också i förebyggande syfte. Även de som har en sjukdom som påverkar dygnsrytmen, så kallat försenat sömnfassymptom, har upplevt lindring med ljus.
Men framför allt skaffar sig majoriteten ljuslampor för att komma till rätta med nedstämdhet och depression. För det är något som är vanligare än många är medvetna om.
Hur ljus påverkar våra hormoner och välmående
De flesta känner sig trötta och hängiga när dagarna blir allt mörkare. Och tvärtom, när våren börjar komma så upplever de flesta en ny våg av energi. På sommaren räcker nästan dagarna inte till för allt du vill göra. Gärna utomhus och med högt tempo. Så påståendet att ljus kan påverka humöret anses vara ett accepterat faktum.
Rent vetenskapligt så finns det ett hormon i hjärnan som heter melatonin. Det produceras i tallkottkörteln och reglerar hur trötta vi är. Ju mer solljus som kommer in i hjärnan, desto mindre melatonin. Så när dagarna är mörka produceras det mer, och vi känner oss trötta nästan jämnt. Det är alltså inte så konstigt att mycket saktas ner redan på hösten, och att många nästan går i ide under de mörkaste månaderna.
Nu är det inte alltid fel att känna sig trött. Melatonin används som ett sömnmedel, både för de som har svårt att somna in och de som vaknar under natten. Men när du är allt för trött även på dagarna så blir det svårt att fungera. Allting känns tungt och livskvaliteten har en tendens att sjunka. Nedstämdhet och depression ligger då precis runt hörnet.
Professorn Torbjörn Åkerstedt som forskat på sömn och ljusterapi menar att ljusterapilampor fungerar på de flesta människorna med sömnbesvär (källa). Lampan ska dock inte användas på kvällen. Han får stöd av doktor Baba Pendse, som arbetar vid psykiatriska kliniken på Malmö sjukhus. Där ljusterapi använts under en lång tid vid en rad av olika åkommor (källa).
En ljusterapilampa kan även höja halterna av ett annat hormon, serotonin. Det kallas ibland för lyckohormonet, eftersom det gör att du känner dig glad. Så mindre trötthet och mer glädje, det låter som en bra kombination. Eftersom hormoner tar tid att stabilisera sig så kanske du inte upplever någon större skillnad med en gång.
Ger en ljuslampa D-vitamin?
Även om ljuslamporna kan ge dig bra ljus, så ger de dig inte D-vitamin för det behövs den äkta varan. När du vistas utomhus i solljus så får du automatiskt i dig D-vitamin. Förutom att det inte är så mycket ljus under vintern så har de flesta en tendens att vara inomhus också. När det är kallt och ruggigt ute så är det inte lika lätt att komma ut.
Men, till och med solen är inte tillräckligt stark under vinterhalvåret för att du ska få det du behöver. Därför kan det vara bra att komplettera med ett tillskott. Med ett enkelt blodprov kan du även se om du har för lite D-vitamin i kroppen.
Detta D-vitamintillskott är extra potent med 5000 IU. Jag brukar ta detta när det är som mörkast i Sverige. Det är lite dyrt, men det kostar mer att inte orka. I kombination med ljuslampa hoppas jag att detta kommer vara lösningen på min hormonella obalans.
Kan ljusterapi hjälpa mot vinterdepression?
Ja, vanlig nedstämdhet på grund av att solen inte lyser så mycket kan lindras med ljusterapi och troligtvis även vinterdepression.
Det här är nog nyckelfrågan som gör att så många skaffar sig en ljuslampa. De flesta känner sig lite nere under vintern. Många upplever november som svårast då dagarna bara blir kortare och kortare. Andra tycker perioden efter jul och nyår är kämpig. Mörkret ligger fortfarande tätt och festligheterna är över. Det är inte ovanligt med svåra depressioner faktiskt, för bristen på sol har ett inflytande på hela personen.
Att få lite extra energi låter lockande. Och att slippa vara så trött hela tiden är inte dumt det heller. Allt det här håller forskarna på att undersöka med olika studier. De har inte funnit helt uttömmande svar ännu. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering samt socialstyrelsen säger att de varken kan bekräfta eller förkasta värdet av behandling med ljusterapilampa (se utlåtandet här). Svårigheten är att avgöra om effekten som försökspersoner upplever beror på själva lampan eller på den så kallade placeboeffekten.
Med det sagt är det många personer som känner att ljusterapi hjälper mot vinterdepression. Kanske inte de svårare fallen, men då är det ofta något annat som ligger bakom. Det gjordes en mindre studie vid Uppsala universitet 2019. I studien visade det sig att 10 dagar med ljusbehandling gav en minskning av de depressiva symptomen med 50% hos 13 av 24 patienter.
Du måste inte heller vänta tills depressionen är ett faktum. För de som är medvetna om sin tendens att bli nedstämda kan ljusterapin göras i förebyggande syfte. Börja långt innan det blir riktigt mörkt, innan du börjar bli trött och hängig. Det kan ge dig en energiboost som gör att du klarar vintern så mycket bättre.
Ljusterapi vid utbrändhet
Det är viktigt att fundera på orsakerna till varför du inte känner dig helt på topp. Om det finns en möjlighet att det går djupare bör du uppsöka en läkare, likaså om du misstänker att något är fel på dig fysiskt. Men annars så kan nedstämdhet och utbrändhet vanligtvis lindras med ljusterapi. Vilket även är en vanlig behandlingsform när du söker hjälp på en klinik.
Ljuset påverkar dina hormoner, gör dig piggare. Det är därför en naturlig följd att du mår bättre, att du orkar med mer i vardagen. Utbrändhet brukar uppstå när du har för mycket omkring dig, antingen fysisk eller mental stress. Det är kroppens sätt att säga ifrån. När du då tillför mer energi så blir det lättare att hantera allt du har att tacklas med. För att vara säker på att du inte behöver annan behandling också kan du diskutera saken med din doktor. Men ljus har länge använts för att lindra utbrändhet.
Använd ljusterapi för att behandla eller lindra:
- Nedstämdhet
- SAD, årstidsbunden depression
- Psoriasis
- Sår, även stora och öppna sådana
- Utbrändhet
- Eksem
- Akne
- Jetlag
- Stress
- Trötthet
- Problem med dygnsrytmen
- Förebyggande syfte för mental hälsa
Ljusbehandling hemma
Det är som sagt vanligt att använda sig av ljus som en behandlingsform på de olika klinikerna. Egentligen är det något som du hittar på flera olika ställen, men kanske inte tänker så mycket på. För ljus har mycket kraft, både som värmekälla och med sin unika komposition. Solen är oerhört stark med ett ljus som ingen kan titta direkt på. Men de lampor som säljs för ljusbehandling är lagom starka. De ger mer ljus än en vanlig lampa, men ändå så pass lite att du klarar av att ha dem framför ansiktet.
En del får med sig lampan hem efter ett läkarbesök. Vissa behandlingar kanske görs på plats, men mycket kan du också göra själv. Det viktiga är ju att du fått en diagnos. Andra väljer att skaffa sig en lampa själva, antingen i förebyggande syfte eller som behandlingsmetod. De vet hur de brukar må under vintern och vill förhindra den där tunga nedstämdheten.
Så du kan med fördel både behandla och förebygga genom att ha en ljuslampa i hemmet. Det är klart att du ska välja en som är bra och som har rätt ljus för det du tänker göra. Att börja dagen med lite ljusterapi kan göra en enorm skillnad. Det blir enklare att starta upp och gå till jobbet, eller vad du än har för planer. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att energi inte är en lyx. Det ska vara möjligt att orka med en hel del i vardagen, i alla fall om du är för övrigt frisk.
Ljuslampa ansikte
Solljuset kommer in i kroppen via ögonen. Det är därför viktigt att lampan gör det samma. Många lampor ställs direkt på bordet och riktas sedan mot ansiktet. Du måste inte sitta och stirra in i lampan, men den bör lysa mot ögonen. Gör något annat samtidigt som att sitta och prata eller läsa. Då blir det helt naturligt att ögonen ibland drar sig till ljuset. Vissa lampor är ganska starka och det kan vara jobbigt att ha dem allt för nära ögonen. Ställ dem då lite längre bort, bara ljuset når fram till ögonen så blir det bra.
Ljusterapilampa hur länge?
Det här är en bra fråga. Om du sitter nära en lampa som är ganska stark så behövs det kortare behandlingstid. Man brukar säga att mellan 30 minuter och upp till ett par timmar är lagom. Många rekommenderar att du gör det några gånger i veckan, kanske varannan dag. Och vanligtvis så räcker det med några veckors behandlingstid för att du ska må bättre.
Andra föredrar att sätta på lampan varje morgon. De sitter inte så nära den, men drar nytta av ljuset ändå. Du måste inte stirra in i lampan, men håll ögonen öppna. Efter ett par veckor så kan du börja dra ner tiden framför lampan till ett par gånger i veckan.
Det är bäst att använda lampan på morgonen. Dels är det under dagen som du vill känna dig piggare. Men det förhindrar även ljuset från att påverka din dygnsrytm. Du vill vara trött på kvällen när det är dags att gå och lägga sig. Ju bättre du sover desto mer orkar du mer.
Dagsljuslampa skrivbord
På en del sjukhus har de ljusterapirum. De är helt fyllda med ljus och du behöver bara vistas där inne kortare tider för att uppleva en förbättring.
Hemma är det vanligt med en dagsljuslampa som ställs direkt på skrivbordet. Då blir det naturligt att få in ljuset i ögonen, du kan sitta och jobba samtidigt som du behandlas.
Plus att de är snygga att se på. Moderna ljuslampor är utformade för att kunna stå framme. De är lätta att använda och smälter in i en vanlig hemmiljö.
Ljusterapilampa bäst i test
Vilken lampa är då bäst för dig? Jag har testat två stycken och delar här med mig av vad jag kom fram till. Sedan finns det flera faktorer att tänka på, som pris och användningsområde.
Bäst i test ljusterapilampa Beurer TL90
Beurer TL90 är en medicinskt godkänd ljusterapilampa. Den är lite billigare än Lumie i inköp och min favorit. För mig fungerade den här lampan bäst eftersom jag tycker att Lumie är för stark. Jag tycker även att Beurer TL90 är mindre ”plastig” än Lumie. En fjärde sak förutom priset, ljusstyrkan och kvaliteten är att Beurer ljusterapilampa har en tidsindikator som visar hur länge du använt lampan.
Sammantaget gör detta att denna ljuslampa mitt första val, ett riktigt bra köp. Om man tittar på recensionerna så har många andra personer samma positiva upplevelse.
Många som jobbar hemifrån har använt den för att må bättre under vintern, och är verkligen nöjda med resultatet. Den är liten och nätt, lätt att ställa direkt på skrivbordet. Speciellt nu när det är omöjligt att resa utomlands, så har ljusterapi blivit viktigare än någonsin.
Beurer ljusterapilampa använder LED-lampor. Ljuset är varmt men kyligare än Lumie. Ljuset är flimmerfritt, och naturligtvis fritt från UV. Lampan är energisparande vilket ju alltid är ett plus.
Denna ljuslampa kan användas varje dag, helst på förmiddagen eller på morgonen. Det räcker med 30 minuter för att du ska få önskad effekt.
Tekniska fakta:
- 36W dubbla lysrör
- 10,000 lux
- 6500 Kelvin
Cirka pris: 1499 kr
Ok men dyr: Lumie Brazil ljusterapilampa
Det här är också en riktigt bra lampa som är medicinskt godkänd, men den är lite dyr i inköp. Jag tyckte tyvärr att ljuset var alldeles för starkt, och det fanns ingen möjlighet att justera ljuset.
Denna Lumie ljusterapilampa har dock fått jättebra recensioner, så det är möjligt att jag är extra känslig. Jag har blåa ögon, som vetenskapligt bevisat ska vara mer ljuskänsliga.
Lampan är läckert utformad, den buktar lite inåt. Jag tycker dock att den är lite plastig, speciellt om man jämför med Beurer ljusterapilampa. När du först får hem den måste du ta ur skumgummi som är satt runt lysrören för att skydda dem, detta behövs inte med Beurer som är mer stabil i designen.
Lumie Brazil ger ett varmt, gult ljus och rekommenderad behandlingstid är 30 minuter om dagen.
En del, med mig, upplever alltså denna ljusterapilampa som lite för stark. Jag testade att sätta mig längre ifrån, men jag tyckte även då att jag blev bländad. Eftersom man ska sitta med ögonen öppna, blev detta till slut plågsamt för mig. Med det sagt är det inte meningen att du ska titta direkt in i ljuset, utan det räcker med att ha ögonen öppna så hittar ljuset in av sig självt.
Tekniska fakta:
- 3st 36W lysrör
- 10,000 lux
- 6400 Kelvin
Cirka pris: 2095 kr
Slutsats
Jag tycker det är skönt med ljusterapi och kommer verkligen att använda min lampa. Detta för att jag kämpar med hormonobalanser i kroppen och kan lätt bli nedstämd om vintern blir för lång och mörk.
En ljusterapilampa ger ett snarlikt solljus och allt du behöver göra är att trycka på knappen. Lampan är lätt att använda och du behöver inte sitta där så länge. Jag sätter på den och gör sedan andra saker.
Det känns helt naturligt att få med sig lite extra ljus på det här sättet.
Även om du inte känner dig nedstämd så kan ljusterapi ge dig det där lilla extra. En boost när du som bäst behöver den. För alla upplever vi att det blir lite tuffare med det mesta under vinterhalvåret. Så när du har ett enkelt sätt att få mer energi är det bara att satsa på det!
No Comments