0
Kalorier i alkohol - kalorier vin, öl, sprit, drinkar
Kost och mat

Varför kalorier i alkohol är annorlunda än andra kalorier

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kalorier i alkohol är något att verkligen se upp för! Även om jag tycker om att ta ett glas vin då och då, dricker jag sällan mer än ett par glas och inte ofta. Alkohol innehåller hundratals kalorier – men det är inte det värsta. Läs mer nedan om varför alkohol kalorier beter sig annorlunda.

Varför alkohol kalorier är värre än andra kalorier

Alkohol kalorier är riktigt dåligt för hälsan. Och det beror faktiskt inte i sig på att alkohol innehåller mycket energi. Att förtära alkohol förhindrar nämligen kroppen tillfälligt från att bränna fett.

När du dricker alkoholhaltiga drycker avstannar din ämnesomsättning, som egentligen borde vara upptagen med att ge kroppen energi av det du senast åt, och ägnar sig istället åt att förbränna alkoholen. 

Din kropp kan nämligen inte lagra kalorier från alkohol till senare, som den gör med kalorier från mat. Resultatet är att det du nyligen åt lagras som fett, istället för att användas i kroppen som energi (källa).

Lästips: Så förbränner du 500 kalorier på 30 minuter bäst

Kalorier i alkohol – vilket alternativ är bäst/värst?

Söta likörer (och cocktails med dem) innehåller mest socker. Söta viner kommer näst. Torra viner kan däremot innehålla ganska lite socker.

Nedan hittar du en tabell med den sprit som innehåller mest respektive minst kalorier

Vodka annan starksprit kalorier

Starksprit har en hög alkoholhalt men de är inte söta. Det innebär att kalorierna i princip enbart kommer från själva alkoholen och inte socker (rent tekniskt är ju alkohol socker, men du förstår vad jag menar).

Vodka innehåller många kalorier, men det behövs inte så mycket av det för att göra en kalorivänlig drink. Blandar du med exempelvis mineralvatten eller någon dryck med lågt kaloriinnehåll, så har du ett bra alternativ om du vill hålla kalorierna nere.

Vin kalorier (även Prosecco, Cava och Champagne)

Vin kalorier lista tabell
Kalorier i vin och Cava, Champagne, Prosecco

Antalet kalorier i vin beror delvis på alkoholhalten och delvis på hur sött vinet är. Skillnaden mellan ett vitt vin som har låg alkoholhalt och ett mer alkoholrikt rött vin är ganska stor, ca 50-60 kalorier per glas.

Många tror kanske att Champagne och annat bubbel är extra kaloririkt men det är faktiskt tvärt om. Ett glas Processo, Cava eller Champagne är ett bra val om du ändå ska dricka alkohol.

Kanske något för dig: Svårt att bli av med de där sista kilona? Så bryter du igenom en viktplatå

Öl kalorier

Öl är knepigt. Det är relativt lätt att avgöra om ett vin har mycket socker genom att smaka på det, men det finns inget enkelt sätt att undvika söta ölsorter. Det beror på att många öl innehåller icke-söta sockerarter som maltos eller glukos. De sockerarterna kan döljas av ölens bitterhet och vara en riktig kaloribomb.

Alkohol med minst kalorier

Alkohol kalorier - minst mest bäst - kalorier alkohol tabell
Olika typer av alkohol och kalorier för ett glas. 1,5 oz = ca 45 ml, 5 oz = ca 150 ml, 12 oz = ca 350 ml

Bra val är vin, helst torrt vitt vin. En spritzer vin + sodavatten sänker alkoholhalten och även kalorier per milliliter. Även ren alkohol exempelvis vodka, eller blandat med sodavatten. Vill absolut gå på drinkarna är Martini, Vodka-cranberry och Gin & tonic bra val. Vissa lättare ölsorter kan också gå bra, men var försiktig med att ta för många!

De värsta valen är söta drinkar. Exempelvis Piña colada och Margarita som har runt 250 kalorier per drink*. Även söt cider och kraftiga ölsorter är fulla av kalorier.

Kalorier i drinkar

Kalorier drinkar tabell, hur många kalorier har drinkar
Kalorier i drinkar. 3,5 oz = ca 100 ml, 5 oz = ca 150 ml, 8 oz = ca 240 ml

*Beroende på vilka ingredienser som används.

Alkoholfria alternativ då?

Då har vi avklarat all alkohol, vad gäller då för alkoholfria alternativ? Är det mycket mindre kalorier i alkoholfri öl eller ett alkoholfritt vin?

Kalorier alkoholfri öl

Alkoholfri öl har också en hel del kalorier, men mindre än vanlig öl. Anledningen är att alkohol lyfter smaken i ölen och balanserar upp den beska smaken som annars uppstår. Om alkoholen tas bort måste denna funktion kompenseras och det görs med hjälp av tillsatt socker.

Medan en starköl (5,2%) innehåller ca 45 kalorier per deciliter så innehåller en alkoholfri öl ca 20 kalorier per dl.

Kalorier alkoholfritt vin

När det gäller vin är det ganska stor skillnad på kalorier i vanligt vin och ett alkoholfritt vin. Per deciliter innehåller torrt eller halvsött vitt vin (12,5–13,5 %) ungefär 70-80 kalorier medan ett alkoholfritt vin innehåller cirka 10 kalorier per deciliter.

Läs även: varför energidryck är skadligt för hälsan

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kis september 27, 2017 at 11:48 e m

  Intressant om alkohol och sockerhalt. Har aldrig tänkt på det ut det perspektivet. Om jag ser tillbaka när jag drack och vad jag gillade att dricka. Baileys var favorit, mycket socker, torrt vin var ingen favorit. Brydde mic mer om socker effekten än om det blev ringar runt midjan!

  • Reply Fitnessfia september 28, 2017 at 12:19 f m

   Absolut! Jag undviker att dricka alkohol av många anledningar. Kalorierna i sig är inte det enda, det är hur man mår av alkohol. I stunden är det trevlig, men att alkohol har en negativ effekt på människor är det väl ingen som missat? Jag har ingen lust att bli bakis, vill kunna träna och må bra, vill inte ligga hela dagen i sängen och må kasst. Har du slutat pga att du utesluter socker?

 • Reply Webbtanten september 28, 2017 at 4:42 f m

  Jag älskar rödvin och vill inte utesluta det. Det kan vara provocerande att säga, men 1-2 glas till maten ibland njuter jag enormt av. Sprit slutade jag med för många år sen.

  • Reply Fitnessfia september 28, 2017 at 11:57 f m

   Jag gillar också vin precis som jag skriver i inlägget. Det här är ingen moralpredikan om att aldrig dricka alkohol, det är information om att alkohol beter sig annorlunda än andra kalorier. Njut av vinet!

 • Reply Alexandra september 28, 2017 at 7:52 f m

  Och inte nog med det – ofta intas ju rätt andra energitäta livsmedel tillsammans med alkoholen! Chips och liknande.

  Jag försöker generellt att inte dricka mina kcal. Alkohol dricker jag bara kanske 2-3 gånger per år, så det är så pass sällan att när jag väl dricker det så bryr jag mig inte om energimängden i det utan dricker det jag vill. 🙂 Jag blir så sjukt bakis av endast lite alkohol så det är liksom inte värt det, plus att jag tycker inte ens att det är speciellt gott.

  • Reply Fitnessfia september 28, 2017 at 11:59 f m

   Ja exakt, jag tar gärna ett glas vin till maten någon gång. Eller ett glas när jag är på fest, men jag nöjer mig med det. Har ingen lust att bli bakis och känner att dagen efter blir värre ju mer sällan jag dricker.

  Leave a Reply