Kalorier i alkohol - kalorier vin, öl, sprit, drinkar
Kost och mat

Varför kalorier i alkohol är annorlunda än andra kalorier

Kalorier i alkohol är något att verkligen se upp för! Även om jag tycker om att ta ett glas vin då och då, dricker jag sällan mer än ett par glas och inte ofta. Alkohol innehåller hundratals kalorier – men det är inte det värsta. Att förtära alkohol förhindrar tillfälligt kroppen från att bränna fett. När du dricker stoppar din ämnesomsättning, som egentligen borde vara upptagen med att ge kroppen energi av det du senast åt, och ägnar sig istället åt att förbränna alkoholen. Anledningen är att din kropp inte kan lagra kalorier från alkohol till senare, som den gör med kalorier från mat.

Resultatet är att det du nyligen åt lagras som fett, istället för att användas i kroppen som energi (källa).

Kalorier i alkohol – vilket alternativ är bäst/värst?

Söta likörer (och cocktails med dem) innehåller mest socker. Söta viner kommer näst. Torra viner kan däremot innehålla mycket lite socker.

Öl är knepigt. Det är relativt lätt att avgöra om ett vin har mycket socker genom att smaka på det, men det finns inget enkelt sätt att undvika söta ölsorter. Det beror på att många öl innehåller icke-söta sockerarter som maltos eller glukos. De sockerarterna kan döljas av ölens bitterhet och vara en riktig kaloribomb.

Alkohol med minst kalorier

Alkohol kalorier - minst mest bäst

Olika typer av alkohol och kalorier för ett glas. 1,5 oz = ca 45 ml, 5 oz = ca 150 ml, 12 oz = ca 350 ml

Bra val är vin, helst torrt vitt vin. En spritzer vin + sodavatten sänker alkoholhalten och även kalorier per milliliter. Även ren alkohol exempelvis vodka, eller blandat med sodavatten. Vill absolut gå på drinkarna är Martini, Vodka-cranberry och Gin & tonic bra val. Vissa lättare ölsorter kan också gå bra, men var försiktig med att ta för många!

De värsta valen är söta drinkar. Exempelvis Piña colada och Margarita som har runt 250 kalorier per drink*. Även söt cider och kraftiga ölsorter är fulla av kalorier.

Kalorier drinkar, hur många kalorier har drinkar

Kalorier i drinkar. 3,5 oz = ca 100 ml, 5 oz = ca 150 ml, 8 oz = ca 240 ml

*Beroende på ingredienser som används.

Läs även mitt inlägg om energidryck.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Kis september 27, 2017 at 11:48 e m

  Intressant om alkohol och sockerhalt. Har aldrig tänkt på det ut det perspektivet. Om jag ser tillbaka när jag drack och vad jag gillade att dricka. Baileys var favorit, mycket socker, torrt vin var ingen favorit. Brydde mic mer om socker effekten än om det blev ringar runt midjan!

  • Reply Fitnessfia september 28, 2017 at 12:19 f m

   Absolut! Jag undviker att dricka alkohol av många anledningar. Kalorierna i sig är inte det enda, det är hur man mår av alkohol. I stunden är det trevlig, men att alkohol har en negativ effekt på människor är det väl ingen som missat? Jag har ingen lust att bli bakis, vill kunna träna och må bra, vill inte ligga hela dagen i sängen och må kasst. Har du slutat pga att du utesluter socker?

 • Reply Webbtanten september 28, 2017 at 4:42 f m

  Jag älskar rödvin och vill inte utesluta det. Det kan vara provocerande att säga, men 1-2 glas till maten ibland njuter jag enormt av. Sprit slutade jag med för många år sen.

  • Reply Fitnessfia september 28, 2017 at 11:57 f m

   Jag gillar också vin precis som jag skriver i inlägget. Det här är ingen moralpredikan om att aldrig dricka alkohol, det är information om att alkohol beter sig annorlunda än andra kalorier. Njut av vinet!

 • Reply Alexandra september 28, 2017 at 7:52 f m

  Och inte nog med det – ofta intas ju rätt andra energitäta livsmedel tillsammans med alkoholen! Chips och liknande.

  Jag försöker generellt att inte dricka mina kcal. Alkohol dricker jag bara kanske 2-3 gånger per år, så det är så pass sällan att när jag väl dricker det så bryr jag mig inte om energimängden i det utan dricker det jag vill. 🙂 Jag blir så sjukt bakis av endast lite alkohol så det är liksom inte värt det, plus att jag tycker inte ens att det är speciellt gott.

  • Reply Fitnessfia september 28, 2017 at 11:59 f m

   Ja exakt, jag tar gärna ett glas vin till maten någon gång. Eller ett glas när jag är på fest, men jag nöjer mig med det. Har ingen lust att bli bakis och känner att dagen efter blir värre ju mer sällan jag dricker.

  Leave a Reply

  Close