0
Yerba mate köpa sverige hälsofördelar kaffe
Hälsa, Kost och mat, Livsstil

Bättre än kaffe? 7 Hälsofördelar med Yerba Mate

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Yerba mate är en traditionell sydamerikansk dryck som har blivit populär världen över. Jag kom först introducerad till mate när jag bodde i Brasilien, men drycken är allra mest populär i Argentina. Yerba mate sägs ha styrka av kaffe, hälsofördelarna med te och ge glädjen av choklad. I den här artikeln får du en detaljerad granskning av Yerba mate och dess 8 bästa hälsofördelar.

Jag fick tag på tebladen hos Bodystore.com och du kan köpa dem HÄR.

Vad är Yerba Mate?

Yerba mate är ett örtte från blad och kvistar från västen Ilex paraguariensis. Bladen torkas vanligtvis över eld. När drycken ska konsumeras läggs bladen i kokande vatten. Yerba mate dricks traditionellt från en behållare som kallas en ”kalebass” och sippas med ett metallstrå som har ett filter i sin nedre ände för att spänna ut bladfragmenten. Att dela  teet från den här traditionella kalabassen sägs vara ett tecken på vänskap och bindning.

Fördelar med Yerba Mate

Yerba mate koffein

Även påven gillar att sippa på lite mate-te. (Foto: lånad bild)

1. Rika på antioxidanter och näringsämnen

Yerba mate innehåller flera fördelaktiga växtnäringsämnen, inklusive:

  • Xanthiner: Dessa föreningar fungerar som simulanter. De inkluderar koffein och teobromin, som också finns i te, kaffe och choklad.
  • Koffeoylderivat: Dessa föreningar är de främsta hälsofrämjande antioxidanterna i te.
  • Saponiner: Dessa bittra föreningar har vissa antiinflammatoriska och kolesterolsänkande egenskaper.
  • Polyfenoler: Detta är en stor grupp av antioxidanter, kopplade till en minskad risk för många sjukdomar.

Intressant nog är antioxidantstyrkan hos Yerba mate te något högre än i grönt te. Dessutom kan mate innehålla sju av nio essentiella aminosyror, samt nästan alla vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Teet innehåller emellertid mycket små mängder av dessa näringsämnen, så det är osannolikt att det räcker.

2. Kan öka energi och förbättra mental fokus

Vid 85 mg koffein per kopp innehåller Yerba mate mindre koffein än kaffe men mer än en kopp te. Precis som någon annan koffeinfri mat eller dryck, har den förmågan att öka dina energinivåer och få dig att känna dig mindre trött.

Koffein kan också påverka nivåerna av vissa signalmolekyler i hjärnan, vilket gör det särskilt fördelaktigt för ditt mentala fokus. Flera studier på människor visade på ökad pigghet och förbättrad reaktionsförmåga hos deltagare som konsumerade mellan 37,5 och 450 mg koffein.

Dessutom anses yerba mate-te öka vakenheten lika bra som kaffe, men utan störande biverkningar.

3. Kan förbättra fysisk prestanda

Koffein är också känt för att förbättra muskelkontraktioner, minska trötthet och förbättra tränings-prestanda med upp till 5%. Eftersom Yerba mate innehåller en måttlig mängd koffein, kan de som dricker det förvänta sig liknande fysiska fördelar. Faktum är att en ny studie testade effekterna på friska män och kvinnor. De som fick en 1 grams kapsel av yerba mate strax före träning brände 24% mer fett under måttlig intensiv träning.

Den optimala mängden att dricka före träning är för närvarande okänd.

4. Kan skydda mot infektioner

Yerba mate kan hjälpa till att förebygga infektioner från bakterier, parasiter och svampar. En studie visade att en hög dos extrakt avaktiverad E. coli, en bakterie som orsakar matförgiftningssymtom som magkramper och diarré. Föreningar i yerba mate kan också förhindra tillväxten av Malassezia furfur, en svamp som är ansvarig för flagande hud, mjäll och vissa hudutslag.

Forskning har även visat att vissa föreningar i drycken kan ge ett visst skydd mot gastrointestinala parasiter.

Dessa studier har gjort i labb på isolerade celler, därför behövs mer forskning.

5. Kan hjälpa dig att gå ner i vikt och bli av med bukfett

Studier på djur har visat att Yerba mate kan minska sötsuget och öka ämnesomsättningen, vilket kan hjälpa till med viktnedgång. Samtidigt tyder forskning på människor att teet kan öka mängden lagrad fett som bränns till energi.

Vidare fann en ny 12-veckors studie bland överviktiga personer att de som intog 3 gram Yerba mate per dag i genomsnitt tappade 0,7 kg. De minskade också deras midjemått, vilket indikerar på att de faktiskt förlorade bukfett.

6. Kan förbättra ditt immunsystem

Yerba partner innehåller saponiner som är naturliga föreningar med antiinflammatoriska egenskaper.

Dessutom innehåller teet små mängder vitamin C, E-vitamin, selen och zink. Dessa antioxidanter kan stärka immunförsvaret och främja hälsan.

7. Sänker blodsockernivån

Yerba mate kan hjälpa till att sänka blodsockret och minska vissa av besvären som är förknippade med diabetes. Faktum är att en ny studie rapporterar att det kan förbättra insulinsignaleringen hos djur.

Det kan också hindra bildandet av avancerade glykations-restprodukter (AGE), vilka är involverade i utveckling och försämring av många sjukdomar.

Köp Yerba-te i Sverige här.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply