0
Hår träning hårhälsa träning tvätta håret torrschampo
Hälsa

Mina bästa hårvårdstips för dig som tränar

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Hårvård och träning är ett särskilt kapitel. För även om träning och bra kost stimulerar hårväxt, så finns det även utmaningar. Dessa handlar om att sköta om håret, och att inte utsätta det för onödigt slitage och tvätt. Samtidigt innebär hård träning att du svettas och därmed har ett ökat behov av rengöring.

I det här inlägget delar jag med mig av mina bästa tips och strategier när det kommer till hår och träning. Inlägget är skrivet i samarbete med Bobbys haircare.

Träning och hårvård

Träning och hårvård scrunchie sammet
Se till att skydda ditt hår under träning. Att använda en scrunchie istället för en ”vanlig” hårtofs (som i värsta fall har metallbit) gör att håret inte utsätts för onödigt slitage. Fler hårvårdstips längre ner!

För dig, som precis som jag, tränar väldigt mycket kan det här med hårvård vara särkskilt problematiskt. När vi tränar svettas vi, och det leder till ett ökat behov av att hålla håret rent och fräscht. Samtidigt så påverkar väldigt regelbunden tvätt hårets kvalitet.

Jag har här samlat mina bästa tips för att underhålla håret för dig som tränar mycket:

 1. Tvätta håret regelbundet: Det är nödvändigt att tvätta håret regelbundet när du tränar mycket, vilket gör det extra viktigt att använda bra produkter som inte sliter på håret i onödan. Om möjligt tvätta inte håret i för varmt vatten, då det kan torka ut håret och göra det skört. Undvik att gnugga håret för mycket med handduk efter tvätt eftersom det sliter.
 2. Använd torrschampo: När du har tidsbrist och inte hinner tvätta håret ordentligt efter träningen rekommenderar jag att du köper ett bra torrschampo. Torrschampo är en utmärkt akutlösning för att ta bort svett, lukt och smuts från hår och hårbotten. Perfekt när du vill hinna träna på lunchen!
 3. Skydda håret: När du tränar är det viktigt att du skyddar håret ordentligt. Använd inga hårband med metallbitar, använd istället en scrunchie som är mjuk mot håret. Att fläta håret är också en bra metod för att skydda håret under träningen.
 4. Använd en bra hårinpackning: Se till att ge håret regelbunden återfuktning, precis som att du smörjer in torr hud behöver håret även det hjälp på traven ibland. Det gäller framförallt för oss svenskar som har ett tort klimat och vinter nästan hela året. Har du dessutom behandlat ditt hår, genom att färga eller slinga, är det extra viktigt med en bra hårinpackning eller mask. En gång i veckan är lagom.
 5. Undvik styling: Efter att du precis tvättat håret är det bra att låta det vila. Låt gärna håret dropptorka istället för att använda en hårtork. Detta är inte alltid möjligt, om du duschat på gymmet och måste ta dig hem men när du är hemma kan du med fördel låta håret vila. Varma plattänger och hårtorkar kan nämligen göra håret skört och torrt.
 6. Ät en hälsosam kost: Träning och kost går hand i hand, och så gör även kost och hårkvalitet. En hälsosam kost med mycket protein, vitaminer och mineraler kan bidra till att håret växer och håller sig friskt. Ät gärna en varierad kost med grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och proteinrika livsmedel som fisk, kyckling och ägg. Komplettera med hårvitaminer om ditt hår behöver lite extra kärlek.

Genom att följa dessa tips kan du hålla håret rent, friskt och starkt även om du tränar och svettas mycket.

Hur påverkar träning hårkvalitet?

Hur påverkar träning hårkvalitet?
Träning påverkar håret bådet positivt och negativt. Det är viktigt att förstå vad du själv kan göra för att förstärka de positiva effekterna och förebygga de negativa.

Träning har faktiskt både positiva och negativa effekter på håret. Här är några exempel på hur träning kan påverka hår och hårkvalitet:

Positivt:

 1. Ökad blodcirkulation: Det är ett faktum att träning ökar blodcirkulationen i kroppen och det betyder även att cirkulationen ökar i hårbotten. Detta leder till att mer syre och näringsämnen transporteras till hårsäckarna, vilket främjar både hårväxt och hårkvalitet.
 2. Hormonutsöndring: Träning är som ett lyckopiller eftersom det påverkar hormonbalansen i kroppen. Några av dessa hormoner påverkar hårväxten och hårkvaliteten positivt.
 3. Träning och kost: Att du som tränar ofta har en bättre kost än dem som inte tränar är också ett faktum. Bra kost innebär förutsättningar för att ge håret de viktiga näringsämnen som det faktiskt behöver.

Negativt:

 1. Ökad svettning: När du tränar ökar svettproduktionen, vilket gör håret blött och smutsigt. Det leder till ökat behov av att tvätta håret, något som ökar slitaget på håret.
 2. Skador på håret: Vissa typer av träning, exempelvis simning, har en kraftig påverkan på håret. Utöver att vissa träningsformer sliter på håret, kan även hårband och dåliga hårtofsar skada ditt hår. Se till att skydda håret med bra hårband och/eller håruppsättning.
 3. Uttorkning: När du tränar är det väldigt viktigt att du dricker mycket vatten, eftersom att du svettas extra mycket. Om du inte får i dig tillräckligt med vätska kan ditt hår påverkas negativt.

Sammanfattningsvis kan träning ha både positiva och negativa effekter på hårets hälsa och kvalitet. För att förstärka de positiva effekterna av träning för håret bör du se till att äta en bra kost, dricka ordentligt med vatten och undvika att håret blir skadat under träning.

Vad ska man äta för att få finare hår?

Vi var inne på det lite tidigare men jag vill ändå förtydliga mer hur viktigt det är med en bra kost för att ditt hår ska växa och må bra. Här är en lista på olika födoämnen som kan bidra till att få finare hår:

 1. Protein: När du tränar mycket behöver du protein för att få musklerna att växa men visste du att även håret huvudsakligen består av protein? Så satsa på en proteinrik kost bestående av livsmedel som fisk, kyckling, ägg och baljväxter eftersom det kan bidra till att stärka och förbättra hårkvaliteten.
 2. Omega-3: Ett tillskott som är väldigt vanligt är Omega 3, men visste du att det går lika bra att få i dig denna nyttiga fettsyra genom livsmedel som: fet fisk, nötter och avokado? Omega 3 kan nämligen hjälpa till att återfukta håret och ge en bättre glans.
 3. Gröna grönsaker: Något av det bästa du kan äta är gröna bladgrönsaker, som spenat och grönkål. Förutom att de innehåller få kalorier, är rika på vitaminer och antioxidanter, så bidrar de även till att stärka håret och främja hårväxt.
 4. Bär: Även bär, som blåbär och hallon, är rika på antioxidanter. Precis som med gröna bladgrönsaker hjälper dessa livsmedel till att skydda håret från skador och främja hårtillväxt.
 5. Fullkornsprodukter: Ni som följer bloggen vet att jag gärna tjatar om att äta fullkorn. Fullkornsprodukter, är exempelvis havregryn, quinoa och fullkornsris. Dessa näringsämnen är rika på vitaminer och mineraler som bidrar till att förbättra kroppen och hårets välmående.
 6. Vitaminer och mineraler: B-vitaminer, järn, zink och biotin är viktiga näringsämnen för god hårhälsa. Om du är orolig över att inte få i dig tillräckligt med dessa näringsämnen kan du överväga att använda hårvitaminer.

Genom att tänka på vad du äter kan du få mer ut av din träning, hålla en bra viktnivå och dessutom göra håret friskare. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att håret ska vara tillräckligt återfuktat och må bra.

Duscha efter gymmet eller inte?

Att ducha håret eller inte efter gymmet, det är den stora frågan. Så här: det finns inte ett enkelt svar som är rätt på den frågan. Svaret, blir som med mycket annat, att det beror på.

Jag duschar alltid av mig på kroppen efter träning, men jag duschar inte alltid håret. Anledningen är att mitt hår skulle må väldigt dåligt av att tvättas lika ofta som jag tränar (nästan dagligen). Så, jag har hittat några andra knep för att hålla håret fräscht även om jag inte alltid tvättar det efter träning.

Att duscha kroppen efter att du tränat har många fördelar.

Ja, det är bra att duscha efter gymmet. Att duscha efter träning hjälper till att ta bort svett och smuts från din hud, vilket minskar risken för hudproblem och dålig lukt. Dessutom kan det hjälpa till att återfukta din hud och lindra muskelvärk.

Att duscha efter gymmet har många fördelar, men det finns också några nackdelar att ta hänsyn till. Här är några av dem:

Fördelar:

 • Tar bort svett och smuts från din hud och hår. När du tränar producerar din kropp svett och olja som samlas på din hud och orsaka irritation eller utbrott av akne. Dessutom innehåller svett bakterier som kan ge dålig lukt.
 • Värmen från duschen hjälper till att lindra träningsvärk.
 • Efter ett hårt träningspass är en dusch avkopplande och stressreducerande.
 • Kan hjälpa dig att kyla ner kroppen efter en intensiv träningspass.

Nackdelar:

 • Att duscha för ofta kan torka ut din hud och ditt hår. Detta kan skapa irritation på kroppen och i hårbotten, och att håret blir torrt.
 • Att duscha för länge eller för varmt kan också skada din hud och hår, och orsaka torrhet och klåda.
 • Det kan vara svårt att hinna med. Om du exempelvis försöker träna på lunchen kan det vara en omöjlighet att hinna med både ett vettigt träningspass och att duscha. Dessutom kan det vara köp i duschrummet på populära tider.

Mina bästa tips för ett välvårdat hår om du tränar mycket

Här nedan har jag samlat mina allra bästa tips på kring hur du kan sköta ditt hår bra om du tränar väldigt mycket. Under alla år när jag tränat har jag testat många olika produkter och metoder för att ta hand om mitt hår och för att inte utsätta det för onödigt slitage.

Här är några av dem:

Satsa på ett bra schampo och balsam

Bästa schampo och balsam Bobbys haircare
Ett bra schampo och balsam är grunden för ett välmående hår. Mina favoriter kommer från Bobbys Haircare. Jag tycker att det är extra roligt och bra att stötta svenska entreprenörer med riktigt bra produkter.

Under många år köpte jag schampo och balsam på matbutiken. Jag trodde ärligt talat inte att det var någon större skillnad mot de dyrare schampon som säljs på salong, annat än prislappen. Det har jag verkligen fått äta upp!

Min frisör har påpekat några viktiga skillnaden mellan vanligt schampo som säljs i butik och salongsschampon. Dessa är:

 1. Kvaliteten på ingredienserna: Schampo från salong innehåller ingredienser av högre kvalitet om man jämför med ett schampo från en vanlig matbutik. Salongsprodukter innehåller också en högre koncentration av aktiva ingredienser, vilket ger ett bättre resultat.
 2. Sammansättningen: Schampo som du köper ifrån en salong är ofta ihopsatt för att passa specifika hårtyper och hårproblem. Även om de schampon och balsam som köps i mataffären även påstår att de är till för vissa typer av hår och hårproblem, är de sällan det i praktiken. Salongsschampon är därför mer effektiva på att återfukta, stärka eller reparera skadat hår.
 3. Dryghet: Jag vet inte om du märkt det, men de billiga balsam- och schamposorterna kräver väldigt stor mängd för att tvätta håret. Salongsschampo är mer drygt än schampo från vanlig butik, vilket innebär att mindre produkt går åt för att tvätta håret. Så det behöver faktiskt inte vara så mycket dyrare.
 4. Pris: Schampo från salong är ofta dyrare än schampo från vanlig butik på grund av högre kvalitet på ingredienser, sammansättning och dryghet.
 5. Tillgänglighet: Tidigare var tillgänglighet en viktig faktor, eftersom schampo från salong endast fanns att köpa på just salong, medan vanligt schampo finns i de flesta livsmedelsbutiker. Numer har det dock hänt mycket, i och med onlinehandeln. Att få tag på ett schampo och balsam av bra kvalitet och få det hemlevererat snabbt är nu snarare regel än undantag.

Återfukta håret med hårinpackning eller hårmask

Bäst i test hårinpackning Bobby Oduncu
Åh, det ska bli så spännande att använda den här hårinpackningen från Bobbys haircare. Jag har redan en långvarig kärlekshistoria med hans salongsschampo och balsam. Detta kommer att bli magiskt!

Jag ska erkänna att jag inte alltid varit bra på att göra hårinpackingar, och att jag slarvar en hel del även numer. Jag har ett väldigt aktivt liv, två små barn och driver flera företag. Att ta sig tid att använda en hårmask är något som jag inte alltid hinner med.

Ambitionen är att jag ska göra det varje vecka, men i verkligheten blir det snarare varannan vecka. Samtidigt är det verkligen bättre än inget alls.

Jag bleker slingor, mer eller mindre regelbundet, vilket påverkar mitt hår. Därför är det så viktigt att låta håret få möjlighet att återfuktas och må bra. Så detta tips är verkligen viktigt, även om jag själv kan behöva lite bättring.

Ta tillskott i form av hårvitaminer

Hårvitaminer bobbys haircare
Hårvitaminer har varit min räddning efter graviditeterna. Hormoner ställer till det mycket vid graviditet och amning, och även vad gäller håret. Nu är mitt hår mycket fylligare och mina naglar starkare än någonsin.

Jag älskar kosttillskott och efter att jag fick barn, fick jag den där berömda amningsluggen. Ni som har barn vet vad jag menar. Till er andra, är det väldigt vanligt att tappa hår när man är gravid och ammar. Detta växer sedan tillbaka och kan bli som en lugg under det vanliga håret.

När jag var hos en ny frisör, på semester i Brasilien, så frågade hon om jag fött barn nyss. Jag undrade hur hon kunde veta det, och hon svarade att det syntes för att jag hade börjat få utväxt under håret. En amningslugg.

Efter det började jag göra research om hårvitaminer. Hårvitaminer är ett kosttillskott som är utformade för att stödja hårets hälsa genom att ge näring till hårsäckarna och förbättra hårets tillväxt, styrka och glans.

Min kompis tipsade mig om att hitta en produkt med Biotin, även känt som vitamin B7 eller vitamin H, som är en vattenlöslig vitamin som upprätthåller hälsosamt hår, hud och naglar.

När du tar en hårvitamin, tas näringen upp i kroppen och förs sedan till hårsäckarna via blodflödet. Där kan näringsämnena hjälpa till att stödja hårets hälsa genom att öka produktionen av keratin, som är det protein som håret utgörs av. När håret är starkare och friskare växer det snabbare och är mindre benäget att gå av eller falla av.

Även om hårvitaminer funkat väldigt bra för mig är det viktigt att påpeka att de inte gör det för alla samt att det är viktigt att inte försöka ersätta en bra och balanserad kost med kosttillskott.

Använd en räddare i nöden: torrschampo

Torrschampo test Bobbys haircare

Jag hade länge en skräck för att använda torrschampo. Det var efter att jag provat ett väldigt populärt och billigt märke som finns att få tag på lite överallt och som luktar körsbär (du vet säkert vilket märke jag menar).

Tyvärr gjorde detta torrschampo ingen tjänst för mitt hår, utan det blev som ett klister ovanpå ett fettlager i håret. På något sätt kändes det som att håret blev fetare, för att det inte kunde andas.

Syftet med ett torrschampo är att det ska absorbera olja och fett från hårbotten och håret, vilket gör det möjligt att fräscha upp och rengöra håret utan att använda vatten. Det innehåller vanligtvis en blandning av stärkelse och pulver, som sprids på håret och sedan borstas ut för att ta bort överflödig olja och smuts.

När du applicerar torrschampo på håret, bildar stärkelsepartiklarna en yta runt hårstråna, vilket hjälper till att absorbera överflödig olja och fett. Dessa partiklar bidrar också till att ge håret mer volym och textur, vilket kan göra det lättare att styla och hantera.

Torrschampo efter träning
Torrschampo är perfekt för dig som tränar mycket och som behöver en quick fix för håret. Jag har numer alltid med mig mitt torrschampo från Bobbys i min träningsväska.

När jag fick prova Bobbys torrschampo förvandlades min värld till lite bättre. Wow vilken produkt. Inte nog med att det funkar väldigt bra, och att jag kan använda det de gånger jag tränar på lunchen eller under tidsbrist, så doftar det helt underbart och lyxigt.

Även om torrschampo inte ersätter en traditionell hårtvätt med vatten och schampo, så kan det ge dig några timmar till innan du behöver tvätta håret. Dessutom tycker jag att det ger mig en fin volym, för mitt annars så platta hår.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply