0
Kost och mat

Är broccoli nyttigt? Svaret är kanske inte vad du väntar dig

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det finns många historier om barn som tvingas äta broccoli, bara för att det är så nyttigt. Vad är egentligen broccoli? Hur kan du äta den? Är den verkligen så nyttig som historierna pekar på? Lär dig mer om ett mycket populärt livsmedel.

Är broccoli en frukt eller grönsak?

Broccoli är en grönsak. Den hör till kålfamiljen, även om den ser lite annorlunda ut. Själva namnet kommer från latinets branchium, som betyder gren eller arm. En ganska bra beskrivning av det som ser ut som en grön blomma, eller trädkrona.

Läs även: Grönsaker lista: 54 grönsaker med bild & info

Är broccoli nyttigt?

Ja, broccoli är lite av en supergrönsak. Den är full av olika nyttigheter, och är bra för det mesta. Enligt en del dietister bör broccolin vara det första valet av grönsaker om du vill äta en sund kost.

Om du inte är så förtjust i grönsaker kan du hitta olika sätt att äta broccoli. Du kan tillaga den, ha den i sallad eller mixa den i en smoothie. Så mycket har den att ge dig, en riktig universalgrönsak.

Varför är broccoli nyttigt?

Det finns mycket att säga om broccoli, men bland de största fördelarna finner du:

 • Fibrer. Broccolin väldigt rik på fibrer, som både håller tarmarna nöjda och glada men också är till hjälp när du vill kontrollera vikten. Du håller dig mätt längre med broccoli. Vissa ämnen i grönsaken främjar de goda bakterierna du har i tarmarna, vilket tillsammans med fibrerna ger dig en riktig skjuts på vägen. Ett antal studier pekar också på att de lösliga fibrerna kan sänka kolesterolet i blodet, något som många kämpar med. Rent allmänt är fibrer bra för hjärtats funktion.
 • Antioxidanter. Den enkla broccolin är rik på antioxidanter av olika slag. De verkar inflammationshämmande och kan i vissa fall motarbeta utvecklingen cancer. Det är speciellt svavelföreningen sulforafan som har ett positivt inflytande på både blodtrycket och tumörer. För att inte glömma blodsockret, broccoli rekommenderas ofta till de som försöker kontrollera sin diabetes med hjälp av kosten då den är mättande men inte särskilt kolhydratrik.
 • Immunförsvaret. Om du äter broccoli ger du immunförsvaret ett rejält stöd. Den är rik på vitamin C och A, samt glutation (en antioxidant). I tillägg har du en rad med mineraler som alla spelar en roll för din hälsa. Bland annat järn, magnesium, zink och kalcium. Allt det här boostar immunförsvaret lite extra. Något som du alltid kan dra nytta av, speciellt under de mörka vintermånaderna.
 • Skelettet. Just kalcium är definitivt något som skelettet har behov av. Inte bara när du är liten, men även i vuxen ålder. Särskilt kvinnor behöver tänka på sin benstomme, även om det också gäller för män. Broccoli ger dig både kalcium och kalium, samt vitamin K. De här samarbetar för att stärka ditt skelett på ett naturligt och sunt sätt.
 • Ögonen. En del studier pekar på att broccoli är minst lika nyttigt för ögonen som morötter. Den innehåller lutein och zeaxantin, som båda kan förhindra grå starr. Vitamin B12, eller riboflavin som den också kallas, hjälper ögat anpassa sig till ljusförhållanden. Så om du vill undvika trötta ögon, dålig syn eller inflammation så är broccoli ett självklart val.
 • Folsyra. Broccoli är full av folat eller folsyra, något som gravida kvinnor känner väl till. Men det här vitaminet är viktigt för alla människor, eftersom det är en viktig del av produktionen av röda blodkroppar. Dessa i sin tur skapar nya celler och bidrar till omsättningen av proteiner i kroppen. Brist på folsyra kan ge dig sömnsvårigheter och huvudvärk.

Hur nyttigt är broccoli?

Det är alltid viktigt att äta en varierad kost. För du får i dig olika näringsämnen och vitaminer från maten. Ibland är det också bra att tänka på hur du kombinerar olika livsmedel, eftersom de kompletterar varandra. Broccoli har det mesta av sådant du behöver. Det är nyttigt att äta broccoli, och är något du bör inkludera i veckomenyn.

Är fryst broccoli lika nyttigt som färsk?

Ja, fryst broccoli är lika nyttigt som färsk, ibland faktiskt ännu bättre. Grönsakerna fryses ner med en gång efter skörden. De transporteras inte långa sträckor eller ligger på ett lager.

Särskilt i tider med höga matpriser är det ett riktigt klokt val att köpa frysta grönsaker istället för färska. Du får samma näring – men till ett bättre pris!

Läs även: Odla alfalfagroddar hemma: Steg för steg guide (med bilder)!

Det är enkelt med frysta grönsaker, för du slipper planera hela tiden. Du kan bara ta fram dem vid behov och laga till dem med en gång. Så välj gärna fryst broccoli, den är också redan uppskuren. Snabba, näringsrika middagar sitter alltid rätt.

Hur mycket av broccolin kan man äta?

Den broccoli du köper i butiken ser verkligen ut som ett litet träd. Stjälken är ofta lite träig eller trådig, speciellt om broccolin är stor. Ofta sitter det också blad på stjälken, en del ganska stora. En fördel med broccoli är att du kan äta allting. Till och med den stora stjälken. Så kasta ingenting utan lär dig hur du tillagar de olika delarna.

Om stjälken är hård eller trådig kan du skala den först för att få bort de grövre nerverna. Det brukar bli bäst om du kokar den, så att den blir mjukare. Även broccolins blad är goda. De späda kan du äta i en sallad, men de lite större brukar smaka bäst om du förväller eller kokar dem först.

Jag brukar hacka ner stammen i små bitar och lägga till den i fried rice, soppor och grytor. Det ger verkligen en fantastisk konsistens och är så nyttigt!

Varför är broccoli bra för kroppen?

Kroppen behöver mineraler och vitaminer för att hålla sig frisk och fungera som den ska. Fibrer är också viktiga för att matsmältningen ska vara smidig. Allt det här får du med dig när du äter broccoli. Välj helst de mörkare varianterna, för de innehåller mer betakarotin. Kroppen omvandlar det till vitamin A, som har en rad olika funktioner.

Kan man äta broccoli varje dag?

Inte bara kan du äta broccoli varje dag- en del näringsexperter rekommenderar det. Den kallas inte för supergrönsaken för intet. Framför allt är det för att den innehåller antioxidanter, fibrer och massor av vitaminer!

Läs även: 10 nyttiga & goda recept med elektrisk tryckkokare

Kan man äta broccoli utan att koka?

Vissa delar av broccolin smakar inte så gott om du äter dem råa. Men toppen, det som ser ut som små blommor, är väldigt goda att äta utan tillagning. De flesta grönsaker tappar en del näringsämnen när de kokas, så ät gärna broccolin rå så ofta som möjligt. Även de späda bladen kan ätas utan kokning, gärna blandade i en sallad.

Varför äter bodybuilders broccoli?

För kroppsbyggare är det viktigt att tänka på både vad de äter och när på dagen de intar det. Målet är att hålla en korrekt vikt samt att bygga upp sina muskler. Hur passar då broccolin in i deras planer?

Jo, broccoli är packad med näring. I förhållande till den låga kalorinivån finns det inte många livsmedel som kan mäta sig med broccolins fantastiska näringsinnehåll. Broccoli kan ses som ett litet koncentrerat näringspaket. Dessutom ger den en bra mättnadskänsla.

Lite mer specifikt för kroppsbyggare är ju att de vill stärka sina muskler. Göra dem stenhårda och starka. När du tränar hårt så bryts muskelmassan ner, för att sedan återhämta sig och bilda ännu starkare muskler.

Broccoli bidrar till återbyggningsprocessen, tack vare alla de näringsämnen den innehåller så hjälper den kroppen att komma tillbaka efter ett träningspass. Den förhindrar också muskelsmärtor samt motverkar utmattning, som är vanliga hinder för bodybuildare.

Är broccoli rikt på järn?

Broccoli innehåller järn, man beräknar att en portion ger dig ungefär 6 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Så det kanske inte är det mest järnrika livsmedlet, det finns andra som innehåller mer.

Läs även: Går det att träna med menskopp? Info och fakta om menskoppar!

En klar fördel med broccoli är att den är rik på vitamin C. Kombinationen järn och C-vitamin är en intressant förening. Utan den så vanliga vitaminen så kan inte kroppen tillgodogöra sig järnet i maten. Så du måste äta dem tillsammans om du vill ha någon effekt. Broccoli ger dig båda två på en gång, mer praktiskt än så kan det inte bli.

Är broccoli bra för magen?

Eftersom broccoli är rik på fibrer är den mycket bra för magen. Tarmarna får arbeta och de goda bakterierna stormtrivs. Matsmältningen fungerar också så mycket bättre, och det är inte svårt att vara regelbunden på toaletten.

Samtidigt så kan mycket fibrer ge dig gas i magen, speciellt om du håller på och lägger om din kost. Jag kan av erfarenhet säga att det ofta blir bättre med tiden.

Är broccoli laxerande?

Många föräldrar ger sina barn lite broccoli varje dag, just för att den är något laxerande. Det hjälper mot förstoppning, men broccoli är också bra i förebyggande syfte. Den stimulerar kroppen till att producera mer glukosinolat, vilket leder till fler enzymer. Inte bara går du på toaletten, men kroppen gör sig samtidigt av med slaggprodukter.

Broccoli näringsinnehåll

Om du ser på 100 gram kokt broccoli så får du med dig bra många näringsämnen. Vissa ger dig nästan hälften av det rekommenderade dagliga intaget.

 • Kalorier         26 kcal
 • Proteiner      2,4 gram
 • Kolhydrater   4,7 gram (varav fibrer 2,7 gram)
 • Fett                 0,3 gram
 • Vitamin A       48,5 µg
 • Vitamin K       196 µg
 • Vitamin E         1,56 mg
 • Vitamin B9      98,3 µg
 • Vitamin C         35,4 mg
 • Vitamin B2        0,09 mg
 • Kalium                150 mg
 • Fosfor                48 mg
 • Magnesium      16 mg

Fördelar med broccoli

Som en liten sammanfattning kan du här se flera av fördelarna med att äta broccoli. Den är bra både rå och kokt, även om du vanligtvis får med dig fler näringsämnen om du inte hettar upp grönsaken allt för mycket. Om du ska tillaga den så är det bäst att ångkoka, då förlorar du inte så mycket av näringen.

1. Vitaminrik

Broccoli är fullpackat med vitaminer, mineraler och biologiskt aktiva ämnen. Du får med dig fibrer och mycket annat som är bra för hela kroppen.

2. Minskar inflammation

Vissa ämnen i broccoli kan minska inflammationsrisken i kroppen. I olika undersökningar har kaempferol visat sig ha rejäla anti-inflammatoriska egenskaper. Rökare har också visat upp en minskning av inflammation när de äter broccoli. Det här är ett område där forskningen fortfarande har mycket att upptäcka. Men du kan själv se hur det fungerar i din kropp.

3. Innehåller antioxidanter

Broccoli är rikt på antioxidanter. Kost och livsstil ger dig en hel del fria radikaler i kroppen. Du behöver antioxidanter för att begränsa dem och minska deras negativa effekt. Broccoli innehåller en stor mängd av glucoraphanin som förvandlas till den effektiva antioxidanten sulforafan när den passerar genom tarmarna.

4. Sägs kunna förebygga cancer

Det sägs att broccoli kan skydda dig mot vissa former av cancer. Det gäller inte bara broccoli, utan även andra korsblommiga grönsaker kan minska skadan på celler som uppstår vid vissa sjukdomar. Till den här gruppen hör även blomkål, vitkål, rovor och pak choi.

Det är inte fråga om cancer i allmänhet utan inkluderar bröst, prostata, kolon och njurar. Påståenden om att vissa livsmedel kan förebygga eller skapa cancer ska dock tas med en stor nypa salt.

5. Stimulerar matsmältning

Broccoli är känt för att förebygga förstoppning och att bidra till en sund matsmältning. Med alla sina fibrer är broccoli helt perfekt när du vill ha ett matsmältningssystem som fungerar ordentligt. De goda bakterierna i tarmarna trivs med broccoli och man har också noterat en minskad risk för inflammation i tjocktarmen.

6. Blodsockersänkande

Visste du att broccoli kan hjälpa till att sänka blodsockret? Det gör att grönsaken är bra för att hålla diabetes under kontroll. En studie visade att resistensen mot insulin minskade i försöksgrupper som åt broccoli varje dag under en månads tid.

Det verkar vara antioxidanterna i broccoli som bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Fibrerna gör säkert sitt till också. Dessutom är broccoli inte särskilt rik på kolhydrater, vilket minskar behovet av insulin.

7. Bättre kognitiv förmåga vid åldrande

Intag av broccoli håller hjärnan aktiv när du blir äldre. Det är vanligt att börja tappa minnet och andra funktioner när du blir äldre. Vissa studier har visat att personer som äter mörkgröna grönsaker, som broccoli, bibehöll hjärnans funktion längre upp i åldern. Det samma gäller för djur som testats med kaempferol eller sulforafan. De återhämtade sig snabbare efter hjärnskador eller inflammation.

8. Bra för hjärtat

Hjärtat mår bättre med broccoli. Dels så minskade det dåliga kolesterolet hos personer som tog ett tillskott med broccoli. Samtidigt så ökade det så kallade goda kolesterolet med samma behandling. Det minskar därmed risken för hjärtattacker och andra kärlsjukdomar. Samtidigt är det väl känt att fiberrik mat är en viktig metod för att minska risken för olika former av hjärtproblem.

9. Bra för immunförsvaret

Du kan få ett starkare immunförsvar. Broccoli innehåller nämligen mycket vitamin C och andra näringsämnen som är viktiga för ett väl fungerande immunförsvar. Du får i dig en stor del av dagsbehovet av vitamin C med bara en portion broccoli.

Läs även: Träningsmotivation: 9 tips på hur du får den!

Avslutande ord

Så broccoli är verkligen mer än nyttigt. Det är lite av en supergrönsak som kan ge dig lite av varje. Du kan förebygga många sjukdomar och stanna upp åldrandets problem. Om du inte vill äta broccoli varje dag, så se i alla fall till att inkludera det några gånger i veckan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply