Grönsaker och rotfrukter är fantastiska livsmedel som både är goda och näringsrika! Dock är det lätt att man fastnar i samma gamla hjulspår när det kommer till grönsaker, och därför kan man behöva lite inspiration till nya goda grönsaker – det är just det du kommer hitta i dagens inlägg.
Goda och näringsrika grönsaker
Du kan använda grönsaker både som huvudingrediens i vissa rätter och som tillbehör till andra. Det är just grönsakernas mångsidighet och näringsvärden som gör de så pass användbara!
Säkerligen finns det spännande grönsaker du inte testat ännu, kanske hittar du tips på någon sådan i dagens inlägg. Eller så har du hela ditt liv undrat över vad det egentligen är för något som ligger där i grönsaksdisken? Oavsett så kommer du få svar i dagens inlägg när jag tipsar om 54 grönsaker med bild & info!
Aubergine
Aubergine, som också kallas för äggplanta, är vanligtvis avlång och lila till färgen. Det finns en del varianter som är runda, antingen små eller stora. Det finns även vitaktiga auberginer, men de är inte lika vanliga. Auberginer hör till potatissläktet.
Avokado
Avokadon kallas ibland för alligatorpäron. Den äts utan tillagning, även om en del grillar den. Det finns över 400 olika sorter, men i Sverige brukar du bara träffa på en eller två av dessa. Det mjuka fruktköttet är populärt i sallader och röror.
Läs även: 9 fantastiskt goda avokadomackor recept!
Blomkål
Som namnet visar hör den här vita grönsaken till kålsläktet. Du kan antingen äta den rå eller laga till den. Den passar både att koka, rosta eller grilla, och många tycker om den i grytor. Blomkål är rik på vitamin C och antioxidanter.
Bondbönor
En lite större, bredare bönsort. Den är full av proteiner, men också flera viktiga vitaminer. Du kan äta den med skalet. Men det är lite hårt, så de flesta plockar ut bönorna. De kan ätas råa, i en del länder är det en delikatess tillsammans med ost, men det vanliga är att koka dem.
Broccoli
Det här är en sorts kål med gröna blomställningar och relativt mild smak. En del kallar den för sparriskål. Broccoli ser ut som ett litet träd, och du kan äta alla dess delar.
Brysselkål
Rosenkål som den också kallas växer med flera små kålhuvuden på en stjälk. Den började odlas i Belgien för flera hundra år sedan, och fick sitt namn efter dess huvudstad. Brysselkål upplevs som lite besk och stark, men mycket beror på hur du tillagar den. Du kan äta den rå, men de flesta föredrar att koka, steka eller rosta den.
Böngroddar
Du kan grodda olika bönarter, och de vanligaste böngroddarna kommer från sojabönor och mungbönor. Men det finns flera andra varianter. De äts gärna råa, på macka eller direkt i grytorna, men du kan även steka eller koka dem. Böngroddar är rika på vitaminer, framför allt B och C, samt proteiner.
Chilipeppar
Det här är ett samlingsnamn på olika arter inom släktet spanskpeppar. De ser ut som små avlånga paprikor och kan vara röda eller gröna till färgen. Hur starka de är beror dels på vilken sort det är, dels om de är mogna eller inte. Det är framför allt fröna inne i kapseln som är heta, så om du tar bort dem får du en helt annan smak.
Dill
En ettårig ört som också används som medicinalväxt. Den har odlats i flera tusen år och används främst för att krydda maten. Dill har en aromatisk, mild men även lite besk smak som passar bra till potatis, fisk, inlagd gurka och även i salladen.
Edamame
Det här är egentligen sojabönor, japanska sådana. De växer i skidor, och man tar ut bönorna för att kunna äta dem. Bönorna är inte så väldigt stora, men rika på protein och vitaminer.
Fänkål
Fänkål är en flerårig växt som tillhör samma familj som morötter, dill och persilja. Det är som en liten knubbig knöl med blad som påminner om dill. Du kan äta hela grönsaken, antingen rå eller tillagad. Den sägs vara bra för matsmältningen, och fröna används ofta som te’.
Gräslök
Gräslöken hör faktiskt till amaryllissläkten och är en populär krydda. Den växer och ser ut som gräs, men har en mild och definitiv löksmak. Klipp den gärna över färdiga rätter eller smörgåsar.
Gul lök
En del av amaryllissläkten och en av de vanligaste ingredienserna i svensk matlagning. Gul lök är lite starkare än de andra varianterna och passar bra att laga till. Du måste skala den först, men även skalet kan användas för att smaksätta buljong.
Gurka
Gurka är en klängväxt, och kommer i flera olika sorter. Korta eller långa, sötare eller något beska. Den kommer ursprungligen från Indien där den odlats i flera tusen år. Gurkor förökar sig genom sina frön, och är egentligen ett bär. Förutom att passa bra i en sallad så sägs gurka bota dålig andedräkt.
Grönkål
Bladkål eller kruskål är andra namn på den här kålen, eftersom dess blad är mörkgröna och lite krusiga i toppen. Den används ofta i smoothies, då äts eller dricks den rå. Grönkålen är populär för att den är rik på både järn, vitamin A och C samt lutein. Det är en bra kål för svenskt klimat eftersom den till och med kan stå kvar ute i snön.
Haricots verts
Det här är en brytböna som skördas tidigt, när baljorna är späda och möra. Haricots verts äts med skalet på så att säga, de är mjälla och milda i smaken, ofta utan trådar. Det är inte så vanligt att äta dem råa, men det går att göra om de är unga.
Ingefära
En liten rot med mycket smak. Egentligen är det en ört, och den används både som krydda och medicin. Smaken är ganska skarp, full med kryddiga övertoner. Du behöver inte så mycket för att ge smak till maten. Den kokas ofta till te’ och anses vara bra mot förkylningar och andra åkommor.
Isbergssallad
En saftig sallad som ser ut som ett vitkålshuvud. Smaken är ganska mild, men bladen är krispiga och spröda.
Jordärtskocka
Det här är egentligen en ört och har ingenting gemensamt med kronärtskockorna. Den odlas för sina små knölar som används ungefär som en rotgrönsak. Smaken är lite söt och nötaktig. Du kan äta den både rå och tillagad.
Kikärtor
Ser ut som en skrynklig ärta. Färgen är vanligtvis gul men det finns andra varianter, bland annat den lite mindre bruna. Ett annat namn för kikärtor är garbanzobönor. De måste blötläggas innan du lagar till dem och de kan inte ätas råa.
Kronärtskocka
En växt som påminner lite om tistlar. Man skördar knoppen innan den slår ut i blom. Kronbladen är ganska hårda, så det är vanligt att bara äta själva kärnan eller botten. Smaken är delikat, lite nötaktig och egentligen ganska unik.
Kålrabbi
En ljusgrön, vitaktig rot inom kålsläktet. Smaken påminner något om broccoli. Men kålrabbin är hårdare, och många tycker om att riva den för att äta den rå.
Kålrot
Ett annat namn på den lite större, gulaktiga roten är kålraps. Formen är som ett litet runt klot, ibland är färgen grön eller lila. Egentligen är den klassificerad som ört.
Linser
Det här är en ärt-eller baljväxt. Fröna ser verkligen ut som små linser, runda och platta. De måste tillagas före användning och de brukar antingen vara hela eller halverade. När du delar på dem är de röda, men skalet är brunt.
Majrova
En liten rund rotfrukt som liknar på kålrabbi. Den är rödaktig och vit, och det tar bara en månad innan den är redo för att skördas. Rovorna är rika på vitamin C och kan ätas råa eller tillagade.
Majs
Ett gräs som kan bli upp till sex meter högt, där majsen växer som kolvar högst upp. Det finns många varianter, allt från vita eller gula till mörkröda och spräckliga majskolvar. De små fröna kan tas bort eller så äter du direkt från kolven. De måste dock lagas till innan förtäring.
Mangold
Hör till beta-familjen där du äter bladen och skaften. Mangold är grön och påminner lite om spenat, men har större blad. Ganska mild i smaken.
Morot
Den så vanliga rotfrukten är inte alltid orange, utan kan till och med vara röd, lila eller svart. För det mesta ser de ut som avlånga koner, typ grillkorv. Men en del varianter är som en cylinder eller litet klot.
Läs även: Grönsakssvarv bäst i test – Så gör du grönsaksspaghetti!
Nopal
En kaktus där man tar bort taggarna på bladen och äter innehållet. I Sverige säljs den vanligtvis på burk, men i Sydamerika är det en vanlig grönsak.
Okra
Kallas också för Lady Fingers, och de ser ut som kantiga, gröna fingrar. Den hör till släktet malvaväxter och äts antingen rå eller kokt. I vissa länder gör man en stuvning som dras upp som smält ost.
Oliver
Bären på olivträdet. Den största delen av skörden används till att göra olja, men du kan också äta frukterna. De är gröna eller svarta, och måste förberedas i en saltlake innan de går att äta.
Pak Choi
En liten kålsort som påminner om salladskål. Den är grön med vit bas, och har något hjärtformade blad. På svenska kallas den ibland för sellerikål.
Palsternacka
Den ser ut som en morot men är något större och vit till färgen. Smaken är mild och den är ett vanligt inslag i soppor och grytor. Det går att äta den rå, men det är inte så vanligt.
Paprika
Paprika hör till gruppen spanskpeppar men är inte stark. Frukterna är lite större och de vanligaste färgerna är grönt, rött och gult. Men ibland ser du även lila eller vita paprikor.
Pumpa
Det finns många olika sorters pumpor, i varierande storlek. Många känner igen de stora, runda pumporna som är orangefärgade. Men det finns även gröna, gula eller fläckiga pumpor. Köttet är mjukt och milt, lite sötaktigt.
Purjolök
Den härstammar från Medelhavet och hör till amaryllisläktet. Den tål en hel del frost och kyla, och passar därför bra att odlas i Sverige. Det är en mildare form av lök som växer som bladigt gräs. Den kan ätas både rå och tillagad, och används ofta i grytor.
Romansallad
En sallad med upprätta, lite avlånga blad. Den är ljusgrön till färgen och lite knaprig. Romansallad används bland annat för att göra den kända Cesar-salladen.
Ruccola
Det italienska namnet för senapskål, som är en småbladig, ganska kort växt. Bladen är mörkgröna och flikiga, och används främst i sallader. Du kan också strö den över pizza eller grillat kött.
Rädisa
En liten knöl som egentligen är en ört. Färgen är rosa-vit, och smaken är ganska skarp. Du kan äta blasten, såvida den inte besprutats.
Rättika
Den ser ut som en stor tjock morot, men är vit till färgen. Smaken är ganska stark när du äter den rå, den påminner lite om rädisor. Men när den tillagas så får den en mildare, mer krämig smak.
Rödbetor
Den vanligaste sorten är röd, som namnet visar, men den finns även i andra färger. Gulbeta, vitbeta och polkabeta är ungefär det samma, även om de inte är röda. En rotfrukt som kan ätas både rå och tillagad. Den är inte så stor men full av nitriter och andra nyttigheter.
Läs även: Rödbetsjuice recept och varför det är så nyttigt!
Rödkål
Den liknar på ett kålhuvud, men är röd eller lila till färgen. Smaken är något frän, men den gör sig väl både i sallader och tillagad.
Salladskål
Kinakål som den också kallas är lång och ljusgrön till färgen. Den växer som ett stort knippe med blad som du antingen kan ta isär eller skära rätt över. Smaken är mild, lite besk, och bladen är knapriga.
Schalottenlök
En matlök med lite tunnare lager än den gula löken, vilket lämpar sig när du vill ha riktigt finhackad lök. Den är också ganska mild till smaken.
Selleri
Det vanligaste är de gröna, långa stjälkarna med sina persiljeliknande blad. Smaken är ganska stark. Men du kan också använda både roten och fröna.
Sparris
Grön sparris växer upp från jorden som små fingrar. Vit sparris, å andra sidan, växer under jord, den kommer inte i kontakt med solen. Den skördas precis när toppskottet tittar fram ovan jord. Den gröna sparrisen, i motsats till den vita, är inte så besk. Båda två bör tillagas innan du äter dem. De har ganska kort tillagningstid, och grön sparris kan även ätas rå.
Spenat
Små runda, gröna blad som smakar bäst när de är små. Men spenatbladen kan faktiskt bli så stora som 15 centimeter breda, och 30 centimeter höga. Kan ätas både rå och tillagad.
Squash
Ett annat namn för squash är zucchini och den hör till pumpafamiljen. Den vanligaste varianten är mörkgrön och avlång, lite tjockare än en morot. Smaken är mild och passar ihop med många andra livsmedel.
Sötpotatis
Det här är en slingerväxt där frukterna, sötpotatisen, växer på en lång rad. Den är inte släkt med potatisen. Färgen är ofta orange eller rödaktig, men det finns också vita eller mörklila varianter.
Läs även: Bakad potatis i mikro – 16 nyttiga recept som går snabbt!
Tomat
Den vanligaste formen är lite rund och röd. Men tomater kan vara både små och stora, skrynkliga eller avlånga. Egentligen är det en frukt. Färgen kan variera mellan röd, gul, lila, orange eller grön.
Vitkål
Trots namnet kan vitkål vara vit, grön eller röd. Det är en kål som ser ut som en liten bowlingboll. Du kan äta den rå eller tillaga den. Smaken är mild. En vitkål kan väga upp mot fyra kilo.
Vitlök
En liljeväxt med små vita knölar som har väldigt stark smak. Den används vanligtvis för att krydda maten. Du behöver inte så mycket för att få god effekt. Till och med de gamla vikingarna åt vitlök.
Vårlök
Egentligen heter den här löken salladslök eller piplök. Namnet vårlök kommer från engelskan, men är inte helt rätt. Den växer lite som en purjolök, men är tunnare och spädare. Du kan äta både den vita roten och de gröna bladen. Väldigt populärt i sallader.
Ärtor
En klängväxt där du skördar ärtorna från baljorna. När de är riktigt tidiga och späda kan du äta dem hela, men senare blir den gärna lite hård. Det finns dock flera olika varianter på ärtor.
No Comments