I det här blogginlägget kommer vi att dyka in i världen av alfalfa-groddar och utforska allt från de material som behövs för att odla dem till tips och tricks för en framgångsrik skörd. Det här inlägget riktar sig till dig som är nybörjare och vill odla dina egna alfalfa-groddar hemma. När du har läst igenom inlägget kommer du att ha kunskapen att börja odla dina egna groddar och sedan njuta av skörden.
Det här inlägget är skrivet i samarbete med bodystore.se där du kan köpa alfalfa-fröer HÄR & odlingskit HÄR
Vad är alfalfagroddar?
Alfalfa är även kända som lucerngroddar, är groddar från Medicago sativa-växten Blålusern, som är en örtväxt. I växtens frökapslar finns alfalfafrön. Alfalfa-groddar fick sitt namn ”al-fal-fa” av araberna efter devisen att de var ”all matens fader”.
Alfalfa-groddar odlas och konsumeras huvudsakligen på grund av deras höga näringsinnehåll och milda goda smak.
Vad innehåller alfalfagroddar?
Alfalfa-groddar är rika på näringsämnen så som protein, fiber, vitaminer och mineraler. Groddarna innehåller också en betydande mängd av aminosyran l-canavanine, som har visat sig ha positiva effekter på hälsan.
Genom att odla dina egna groddar hemma, har du konstant tillgång till ett näringsrikt och gott smörgåspålägg eller en uppskattad salladskomponent.
Näringsinnehåll alfalfa
Näringstabell alfalfa:
Protein | 3,99 g |
Kolhydrat | 3,78 g |
Fett | 0,69 g |
Vad är bra med alfalfa?
Alfalfa-groddar används ofta som ett näringsrikt tillbehör till mat, men de är också en viktig komponent i vissa dieter så som makrobiotisk-kosthållning. Groddarna används även som ett naturligt kosttillskott till en hälsosam kost, och är ett bra alternativ för personer med allergier eller överkänslighet mot vissa livsmedel.
Alfalfa-groddar är lätta att ta med på resa eftersom de inte kräver mycket vid förvaring och kan därför fungera som en praktisk mellanmål när du är på språng.
Hur nyttigt är det med groddar?
Mycket nyttigt! Groddar är fulla av vitaminer och mineraler samtidigt som de innehåller få kalorier. De är mångsidiga, prisvärda och lätta att odla, vilket gör dem till ett utmärkt tillskott till din hälsosamma diet.
Vad smakar alfalfagroddar?
Alfalfa-groddar har en mild smak med en lite nötig ton. De adderar en frisk och fräsch touch till olika maträtter, och är en populär ingredienser i sallader, smoothies, på smörgåsar mm.
Odla alfalfa: vad du behöver
- Alfalfafrön: Du behöver frön från alfalfa-plantan (Medicago sativa) för att odla dina egna groddar. Du kan hitta dessa frön hos trädgårdsaffärer eller online. Olika märken av alfalfafrön finns att köpa HÄR
- Behållare: Du behöver en behållare som är lämplig för att odla groddar i. Vanligtvis används specialiserade groddbehållare, men du kan också använda en vanlig glasburk eller skål och täcka den med en duk eller gasbinda. Min smarta behållare med filter och ställning finns HÄR
- Vatten: Du behöver regelbundet skölja fröna för att hålla groddarna fuktiga.
- Ljuskälla (frivillig): Om du odlar dina groddar inomhus, kan du behöva en ljuskälla, som en ljuskälla eller ett fönster med god belysning, för att säkerställa att de får tillräckligt med ljus för att växa. Denna punkt är frivillig, eftersom vissa människor (jag) föredrar att odla sina groddar helt i mörker för att få en mörkare och mer näringsrik produkt.
Var kan man köpa alfalfafrön?
Du kan köpa alfalfafrön både i fysiska butiker och online. Störst och bäst utbud hittar du av naturliga skäl online. Bodystore säljer flera olika märken av alfalfafrön HÄR
Hur odlar man groddar hemma?
Att odla groddar hemma är en enkel men lite långsam process:
- Blötlägg fröna i vatten i odlingsburk
- Skölj och sila av groddarna två gånger per dag i 4-5 dagar
- Skörda!
Att odla egna alfalfa-groddar hemma har många fördelar.
Först och främst gör det att du har kontroll på kvaliteten på groddarna du konsumerar, för att säkerställa att de är ekologiska och fria från skadliga kemikalier. Dessutom är det kostnadseffektivt och kan göras året runt.
Förutom att det är roligt att odla groddar är det även utbildande för dig (och dina närstående) att lära sig odla.
Hur odlar man alfalfa?
Här nedan får du en snabb genomgång av processen att odla alfalfagroddar.
Dag 1: blötläggning av groddar
Lägg 1 msk fröer per 2,5 dl i en glasburk eller groddningsburk. Jag gjorde dubbel sats, alltså 2 msk för och 5 dl. Låt detta stå i 8-10 timmar, exempelvis under natten.
Dag 2: groddning utan vatten
Efter blötläggningen är det dags att hälla av vattnet och skölja igenom groddarna några gånger. Jag använder en groddningsburk där locket utgörs av en sil, vilket gör processen att odla alfalfagroddar väldigt smidig. Alternativt kan du använda en kompress och gummiband.
Ställ burken på sniskan med öppningen nedåt så att överblivet vatten rinner ut. Fortsätt att skölja groddarna en gång till under dagen.
Mot slutet av dag 2 kan du ofta se att fröerna börjat grodda sig lite.
Dag 3: groddningen fortsätter
Fortsätt att skölja groddarna 2 gånger per dag och låt vattnet rinna ut genom silen i öppningen.
Dag 4-5: slutet av groddning
Nu börjar du äntligen att se resultat och groddarna blir färdiga. Det kan vara lockande att avsluta dag 4 men fortsätt gärna en dag till, så groddar sig alfalfa lite till. Fortsätt med sköljning 2 ggr/dag.
Dag 5+: förvaring i kylskåp
Alfalfagroddar förvaras i öppen plastpåse i kylen. Beroende på kylens temperatur kan groddarna förvaras i minst 3-4 dagar.
Hur länge håller alfagroddar i kylen?
Du kan förvara alfaalfa i minst 3-4 dagar i kylen. Se till att du förvarar groddarna i en öppen plastpåse. Har du lägre temperatur än 8 grader i kylen håller de ännu längre.
Kan man frysa alfalfa?
Ja, du kan faktiskt frysa alfalfa i upp till 1 månad. Det rekommenderas vanligtvis inte att göra detta eftersom kvaliteten försämras, men vill du t.ex. vill använda dem i smoothies går det bra! Det bästa sättet att frysa in dem är att placera dem i en förseglad, förfrusen glasburk.
No Comments