0
Kost och mat

Hur nyttigt är havregrynsgröt? + tips för att göra gröten nyttigare

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag älskar havregrynsgröt och man kan nästan kalla gröt för svenska folkets nationalrätt. Så gott som alla äter eller har ätit det på en regelbunden basis. Havregrynsgröt smakar bra, mättar och är väldigt nyttigt. Dessutom finns det en del du kan göra för att göra den ännu mer näringsrik.

Är havregrynsgröt nyttigt?

Ja, havregrynsgröt är nyttigt. Speciellt om du kombinerar den med andra sunda livsmedel. Men havre är i sig självt en källa till många godsaker. Bland annat är havregryn fullkorn, vilket är känt för att sänka det dåliga kolesterolet. Flera naturliga preparat mot högt kolesterol är baserade på just havre.

Innehåller fibrer

Havregryn innehåller stora mängder fibrer som är viktiga för att kroppen, och framför allt tarmarna, ska fungera ordentligt. Havregrynsgröten är rik på fibrer, som gör matsmältningen lite enklare. En balanserad mage ger en lycklig kropp brukar man säga, så det gäller att satsa på tarmarna.

Blodsockerreglerande

En fördel med havregrynsgröt är att den håller blodsockret på en jämn nivå. I stället för att få den där dippen en stund efter frukost håller du dig pigg och nöjd ganska länge. En fördel för den som vill kontrollera sitt ätande, eller har annat att göra.

Vitamin- och mineralrik

I tillägg får du i dig en del vitaminer och mineraler genom gröten. Bland annat de så viktiga vitaminerna B och E, samt järn och zink. De ger dig energi och stöttar ditt immunförsvar. Sedan kan du verkligen satsa på din hälsa genom att kombinera havregrynen med annat, som frukt, frön eller nötter.

Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar

Du kanske inte tänkt på det, men havregrynsgröt ger dig en god portion med både protein och fett. Den sorten som kroppen har behov av. Både blodkärlen och blodcirkulationen mår bättre av de här beståndsdelarna. Samma sak gäller för fibrerna som också är ett skydd mot hjärt-och kärlsjukdomar.

Läs även: 21 frukostar med extra mycket protein – recept och tips!

Hur gör man havregrynsgröt

En fördel med havregrynsgröt är att den är enkel att laga till. Vilket gör det lättare att äta sunt. Det är snabbmat på sitt allra bästa. Du tar bara en deciliter havregryn och två deciliter vatten per portion. Ett kryddmått salt för lite extra smak, även om en del utesluter det. Koka upp i en kastrull och låt det koka ett par minuter. Vissa havregrynssorter är snabbare än andra, läs på paketet. Rör om under kokningen så det inte fastnar i botten. Servera med mjölk, bär eller någon annan topping.

Tips för en ännu bättre havregrynsgröt:

 • Mixa grynen. Om du vill ha en slätare gröt kan du mixa grynen till ett mjöl innan du kokar dem. Dosera som vanligt – 1 dl mjöl till 2 dl vatten.
 • Over night oats. Denna variant av havregrynsgröt förbereder man en eller flera dagar i förväg. Perfekt om du inte orkar göra en traditionell gröt på morgonen, dessutom lätt att ta med. HÄR hittar du 15 goda recept!
 • Mikrovågsugn. Visste du att man även kan göra havregrynsgröt i micro? Perfekt för dig som bor i studentlägenhet eller har begränsad tillgång till spis. Testa dig fram hur lång tid som krävs i din micro.

Finns det järn i havregrynsgröt?

Havregrynen innehåller järn, och om du kokar upp dem till en gröt får du ännu större nytta av järnet. Kroppen behöver nämligen hjälp för att tillgodogöra sig järnet, och det blir enklare om havregrynen är kokta.

För ännu bättre upptag bör du undvika att dricka kaffe eller té tillsammans med gröten, eftersom de hämmar kroppens järnupptag. Komplettera hellre med en apelsin, en näve bär eller något annat som innehåller vitamin C, eftersom det förenklar processen för kroppens system.

Är havregrynsgröt nyttigt för att gå ner i vikt?

Du kan med fördel inkludera havregrynsgröt i din diet om du vill gå ner i vikt. Som redan nämnts innehåller den bra mycket fibrer, som är en riktigt god vän när du vill bli av med några kilon. Du håller dig mätt under längre tid, vilket gör det enklare att hålla sig till en kostplan.

Samtidigt så förblir blodsockret på en någorlunda jämn nivå. Du slipper alltså det där suget efter sötsaker eller mat. Sedan är havre en källa till energi. Ditt sinne och kropp får mer ork, vilket kan ge dig mer självbehärskning och vilja att fortsätta med dina nya vanor.

Läs även: Hälsosam viktnedgång – Gör detta istället för att banta

Havregrynsgröt kcal

Havregrynsgröt innehåller ca 365 kcal per 100 g. En vanlig portion är på 1 dl havregryn, vilket motsvarar 35 g. En portion havregrynsgröt innehåller alltså cirka 130 kcal.

Kom ihåg att portionsmått är högst individuella, det är mycket möjligt att du behöver mer än 35 g gryn för att hålla dig mätt – och det är helt okej!

Att räkna kalorier här nära kopplat till en kosthållning för att gå ner i vikt. Men även för dig som är medveten om vad du äter, och vill hålla koll på kalorierna. En sund kosthållning handlar inte bara om att räkna kalorier. Det gäller att få i sig så mycket näring som möjligt inom ramarna för de kalorier du är villig att äta.

Därför ska du satsa på livsmedel, typ havregrynsgröt, som ger dig bra mycket jämfört med antalet kalorier.

Havregrynsgröt kalorier

Hur mycket kalorier innehåller då en portion havregrynsgröt? Ja, det beror på vad du äter den med många gånger. Om du häller på yoghurt med hög fettprocent så blir det fler kalorier än om du äter den med minimjölk, till exempel. Likaså om du väljer att strö över frukt i stället för socker, och så vidare. Valmöjligheterna är oändliga, för det är mycket som passar ihop med gröt.

En portion havregrynsgröt (kokt på en deciliter havregryn) ger dig bara cirka 130 kalorier. Det är inte så mycket. Jämför med en medelstor banan som innehåller 100 kalorier. Så om du räknar kalorier är havregrynsgröt ett bra val.

Havregrynsgröt med äppelmos kcal

Om du har på äppelmos så blir de totala kalorierna ungefär det dubbla, runt 260. Återigen har du flera valmöjligheter. Osockrat äppelmos ger dig färre kalorier än vanligt, sockrat mos. Mängden äppelmos kan varieras, vissa sorter är så smakrika att det räcker med en liten sked för att det ska bli gott. Så du kan med gott samvete ta en tallrik havregrynsgröt med äppelmos, även om du är medveten om kalorierna.

Havregrynsgröt näringsvärde

När man ser på näringsvärde så brukar det beräknas per 100 gram. En deciliter havregryn väger runt 35 gram, så det handlar alltså inte om portioner här. Per 100 gram havregryn (fullkorn) så får du i dig:

 • 365 kalorier
 • 12 gram protein
 • 60 gram kolhydrater
 • Fett 7 gram (varav fleromättat 2,9 gram)

Varför är havregrynsgröt bra?

Havregrynsgröt är nyttigt. Det innehåller ämnen som aktivt påverkar ditt kolesterol, och ger dig bättre hjärthälsa. Du får i dig en hel del protein och kolhydraterna i havregryn är långsamma, vilket stabiliserar blodsockret och håller dig mätt. Samtidigt så är havregrynsgröt enkel att laga till, smakar gott och är billigt.

Hur mycket är 1 portion havregrynsgröt?

Man beräknar att en portion havregrynsgröt är gjord på en deciliter havregryn. När du kokar grynen med vatten fördubblas den, så själva gröten är ungefär två deciliter

Havregrynsgröt protein

Det är inte alla som tänker på det men havregrynsgröt är en ganska bra källa till protein. En portion havregrynsgröt ger dig ca. 5 gram protein. Om du är medveten om ditt proteinintag kan du kombinera havregrynsgröten med olika saker för att höja proteinhalten i måltiden.

Läs även: Bästa naturella proteinpulvret – de två godaste sorterna!

Så kan du göra en mer proteinrik havregrynsgröt:

 • Proteinpulver. Laga till havregrynsgröten som vanligt och blanda sedan i proteinpulver med valfri smak. Det är bäst att inte värma upp proteinpulver för mycket, så tillsätt det efter kokningen.
 • Ägg. Koka upp gröten tills den är nästan färdig. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner ägget. Rör om samtidigt som du värmer upp gröten försiktig. Den kommer att bli lite tjockare av ägget.
 • Jordnötssmör. Inte det mest traditionella sättet att äta havregrynsgröt på, men när du väl provat det är du såld kan jag lova. Även här är det bäst att tillsätta jordnötssmöret när gröten är färdigkokt. Rör om tills smöret är upplöst.
 • Frön. Strö över solros-eller pumpafrön på den färdiga gröten. De innehåller ganska mycket protein och kan ge en rejäl boost till måltiden.

Havregrynsgröt kolhydrater

Det är klart att det finns kolhydrater i havregrynsgröt. I 100 gram havregryn är det runt 60 gram kolhydrater. Men kom ihåg att 100 gram är cirka 3 portioner, så en tallrik med gröt innehåller inte mycket mer än 20 g kolhydrater.

I tillägg så handlar det om långsamma kolhydrater. De är fiberrika och håller dig mätt lite längre. Samtidigt så hålls blodsockret på en jämnare nivå så du slipper sug efter mat eller sötsaker.

Havregrynsgröt med banan

En portion havregrynsgröt ger dig alltså cirka 20 g kolhydrater. Om du dessutom har i mjölk, ger en deciliter runt 5 kolhydrater. Men du måste inte äta gröt med mjölk, det är många som valt bort den. En skalad banan innehåller cirka 23 kolhydrater. Samtidigt så får du naturligtvis inte glömma bort näringsvärdet och fördelarna med att äta gröt och banan.

Att ha banan i havregrynsgröt är min absoluta favorit bland smaksättningar.

Kan man leva på havregrynsgröt och ägg?

En ensidig kost är aldrig bra, variation är nyckeln till bättre hälsa. Men havregrynsgröt och ägg är en ganska bra bas, och något som du med fördel kan äta ofta. Till och med varje dag, om du så önskar.  Se bara till att inkludera grönsaker, frukt och andra proteiner också.

Är det bra att äta havregrynsgröt på kvällen?

Gröt är verkligen allsidigt, för du kan äta det när som helst. Morgon, middag, kväll-det passar alltid bra med havregrynsgröt. På kvällen kanske det är bäst att kombinera det med sådant som inte är så sött. En del tycker det är svårt att sova om de äter socker sent på kvällen.

Är det bra att äta havregrynsgröt innan träning?

En fördel med havregrynsgröt är att den ger dig energi och långsamma kolhydrater. Ät gärna havregrynsgröt en halv timma innan träningspasset, alternativt kvällen före. Om du toppar med frön och andra sunda saker blir måltiden ännu mer komplett.

Läs även: 5 anledningar till att du aldrig ska ta PWO (Pre Work Out)

Är det bra med havregrynsgröt till frukost för att gå ner i vikt?

Havregrynsgröt är en väldigt bra start på dagen, speciellt när du vill gå ner i vikt. Du slipper det så farliga sötsuget, och håller dig mätt ganska länge. Det är också enkelt att kombinera havregrynsgröt med andra hälsosamma livsmedel. Havregrynsgröten innehåller inte många kalorier, vilket är en fördel när du vill bli av med en del kilon.

Havregrynsgröt och sjukdomar

Genom att äta havregrynsgröt regelbundet, gärna varje dag, så minskar du risken för många sjukdomar. Framför allt hjärt-och kärlsjukdomar, som ofta är kopplade till högt kolesterol. Det finns även flera andra sjukdomstillstånd som mår bra av havre.

 • Gallsten. Havre är fiberrikt vilket gör det svårare för gallstenar att formas. Om du redan har grus eller små stenar i gallblåsan så kan havre minska dem. Du bör dock rådfråga din läkare innan du äter allt för mycket havregrynsgröt, lagom är alltid bäst.
 • Tarmfickor. Divertiklar som de också kallas är små fickor på tjocktarmens väggar. Du märker ibland inte att du har dem, inte förrän de blir inflammerade. Havregrynsgröt med alla sina fibrer är ett bra sätt att förhindra att fickorna uppstår. Havregrynen gör så de goda bakterierna i tarmarna trivs lite bättre.
 • Diabetes. När du är i riskzonen för diabetes är kosten väldigt viktig. Det gäller att få i sig mycket fibrer, samt undvika allt förmycket kolhydrater. Med andra ord kan havregryn vara både bra och dåligt. Den stabiliserar ditt blodsocker så du inte få några svackor, dock gäller det att tänka på att havregrynsgröt ändå innehåller en hel del kolhydrater. En stor studie som gjorts med nordiska män och kvinnor visar att du kan minska risken för diabetes typ 2 med hela 34 procent hos männen, och 22 procent hos kvinnorna, genom att äta havregrynsgröt dagligen.
 • IBS. Om du har IBS kan havregrynsgröt verka lindrande. Välj dock inte de fiberrika varianterna, de innehåller nämligen andra gryn också. Vanlig havregrynsgröt bildar som en sorts gelé i magen som håller tarmarna i gång på ett milt men ändå effektivt sätt. Vissa personer med IBS reagerar på fibrer, så se till att du vet vad din mage tål.
 • Diarré. Havre är lite av en dunderkur för lös mage eftersom den innehåller fibrer som gör att du inte får förstoppning. Om du har diarré så fungerar den som en broms, den är stoppande. Välj helst vanliga havregryn som innehåller färre fibrer.
 • Högt blodsocker. Havregrynsgröt innehåller kolhydrater, vilket höjer blodsockret. Samtidigt så är det fiberrikt vilket gör så att blodsockret inte svajar, utan håller sig på en jämn nivå. Välj sorter som är extra rika på fiber, och kombinera det helst med vatten eller lättmjölk.

Viktigt att äta havregrynsgröt

Gröt är en vanlig maträtt i Sverige, och det med rätta. Havregrynsgröt är nyttigt, fullt av fibrer och proteiner. Du mår bra av att äta gröt, det sänker kolesterolet och motarbetar diabetes.

Pröva dig fram med olika sunda tillbehör som yoghurt, frön och nötter eller frukt. Jag ser alltid till att komplettera min gröt med olika typer av proteinkällor, exempelvis ett kokt ägg eller att tillsätta proteinpulver och jordnötssmör i gröten.

Med havregrynsgröt får du en bra start på dagen, eller avslutar den väl om du äter på kvällen. Det är alltid läge för lite gröt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply