0
Räkor nyttigt? Är det nyttigt att äta räkor?
Kost och mat

Är räkor nyttigt att äta? Svaret kanske förvånar dig

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Räkor är populära över hela världen. En riktig delikatess som många älskar, och gärna äter regelbundet. Samtidigt börjar allt fler människor bli riktigt medvetna om vad de stoppar i sig. Vill gärna veta vad som är nyttigt och hur ofta man kan äta något. En läsare ville veta kring de näringsmässiga fördelarna och om det finns några hälsorisker med att äta räkor.

I det här inlägget gör jag mitt bästa för att svara på om räkor är nyttigt.

Näringsämnen i räkor

Så den stora frågan att börja med är hur nyttigt det är med räkor. Vilka näringsämnen innehåller den, och i vilka mängder? För alla som älskar räkor är det här trevlig läsning. Siffrorna handlar om kokta räkor, per 100 gram.

 • Kalorier: 100 kcal. Det här är en bra anledning till att äta räkor. De är nyttiga, men ändå kalorifattiga. Helt perfekt för en sund viktminskning.
 • Protein: 24 gram. Rika på protein, ett bra alternativ till fisk och kyckling om du är medveten om vad du äter. Ett riktigt smart val när du försöker gå ner i vikt.
 • Kolhydrater: 0 gram
 • Fett: 1,1 gram
 • Kolesterol: 164 mg. Om du har ett normalt kolesterolvärde behöver du inte oroa dig för räkor. Det är sant att de ger dig en del kolesterol, men både den bra samt den mindre sunda varianten. Så på det stora hela är det inte så farligt alltså.
 • Salt: 2,5 gram
 • Vitamin E: 1,5 mg. Detta är runt 12 procent av det rekommenderade dagliga intaget. Det här vitaminet skyddar cellerna mot oxidativ stress, något som drabbar dig varje dag. Om du inte får i dig tillräckligt av vitamin E så kan du få anemi.
 • Zink: 1,3 mg. Speciellt viktigt för män, eftersom det stärker prostatan. Men en del studier visar även att det kan sakta ner farten på en växande tumör.
 • Selen: 20 µg. Över en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget. Selen är bra för immunförsvaret men också för din hud, hår och naglar.
 • Vitamin A: 20 µg. Ett vitamin som är viktigt för hud, syn och slemhinnor.
 • Fosfor: 265 mg. Nästan 40 procent av du behöver varje dag. Framför allt bra för skelettet och dina tänder. Men påverkar också syra-bas balansen i kroppen, och den så viktiga energiproduktionen.
 • Järn: 3,1 mg. Hjälper kroppen att producera de röda blodkropparna, som behövs för att transportera syre och för en väl fungerande ämnesomsättning. Brist på järn gör dig trött och hängig.
 • Vitamin B12: 1 µg. 40 procent av det dagliga rekommenderade intaget. Även detta direkt kopplat till tillverkningen av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Samtidigt spelar det en roll för att nervsystemet ska fungera korrekt.
 • Vitamin B3: 7,4 mg. Främjar keratinproduktionen i din kropp, som behövs för hud, hår och naglar. Förutom att du får snyggt hår så bidrar den också till sårläkning och motverkar irritationer. Förvandlar fett och kolhydrater till energi.
 • Koppar. Ett nyttigt mineral som bland annat stärker sköldkörtelns funktioner, något som bra många har behov av.
 • Magnesium. Alla vet vilken gåva ett stabilt blodsockervärde är. Magnesium hjälper dig kontrollera nivåerna. Den spelar även en roll i produktionen av proteiner, samt för att du ska ha en normal muskelfunktion.
 • Omega 3. Hjälper mot depressioner, samt minskar blodets levringsförmåga. Bra för hjärtat. Antiinflammatoriska egenskaper samt ökar fettförbränningen.
 • Omega 6. Viktig för att kroppen ska kunna förnya celler och reparera de som finns. Reglerar blodtrycket samt stöttar njurarnas funktion. Även mycket bra för ett starkt immunförsvar.

Hälsorisker och försiktighetsåtgärder

Låt oss gå igenom de två viktigaste anledningarna till att undvika att äta räkor.

Skaldjursallergi

Räkor är ett skaldjur och därför är det möjligt att vara allergisk mot denna typ av livsmedel. Vanligtvis uppstår skaldjursallergi i vuxen ålder, till skillnad mot fiskallergi som uppstår redan tidigt hos barn.

De vanligaste symptomen är nässelutslag, eksem eller illamående. Vissa personer reagerar bara när de äter skaldjuren, medan andra får allergi av att hantera dem.

Var därför uppmärksam på vilka rätter som innehåller räkor om du inte vet med dig att du inte har allergi.

Miljöproblem

Om du tänker miljö så kan vissa räkor innebära ett problem. På vissa håll i världen så odlar man räkor med hjälp av kemikalier och antibiotika. Vilket inte är bra vare sig för konsumenten eller naturen. På andra ställen skadas den ekologiska balansen när man hugger ner mangroveskog och andra träd för att skapa de stora räkodlingarna.

Välj därför helst certifierade räkor, som är garanterat miljövänliga. MSC och ASC är certifikaten du bör se efter.

Kan man äta för mycket räkor?

Även om räkor innehåller många nyttigheter så ska du inte överdriva din konsumtion. Det är sant att de höjer det goda kolesterolet, men även det dåliga.

Räkor innehåller så gott som inga kolhydrater eller socker, och är rika på protein. Men om du friterar eller steker dem så kan de ändå vara farliga för hjärtat.

Sedan är det också viktigt att välja så rena räkor som möjligt. Det vill säga sådana som inte innehåller föroreningar eller kemiska medel.

En liten tumregel är att om räkorna är huvudrätten kan du äta 250 gram, med skal. Om de är del av en buffé bör du hålla dig till 50 gram oskalade räkor per person.

Kan man äta räkor varje dag?

Det är aldrig bra att överdriva med något livsmedel. Alla har behov av en balanserad kost där du får med dig så många olika näringsämnen som möjligt.

Forskningen går framåt och de varningar som fanns tidigare om att inte äta räkor varje dag har nu förändrats. Fortfarande så bör du dock äta allting med måtta, och absolut välja miljövänliga räkor.

Räkor kan ge dig mycket, men inte allt. För att kunna dra nytta av deras näringsvärde utan att överbelasta kroppen bör du hålla dig till det rekommenderade intaget. Som är balanserat och måttligt. Du kan äta räkor varje dag, men gör det med måtta.

Är räckmacka nyttigt?

En räkmacka sitter alltid bra. Vanligtvis så har du 100 gram skalade räkor per smörgås, vilket motsvarar cirka 250 gram oskalade räkor. Vilket är ungefär vad som rekommenderas för din dagliga konsumtion av räkor.

Problemet är inte räkorna på räkmackan utan all majonäs och det vita brödet. Välj gärna majonäs med lägre fetthalt och ett grovt bröd så har du en riktigt bra maträtt.

Hur äta räkor?

Men räkor är så mycket mer än en god räkmacka. Du kan ha dem i många olika rätter, nästan som en krydda. Om du är försiktig med vad och hur du äter så steker eller friterar du dem inte.

Du kan bland annat köpa kokta räkor i lake, de är både goda och färdigkokta. Blanda ner dem i en sallad eller vänd ner dem i en pastasås. Räkor är så bra för de passar med det mesta, och är därför lätta att inkludera i en hälsosam och varierad kost.

Är räkor bra om man vill gå ner i vikt?

Ja, räkor är jättebra för dig som vill gå ner i vikt. Faktum är att det alltid är bra att äta fisk och skaldjur om du vill gå ner i vikt. Räkor innehåller små mängder kolhydrater och mycket protein. Inkludera fisk och skaldjur i kosten minst tre gånger i veckan. Som med allting annat är variation viktig, så du får det bästa av allt.

Kan man äta räkor när man har högt kolesterol?

Det är inte farligt att äta räkor om du har högt kolesterol. De flesta kött och fågelsorterna innehåller mer fett och mättat fett än räkor. Så även om du försöker kontrollera ditt kolesterol med kosten så är räkor fortfarande helt okej. Men helst inte stekta eller friterade, och inte heller i stora mängder.

De så populära räkorna

Räkor är alltså riktigt nyttiga, de innehåller massor av protein, mineraler och vitaminer som kroppen behöver. Beroende på hur du tillagar och kombinerar dem så får du en kalorifattig, näringsrik måltid.

Samtidigt bör du vara uppmärksam på var räkorna kommer ifrån. Vissa fångstmetoder, som bottentrålning, är inte miljövänlig. Likaså är det många räkodlingar som använder sig av dåliga metoder och födoämnen. Välj därför certifierade räkor som du vet inte påverkar vare sig dig eller miljön negativt.

När det kommer till kost och hälsa är det viktigt att göra medvetna val. Att inkludera räkor i kosten är ett sådant val. De är inte bara goda, men nyttiga också. För dig som vill kontrollera vikten kan de vara till hjälp, eftersom de är smakrika men kalorifattiga. Naturligtvis ska du aldrig överdriva, utan hålla dig till den rekommenderade mängden räkor.

Räkor är idag inte en lyxvara, utan lätt tillgängliga för alla. Så glöm inte bort dem när du planerar veckans meny, utan se till att utnyttja de små rosa bomberna. Fråga gärna dina vänner och bekanta om hur de använder räkor i kosten. Du kanske blir förvånad över hur många olika knep och recept som finns. Fråga också om vilka räkor de funnit vara de allra sundaste.

Tack för att du tagit dig tid att läsa det här inlägget, om den så populära räkan. Vi är alla intresserade av vad vi äter, och hur det påverkar vår hälsa. Här på bloggen hittar du flera liknande ämnen, om olika livsmedel, kosthållning och råvaror. Det finns mycket att lära om maten vi äter, speciellt om du vill äta sunt och gott.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply