0
Kost och mat

Är pizzasallad nyttigt? Jag har svaret!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är få pizzerior, om ens några, som inte serverar en sallad tillsammans med pizzan. Den nu mer klassiska pizzasalladen som är gjord av vitkål finns över hela landet. Många frågar sig dock om den är nyttig. Vitkålen är kanske bra för dig, men hur är det med dressingen? För den som är medveten om sin kosthållning och vill göra sunda val kan det vara läge att ta sig en närmare titt på den så kända pizzasalladen.

Näringsvärde i pizzasallad

I en vanlig pizzasallad har du fem grundläggande ingredienser. Vitkål, rapsolja, vitvinsvinäger eller ättikssprit, salt och peppar. Den är enkel att göra, och smakar väldigt gott. Salladen består alltså till störst del av grönsaken vitkål.

Om vi tittar närmare på näringsinformationen för de olika ingredienserna i ett recept för pizzasallad så finner vi följande:

 • Vitkål: 600 gram vitkål innehåller 155 kalorier, 8 gram proteiner, 23 gram kolhydrater (varav fibrer 12 gram), 1 gram fett. Det innehåller olika mineraler och vitaminer, men inte i så väldigt stora mängder. Framför allt är det olika B-vitaminer som du får i dig när du äter vitkål, samt vitamin C och K.
 • Rapsolja: 3 matskedar rapsolja innehåller 366 kalorier, inga proteiner eller kolhydrater, men 41 gram fett.
 • Ättikssprit: 3 matskedar ättikssprit ger dig 20 kalorier, 5 gram kolhydrater, inget fett.
 • Salt: Salt innehåller inga kalorier, men ger dig en stor mängd natrium, samt lite kalium och kalcium.
 • Svartpeppar: En halv tesked svartpeppar innehåller 4 kalorier, en del fibrer och proteiner samt oerhört lite fett.  

Det här är de ungefärliga proportionerna för ett vanligt recept på pizzasallad. En portion är ofta 1–2 deciliter, det här kan alltså bli upp till 5–6 portioner. Det är ganska tydligt att det är oljan som ger dig de flesta kalorierna

Det är alltid bra att jämföra med rekommenderat dagligt intag av de olika ämnena. Då får du en uppfattning om hur mycket du kan äta innan du når gränsen. De här värdena kan variera lite beroende på vem som gör salladen. Om du gör den själv är det enklare att reglera. Dock är även en del av de köpta varianterna är också snåla med kalorierna.

I 100 gram pizzasallad:

 • 90–100 kalorier, 20 procent av RDI
 • 5 gram kolhydrater, 2 procent av RDI
 • 10–12 gram fett, 6 procent av RDI

Är det mycket kalorier i pizzasallad?

Det är en del kalorier i en pizzasallad, men inte alls så farligt i sig självt. När du äter den tillsammans med pizza, som ju vanligtvis är fallet, så kan kalorierna skjuta i höjden. Nyckeln är balans, som med allting annat. Samtidigt så balanserar den fräscha pizzasalladen det lite feta som en pizza ger, med ost och allting annat. Det smakar gott tillsammans, men är också bra för dig.

Pizzasallad kalorier

Det är ganska lätt att komma ihåg hur mycket kalorier det finns i pizzasallad. Man beräknar cirka 90–100 kalorier per 100 gram pizzasallad. En deciliter är 70–100 gram, så det är mer eller mindre en portion.

Vitkål           25–30 kalorier

Olja              60–70 kalorier

Salt                0 kalorier

Peppar           0 kalorier, så gott som

Vinäger          3 kalorier

Detta varierar lite beroende på vem som gör salladen, och om du har i socker eller inte. Som en liten tumregel kan du räkna med 100 kalorier per 100 gram sallad.

Läs även: Grönsaker lista: 54 grönsaker med bild & info

Pizzasallad recept

Det är inte alls svårt att göra din egen pizzasallad. Då har du dessutom möjlighet att påverka näringsinnehållet lite extra. För en riktigt enkel variant är det bara att blanda samman allting och njuta av salladen. Om du vill ha det där lilla extra ska du ta dig tid att riktigt bearbeta kålen.

Grundrecept pizzasallad:

Ingredienser:

 • 500 gram vitkål
 • 1 tesked salt
 • 3 msk rapsolja
 • 2–3 matskedar vitvinsvinäger eller ättikssprit
 • ½ tesked nymalen svartpeppar

Gör så här:

 • Riv vitkålen på en mandolin eller använd osthyveln. Det går också bra att köra den i en matberedare som har ett rivjärn.
 • Blanda samman alla ingredienserna till dressingen och häll dem över vitkålen.
 • Rör om ordentligt så dressingen täcker all kål.
 • Låt gärna salladen stå ett par timmar och safta till sig innan serveringen. Den kan med fördel göras dagen innan.

För ännu bättre pizzasallad:

 • När du hällt över dressingen så blanda ordentligt med en träslev. Banka lite på kålen så den släpper ifrån sig sin naturliga sötma och juice. Ett alternativ är att bearbeta salladen med händerna, riktigt krama den så att kålen blir mjuk och härlig.
 • Något annat som kan ge dig mer smak är att koka upp alla ingredienserna till dressingen. Häll över allt när det är varmt och blanda väl. Det blir lite samma resultat som när du bankar på kålen.

Valfria tillsatser:

 • En del väljer att ha i lite socker i pizzasalladen, för att balansera vinägern. Men om du arbetar med kålen så avger den helt naturlig en viss sötma, så du behöver inte socker.
 • Många tycker om att ha inlagd paprika i salladen. Det här är en diskussion som aldrig tar slut. Men det viktiga är ju vad var och en tycker om.
 • Samma sak gäller rivna morötter, eller fint skivad färsk paprika. En del anser att det höjer smaken, medan andra inte tycker det blir äkta pizzasallad om du blandar i andra saker. Helt upp till dig själv med andra ord.

Hälsomässiga fördelar med pizzasallad

Finns det några hälsomässiga fördelar med att äta pizzasallad? Ja, du äter ju grönsaker med vitaminer och fibrer. Vitkål är full av C-vitamin och vitamin K. I tillägg innehåller den viktiga antioxidanter. Så det är inte alls fel med den här salladen. Det är klart att rapsoljan inte är så bra i stora mängder, så var återhållsam med portionerna.

Även olja är nyttigt, om du begränsar ditt dagliga intag. Här handlar det om att göra val i vardagen. Om du äter väldigt lite fett under de andra måltiderna så gör det inte alls någonting om du äter pizzasallad med olja. Tvärtom, kroppen behöver en viss mängd fett.

Alla människor har behov av att äta mycket grönt varje dag. En sallad är ett bra sätt att få med sig vitaminer och mineraler eftersom många grönsaker tappar en del näring när man hettar upp dem. Även om det heter pizzasallad så kan du med fördel äta den tillsammans med andra hälsosamma matval. Den passar bra till det mesta, inte bara pizza.

Om du till exempel försöka öka intaget av järn, så är det bra att kombinera med vitkål. Kroppen tillgodogör sig järnet bättre om du samtidigt äter C-vitamin.

är pizzasallad nyttigt? recept vitkålssallad
Vitkål som är huvudingrediensen i pizzasallad kan göra mycket gott!

En del upplever att de får gaser i magen när de äter kål, inklusive pizzasallad. Det är helt naturligt eftersom kålen innehåller svårsmälta kolhydrater som ibland jäser i magen. Om du förväller eller slakar kålen innan den används brukar det bli mer lättsmält. Ofta blir det också bättre om du masserar kålen, som nämnts ovan i receptet.

Ett annat tips för att minska gaser är att tugga i sig några fänkålsfrön efter att du ätit kål, det brukar hjälpa mot gaser och svullnad.

Samtidigt så är pizzasalladen riktigt bra för tarmfloran. Vitkål är full av nyttiga fibrer som gör att tarmarna fungerar bättre, den är tarmreglerande. Kålen binder sig också till slaggämnen som finns i kroppen och gör dem vattenlösliga. Det blir lite som en storstädning inne i tarmarna, något som de flesta har behov av.

Nackdelar med pizzasallad

På andra sidan vågen finns det en del nackdelar med pizzasallad som är bra att känna till. Mycket beror naturligtvis på hur stora mängder sallad du sätter i dig, lagom är alltid bäst.

I stort sett finns det inga problem med att äta pizzasallad. Vitkålen innehåller vitaminer och näringsämnen, och är ganska bra för magen. Det som kan vara bra att komma ihåg är att det är en hel del olja i en vanlig pizzasallad, kanske även socker. Så om du redan äter mycket fetter och socker så kan det totala intaget bli allt för stort.

En annan sak är saltet, pizzasallad innehåller en hel del salt. Även här är det den totala mängden som räknas. Du kan få i dig för mycket natrium om du äter många rätter med salt. Det binder vattnet i kroppen och kan göra dig svullen. Salt i för stora mängder ökar risken för hjärt-och kärlsjukdomar, samt höjer blodtrycket. Det kan också göra det svårt för njurarna att klara av sin funktion.

För att undvika flera av de här negativa aspekterna gäller det att vara uppmärksam på vilken pizzasallad du äter. Läs igenom innehållsförteckningen och se hur stora mängder de använt av varje sak. Fråga gärna på pizzerian hur de tillagar sin sallad.

Om du gör salladen hemma så har du större chans att reglera mängderna. Ibland handlar det om att vänja sig vid smaker. Du måste inte ha så mycket salt och olja, till exempel, utan det kan bli riktigt gott med lite mindre. Eventuellt kan du pröva dig fram med olika oljor som har bättre egenskaper.

Läs även: 7 goda & nyttiga recept för matlåda med kyckling

Är sallad från pizzeria nyttigt?

Här beror det på vem som gjort salladen. Du kan gärna fråga dem hur de tillagar den, och hur stora mängder salt och olja som de använder. Kanske vilken olja också, även om rapsolja är det vanligaste. Det är sant att på pizzeriorna så vill de tjäna pengar. Men dagens kunder är mer medvetna om vad de äter, så de försöker göra sånt som folk vill ha.

Pizzasallad som en del av en hälsosam kost

Ät gärna pizzasallad då och då. Den kan lätt inkluderas i en hälsosam och balanserad kost. Det bästa brukar vara att göra den själv hemma, eftersom du då kan balansera mängderna av salt och olja. Men även de som du köper i butikerna och på pizzeriorna är ofta riktigt bra.

Det viktiga i sammanhanget är att balansera det du äter under dagens lopp. Satsa på en sund kost så gör det inte så mycket om vissa rätter innehåller lite mer olja eller annat som kan ha ett negativt inflytande på din hälsa. Portionskontroll är ett annat sätt att hålla sig sund. Ät lagom stora mängder av pizzasalladen och kanske inte varje dag.

Finns det några hälsosamma alternativ till vanlig pizzasallad som du kan äta när du vill minska ditt kalori-eller natriumintag? Det är som sagt enklare att göra salladen nyttigare om du gör den själv. Dra ner på mängderna av salt och olja, som är de största potentiella problemen med salladen.

Det finns också olika sorters salt och olja, en del är mer lämpliga än andra när du är försiktig med din hälsa. Samma sak gäller vinägern, även här har du flera olika sorter att välja mellan. Ett alternativ är också att äta något helt annat. En vanlig sallad utan dressing, rivna morötter eller råhyvlad zucchini. Tänk utanför ramarna och skapa nya traditioner.

Slutsats: är pizzasallad nyttigt?

Du kan med fördel äta pizzasallad. Den innehåller en del vitaminer och mineraler, är bra för magen och ger dig vissa fördelar. Samtidigt så är det smart att begränsa dina portioner, eftersom du också får med dig kalorier och natrium. Lagom mycket, och inte varje dag.

Mycket beror sedan på vad du äter i övrigt. Pizza och pizzasallad är en relativt tung måltid när det kommer till kalorier. Men om du äter salladen med andra livsmedel, eventuellt äter annorlunda resten av dagen, så blir det ganska lagom på det stora hela.

Pizzasallad är inte det allra främsta när det kommer till hälsosam kost, men inte alls något du måste undvika. Balans och portionskontroll är grunden för att du mest ska få med dig det nyttiga.

Det är viktigt att göra informerade val i vardagen när det kommer till din kost. Om du vill ha en hälsosam livsstil är det de små detaljerna som hjälper dig på vägen. Gör det till en vana att vara medveten om vad du stoppar i dig. Många produkter är bra mycket sundare än du tror, men det kan också vara tvärtom. Lär känna din kropp och vad den har behov av, för kosten är verkligen nyckeln till god hälsa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply