De senaste åren har lönnsirapen tagit svenska folket med storm. Sirap har alltid varit en stor del av vår mattradition, men lönnsirapen är lite annorlunda. Bland annat framställs den inte av sockerbetor eller sockerrör, som vanlig sirap. I stället kommer den från saven av träd. Den smakar gott och är även nyttig för dig.
Vad är lönnsirap?
Lönnsirap framställs av saven från lönnar, framför allt den nordamerikanska lönnen. För det mesta från den så kallade sockerlönnen, Acer saccharum. Smaken är rik och fyllig, och du kan använda den till olika saker. En klassiker är pannkakor eller våfflor med lönnsirap, gärna tillsammans med sylt eller bär. Andra har den på gröten eller använder den som sötningsmedel när de bakar. Du kan göra lönnsirap från svenska lönnar, men det blir inte riktigt samma sak eftersom de är en annan sorts träd.
Enligt sägnerna kastade en amerikansk urbefolkningshövdning sin tomahawk i stammen på ett lönnträd. Nästa dag kom varm, utsökt sav ut, som hans fru använde för att koka kött i. Lönnsirapen hade upptäckts. En annan förklaring är att när grenar bröts på vintern kom det ut sav som frös till is, som en sorts små glassar. Urbefolkningen sög på dessa och tyckte om smaken. Oavsett vad som är sanningen om ursprunget så har de utvunnit lönnsirap i många hundra år.
Läs även: Sockerfällor – mat som är falskt marknadsförd som nyttig
Hur produceras lönnsirap?
Kanada är den största producenten av lönnsirap idag. De står för hela 71% av världens rena lönnsirap. Staden Quebec har den största delen av produkten, över 90 procent. Vermont i USA är också en relativt stor producent, om än mindre än Kanada.
På våren börjar saven flöda i träden, när det fortfarande är under nollan på natten men över den under dagen. Det brukar vara mellan mitten på februari till mitten av april, så säsongen är inte så lång. Olika växtzoner har inte samma klimat så det gäller att veta när du ska tappa träden. All lönnsirap smakar inte likadant, för även vilken sorts träd och var de växer är faktorer som påverkar smakprofilen.
Man borrar hål i stammen på lönnarna och låter saven rinna ut i en behållare. Ofta en hink som man hänger på trädet. Eller droppa är kanske bättre att säga, det är inte något som sker på en handvändning. Du kan ha flera hål eller skåror i samma träd. En tumregel är att för en tapp bör trädet vara minst 20 centimeter i omkrets. Sedan kan du lägga till ett hål för var femte centimeter det ökar. När all sav kommit ut täpper man till hålet.
Ett träd kan ge upp till 20 liter på en dag, och de fortsätter att sava mellan fem och sex veckor. Det låter mycket, men för en liter lönnsirap behöver du cirka 40 liter sav. Man kokar upp saven så att vattnet dunstar bort. Resultatet är en tjock sirap som sedan silas för att eliminera orenheter. Färgen blir mörkare ju längre fram i säsongen den tappas, och smaken brukar också vara mer robust då.
Lönnsirap kontra andra sockerkällor
Den stora frågan är då om lönnsirap är nyttigt, och om du bör välja den i stället för andra socker källor. För inte bara smaken, men även hälsan är viktig för en medveten person.
Läs även: Är dadel nyttigt & är dadlar bättre än vitt socker?
Är lönnsirap bättre än rörsocker (strösocker, vitt socker)?
Det är inte alltid så lätt att jämföra livsmedel. Man skulle kunna tro att sött är sött, men så är inte fallet. Med vissa sötningsmedel får du också med dig mineraler och antioxidanter, och inte bara energi. Om man gör en lista så kan man säga att vanligt vitt socker är det värsta du kan äta ur näringssynpunkt. Rörsocker är något bättre, men inte mycket. Samma sak gäller sirap som är framställt av socker, det vill säga den vanliga svenska sirapen. Lönnsirap är den enda som har några fördelar, men även här bör du vara restriktiv eftersom det ändå är fråga om en form av socker.
Är lönnsirap bättre än honung?
Återigen är det inte så lätt att säga rätt ut att det ena är bättre än det andra. De är båda två naturliga produkter med en liknande konsistens. Du bör vara försiktig med alla sötningsmedel. Lagom är bäst, och ännu bättre är om du håller dig till bara lite grand.
Om du har IBS, irriterade tarmar, brukar det vara lättare att smälta lönnsirapen. Den har också ett lägre glykemiskt index än honung, vilket är en fördel för diabetiker. Veganer undviker ibland honung eftersom det kommer från djurriket, medan lönnsirap är 100% från växtriket.
Lönnsirap passar bättre om du räknar kalorier, medan honung innehåller något mindre fett. Vanligtvis så tar man också mindre portioner av honung, vilket ger dig ett lägre sockerintag. En annan fördel med honung är att den håller sig fräsch länge, medan lönnsirap har en tendens att bli dålig. När du öppnat den måste du använda den inom ett år, och den bör förvaras i kylskåp eller ett annat kallt ställe.
Både honung och lönnsirap har sina fördelar. De innehåller en del näringsämnen och kan vara bra för vissa aspekter av din hälsa. Det viktiga är att du håller dig till små portioner, så att sockerinnehållet inte uppväger fördelarna.
Läs även: Manukahonung: Jag har testat den medicinska honungen (MGO)
Näringsinnehåll lönnsirap
100 gram lönnsirap (vilket är knappt en deciliter) innehåller:
- 260 kalorier
- 0,1 gram fett
- 67 gram kolhydrater varav 60,5 gram är sockerarter
- 0 gram salt eller proteiner
- 32,4 gram vatten
- 1,27 mg vitamin B2
- 0,07 mg vitamin B1
- 0,08 mg vitamin B3
- 102 mg kalcium
- 212 mg kalium
- 1,47 mg zink
- 21 mg magnesium
Hälsofördelar: vad gör lönnsirap nyttigt?
Det finns alltså flera bra anledningar till att du ska välja lönnsirap framför andra sorters sötningsmedel. Sirapen innehåller en hel del nyttigheter, bland annat antioxidanter och mineraler. Detta är bra för hjärtat, matsmältningen samt hud och hår.
Läs även: Brunch inspo: nyttig / lyxig / enkel brunch hemma recept & tips
Mer i detalj krin hälsofördelar med lönnsirap:
Innehåller antioxidanter
Lönnsirap innehåller flera olika sorters antioxidanter. De är viktiga för att binda upp fria radikaler i kroppen, som ofta förökar sig när du är stressad på något sätt. Dessa radikaler kan skada cellerna, så det är bra att få i sig tillräckligt med antioxidanter.
Är rikt på mineraler
Din kropp behöver mineraler av olika slag. De jobbar för att skelettet, musklerna och blodet ska fungera. Eftersom kroppen inte producerar dem själv behöver du få dem via maten. Lönnsirap innehåller mineraler som zink, kalcium, järn och kalium.
Har naturligt lågt glykemiskt index
Många personer håller reda på GI när de äter, även om de inte är diabetiker. Det är för att blodsockerhalten påverkar dig på så många sätt och vis. Eftersom lönnsirap helt naturligt har ett lågt glykemiskt index är det ett sunt val.
Bidrar till hjärthälsa
Vissa studier pekar på att lönnsirap kan förbättra din hjärthälsa och även stärka immunförsvaret. Men forskningen har inte kommit så långt ännu inom de här områdena.
Främjar en sund matsmältning
Alla har inte hört talas om inulin, men det är en kolhydrat som finns i lönnsirap. En kostfiber som inte bryts ner när den går genom tarmarna. Det innebär att den är bra för tarmhälsan, och hjälper dig ha en väl fungerande matsmältning.
Är bra för hud och hår
Lönnsirap är full av vitamin B2, som är bra för både hud och hår. Det gör dem smidiga och glänsande, samt hjälper kroppen balansera de naturliga oljor som finns. En del använder dem utvärtes, i olika blandningar som fungerar både mot torrt hår och akne.
Hälsorisker: vad gör lönnsirap onyttigt?
Det är ganska väl känt att en kosthållning som är rik på socker inte är så sund. Lönnsirap har framhävts som ett bättre alternativ, och det har flera fördelar som du inte får med vanligt socker. Även denna form av sirap är ändå fråga om ett sötningsmedel.
Det är lätt att gå upp i vikt, utveckla diabetes eller få problem med hjärtat om du äter för mycket socker. Likaså kan det leda till en form av beroende där du hela tiden behöver något sött, eller ökar mängden gradvis. För att inte glömma vad socker, inklusive lönnsirap, kan göra med dina tänder.
I 100 gram lönnsirap har du runt 260 kalorier. Och 100 gram är mindre än en deciliter, runt fem matskedar. Det kan bli en hel del kalorier om du äter pannkakor till brunchen. Så det är viktigt att kontrollera mängden du använder, både om du intar lönnsirapen rå eller om du använder den i bakning och matlagning.
Läs även: Rawfoodbollar recept: 15 av mina godaste rawbollar
Balans mellan njutning och hälsa
Nu är det ju så att många saker är en blandning av för-och nackdelar. Det gäller att välja så sunt som möjligt för att må bra. Lönnsirap är ett väldigt bra alternativ när du vill ha något sött. Det är naturligt, helt veganskt och även mycket gott. Du får i dig både vitaminer och mineraler som kroppen har behov av, samt en lång rad med antioxidanter.
Det är viktigt att välja lönnsirap av god kvalitet. Ren sirap, utan några tillsatser. Ibland kostar de lite mer, men det är det värt. En del företag blandar ut lönnsirapen med socker och annat, för att hålla priset nere. Då förlorar du hälsofördelarna och ökar riskerna med att äta för mycket socker.
Livet är till för att njutas, och mat är en viktig del av det roliga. Nyckeln är att ha balans. Satsa på att äta så sunt som möjligt, att inte fuska allt för mycket. Låt inte måltiderna bli en tråkig upplevelse. Lite lönnsirap och annat gott är viktigt för att ha det bra, och det är ett bättre alternativ än andra sötningsmedel. Överdriv inte med portionerna så gör det ingenting.
No Comments