0
Kaseinpulver bäst i test
Kostillskott

Kaseinpulver – kasein information & recept

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Kasein är populärt av flera olika anledningar. Det är rikt på proteiner, bygger muskler och kan hjälpa dig gå ner i vikt. En bra kombination av näringsrikt och gott med andra ord. Men det är inte bara kroppsbyggare som kan ha nytta av kasein, utan många använder det i sin dagliga kost.

Vad är kasein?

Kasein är ett protein som utvinns av mjölk. Hela 80% av mjölken är gjord av kasein, resten är vassle. Det används för att tillverka ostar, men säljs även som ett pulver eller preparat.

Vad består kasein av?

Det finns olika kaseiner, bland annat det som kallas för beta-kasein. Denna grupp i sin tur delas in i A1 och A2. Olika kosttillskott kombinerar dessa kaseiner för att få en viss verkan. De vanligaste sorterna är:

 • Kalciumkasein
 • Micellärt kasein
 • Trefasprotein
 • Kaseinprotein

Vad är bra med kasein?

En fördel med kasein är att det bryts ner långsamt i kroppen. Det gör att du håller dig mätt längre, och att ditt system verkligen kan dra nytta av proteinerna. Musklerna mår också bra av kasein. Det bygger upp dem, hjälper dem återhämta sig och gör så de bibehåller sin spänst på ett mer effektivt sätt. Kasein innehåller höga halter av kalcium, vilket i sin tur bryter ned underhudsfettet. Därför kan det hjälpa dig gå ner i vikt, förutom att det bidrar till mättnadskänslan. Det är också bra för ditt skelett, speciellt viktigt för kvinnor.

 • Det är mättande
 • Hög koncentration av proteiner
 • Bryts ner långsamt i kroppen
 • Innehåller kalcium
 • Minskar underhudsfettet
 • Ger dig ett starkare skelett
 • Lättare att gå ner i vikt
 • Bygger upp musklerna så de återhämtar sig

Kan kasein vara farligt?

En del personer är intoleranta mot kasein, det är ju trots allt en mjölkprodukt. Du kan också uppleva en del andra biverkningar, som alla hör samman med mjölkproteiner.

Bland annat kan det finnas en koppling mellan diabetes eller hjärtsjukdomar och ett högt intag av mjölkprodukter. Men det är inte helt säkert.

Som med allt annat är det viktigt att inte överdriva, utan använda kaseintillskott i måttliga mängder.

Vad är skillnad på kasein och whey?

Whey är det engelska ordet för vassle som är den andra huvudkomponenten i mjölk. Vanligtvis så innehåller mjölk 80 % kasein och 20 % whey eller vassle. De har olika egenskaper som kompletterar varandra, samtidigt som de båda är rika på proteiner.

Kan man ta både vassle och kasein?

Både vassle och kasein har ett positivt inflytande på musklerna, den så kallade muskelsyntesen. Vassle har ett litet försprång eftersom det innehåller mer leucitin, men kasein har andra fördelar.

Vassleprotein är ett snabbt protein som kroppen tar upp med en gång. Det är därför bra att ta efter träningen eller om du snart ska äta igen.

Kasein, å andra sidan, är långsamt. Kroppen behöver tid för att tillgodogöra sig proteinerna. Därför är den bäst att ta på kvällen, så kaseinet kan frigöra sina proteiner under natten. Musklerna får då en chans att återhämta sig.

Genom att ta båda proteinerna kan du stärka dina muskler så de hela tiden har vad de behöver. Det ena tillskottet behöver inte utesluta det andra utan du kan med fördel kombinera dem.

I vilka livsmedel finns kasein?

Du hittar bara kasein i mjölkprodukter. Eller i livsmedel som innehåller mjölk av något slag. Mest finns det i olika former av ostar, inklusive keso och kvarg. Men det finns även i vanlig mjölk, filmjölk och yoghurt.

Är kasein laktosfritt?

För att tillverka laktosfri mjölk tillsätter man ett enzym som kallas för laktas. Det bryter ner laktosen så att de som är intoleranta klarar av att dricka mjölken. Samma sak gör man med kaseinpulver.

Det finns alternativ för dig som är laktosintolerant. Om du är allergisk kan det vara lite svårare, för ofta finns det spår av laktos även i produkter som kallas laktosfria.

Vad är micellärt kasein proteinpulver?

Namnet har att göra med processen som används för att separera kaseinet från resten av mjölken. Man kör mjölken genom en ultrafiltrering för att separera det olösliga kaseinet från den lösliga vasslan.

Det är en dyrare metod för att skilja dem åt, men har den fördelen att den är fri från kemikalier. Därmed bibehåller du kaseinets naturliga uppbyggnad.

Finns det veganskt kaseinpulver?

Eftersom kasein finns i mjölk kan det vara svårt att tänka sig ett veganskt alternativ. Men en holländsk livsmedelsproducent har utvecklat ett veganskt kaseinpulver.

Företaget analyserade kaseinets funktioner och uppbyggnad för att sedan kopiera det. Det har fortfarande inte kommit på marknaden, men man planerar att lansera det inom kort.

Tills vidare finns det veganska proteinpulver som är ett bra alternativ. I stället för mjölk som bas har de ärter, soja, ris, hampa och andra naturliga ämnen som är rika på proteiner. Inte riktigt det samma som kasein, men i alla fall något att se närmare på.

När ska man ta kasein?

Kasein går långsamt genom kroppen. Det hindrar musklerna från att brytas ner, och är därför viktigt för muskeltillväxt. Du bör ta kasein på kvällen för att få bästa resultat. Det kommer att verka under natten när du sover, sakta men säkert blir dina muskler starkare.

Kan man ta kasein efter träning?

Direkt efter träning brukar du få störst nytta om du väljer vasslepulver i stället för kasein. Protein över huvud taget är viktigt, så det är inte helt fel att ta kasein. Men det kan vara lite slöseri med proteiner, eftersom du inte får störst utbyte av det just då.

Kan man ta kasein på morgonen?

Både vassle och kasein är två fullvärdiga proteiner. Men om du är intresserad av att bygga upp dina muskler så bör du tänka på när du tar dem.

Vassle tas snabbt upp i tarmarna och maximerar muskeltillväxten. Men den försvinner också relativt fort. Kasein å andra sidan bildar en sorts gelé i magen och absorberas mer långsamt.

Så även om du kan ta kasein på morgonen kommer du att ha störst nytta av den på kvällen. Vassle är normalt ett bättre val när du inte ska fasta, som på morgonen och under dagen.

Det totala intaget av protein är dock också viktigt att tänka på.

Hur mycket kasein ska man ta?

En tumregel är att du bör äta minst 20 gram protein per måltid för att det ska göra någon nytta för dina muskler. Men forskningen visar att du nog bör inta 0,4 gram protein per kilo kroppsvikt varje gång du äter protein.

Eftersom kasein bryts ner så långsamt får du en längre effekt när du tar lite extra. Det försvinner inte ur kroppen lika fort som till exempel vassle.

Hur mycket kasein per dag?

Det finns en formel för hur mycket protein du bör äta under dagens lopp för att ha sunda muskler. Du tar din vikt och multiplicerar den med två, och förvandlar det sedan till gram.

Om du väger 75 kilo bör du alltså äta 150 gram protein per dag för att bygga upp dina muskler. Nu är det ju inte bara kasein som ger dig protein, så beräkna hur mycket du behöver varje dag för att nå upp till dina mål.

Hur lång tid tar det att bryta ner kasein?

När kasein kommer ner i magsäcken så bildar det en gel. Det gör att kroppen får jobba hårdare för att bryta ner kaseinet, vilket kan ta så lång tid som åtta timmar.

Den långsamma processen är gynnsam för dina muskler, eftersom de då får stöd under en längre period. Resultatet är mindre nedbrytning av den så viktiga muskelmassan.

Är kasein gott?

Många tycker att kasein är ganska gott. Det har en bra konsistens, fungerar bra för puddingar. Men ofta så är det smaksatt, vilket gör det ännu enklare att äta.

Du kan välja mellan massor av olika smaker, som marängsviss, mintchoklad, jordgubbe och choklad, för att bara nämna några av alla de varianter som finns.

Notera att alla dessa smaksatta varianter innehåller sötningsmedel. Jag som inte äter sötningsmedel väljer därför en naturell variant.

Kan kasein bli gammalt?

Alla pulver har ett utgångsdatum. Men hur snabbt kasein blir gammalt kan bero på hur du förvarar det. Vanligtvis så håller det ett år upp till 18 månader. Många pulver har tillsatser som gör att det håller ännu längre, upp till två år.

Om du förvarar kasein i normal rumstemperatur håller det länge. Men om det blir över 30 grader brukar det bli gammalt redan innan ett år har gått.

Det största problemet är att du förlorar nyttan av proteinet, det försvinner helt enkelt när pulvret blir gammalt. Men har du riktig otur kan det härskna eller bli mögligt. Det brukar ske vid allt för hög fuktighet, antingen i omgivningarna eller om något kommit ner i burken.

Se på pulvrets färg om du är osäker. Har det bleknat kan det vara ett tecken på att det blivit gammalt. Om pulvret klumpar ihop sig brukar det vara ett tecken på mögel. Lukta också på det, om det härsknat eller blivit förstört kan du ofta känna det på lukten (som med mjölk som surnar).

Det är bättre att vara försiktig och inte ta några risker om du tror att kaseinet blivit gammalt.

Hur tar man kasein?

Det vanligaste är att blanda ut kaseinpulvret med vatten och dricka det. En del blandar pulvret med äggvita för att få med sig ännu mer protein.

Eftersom du har så många olika smaker kan du göra mycket med kaseinet, även kakor och smoothies.

Vad kan man göra med Kaseinpulver?

Det behöver inte vara tråkigt att fokusera på välbefinnande och muskler. Kasein är en mjölkprodukt så den passar väldigt bra till olika recept.

 • Kaseinshake med banan och blåbär, alternativt mango. Ett utmärkt sätt att få med sig frukt och bär tillsammans med proteinet.
 • Kaseinpudding är en populär efterrätt eller kvällsmåltid.
 • Proteinfluff liknar puddingen men är lite mer-fluffig.
 • Kakor med kaseinpulver, både mjuka och hårda
 • Gröt med kasein
 • Overnight oats med kasein, du måste ju inte äta dem på morgonen
 • Varm choklad med vispgrädde, kasein med chokladsmak

Hur gör man kaseinpudding?

kaseinpudding choklad
Kaseinpudding med choklad, banan och jordnötssmör på toppen!
 1. Du börjar med att blanda pulvret med lite vatten, till en lite tjockare smet.
 2. Ha sedan i jordnötssmör eller kakao, beroende på vilken smak du önskar. En fryst banan ger sötma och lite tjockare konsistens, men om du använder ett kaseinpulver med chokladsmak kan det bli för sött.
 3. Ställ in det hela i kylskåpet någon timme, och njut sedan.

Fettet i tillsatserna gör att puddingen blir tjock och krämig. Toppa gärna med frukt eller bär.

Hur gör man kaseinfluff (proteinfluff)?

Kaseinfluff jordgubb proteinfluff
Kaseinfluff med jordgubbar, mums!

Det här är ett väldigt populärt sätt att äta kasein. Du kan ha det som mellanmål eller efterrätt, det är alltid lika gott. Kom ihåg att det är ganska mättande, och att du håller dig mätt länge efteråt.

 • Blanda kaseinpulver och vätska. Du kan lätt göra det med vatten som vanligt, men en del föredrar mjölk. Till en deciliter pulver tar du 1,5 deciliter vätska.
 • Ställ in skålen i frysen 20–30 minuter.
 • Blanda sedan den frusna blandningen med 3 dl frusna jordgubbar. Mixa till det blir som en smet, lite grand som sorbet.
 • Vispa nu det hela med elvisp. Tillsätt lite mer vätska stegvis, bara lite i taget. Det räcker med knappt en halv deciliter vätska. Då får du ett stort, fluffigt moln. Det brukar ta ett par minuter med vispen.
 • Lägg upp det i två skålar och toppa med något du tycker om. Granola, bär, kakaonibs, kanel, etc. Servera med en gång.

Kan man ha kasein i gröt?

Ja, kasein är väldigt bra att ha i gröten. Koka gröten tills den är nästan färdig, tillsätt sedan kaseinpulver. Rör om och låt det stå någon minut. Sedan kan du strö över det du tycker om. Kanske bär, fluff eller nötter.

Ät helst på kvällen då kasein verkar bäst under natten.

Var köper man kasein?

Naturellt kasein utan sötningsmedel
Kasein i flera smaker eller naturellt finns att KÖPA HÄR

Kasein finns att köpa hos de stora sport- och gymbutikerna. Jag köper mitt hos Gymgrossisten eftersom de har en variant utan smak (utan sötningsmedel).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply