0
Magnesium migrän dosering
Kostillskott

Magnesium-tillskott som behandling mot migrän

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Magnesium-tillskott mot migrän är ett förebyggande kosttillskott som är lättillgängligt, säkert och billigt. Faktum är att magnesiumbrist sägs finnas hos hälften av de personer som lider av migrän. Magnesium är framförallt rekommenderat i förebyggande syfte hos dem som har migrän med aura, hormonell-relaterad migrän eller för de som planerar att bli gravida och därmed inte kan ta starka migränmediciner. En fördel med kosttillskott är att det inte krävs något recept och att biverkningarna är få. Jag tar magnesium-tillskott sedan några månader tillbaka och har inte fått något migränanfall än (dock kommer de 1-2 ggr/år normalt sett, så det är för tidigt att dra några slutsatser).

Eftersom det är så säkert, kan du som har återkommande migrän och funderar på en förebyggande strategi testa magnesium-tillskott. Då magnesium-tabletter inte kostar särskilt mycket ser jag ingen anledning till att inte ta dem.

Vad är magnesium bra för?

Magnesium är ett mineral som är viktigt för tillverkningen av protein, transport av energi, för vissa av kroppens enzymer, musklernas funktion, benstyrka, hjärtrytm och för ett hälsosamt immun- och nervsystem. Magnesium är den fjärde vanligaste mineralen i människokroppen. Halva kroppens magnesium finns i benen, resten i cellerna. Ungefär 1 procent av kroppens magnesium finns i blodet.

Magnesium för att förebygga migrän

Rapporter menar att upp till 50 % av patienterna med akuta migränattacker har för låga nivåer av joniserat magnesium (källa). Vanliga rutinmässiga blodprov indikerar inte magnesiumnivån, därmed är det svårt att kolla upp om just du lider av magnesiumbrist. Eftersom magnesium behövs för nervsystemets funktion, är det en viktig vitamin för naturlig behandling av migrän med aura. Det görs även undersökningar kring om Magnesium kan hjälpa personer med högt blodtryck, hjärtsjukdomar och diabetes.

Det störta beviset för magnesiumets effektivitet är de patienter som har, eller har haft en migrän med aura. Vissa migränspecialister tror att magnesium kan hindra hjärnan från att signalera kortikal depressionsspridning, som producerar de visuella och sensoriska förändringarna som är vanliga vid migrän med aura (källa). Andra mekanismer hos magnesium är ökad funktion hos blodplättarna och en minskning eller blockering av smärtspridande kemikalier i hjärnan såsom substans P och glutaminsyra. Magnesium tros även kunna förhindra storleksminskningen av blodådror som skapas av neurotransmittoren serotonin.

Magnesium-tillskott migrän med aura, ögonmigrän
Magnesium-tillskott kan förebygga migrän, särskilt hormonell migrän och migrän med aura.

Dagligt intag av magnesium-tillskott har visats förebygga menstruationsrelaterad migrän, särskilt hos de med premenstruell migrän som jag har. Detta betyder att förebyggande behandling rekommenderas för de med migrän med aura och/eller de med migrän som är relaterad till menstruation.

Forskning om magnesium och migrän

Det har gjorts en del forskning om magnesium och migrän. Tester där hälften av personerna fått magnesium och hälften ett placebo-preparat, har gett blandade resultat. En anledning kan vara att en del av testpersonerna hade ett magnesiumunderskott och andra inte. Flera studier har dock kommit fram till att ett regelbundet kosttillskott kan minska antalet förekommande migränanfall.

Även om studierna visar lite olika har jag valt att ta magnesium-tillskott eftersom det är säkert och billigt. Det är för tidigt att helt konstatera om det funkar för mig, men jag tycker att det är värt att ta den chansen. Magnesium har dessutom flera fördelar för personer som tränar (mer om det i ett senare inlägg) och det är även bra för sömnen.

Magnesium i mat

Magnesium finns i flera olika typer av mat, framförallt i frön och nötter som ej rostats eller hettats upp.  kokt spenat, mangold, lax, hälleflundra magnesium. Mat som som innehåller magnesium:

 • Baljväxter
 • Nötter
 • Fullkorn
 • Fröer
 • Hårt vatten (vatten med högt innehåll av mineraler)
 • Gröna bladgrönsaker
 • Sojaprodukter
 • Bananer
 • Torkade aprikoser
 • Avokado

Magnesium-tabletter (kapslar)

Magnesium tabletter kapslar Magnesium 300
Magnesium tabletter av märket Magnesium 300 är av hög kvalitet.

Jag tar magnesium-tabletter av ett märke som heter Innate. Produkten heter Magnesium 300 och finns hos greatlife.se (annonslänkar). Jag har valt detta magnesiumtillskott på grund av att det håller väldigt hög kvalitet. Det finns olika former av magnesium-tabletter på marknaden och de flesta är av magnesiumoxid som är billigt men inte så bra. Magnesium 300 är däremot tillverkad av magnesiummalat, magnesiumcitrat och magnesiumglycinat som är mer effektiva former av tillskottet. Dessutom innehåller kapslarna ekologisk spenat, en bladgrönsak som är naturligt rik på magnesium, och C-vitamin som behövs för att kunna ta upp magnesiumet.

Magnesium-tillskott dosering

Hur mycket magnesium-rik mat jag än äter så kommer jag inte att få i mig tillräckligt för att förebygga migrän. Jag tar därför 2 st kapslar 300 mg magnesium varje kväll. 600 mg är den dos jag fått rekommenderad. Jag tycker att alla som lider av migrän, framförallt migrän med aura, bör testa magnesium-tillskott som en alternativ metod till starka mediciner.

Magnesium biverkningar och andra försiktighetsåtgärder

De vanligaste biverkningarna av magnesium, särskilt vid höga doser, är diarré och magkramper. Människor med njursvikt har en större risk för problem med höga doser av magnesium eftersom njuren inte längre filtrerar bort överskottet av magnesium.

Andra biverkningar kan vara:

 • Förändringar i ens mentala status
 • Illamående
 • Diarré
 • Minskad aptit
 • Svaga muskler
 • Svårigheter att andas
 • Lågt blodtryck
 • Oregelbundna hjärtslag
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply