Bästa kvällsmålet träning
Kost och mat

Bästa kvällsmålet för träning

Innan jag började träna mer strukturerat och kontrollera min kost brukade jag vara en riktig “night snacker”. Jag blev alltid väldigt hungrig på kvällen för jag slarvade med maten under resten av dagen. Jag kan inte heller sova om det kurrar i magen. Det blev ofta glass, vitt bröd, socker-flingor och ibland kakor. När jag började mäta vad jag åt upptäckte jag att jag slösade onödigt mycket kalorier på att äta dåligt under dagen. När min pojkvän bad mig att skriva upp vad jag ätit under dagen och lägga in dem i fitness-appen Myfitnesspal från Under Armour upptäckte jag att jag ätit 2600 kalorier den dagen! Jag tyckte inte att jag hade ätit någonting och var fortfarande hungrig.

Kvällsmålet är viktigt för återhämtningen under natten

Vi är alla olika, vissa är hungriga jämt och andra har svårt att få i sig frukost. Det råder delade meningar om hur viktigt kvällsmålet är och det är säkert individuellt. Jag lyssnade på ett föredrag av en tidigare kostansvarig för svenska skidlandslaget och han menade på att det är viktigt att äta proteiner på kvällen då musklerna bryts ner och byggs upp under sömnen. Nu tränar inte jag som en elitidrottare, och säkert inte heller du, och därför kan det bästa kvällsmålet se mycket annorlunda ut för oss än för sportstjärnorna. Jag tror på att man måste testa sig fram med kosten och mäta resultaten. Vill du gå ner i vikt eller bygga muskler? Kosten kan komma att se helt olika ut och därmed även kvällsmålet.

Mitt kvällsmål för bättre träningsresultat

Jag fick experimentera mig fram till bästa kvällsmålet för mig. Jag hade ett kraftigt motstånd mot kvarg då jag tyckte att det smakade jätteäckligt och lämnade en torr smak i munnen. Men kvarg är en bra proteinkälla och med tiden blev det svårt att ignorera detta. Jag bestämde mig därför för att blanda ut kvargen i mitt kvällsmål med yoghurt. Nu blev det helt plötsligt ätbart. Jag la även till en skopa med havregryn för att få långsamma kolhydrater och mer mättnadskänsla. För att få mer smak skivade jag en banan över. I bland la jag även till lite chiafrön. Tidigare åt jag yoghurt med hög fetthalt för jag tyckte att det var godare, nu har jag övergått till yoghurt med låg fetthalt och lägger till lite osaltade och rostade nötter istället.

Mitt recept på bästa kvällsmålet

  • 2 dl fettsnål yoghurt
  • 1 dl naturell kvarg
  • 1/2-1 banan beroende på storlek
  • 1 protein-skopa havregryn
  • 20 g osaltade och ibland rostade nötter (oftast jordnötter)
  • 1 tsk chiafrön

Jag rekommenderar er att näringsberäkna innehållet via en kost-app tex Myfitnesspal från Under Armour. Jag skriver därför inte ut näringsberäkningen, eftersom det beror på vilken typ av ingrediens man använder.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply