0
Funkar tranbärsjuice mot urinvägsinfektion förebygga symptom
Kvinnohälsa

Hjälper verkligen tranbärsjuice mot urinvägsinfektion?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Tranbärsjuice mot urinvägsinfektion (UVI) är en vanlig huskur, men funkar det? I det här blogginlägget reder jag ut varför tranbär har påståtts kunna bota denna besvärande infektion och om det stämmer att det har någon effekt. För alla oss som haft urinvägsinfektioner vet att det är fruktansvärt obehagligt, det svider, värker och bränner. Dessutom är man ständigt kissnödig. Det skapar en slags desperation att ta till vad som helst. Här kommer därför information om tranbärsjuice mot urinvägsinfektion och andra åtgärder du kan ta till.

Varför får man urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion symptom ont smärta svider kissar bränner

Vanliga urinvägsinfektion symptom är: ont när du kissar, sveda och brännande känsla i mage och urinrör, smärta.

Låt oss börja från början med varför man får en urinvägsinfektion. En UVI är helt enkelt en infektion i urinvägarna, vilket är röret som förbinder din njure med urinblåsan och urinröret. Det betyder alltså att det finns en infektion någonstans i detta område. Dessa infektioner orsakas oftast av sex (eftersom öppningen av urinröret ligger precis framför slidan, vilket innebär att bakterier kan komma in i det). En annan vanlig orsak är klimakteriet då PH-värdet i slidan förändras, vilket kan orsaka en bakteriell tillväxt. Utöver det gör ett försvagat immunförsvar dig mer mottaglig för en infektion.

Nästan hälften av alla kvinnor beräknas att uppleva en urinvägsinfektion under sin livstid. Vad som är alarmerande är att Världshälsoorganisationen att meddelat att E. coli, som är den huvudsakliga orsaken till UVI, blir alltmer antibiotikaresistent.

Tranbärsjuice mot urinvägsinfektion

Tranbärsjuice urinvägsinfektion

Tranbär och framförallt tranbärsjuice har länge använts som en huskur mot urinvägsinfektion.

Jag har haft tur och bara genomlidit en urinvägsinfektion i mitt liv, men blotta tanken på den får håren att resa sig på kroppen. Jag har gott om vänner som får dem regelbundet och de köper alltid massor av tranbärsjuice vid första tecken på infektion. De har precis som jag hört att tranbärsjuice mot urinvägsinfektion kan hjälpa till att både behandla och till och med förbygga. Men … är det verkligen så?

Hjälper tranbärsjuice vid UVI?

Ursprungligen trodde människor att tranbärsjuice skulle göra urinen mer sur och på så sätt göra det mindre troligt att få en infektion. Efter att ha kommit fram till att det inte blir någon signifikant förändring i pH-nivåerna av att dricka tranbärsjuice, fokuserade forskare istället på en molekyl som heter proanthocyanidiner (eller PACX). Denna molekyl hittades i kvinnors urin efter att ha druckit tranbärsjuice och man trodde att molekylen skulle hindra bakterier från att fästa mot urinblåsans vägg.

Fram till 2012 tycktes många läkare tro att tranbärsjuice vid urinvägsinfektion skulle kunna hjälpa. Under 2012 presenterades en stor studie som visade på att tranbärsjuice inte har någon direkt effekt på urinvägsinfektioner. Nu är läkare överens om att det inte finns tillräckligt med vetenskap för att backa påståendet att det kan hjälpa till vid UVI.

Finns det någon anledning att dricka tranbärsjuice ändå?

Förebygga urinvägsinfektion med tranbärsjuice

Kan man förebygga urinvägsinfektion med tranbärsjuice? Troligtvis inte.

Ja, absolut! Även om tranbärsjuice troligtvis inte kommer att bota din urinvägsinfektion, är det riktigt nyttigt. Det har få kalorier och högt innehåll av antioxidanter och näringsämnen (det är därför som det vanligtvis kallas ”superfood”). Det innehåller också mycket C-vitamin vilket betyder att det kan bidra till att stärka ditt immunförsvar, samt innehåller fiber och vitamin E.

Det är verkligen inte dåligt att dricka tranbärsjuice mot urinvägsinfektion. Det har ingen direkt effekt av innehållet i tranbären men vid UVI är det viktigt att skölja igenom urinvägarna så mycket som möjligt. På så sätt kan du nämligen bli av med infektionen.

Så kan du förebygga urinvägsinfektion

Att förebygga urinvägsinfektion är betydligt lättare än att bota UVI utan antibiotika. Det enda som riktigt kan hjälpa för att bli av med infektionen är att dricka mycket vatten och eventuellt fasta så att kroppen använder all energi till att återhämta sig. Behöver du antibiotika kan du få det utskrivet via en läkare i KRY appen, då slipper du sitta på akuten i timmar. Tänk på att bara ta antibiotika i nödfall!

Även om du har återkommande urinvägsinfektioner kan du göra ditt bästa för att förebygga dem och minska risken med dessa tips:

 1. Vill du förebygga urinvägsinfektion bör du börja där det oftast startar: vid sex. Se till att alltid kissa direkt efter sex. E. coli förekommer i tarmarna, därför bör inte analsex gå över till vaginalt sex utan rengöring. Att använda kondom vid analsex är att rekommendera av flera olika anledningar (ökad smittorisk av sexuellt överförbara sjukdomar mm).
 2. Håll god hygien. Urinvägsinfektioner orsakas när bakterier från ändtarmen kommer in i slidan. Det händer oftast när du har förstoppning eller diarré, så gör vad du kan för att hålla magen i god form. Jag rekommendera probiotika för att hålla magen i god form.
 3. Balansera ”bra” bakterier med dåliga genom att ta probiotika (läs mer via länken ovan). Yoghurt är nämligen inte tillräckligt eftersom många yoghurtmärken inte  har probiotika i dem, och du måste äta mycket stora mängder för att få i dig tillräckligt. Vid klimakteriet kan det även vara aktuellt med vaginalt applicerad östrogen, så att slidan välkomnar goda bakterier igen.

 

Nyfiken på att lära dig mer om hormonerna i kvinnokroppen? Läs gärna mitt inlägg om Hormonbibeln 2.0.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Cosmopolitanstories januari 1, 2018 at 4:03 e m

  Bra inlägg:)

 • Reply Regina januari 4, 2018 at 3:37 e m

  Intressant läsning. Har också bara haft urinvägsinfektion en gång och det är jag glad för

  • Reply Fitnessfia januari 5, 2018 at 3:59 e m

   Ja, det är inget man önskar att man fick igen!

 • Reply Josefine januari 4, 2018 at 9:03 e m

  Nämen åh ser man på!! Jag är nog en av dom som trodde på detta :p

  • Reply Fitnessfia januari 5, 2018 at 3:58 e m

   Jag med innan jag läste på!

 • Reply Jennifer januari 4, 2018 at 9:57 e m

  Intressant inlägg.. Hade inte en aning om det här!

 • Leave a Reply