0
Beta alanin beta alanine effekt biverkningar stickningar i huden
Kostillskott

Beta alanin som PWO – effekt och biverkningar

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar


Beta alanin kan vara ett bra tillskott om du vill få lite extra push i träningen. Ingen har väl lyckats missa att det är väldigt viktigt att ha en riktigt bra PWO, åtminstone om man vill ha riktigt bra resultat? BCAA har blivit mycket populärt som PWO men har faktiskt inte någon direkt bevisad effekt till skillnad från Beta alanin, en naturligt förekommande aminosyra som bidrar till ökad uthållighet till följd av dess direkta effekt på musklerna. Då detta tillskott tas upp väldigt snabbt av kroppen och har en bevisad effekt har det blivit populärt som PWO.

Beta alanin effekt och fördelar

En beta alanin effekt innebär typiskt sett en ökning av karnosin i musklerna. Detta resulterar i en lägre pH-nivå i musklerna vilket bidrar till att man inte upplever samma nivå av muskelutmattning vid högintensiv träning. Att ta detta tillskott är ett sätt att kunna träna längre och mer intensivt. Det är inte heller särskilt dyrt vilket gör att det kan vara väl värt en investering.

Beta alanin biverkningar

beta alanine effekt biverkningar
Beta alanin tas i små doser, om du tar för mycket kan du känna visst obehag med stickningar mm.

När det kommer till beta alanin biverkningar så har inga särskilt dramatiska bieffekter rapporteras. I måttliga doser så har faktiskt inga biverkningar alls rapporterats. När det kommer till höga doser och beta alanin biverkningar så har en del personer uppgett sig känna en viss stickande eller pirrande känsla och även en viss hudrodnad. Min sambo upplever endast små stickningar, medan jag får ganska rejäla sådana. Så länge dessa biverkningar inte uppstår i en utsträckning som påverkar allmänhälsan finns ingen anledning till oro.

PWO stickningar i huden

Just stickningar i huden är förmodligen den främst förekommande biverkningen av beta alanin. Även om det kan kännas mindre trevligt så är förekomsten av dessa stickningar eller en pirrande känsla inget farligt. De flesta människor som använder tillskottet kommer någon gång att uppleva dessa känslor. Så vanliga är det att vissa anser att stickningar i huden snarare är en huvudregel än ett undantag. Så länge det inte stör en själv, eller resulterar i regelrätt smärta, så kan man fortsätta använda kosttillskottet utan att oroa sig.

Beta-alanine dosering (min erfarenhet)

Jag började med 1 skopa och uppfattade inte att det var effekten av Beta-alanine jag kände när det började klia i huden. Trodde helt enkelt att jag var torr. Därför testade jag och min sambo en högre dos, 3 skopor. Det var verkligen för mycket för mig! Den dagen tog vi denna PWO innan vi skulle till gymmet och skaffa nytt gymkort här i Sverige. Stickningarna var enorma och jag kände mig nervös i hela kroppen, hade svårt att fokusera på att skriva på avtalet på gymmet. Jag fick säga till receptionisten att jag nog ”är hög på beta-alanine”. Han bara skrattade.

Effekten är väldigt snabb, tror jag brukar börja känna efter max 10 minuter. Alaninen brukar hålla i sig i kroppen upp till 1 timme i min kropp, vilket gör att det håller hela träningspasset.

Efter det testade jag 2 skopor och tyckte effekten var lite väl hög. Gick tillbaka till 1 skopa och anser att det är rätt dos för mig. Min sambo som är 194 cm lång och väger runt 95 kg ligger dock på 3 skopor och säger sig inte uppleva några stickningar.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply