Hormoner i obalans Hormonbibeln 2.0 hormoner i kroppen
Hälsa, Kvinnohälsa

Hormonbibeln 2.0 – så får du hormonbalans (bokrecension)

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Vill du uppnå hormonbalans bör du läsa Martina Johanssons bok Hormonbibeln 2.0. Den här boken är en uppföljare på författarens tidigare bok med samma namn om hormonoptimering. Många människor lider av hormoner i obalans men vet inte varför. Den här boken gav mig många svar (och lika många funderingar) kring hur jag lever, vilka aktiva val jag gör och hur jag bättre kan skapa en hormonbalans i min kropp. Nedan har jag samlat lite reflektioner och information kring innehållet i Hormonbibeln 2.0. 

Om du vill köpa boken finns den [HÄR] (annonslänk till bokus.com)

Hormoner i obalans

Hormonbibeln 2.0 är huvudsakligen skriven för kvinnor men delar av boken är även intressanta för män (exempelvis avsnittet om stress och kortisol). Inledningsvis berättar Martina att det krävs 26 olika hormon bara för att reglera vikten. Vår kropp innehåller alltså många fler hormoner än bara könshormonerna östrogen, progesteron och testosteron.

En hormonell obalans behöver inte vara kopplad till menscykeln eller PMS. Det finns många faktorer som kan leda till hormoner i obalans. Stress är en sådan, felaktig kost en annan, andra exempel är preventivmedel, menscykeln, gener och miljön.

Könshormoner

Kvinnliga könshormoner är östrogen och progesteron, medan det manliga könshormonet heter testosteron.

Både progesteron och östrogen fluktuerar under menscykeln men när de går utanför sina respektive intervall får man problem som utebliven ägglossning, extrem PMS, migrän eller extrema blödningar. Dessa 4 är de tydligaste symptomen på hormonell obalans.

Låga värden av testosteron kan leda till minskad sexlust, svårighet att bygga muskler och förtida åldrande.

Hormonell obalans, mencykel hormoner under menscykeln

Hormoner under menscykeln (Bild från boken Hormonbibeln 2.0)

En gynekolog kan testa nivåerna av könshormoner för att se var det felar, helst bör testerna utföras både via blod- och salivprov. Författaren framhåller att mediciner i vissa fall kan behövas, men att de inte botar grundorsaken till problemet. I boken ges värdefulla tips om hur man exempelvis kan reglera kosten, eller ändra sin livsstil, för att få hormonbalans i kroppen.

Preventivmedel utan hormoner

Ett kapitel av boken ägnas åt att prata om preventivmedel och varför det är bra att välja ett preventivmedel utan hormoner. Sedan p-piller gjorde introduktion på marknaden i slutet av 50-talet har kvinnor regelbundet intagit hormoner för att förhindra graviditet. Många har som jag haft stora besvär med vissa av dessa. Sedan två månader tillbaka har jag valt att bli helt fri från tillsatta hormoner. Idag finns många alternativ på preventivmedel utan hormoner, så som p-dator, temperaturmätning, säkra perioder och spotting-metoden (förklaras utförligt i boken).

Att läsa det här kapitlet i boken fick mig verkligen att känna att jag gjort rätt som valt att slutat med preventivmedel. Jag hade länge en längtan efter att lära känna min kropp, att få ha mens och veta hur mina hormonsvängningar påverkar mig.

Kortisol – stresshormon och hormonbalans

Att utsätta sig för stress under en lång period ökar nivån av kortisol – ett stresshormon som finns i kroppen. Det intressanta jag lärde mig av den här boken var att stress och utbrändhet innebär både höga som låga nivåer av kortisol, en rejäl hormonell obalans. Extrem stress innebär högt kortisol under en lång tid tills man får kortisolresistens och kroppen upplever det som att den inte har tillräckligt med kortisol. Till slut leder denna typ av stress till låga nivåer av kortisol istället för höga. Det kan till slut leda till att det inte finns tillräckligt kortisol för att ta sig upp ur sängen.

Kortisol stresshormon kortisolnivåer vid stress

Under stresspåslag ökar mängden kortisol för att hjälpa oss att klara farliga situationer (som att möta lejon). Men, efter en lång tid av negativ stress blir kortisolnivåerna istället låga, vilket leder till utmattning och utbrändhet (bild: drjockers.com).

Jag har själv varit mycket nära utbrändhet och fick en stor AHA-upplevelse när jag läste om kortisol i boken. Under den mest intensiva perioden var jag konstant “hög” på kortisol, vilket gjorde att jag hade svårt att somna, var allmänt ofokuserad och irrade runt. När jag sedan upplevde vad som brukar beskrivas som typiska utbrändhets-symptom var min karaktär det motsatta. Jag minns så väl att jag inte ens orkade leka med mina syskonbarn, jag glömde namnet på mina kollegor och visste inte hur jag tagit mig till jobbet. Jag kände mig ofta uppgiven och nedstämd. Då var alltså mina kortisol-värden låga.

Migrän vid mens och stress

Strax innan mens har jag haft svåra besvär med hormonell migrän med aura. Jag har på senare år märkt att jag mycket lättare får dessa migränanfall om jag är stressad. Enligt författaren är stress döden för alla könshormoner och kortisol kan vara en katalysator för mängder med hormonella problem. Kortisol sänker progesteronet så att man blir mer östrogendominant och mer östrogen, vilket ökar risken för migränanfall. Jag tar magnesium-tillskott för att få bukt med detta, vilket också rekommenderas i boken för att uppnå bättre hormonbalans. Jag försöker även att se över stressnivåerna i mitt liv (och utövar meditation),

Slutsats

Hormonbibeln 2.0 är en bok för dig som vill veta mer om hur hormoner påverkar din kropp och hur du kan uppnå hormonbalans. Jag fick genom boken en ökad nyfikenhet att lära känna mer om min kropp, en slags kunskapstörst att hitta mer information. Boken har bitvis ett svårare akademiskt språk och det kan vara svårt att följa med i alla termer och förklaringar. Jag fick läsa boken två gånger för att förstå vissa delar, men det gjorde jag även för att jag VILLE läsa den igen. Avsätt lite tid till den här boken, det finns massor med intressant information som behöver tolkas, tas in och bearbetas. Jag ger en stark köprekommendation för Hormonbibeln 2.0.

Köp boken [HÄR] (annonslänk till bokus.com)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply AngelicasVärld november 19, 2017 at 4:28 e m

  Det är ju så intressant med hur hormonerna påverkar oss…ska ta å titta in den där boken! TACK för tips!

  • Reply Fitnessfia november 19, 2017 at 7:18 e m

   Det är en riktigt bra bok. Ju mer vi lär känna vår kropp och vad som pågår inne i den, desto bättre!

 • Reply Malin Lundskog november 19, 2017 at 8:32 e m

  Det här är superintressant, men … min hormonspiral tar jag inte bort igen. Testade utan för att just leva utan tillsatta hormoner, men mådde skit! Kunde inte träna (inga skydd som höll tätt)! Orkade inte. Får välja mina strider helt enkelt 😉

 • Reply Jeanette november 21, 2017 at 9:54 f m

  Den där vill jag ochså läsa! Det bästa jag har gjort var att sluta äta p-piller. Jisses vad det har strulat till det för mig i så många år. Det var inte förrän jag slutade som alla bitar föll på plats och jag blev mer harmonisk.

  • Reply Fitnessfia november 22, 2017 at 12:37 e m

   Så har det varit för mig med! Jag har ett helt annat lugn utan dessa tillsatta syntetiska hormoner.

  Leave a Reply