0
miniband bäst i test gummiband av tyg
Träningstillbehör

Miniband: bästa gummibanden för din träning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Miniband, gummiband, hip band och booty band. Kärt barn har många namn. Oavsett vad du kallar bandet – miniband är vad jag föredrar – så har det flera olika användningsområden inom träning som kan ge många fördelar. I det här inlägget kommer jag att gå igenom fördelarna med gummiband av latex respektive tyg. Du får helt enkelt veta allt du behöver om minibands.

Vad är ett miniband?

Ett miniband är ett träningsredskap i form av ett ganska snävt och brett gummiband. Gummibandet har olika nivåer av resistans, vilket gör att alla kan hitta ett band med precis rätt utmaningsnivå.

Mini bands kan användas på många olika sätt men de har framförallt blivit kända för att effektivisera rumpträningen och öka stabiliteten i övningar som knäböj. Utöver det är banden ett jättebra träningsredskap vid rehabilitering, stretching och rörlighetsträning.

Det finns många olika band – och många olika sätt att använda dem på. I det här inlägget täcker jag huvudsakligen:

 1. Miniband av gummi eller latex
 2. Miniband av tyg

Jag har minibands både i tyg och av gummi. Jag gillar båda, på olika sätt. Mer om det längre ner…

Pssst! Du har väl inte missat mitt inlägg om gummiband träning för rumpan?

Minibands gummi

Den mest klassiska och mest kända varianten av minibands är de i gummi. De är lätta, smidiga, billiga och lätta att ta med sig till gymmet.

Det är lätt att tro att alla gummi-minibands är likadana – men så är det verkligen inte! Precis som med alla andra träningsredskap finns det minibands i olika kvalité. Du kan lätt märka skillnad på ett dåligt och ett bra miniband. Här kommer några tips på gummi-miniband i bra kvalité!

I Can I Will gummiband – set om tre

I can I will gummiband miniband svarta booty bands
I Can I Will minibands HÄR

Dessa är de minibands av gummi som jag använder till vardags. Det är ett trepack miniband med olika motstånd (light, medium och hard) vilket gör dem till det perfekta valet för dig som tränar mångsidigt. Att de är svarta i designen är supersnyggt tycker jag.

Med tre olika motståndsnivåer är det lätt att anpassa träningen och motståndet i övningarna. Den medföljande påsen hjälper dig att praktiskt hålla reda på och förvara banden.

Rabattkoden FITNESSFIA20 ger 20 % rabatt på dessa och allt annat hos icaniwill.se

Aimn minibands – Rosa, Beige och Svart

gummiband Aimn minibands motståndsband
Aimn gummiband HÄR

Aimn är en otroligt populär tillverkare av träningskläder – och de har även superbra minibands i sitt sortiment! Banden är snygga, praktiska och i bra kvalité. De kommer i set om tre olika motstånd med en praktisk förvaringsväska.

Dessa band kommer inte töjas ut och förlora sin resistens. Du kan också lita på att banden sitter där de ska och att då håller sig fina. Tips – vill du veta hur du tar hand om minibands på bästa sätt? Fortsätt läsa!

Stronger minibands – set om två

Miniband stronger gummiband svarta
Svarta Stronger miniband HÄR

Stronger är ett svenskt märke på träningskläder, och de har även en del träningstillbehör. Bland annat dessa minibands!

Banden är gjorda i naturlig latex och kommer i ett set om två olika motståndsnivåer – medium och heavy. Banden är stilrent svarta och du får med en smidig förvaringspåse.

Miniband av tyg

Minibands i tyg är ett nyare och modernare val än minibands i gummi. De finns i många olika färger från många olika tillverkare. Ett miniband i tyg sitter ofta på plats bättre än ett i gummi. Det kan även finnas dem som är allergiska mot latex och därför föredrar minibands i tyg. Här kommer några riktigt fina varianter av gummiband av tyg.

Miniband i tyg från Stronger

Miniband tyg stronger gummiband tyg
Stronger miniband av tyg HÄR

Dessa Stronger minibands i tyg är dem jag har hemma. De är breda och randiga i olika färger utifrån tre olika resistansnivåer. Med banden kommer en smidig förvaringspåse för att du ska kunna ta hand om dem på bästa sätt.

Jag använder framförallt dessa minibands av tyg när jag tränar hemma. De brukar inte få följa med till gymmet. Jag älskar att de har ett fantastiskt motstånd, men nackdelen är att de är både tyngre och tar mer plats i träningsväskan.

Tyg minibands med ormskinnsmönster

Miniband tyg stronger
Cobra Aimn minibands tyg HÄR

Vad sägs om dessa ormskinnsmönstrade minibands från Aimn? Supersnygga om du frågar mig, men de var slutsålda när jag tittade sist. Gå in och kolla, de kanske har kommit in i lager igen?

Enfärgade Aimn gummiband i tyg

minibands aimn gummiband motståndsband
Färgade Aimn gummiband av tyg HÄR

Aimn har även enfärgade minibands i beige och rosa, perfekt om man vill matcha med sin träningsoutfit!

Ska jag välja miniband i tyg eller gummi?

Vilken av varianterna man väljer är högst personligt. Vissa föredrar helt enkelt den ena varianten över den andra. Dock finns det några saker att tänka på när man väljer mellan de två.

Strävheten hos ett miniband av tyg gör att denna typ sitter bättre på plats under övningarna än dem av gummi. Då miniband av gummi generellt är smalare har de också en större tendens till att rulla ihop sig. Rullar bandet ihop sig kan det bli obekvämt under träningen.

Samtidigt kan det finnas fördelar med att bandet i gummi är tunt, just att det går att rulla ihop om man skulle göra någon övning som kräver det. Gummi-banden är även något lättare än banden i tyg.

Den största skillnaden är dock att gummiband av tyg är trögare och mindre rörliga än dem av gummi som är mer elastiska. Detta kan fungera olika bra i olika övningar. De övningar som kräver större rörelseutrymme utförs bättre med gummiband.

Banden i tyg är något enklare att hålla rena från damm – men svårare att rengöra om man skulle ex. spilla något på dem.

Ta hand om minibands

Om du vill att dina minibands ska hålla sig fina så länge som möjligt är det viktigt att man tar hand om dem på rätt sätt. De somär gjorda av gummi/ latex blir lätt elektriska och drar till sig damm medan dem av tyg lättre blir smutsiga likt träningskläder.

Rengöra träningsband

Om dina band blir dammiga eller på annat sätt smutsiga så är det bästa att skölja av dem i ljummet vatten och att låta dem självtorka. Skulle det inte hjälpa kan du använda en mild tvål som inte riskerar att skada materialet.

Behöver du snabbt tvätta av ett band kan en våtservett vara det bästa valet.

Förvaring och skötsel av miniband

För att banden ska hålla sig fina ska de förvaras mörkt och svalt när de inte används. Därför är det så bra att många minibands kommer med en förvaringspåse! Lägg ner banden i påsen när de inte används och undvik att lämna påsen i direkt solljus så klarar de sig allra bäst.

Det finns vissa som påstår att man ska smörja minibands – men det skulle varken jag eller tillverkarna av banden rekommendera. Banden ska hålla sig mjuka och fina ändå.

Träna med minibands

Att träna med minibands är bra av flera olika anledningar. Kanske kan det till och med vara lika bra som att träna med vikter. Här är varför:

 • Gör hemmaträning lätt. Med minibands kan du lätt träna hela kroppen hemma. Du behöver inte tillgång till ett gym och dyra vikter, utan du kan träna med kroppsvikt + band och ändå få goda resultat!
 • Lätt att ta med sig. Om du vill träna någon annan stans än hemma med dina minibands är det också lätt. Banden är lätta och går ner i fickan. Kanske kan banden få följa med på uteträning?
 • Billigt. Jämfört med gymkort och att köpa massor av vikter är ett trepack minibands oerhört billigt. Jämför priserna på banden ovan med motsvarande viktresistens i hantlar.
 • Träningsredskap för hela kroppen. Till banden finns det verkligen övningar för hela kroppen. Du kan använda samma redskap till all din träning.
 • Låg skaderisk och snällt för kroppen. Att träna med alla typer av resistensband är bra för kroppen. Det enda bandet gör är att lägga till lite extra motstånd i annars naturliga övningar. Alltså minskar skaderisken och kroppen får jobba på ett mer naturligt sätt än ex. med gymmaskiner.

Övningar minibands

Med minibands kan man träna på många olika sätt. Du kan träna hela kroppen. Hur gör man?

Jo, man härmar någon övning man hittar på internet, eller lägger till bandet som extra resistens i de övningar man redan gör. Här kommer några tips:

Överkroppsövningar miniband

Att träna överkropp med minibands är inte lika vanligt som att träna underkropp med miniband. Därför kan det vara svårt att hitta bra övningar.

Som ser nedan går det att göra många vanliga armövningar med ett miniband, du får bara anpassa övningen lite. Pulldowns, bicepcurl och tricepsövningar går alla superbra att göra med ett miniband istället för en hantel eller annan vikt.

Axelövning med gummiband

Den här övningen stärker bakre delen av axlarna, övre och nedre trapezius och Rhomboideus.

Träna axlar med gummiband

Gör så här:

 1. Stå rak med fötterna höftbrett isär och spänn magmusklerna.
 2. Placera bandet runt underarmarna nära armbågarna.
 3. Håll armarna böjda i 90 grader och sträck dem rakt framför dig, så att armbågarna är axelbrett isär. Dra ihop skulderbladen och öppna armarna ut åt sidorna till max, sträck bandet över bröstet och pausa kort.
 4. För tillbaka armarna långsamt till utgångsläget och upprepa 15 gånger.

Kom ihåg: Tänk på att hålla skulderbladen nere och verkligen dra ihop skulderbladen vid varje repetition.

Latsdrag med gummiband

Denna gummibandsövning tränar latissimus dorsi, dvs. de övre ryggmusklerna.

Latsdrag med gummiband

Gör så här:

 1. Stå rak med magen inne och fötterna axelbrett isär.
 2. Placera träningsbandet runt handlederna och lyft armarna något böjda rakt upp över huvudet axelbrett isär med handflatorna framåt.
 3. Dra ner armbågarna mot midjan samtidigt som du sträcker ut minibandet bakom huvudet. Se till att engagera dina lats genom att dra ner skulderbladen och fokusera på att använda ryggmusklerna.
 4. Utför 15 repetitioner.

Triceps pushdown med gummiband

Den huvudsakliga muskeln som tränas med den här övningen är triceps (baksidan av överarmen).

Triceps pushdown med gummiband

Gör så här:

 1. Stå med fötterna höftbrett isär och håll träningsbandet i din högra hand, sedan korsar du handen över till vänster axel.
 2. Håll din högra hand stabil på axeln när du håller den andra änden av bandet i din vänster hand.
 3. Använd din triceps-muskel för att dra ner bandet bort från din axel. Se till att det stramar åt på baksidan av din arm. För sedan kontrollerat tillbaka handen mot din axel.
 4. Upprepa 15 gånger innan du byter sida.

Kom ihåg: Se till att hålla din högra axel tillbakadragen så att dina axlar och torso är parallella med väggen framför dig.

Bicep curl med minband

Den här övningen tränar, precis som namnet antyder, dina biceps. Dessa sitter på framsidan av överarmen.

Bicep curl med gummiband träna armar minband

Gör så här:

 1. Denna övning är en enarmsövningar, så börja med din högra arm först.
 2. Kom ner i en knäböjande position med höger knä böjt och höger fot framför, och ditt vänstra knä på mattan bakom.
 3. Placera ena änden av bandet under fotvalvet på din främre fot.
 4. Greppa den andra änden av bandet med din högra hand och placera din högra armbåge på ditt högra knä.
 5. Börja med att sträcka ut armen mot golvet och handflatan inåt. Använd dina biceps för att böja i armbågen och dra bandet för att curla din arm uppåt.
 6. Utför 15 repetitioner och upprepa på vänster sida.

Kom ihåg: Håll din torso upprätt och spänn din core.

Bröstpress gummiband

Denna gummibandsövning tränar huvudsakligen bröstet, men även lite armar.

Bröstpress gummiband träna bröst

Gör så här:

 1. Börja stående med fötterna höftbrett isär och för in din vänsterarm genom bandet och placera ena änden runt baksidan av din axel.
 2. Använd din högra hand för att stödja din axel och att hålla bandet på plats.
 3. Greppa den andra änden av bandet med vänster hand och lyft din armbåge ut åt sidan i axelhöjd. Du bör ha cirka 90 graders böjning i armbågen, med handflatan nedåt.
 4. Håll din axel stadig när du använder dina bröst- och armmuskler för att trycka ut bandet och räta ut din arm. Böj kontrollerat tillbaka armen, se till att din armbåge inte sjunker ned. Din arm ska vara parallell med golvet hela tiden.
 5. Utför 15 repetitioner, och byt sedan sida.

Underkroppsövningar miniband

Vill du träna underkropp med minibands så har jag ett helt inlägg om det (några av övningarna ser du här nedan). Du hittar inlägget här.

knäböj gummiband squats minibands
Bryggan gummiband minibands gummibandsträning

Sammanfattning minibands

Förhoppningsvis har du nu något bättre koll på det här med miniband-träning. Kanske har du fått inspiration till fina minibands att köpa, kanske har du lärt dig någon ny övning. Lycka till med träningen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply