0
Bästa lyftarskorna dam adidas reebok crossfit skor
Träningsskor

3 Bästa lyftarskorna för kvinnor 2023

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Är du en av många som blivit nyfiken på lyftarskor? Denna typ av skor har blivit mer och mer uppmärksammat i träningssammanhang den senaste tiden. Det kan ha att göra med att tyngdlyftning och crossfit blivit allt mer populärt. Frågan är om tyngdlyftarskor verkligen behövs och vilka som i så fall är de bästa lyftarskorna? I det här blogginlägget försöker jag guida dig igenom djungeln.

Lyftarskor bäst i test

Vad är lyftarskor?

Kanske har du läst eller hört om att lyftarskor? Eller kanske har du bara varit extra uppmärksam på gymmet och sett att de som lyfter inte har vanliga, traditionella träningsskor på fötterna. Oavsett hur du har fått kännedom om lyftarskor så är detta blogginlägg för dig som är nyfiken på de många funktionerna och användaregenskaperna hos lyftarskor.

Lyftarskor ska användas vid tyngdlyftning för att skapa stabilitet och rörlighet. Det är skons sula som gör den annorlunda än vanliga träningsskor. Sulan är solid med en upphöjning under hälen.

Förbättrar rörlighet och stabilitet

Vid en första anblick kan man tycka att de ser direkt otympliga ut. Det är dock helt tvärt om, de är otroligt stadiga och ett bra hjälpmedel för dig som lyfter eller har tänkt att börja med tyngdlyftning. Lyftarskon är gjord för att förbättra rörlighet, stabilitet så att du kan maximera dina träningsresultat.

Använd inte vanliga träningsskor vid tyngdlyftning!

vanliga träningsskor lyftarskor crossfit tyngdlyftning

För dig som gör tyngre lyft, benböj eller tränar crossfit är ett par lyftarskor väsentliga för att undvika skador och förslitningar. Vanliga träningsskor eller joggingskor kan vara direkt farliga vid sådana övningar.

En vanlig träningssko har en mjuk sula och är byggd för stötdämpning vid löpning eller promenader. Sulan på en träningssko är mjuk och lämnar lite eller inget stöd vid högre tryck och tyngd mot bakre delen av foten. Sättet som träningsskon är uppbyggd på gör dem direkt instabila vid tyngre belastning som vid marklyft och liknande tyngdlyftning.

Att använda vanliga träningsskor vid olika typer av tyngdlyftning kan göra att du inte klarar av att lyfta lika tungt som vid användandet av ett par lyftarskor. Med rätt skor på fötterna kan du maximera din träning och få bättre resultat!

Lyftarskor vs. platta skor

platta skor vs lyftarskor dam converse

För dig som inte känner dig redo eller bekväm i ett par lyftarskor finns ett annat alternativ – platta skor. Jag använder båda. Mina favoriter och gymkompisar är vanliga Converse Chuck Taylor. Med platta skor får du en stabil sula som varken är för mjuk eller för hård. Se bara till så att den platta sulan på skon är tillräckligt stark för att inte ge vika när du lyfter tungt.

Eller kanske är du nybörjare som inte vill investera riktigt ännu i lyftarskor? Då kan skor med platta sulor vara något för dig. Många som föredrar platta skor framför lyftarskor använder sig nämligen av ett par helt vanliga converse! Kanske är det en första sak att testa på i alla fall, innan du väljer att investera i nya skor för just tyngdlyftning.

Bästa lyftarskor dam

Lyftarskor för kvinnor är bra för oss tjejer i övningar som knäböj – där en vikt ska pressas upp från golvet eller marklyft där en vikt istället ska dras upp från golvet. Vid styrketräning med squats och deadlift är det extra viktigt med stabila fötter. Lyftarskor används även aktivt vid crossfit-träning.

Har du kommit till insikt om att lyftarskor är något för dig? Bra. Då bör du veta att det finns otroligt många bra alternativ för både män och kvinnor. Här listar jag tre alternativ för dam som jag tror att du kan få användning för, oavsett om du är nybörjare eller inte.

Bäst i test lyftarskor dam: Reebok Legacy Lifter

Reebok lyftarsko dam crossfit tyngdlyftning
Reebok lyftarsko Legacy lifter 2 HÄR

Legacy lifter 2 från Reebook, en lyftarsko med en stadig sula, hög häl och material i textil. Den höga hälen ger en ökad stabilitet för knäna om du ska göra tyngre lyft. Den över delen av skon är i textil med en åtsittande passform, bra för dig som har både smala eller bredare fötter. En sko för dig som vill satsa på tyngdlyftning, redan tävlar eller tränar crossfit, ett mer avancerat alternativ som både passar den mest avancerade och nybörjaren.

 • Lyftarsko för tyngdlyftning
 • Övre del av skon i textil för ökad passform
 • Hög häl för ökad stabilitet
 • Ca pris: 2149kr

Mest prisvärd: Power Perfect Adidas lyftarskor dam

Billig lyftarsko adidad power perfect 3 dammodell dam storlek
Adidas Power Perfect 3 lyftarskor HÄR

Adidas Power Perfect 3 har en tekniskt utvecklad och formskuren mellansula för hålfoten. Lyftarskon har en ovandel i syntetläder med ett kardborreband istället för snörning vilket gör att skon formar sig fint efter din fot. Förutom det har skon ett heltäckande hälstöd för extra stabilitet åt din bakfot. En lyftarsko med en specifikt utvecklad sula för dig som vet med dig att du har minskad rörlighet vid lyft. Funkar både för avancerade tyngdlyftare och nybörjare.

 • Formskuren sula speciellt tillverkad för tyngdlyftning
 • Övre del av skon i syntetläder med kardborreband
 • Fixerat stöd med hjälp av derby-konstruktion
 • Fullt omslutande hälstöd vid bakfoten för låga vikter och stabilitet.
 • Pris: 1499kr

Bästa nybörjarsko: Adidas Powerlift 5 tyngdlyftarsko

Adidas Powerlift 5 tyngdlyftarsko
Lyftarsko dam Adidas Powerlift 5 HÄR

Adidas Powerlift 4 är en lyftarsko för dig som är nybörjare inom tyngdlyftning och vill ta din träning till nästa nivå. Eller för dig utan specifika mål med din träning, annat än att må bra och vara hälsosam och maximera din träning.

Denna lyftarsko har en smal passform vilket funkar för dig med en smalare fot. Passformen fixeras med hjälp av kardborreband och snörning, ovandelen av skon är tillverkad av canvas. Sulan är formskuren för att klara tunga lyft och ge användaren en stabil kontakt med underlaget.

 • Har en åtsittande och smal passform, lämplig för dig med smala fötter.
 • Passformen justeras genom kardborreband och snörning.
 • Övre del av skon är tillverkad i canvas
 • Yttersula i slitstark Adiwear material
 • Ca pris: 999kr

Är lyftarskor bra eller dåligt?

Precis som vid många andra träningsformer finns redskap för att underlätta och förbättra dina träningsresultat. Lyftarskor är ett bra hjälpmedel för att optimera din träning och dina resultat. De är inte nödvändiga om du tränar väldigt lite eller om du redan har god rörlighet – då duger det med ett par platta skor (mer om det längre ner).

Den anpassade sulan i ett par lyftarskor höjer upp hälen vilket gör att du kommer djupare ner i dina lyft, samtidigt som det blir lättare att genomföra övningen. Om du har problem med rörligheten i dina fotleder, eller har korta vadmuskler kan du märka särskild skillnad när du använder lyftarskor.

Lyftarskor är också särskilt bra för dig som har begränsad rörlighet i:

 • Höfter
 • Bröstrygg
 • Vader
 • Fotleder

Tänk på att lyftarskor bidrar till bättre rörlighet och stabilitet men att du själv behöver underhålla dina svagare delar. Vet du med dig att du har minskad rörlighet i dina vader bör du förutom att använda ett par lyftarskor även utföra anpassad träning för att förbättra din rörlighet.

Lyftarskor löser alltså inte dina rörlighetsproblem, men förbättrar din motorik vid tyngdlyftning.  

Lyftarskor ska användas till det de är ämnade för – att lyfta med skivstång. Du ska inte använda skon för att jogga, promenera eller utföra annan typ av träning. Om din plan är att kombinationsträna är det bra om du har med dig ett annat par skor som du kan använda när du inte lyfter på gymmet eller utomhus.

Fördelar och nackdelar med lyftarskor

De som en gång börjat använda lyftarskor går inte tillbaka till att lyfta i traditionella träningsskor. Det har dels att göra med den rörlighet och stabilitet som en lyftarsko ger brukaren.

Med en lyftarsko kommer du förmodligen kunna utföra dina övningar bättre och lyfta tyngre vilket i slutändan gör att du får bättre resultat av din träning. Och det är väl vad vi alla eftersträvar?

Det finns egentligen inte några nackdelar med lyftarskor. Men rent allmänt är dessa skor till för dig som vill lyfta tyngre, tävla, utföra crossfit eller har dålig rörlighet. Om du endast ska utföra lyft då och då eller inte har något direkt mål med din träning kanske det inte är nödvändigt att införskaffa sig ett par lyftarskor.

För övrigt bör du tänka på att användningen av lyftarskor är tacksamt vid dålig rörlighet, men du bör fortfarande utföra övningar som förbättrar rörligheten på egen hand.

Ett par lyftarskor ger ingen långvarig hjälp när det gäller dålig rörlighet utan kan ses som en quick fix.

Att tänka på vid köp av lyftarskor

En lyftarsko ska sitta hårt runt foten, nästan som ett extra skinn. Den ska inte vara för liten utan ska kännas skön på foten med gott om plats fram mot tårna.

Tänk på att skorna kommer forma sig och töja ut sig något efter att du har använt dem några gånger, därför är det extra viktigt att du provar dem med ett par sockar på första gången.

Högt eller lågt fotvalv?

En första sak att se över är om du har höga eller låga fotvalv eftersom det påverkar valet av lyftarsko. Ett lågt fotvalv kan bidra till förslitningsskador om du inte aktivt och medvetet tränar rätt.

Du som har ett lågt fotvalv bör därför välja en sko med bra stöd och eventuellt en innersula med förstärkning som går att plocka ut.

Den uttagbara förstärkningen är till för att du själv ska kunna avgöra vad som är mest gynnsamt när du utför lyft. Vissa lyft kräver inte extra inlägg för stabilitet, utan då kanske du är mer i behov av rörlighet som går att få när du plockar ut sulan.

Hur breda fötter har du?

En annan aspekt att ta hänsyn till vid val av lyftarsko är hur breda dina fötter är. Det finns fler alternativ för de med smala fötter, så desto viktigare är det för dig med breda fötter att hitta en sko med rätt passform.

Om skon är för smal blir det svårare att använda rätt teknik i dina lyft eftersom det inte finns tillräckligt med rum i skon för ett korrekt nedtramp.

Har du svårt att hitta en sko som beskrivs från bred går det bra att leta efter en sko med formbar passform. Materialet som skon är tillverkad i kan vara avgörande för hur väl den passar din fot.

Sammanfattningsvis…

…vill jag säga att en lyftarsko är ett otroligt bra hjälpmedel för dig med nedsatt rörlighet eller som tränar tyngdlyftning regelbundet. Det är väsentligt att använda rätt typ av sko till rätt typ av träning för att minimera skador och maximera resultat.

Har du några egna erfarenheter av lyftarskor? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! Delad glädje är dubbel glädje.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply