0
Träningstillbehör

Vilken Fitbit är bäst? Stor jämförelse mellan de olika modellerna

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Fitbit har blivit ett av de hetaste varumärkena på marknaden för pulsklockor och aktivitetsarmband. Fitbit riktar sig främst mot motionärer och konkurrerar inte med värstingmodellerna, från exempelvis Garmin. Med en Fitbit runt handleden ska du som användare få all den nödvändiga information du behöver för att upprätthålla en sund och hälsosam livsstil.

Fitbit – populära aktivitetsarmband

Fitbit har lanserat många nya modeller på senare tid och det kan vara svårt att veta vad som skiljer dom åt. Därför har jag genomfört en stor jämförelse, där jag ställer alla de populäraste modellerna bredvid varandra, så att du själv enkelt kan se skillnaderna.

Här hittar du allt från enklare modeller med fokus på grundfunktionalitet, till mer avancerade modeller som till exempel kan mäta din kroppstemperatur.

Värt att ha i åtanke är att alla klockor i den här jämförelsen kan mäta steg, sömn, hjärtslag och aktiva minuter. Alla klockor är dessutom vattentäta ner till 50 meters djup.

Vad kan man göra med Fitbit?

En Fitbit är i grunden en smartwatch med fokus på hälsodata. Tanken är att användaren ska bära klockan dygnet runt för att få en så komplett bild av sin hälsostatus som möjligt. Klockan registrerar aktiva minuter, håller koll på sömnen och hjärtslagen. Dessutom kan du se hur många steg du går per dag samt vilken distans.

Med en Fitbit är det enkelt att sätta upp mål för sin egen aktivitet och se efter hur väl man lyckas med att uppnå dessa.

Har Fitbit en app?

Har fitbit en app?

Fitbit har en mycket sofistikerad och användbar app. Med klockan kopplad till appen kan du göra otroligt mycket. Det här är en av styrkorna med Fitbit. Du kan:

  • Sätta upp mål och följa din utveckling
  • Nätverka i communityt
  • Koppla ihop dig med vänner
  • Hålla koll på vad du äter
  • Använda verktyg för att förbättra sömnen
  • Hålla koll på din stressnivå

Sätt upp mål med Fitbit

När du använder Fitbit tillsammans med appen, kan du sätta upp egna målsättningar för din aktivitet. Kanske vill du exempelvis alltid gå minst 10.000 steg per dag? Då kan du enkelt lägga in det som ett mål i appen och få tydlig information och uppmuntran när du väl nått ditt mål.

Det blir mycket mer inspirerande att arbeta med sin hälsa om man kan få en bekräftelse på att man är på rätt väg och att man gör saker och ting rätt. Det blir en extra boost att se att man uppnått sitt dagsmål.

Nätverka med andra Fitbit-användare

Fitbit jobbar mycket med att man sin sociala plattform. Tanken är att användare ska kunna inspirera varandra och hjälpa till att pusha varandra mot att nå sina mål. I communityt, som du kommer åt via Fitbits app, kan du connecta med likasinnade, delta i diskussioner, ta emot och ge tips, med mera.

Connecta med vänner

Fitbits app gör det också enkelt att lägga till personer du känner till din egen vän-lista. På så sätt kan du följa och peppa dina vänner dagligen på ett lättöverskådligt sätt.

Kosthållning med Fitbit

Det blir mycket enklare att hålla koll på vad du äter när du använder appen från Fitbit. När man fokuserar på hälsa, kost och motion, vill man helst ha allt samlat på ett och samma ställe. Det här har Fitbit verkligen anammat och erbjuder en mycket bra lösning för att logga intag av mat och dryck. Här finns grymma program som du kan använda dig av för att exempelvis gå ned i vikt.

Förbättra din sömn med Fitbit

En Fitbit runt din handled registrerar din sömn. Du kan se hur många timmar du sovit samt hur länge du varit i djupsömn. Datan kan sedan användas i appen för att du ska kunna jobba vidare med att förbättra din sömn. Här finns exempelvis möjlighet att sätta alarm för när det är dags att sova. Du kan också betygsätta varje nattsömn.

Stressa mindre med Fitbit

Din stressnivå är också någonting du kan få en hint om med hjälp av en Fitbit. I appen kan du sedan ta del av övningar för avslappning. Du hittar också avkopplande musik och berättelser direkt i appen.

Läs även: Pulsklocka bäst i test 2022 – alla testvinnare samlat!

Hur mycket kan man lita på Fitbit?

Precis som alla andra enheter som mäter steg och hjärtslag, finns det ett visst mått av osäkerhet i mätvärdena. Inne i klockan finns en så kallad accelerometer. Det är en mekanism som mäter hur klockan rör sig. Sedan är det en avancerad algoritm som försöker avgöra vad som är ett steg och vad som inte är det.

Om användaren exempelvis skjuter en barnvagn framför sig, uteblir själva pendelrörelsen med armen. Detta kan göra att klockan missar att registrera ett steg. Med detta sagt är det svårt att bestämma hur exakt en Fitbit är i sina mätningar.

De undersökningar som finns visar att en Fitbit är tillförlitlig i 50% av mätningarna. När jämförelser gjorts med andra smarta klockor, slår Fitbit ofta konkurrenter som Apple Watch och Samsung när det kommer till tillförlitlighet.

Hur mycket kostar Fitbit?

Inspire 2Charge 4Versa 2Versa 3Sense
Pris699 kr1190 kr1195 kr2190 kr2990 kr
InköpsställeWebhallen
HÄR
Kjell & Co
HÄR
Outnorth
HÄR
Mediamarkt
HÄR
Mediamarkt
HÄR

Fitbit har olika modeller i olika prisklasser. Vill man ha en av de enklare modellerna, kan man titta på Inspire 2. Den här modellen säljs för ungefär 700 kronor. Den mer avancerade modellen, Sense, säljs för cirka 3.000 kronor. Men då får man också mer funktionalitet. Längre fram i den här artikeln kan du läsa mer i detalj vad som skiljer de olika modellerna åt.

Vilken Fitbit ska jag välja?

Har man aldrig haft en smartwatch förut, kan det vara svårt att veta vilken modell man behöver. Enkelt uttryckt kan man säga så här. Alla klockor från Fitbit har en grundfunktionalitet och kan alla anslutas till Fitbits app. Sedan finns det några fler spännande funktioner på de mer avancerade modellerna.

Vilken Fitbit ska man välja?
Inspire 2 / Charge 4 här / Versa 2 / Versa 3 / Sense
Det finns många olika Fitbit att välja mellan – vilken blir din favorit?

Ett exempel på en sådan funktion är möjligheten att kontrollera samtal och meddelanden direkt från klockan. Det här är mycket användbart om man har telefonen i väskan och inte vill plocka upp den varje gång man vill svara. Med ett par hörlurar i öronen kan man svara direkt från klockan. Man ser vem som ringer eller som skickar ett meddelande.

Flera av Fitbits modeller har också Spotify Connect & Control. Då kan du styra Spotify på din telefon direkt från klockan. Du kan växla mellan låtar och justera volymen. Det här är också en mycket användbar funktion när du exempelvis är ute och powerwalkar. Du slipper plocka fram telefonen för att byta låt. 

FunktionInspire 2Charge 4Versa 2Versa 3Sense
Batteritid (dagar)107666
Registrerar steg, distans, sömn och pulsJAJAJAJAJA
SMS- och telefonnotiserJAJAJAJAJA
Spotify Connect & ControlNEJJAJAJAJA
Fitbit PayNEJJAJAJAJA
GPSNEJJANEJJAJA
Ladda ner appar och urtavlorNEJNEJJAJAJA
AlexaNEJNEJJAJAJA
Google AssistantNEJNEJNEJJAJA
Notiser för hjärtats hälsaNEJNEJNEJNEJJA
Kroppstemperatur via handledenNEJNEJNEJNEJJA
Inspire 2Charge 4Versa 2Versa 3Sense
Pris699 kr1190 kr1195 kr2190 kr2990 kr
InköpsställeWebhallen
HÄR
Kjell & Co
HÄR
Outnorth
HÄR
Mediamarkt
HÄR
Mediamarkt
HÄR

Som du ser i den här jämförelsen, så är det bara Fitbit Sense som möter kroppstemperatur. Det här är för vissa kanske en helt irrelevant funktion, medan vissa andra gillar den.

För den som är ute efter snygg design, verkar Fitbit Versa 3 vara mest populär, om man ser till de omdömen som finns. Den har dock en ganska osmidig sidoknapp, enligt vissa användare.

Fitbit Sense är den mest sofistikerade varianten i min jämförelse. Användare uppger att den sitter mycket bekvämt runt handleden, men att den inte är 100%-ig när det kommer till att räkna stegen.

Fitbit Inspire 2 är populär för att den är just simpel och prisvärd. Vill du testa Fitbit för första gången så är det här en bra instegsmodell.

Fitbit Charge 4 används av många för att även registrera löprundor. Skärmen är dock inte lika rolig som på andra modeller. Den här skärmen är nämligen svartvit.

Rosa vit fitbit olika band
Det går att byta ut banden på alla Fitbit för att göra dem mer personliga! Många av modellerna finns även i olika färger på själva klockan.

Vilken är den bästa Fitbit?

I min jämförelse är det utan tvekan Fitbit Sense som är den mest avancerade klockan. Men är den bäst? Den kostar lika mycket som 3 stycken Fitbit Inspire 2. Här är det tycke och smak som avgör, samt hur mycket man värdesätter som extra funktioner som kommer med Fitbit Sense.

Generellt kan man säga att Fitbit är ett välkänt varumärke och att klockorna är kända för att hålla bra kvalite. Oavsett vilken modell du väljer, kommer du kunna använda din klocka under en lång tid.

En stor del av upplevelsen med Fitbit är alla smarta funktioner som finns i appen från Fitbit. Appen kan du använda oavsett vilken modell av klocka du använder. Det här är värt att ha i åtanke.

Läs även: Topp 5 träningskläder 2022 – Träningsmode & Inspiration

Summering

Fitbit erbjuder bra smarta klockor för den som framförallt vill hålla koll på sina hälsodata. Det är inte främst en klocka för elitidrottaren, utan för vardagsmotionären. Fitbit erbjuder flera olika modeller, vilket jag tycker är bra. Här finns en modell för alla preferenser. Appen är suverän och gör att du får en mängd extrafunktioner som klockan inte har.

Jag rekommenderar Fitbit för alla som vill ha en prisvärd smartwatch att bära dygnet runt. Batteritiden är bra på alla modeller och alla modeller är också vattentäta.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply