0
Hemmaträning, Träningstillbehör

Träningsspegel – Mentra by SATS – interaktivt hemmagym

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Trenden med träningsspeglar växer sig allt starkare i takt med att allt fler vill träna hemma. Har du missat vad den här trenden handlar om? Nu har det blivit dags att titta närmare på denna lite smått futuristiska produkt. I korta drag, en spegel som också är en TV-skärm med touch. Spegeln kan projicera träningsprogram för användaren, samtidigt som man ser sig själv utföra övningarna i spegeln.

Vad är en träningsspegel?

Allt fler har utforskat olika varianter av hemmaträning under den snart två år långa pandemin. På Youtube finns det mängder av träningsprogram att ta del av, där man tittar på en instruktör som visar hur övningarna ska genomföras.

Läs även: Hemmaträning redskap – detta behöver du för att komma igång med träning hemma

Träningsspeglarna tar det ett steg längre och ger känslan av att du befinner dig i samma rum som din instruktör. Trenden med träningsspeglar växer nu explosionsartat, framförallt i USA. Priserna är också fortfarande relativt höga. Låt oss titta närmare på träningsspeglar och vilka alternativ som erbjuds i Sverige.

Mer om hur träningsspeglar fungerar

En träningsspegel ser ut som en helt vanlig spegel när den är avstängd. Du kan ha den stående i hallen, i vardagsrummet eller i sovrummet. Den smälter in bra med övrig inredning och ingen kommer se den som ett träningsredskap. Det är först när du startar spegeln som det händer grejer. Helt plötsligt så smyger en meny fram bakom spegeln.

Gränssnittet påminner mycket om det som man ser på en smartphone, med stora knappar och reglage. Träningsspeglarna kopplas upp via det lokala nätverket. Det går snabbt att komma igång och man behöver bara göra några grundläggande inställningar innan man kan köra igång och bläddra bland olika träningspass.

Innan träningsspegeln aktiveras så ser den bara ut som en helt vanlig spegel.
Bildkälla: Mentra

Rflex från SATS

För den som vill investera i en träningsspegel och som bor i Sverige, finns det idag ett bra alternativ. Rflex är en träningsspegel som säljs av SATS. SATS har i sin tur ett koncept som heter Mentra, där man helt och hållet fokuserar på hemmaträning. Träningsprogrammen finns tillgängliga i träningsspegeln Rflex.

Man behöver dock ha ett abonnemang för att få tillgång till träningsprogrammen. Om man är All Inclusive-medlem hos SATS betalar man ingenting extra för Mentra. Men om man har vanligt medlemskap så betalar man 199 SEK/månad. Är man inte medlem hos sats överhuvudtaget, får man betala 349 SEK/månad för att få tillgång till Mentras träningsutbud på Rflex.

De produkttester som gjorts av Rflex har visat att träningsspegeln håller hög kvalité, men att den är dyr. Användare har också påpekat att volymkontrollen har vissa brister. Man kan inte välja att sänka bara musiken, eller bara rösten på instruktören. Det innebär att om man sänker eller höjer volymen på spegeln, sänker man både instruktörens röst och musiken. Förhoppningsvis kommer det komma uppdateringar som ändrar på detta.

Rflex paras ihop med din telefon, vilket gör att du kan styra träningsspegeln direkt från en app. Du slipper smutsa ned spegeln genom att lägga dina svettiga händer på den under passets gång.

Hur mycket kostar en träningsspegel?

Träningsspeglar är fortfarande relativt dyra om man jämför dom med andra träningsredskap. Att du dessutom behöver ett abonnemang för ju inte det hela mer ekonomiskt.

Rflex kostar 12.990 SEK, vilket är en ganska rejäl investering. Här gäller det verkligen att känna efter innan och säkerställa att man har motivationen att träna på lång sikt. Den här träningsspegeln behöver användas för att man ska få valuta för pengarna. Har man den bara stående blir den ingenting annat än en extremt dyr spegel.

För- och nackdelar med Rflex

Som med alla träningsredskap och produkter på marknaden, så finns det tydliga för- och nackdelar. För att göra det enklare för dig listar jag dessa nedan.

FördelarNackdelar
– Motiverande
– Lättillgänglig träning
– Bra ljud och bild
– Träningsprogram på svenska
– Priset (12.990 SEK)
– Går inte att endast sänka musiken
– Kräver abonnemang  
*Notera att jag inte själv genomfört någon produkttest av just Rflex. Informationen kommer från produktbeskrivningar, artiklar och produkttester.

Fördelen med Rflex och andra träningsspeglar är att mjukvaran kan uppgraderas och utvecklas. Trenden med träningsspeglar är förmodligen här för att stanna och då kan vi vara så säkra på att utveckling av träningsprogram kommer ta fart ordentlig. Problemen med volymjusteringen på Rflex till exempel, kommer förmodligen snart att åtgärdas.

Rflex har en liten 5 megapixels-kamera dold bakom en lucka högst upp på spegeln. Kameran finns där för att du ska kunna delta i liveklasser och på så sätt synas för andra. Man kan också använda sig av en personlig instruktör som ser de rörelser du gör och som kan gå in och korrigera, komma med tips och förslag på förbättringar. 

Vad kan man träna med en träningsspegel?

Det finns många övningar och träningsprogram man kan utföra med en träningsspegel. Tittar vi på vad SATS erbjuder med sitt medlemskap Mentra, så hittar vi hundratals olika pass inom:

  • Cardio
  • Styrka
  • Yoga
  • Dans

Cardio tränar du framför spegeln och får en extra motivationsboost av instruktören, som manar på dig att köra hårt och få upp pulsen. Musiken pumpar på och hjälper dig att hålla takten.

På styrkepassen arbetar du med såväl kroppen som med hantlar. Du bygger upp en funktionell styrka i hela din kropp och din rörlighet kommer bli bättre. Program finns på såväl engelska som på svenska och med många olika instruktörer.

För dig som gillar yoga är en träningsspegel en bra investering. Du ser instruktören framför dig, som visar varje position och du ser även dig själv och kan se vad du behöver korrigera, etc. Det enda du behöver för att komma igång är en träningsspegel och en yogamatta.

Med en träningsspegel kan man göra många olika typer av träning.
Bildkälla: Mentra

Rflex har som sagt bra bild och ljud, vilket gör att de dansprogram du hittar i hos Mentra blir både roliga och effektiva att utföra. Musiken går att skruva upp rejält och du ser instruktören framför dig, som visar alla stegen. Här blir det precis som om du gick på en dansklass på ditt gym.

Nu kan du köra livepass på träningsspegeln

Utvecklingen med träningsspeglar går snabbt framåt och nu har bland annat Mentra livepass i sitt utbud. Då blir det som att gå på vilken klass som helst, du ser instruktören och dina träningskamrater. Rflex har en liten kamera högst upp som filmar dig. Detta gör att instruktören också kan hjälpa till och komma med tips på hur du kan göra rörelserna ännu bättre, osv.

Personlig träning via Rflex

Har du också saknat personlig träning sedan pandemin slog till? Nu kan du via din Rflex faktiskt uppleva personlig träning 1:1 igen. Din PT dyker upp på spegeln och ni kommunicerar med varandra den vägen. Ni genomför övningar tillsammans och går igenom samma saker som ni gör när ni ses i gymmet. Visst är framtiden fantastiskt?

Hur långa är passen på Mentra?

På Mentra finns det allt från kortare 10-minuterspass, för dig som bara vill blåsa liv i kroppen, till längre pass och hela veckoprogram. Du kan sätta upp träningsprogram som du sedan följer på det sätt som passar dig. Fördelen med hemmaträning är ju att du slipper passa exakta tider, utan du kan helt enkelt träna när du själv har tiden över.

När du bläddrar mellan olika pass så ser du hur långt varje pass är och vilken svårighetsnivå passet har. Här finns det pass för såväl nybörjare som för de som är på en mer avancerad nivå.

Med en träningsspegel kan du också träna med familjen i hemmet. Placera er en bit ifrån spegeln så att alla får plats. Den här typen av träning är oftast mycket motiverande och inspirerande för alla. Ni stärker banden mellan er i familjen och har roligt tillsammans.

Pulsmätare och Apple Watch

Just Rflex fungerar tillsammans med pulsmätare och Apple Watch, så att du kan se din puls direkt på spegeln. Det här kan så klart göra att du känner dig ännu mer motiverad och det blir enklare att se att man kommer upp i rätt puls, osv.

Läs även: Pulsklocka bäst i test 2022 – alla testvinnare samlat!

Summering

Träningsspeglar har kommit för att stanna. Denna smått futuristiska produkt erbjuder ett helt nytt segment inom hemmaträning och det blir någonting helt annat än att stå framför TV:n och träna. Här interagerar du med instruktören, på samma sätt som när du tränar på gymmet.

Träningsspeglarna är fortfarande relativt dyra och man bör tänka efter en gång extra innan man investerar i en. Kommer man använda den här spegeln regelbundet? Om svaret är på den frågan är “JA”, kan en träningsspegel vara nyckeln till en mer vältränad kropp och en sundare livsstil.

Fördelarna med träningsspeglar är många. Du kan träna hemifrån och slipper passa tider till gymmet. Du får ett träningsredskap som smälter in bra i övrig inredning, till skillnad från exempelvis en crosstrainer.

I dagsläget finns det en träningsspegel som dominerar på den svenska marknaden. Den heter Rflex och säljs tillsammans med ett abonnemang från Mentra som är ett koncept för hemmaträning av SATS. Med ett abonnemang från Mentra får du tillgång till 100-tals olika klasser inom cardio, styrka, yoga och dans. Det finns pass på såväl engelska som på svenska och med olika svårighetsgrad.

Med träningsspeglar kan du också delta i live-pass, där såväl instruktörer som andra deltagare syns på spegeln. Det här blir precis som på gymmet. Även PT-timmar kan genomföras via spegeln.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply