0
nybörjare på gymmet
Gymövningar, Träning

Nybörjare på gymmet – våga gå till gymmet – tips för ditt första träningspass

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Så, du har bestämt dig för att börja träna på gym? Så roligt! Det är vanligt, speciellt bland kvinnor, att inte våga gå till gymmet. Jag vet hur jobbigt det kan kännas att ta steget från att träna hemma/ inte träna alls, till att börja träna på ett gym. Rädsla, oro och ångest är något många känner inför att gå till gymmet, men jag vill inte att det ska behöva vara så.

Inför första träningspasset som nybörjare på gym finns det massor av saker som kan kännas läskiga och skrämmande. För att ta bort en del av den nervositeten tänkte jag i detta inlägg berätta om några viktiga saker att tänka på och göra under sitt första träningspass! Jag vill att alla, oavsett kön, storlek eller erfarenhet, ska kunna gå till gymmet med en bra känsla i magen och en glädje inför träningen. Därför skriver jag idag detta inlägg – i hopp om att inspirera och motivera dig till att våga gå till gymmet.

Vågar inte gå till gymmet

Anledningarna till varför man inte vågar gå till gymmet kan vara många. Vissa är rädda att göra fel eller att skada sig, men den allra vanligaste orsaken till att inte våga gå till gymmet är en rädsla för vad andra ska tycka och tänka.

Det är lätt att bli bortskrämd från gym och andra träningssammanhang om man inte har en norm-kropp eller inte är van att träna. På sociala medier ser vi vältränade, smala och främst unga personer som trängs bland tunga vikter och avancerade maskiner. Självklart är det då lätt att bli rädd och osäker. Om sociala-medier-bilden är den enda bild av gym och träning som du har, så kan ett bra första steg vara att besöka ett gym i närheten för att se hur läget egentligen står till på ett riktigt gym i Sverige. Du behöver inte ens köpa ett medlemskap eller utsätta dig för att gå in på gymmet, många gym kan du se in i utifrån, och om det inte går så kan du kanske fråga en vän. Förklara din rädsla och be personen beskriva vilka typer av människor hen möter på sitt gym.

När du tar dig till ett gym eller pratar med andra som tränar på gym så kommer du se att människor av alla former, storlekar, etniciteter och styrkenivåer finns på ett gym. Alla ifrån Pelle 16 år som precis börjat bli starkare till Anna 29 år som lyfter vikter tyngre än sig själv till Nina 69 år som tränar för att få energi. Tänk såhär – du kan inte vara den enda personen som är i din ålder/storlek/liknande som vill träna och som vill bli starkare. Du är aldrig ensam.

Tips för att våga gå till gymmet:

 1. Bestäm innan du går till gymmet vad du vill göra där. Om du känner oro inför att gå till gymmet så kan det vara skönt att iallafall veta vad du vill göra när du väl kommer dit. Du behöver inte köra ett galet träningspass, hitta 3-5 övningar att testa på – här är internet en bra hjälpreda. Sök upp några övningar som går att göra med enkla maskiner eller fria vikter. Då slipper du oroa dig över vad du ska göra.
 2. Lär känna ditt gym. Första gången på ett nytt gym är lika läskigt för någon erfaren som för en nybörjare. Under dina första besök på gymmet kan du gå några varv, se vilka typer av träningsutrustning som finns, vilka personer som jobbar där och vilka personer som är där ungefär samma tid som dig. Trygghet är viktigt och det kan du få genom att lära känna ditt gym.
 3. Klä dig bekvämt. Hett tips – du behöver inte se ut som alla på instagram gör på gymmet! Känner du dig mest bekväm i mjukisbyxor och en hoodie – ha på dig det. Gillar du att bära helsvart – kör på det. På gymmet finns ingen klädkod, alla är välkomna i det de känner sig bekväma i (kanske är dock balklänningen lite opassande, den fastnar lätt i träningsutrustningen). Rätt kläder kan verkligen vara en avgörande faktor för ens självkänsla.
 4. Gör det du behöver göra för att känna dig modig. Känner du dig modig av att lyssna på Bohemian Rhapsody på hösta volym – spela endast den låten i lurarna under hela träningspasset. Känner du dig mest självsäker med smink – gå till gymmet i smink! Oavsett vad som peppar dig och gör att du känner sig som modigast så ska du göra just det.

Skäms på gymmet

Något annat som är vanligt är att skämmas på gymmet när man väl är där. Det kan kännas som att ”alla tittar på mig”, eller ”nu tänker alla hur fel jag gör” – men jag vill lova dig att så inte är fallet.

Alla som är på gymmet är där för deras egen skull. Ingen går till ett gym för att kolla på andra människor eller för att skratta åt nybörjare – för alla som är på ett gym har någon gång själva varit nybörjare. Risken att någon skulle titta på dig när du tränar är otroligt liten. Jag vet själv att jag ibland inte ens lägger märke till människor jag känner på gymmet för att jag är så pass mycket i min egna bubbla.

Om du är rädd för att göra fel så vill jag också säga att den risken är otroligt liten. Innan du testar en övning eller en maskin så har du säkert sett någon annan utföra samma övning, och kan alltså härma den personen ganska bra. Om du känner dig orolig men inte har svårt att be om hjälp så kan en bra idé vara att prata med någon på gymmet som ser ut att veta vad hen gör. Många gym är dessutom bemannade och personalen är där för att hjälpa dig – be dem visa och förklara! Om du inte är lika frågvis eller inte har möjlighet att fråga någon så kan du istället söka upp övningen / maskinen på internet först. Titta på videos och läs artiklar för att få mer självförtroende i din träning!

Kom ihåg: Oavsett hur du ser ut eller vem du är så är du välkommen på ett gym. Alla som vill ta hand om sin kropp på ett eller annat sätt är riktiga power-personer, och ingen kommer döma dig för att du tränar. Alla som är på gymmet är där av samma anledning som dig – för att träna och förbättra sin styrka/hälsa/kondition/uthållighet. Du är bäst! <3

Första passet på gymmet

För att minska risken för osäkerhet och funderingar väl på plats på gymmet så kan det vara smart att börja tänka på ditt första träningspass redan innan du kommit till gymmet.

träna på gym första gången
Det kan vara skrämmande att gå till gymmet första gången – men med tiden kommer du känna dig mer bekväm!

Vad är det du vill träna? Tycker du konditionsträning på ett löpband verkar spännande, vill du gå till gymmet för att lyfta vikter eller vill du testa en blandning av allt? Fundera över dessa punkter och tänk ut en enkel plan.

Det första du vill göra som nybörjare är kanske att se dig omkring på gymmet, börja då med det. Undersök vilken utrustning som finns och hur gymmet ser ut. Efter du gjort det kan du börja med ditt första träningspass.

Bestäm innan om du vill värma upp med lättare konditionsträning eller någon form av annan rörelse. Hur vill du sedan lägga upp resten av passet? Är det någon särskild muskelgrupp du vill fokusera på? Behöver du tips och idéer på gympass nybörjare så kommer lite mer sånt längre ner i detta inlägg!

Att tänka på vid första gympasset

Det är lätt att bli för skrämd eller åt det andra hållet – för uppspelt under sitt första gympass så saker kan gå fel. Tänk lite extra på dessa punkter för att undvika risken för skador och nervositet:

 1. Kom ihåg att värma upp! Det är lätt att glömma uppvärmningen, särskilt om du är väldigt taggad på att börja lyfta vikter direkt. En bra uppvärmning som får igång kroppen förbereder dig för de rörelser du kommer att göra när du tränar. Risken för skador minskar också markant med en bra uppvärmning.
 2. Var säker på att du vet hur utrustningen fungerar. Under ditt första träningspass kan vissa maskiner se ut som rena tortyrredskap och en del kan vara svåra att förstå hur man ska använda. Mitt bästa tips är då att söka upp maskinen på internet – oftast står det ett namn på själva maskinen. Går inte detta så kan du tjuvkika lite när någon annan använder maskinen – eller helst av allt kan du fråga någon annan eller en personal som jobbar på gymmet så de kan visa dig. Youtube och bloggar var mycket värdefulla för mig när jag började gymträna!
 3. Känn efter vad du klarar. Bry dig inte om vilka vikter personen bredvid dig använder, och gissa inte hur mycket du orkar. Det är betydligt mycket bättre att testa en övning med för lätta vikter och sedan öka tyngden än att gå ut för hårt och då riskera att skada sig. Som nybörjare är detta extra viktigt, men det gäller egentligen för alla som tränar på gymmet.
 4. Lyssna på kroppen, utför övningarna rätt. Om en övning gör ont eller känns fel så ska du lyssna på kroppen. Vissa funktionella övningar så som benböj och marklyft kan slita mycket på kroppen om man inte utför dem rätt. Ryggen är lite extra känslig för fel utförda övningar. Håll koll så att du inte överanstränger ryggen genom att böja den på något onaturligt sätt – lyft med resten av kroppen inte bara ryggen.
 5. Visa respekt och hänsyn. Denna punkt är självklar – men den tåls att nämnas. På ett gym är det viktigt att visa andra hänsyn. Se till att torka av den utrustning du använder (i princip alltid finns det något att rengöra med utplacerat någonstans i gymmet). Stressa inte andra som använder en maskin, och sitt inte på maskinen/ utrustningen längre än vad du faktiskt behöver. Var en snäll människa helt enkelt!

Träningsprogram gym nybörjare

Om du vill ha ett fast program att gå efter så kan det underlätta din första tid på gymmet. Idag finns det mängder av träningsvideos på både youtube och Instagram att följa, men om du vill ha ett helt träningsprogram för nybörjare som sträcker sig över en längre tid så finns detta också att få tag på.

Sök i din app-butik efter träningsappar eller gör en snabb Google-sökning för att hitta ett träningsprogram som är lämpligt för dig som nybörjare. Om du känner att du behärskar engelska hyfsat bra så kan du även hitta mängder av träningsprogram om du söker på engelska.

Under det allra första gympasset rekommenderar jag ändå att bara testa sig fram för att bli van vid utrustningen och vid att lyfta vikter/ träna kondition. Alternativt kan du söka efter ett träningsprogram / pass som lämpar sig för absoluta nybörjare på gymmet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Moa april 30, 2021 at 7:44 e m

  Hej, jag är rädd för att ta i och bli svettig på gymmet för det känns som att ingen annan blir det.

  • Reply Fitnessfia maj 6, 2021 at 9:47 f m

   Hej Moa!

   Jag är en riktig svettis. Att svettas är ett kvitto på att du gjort något som gett effekt. Förutom att svettas blir jag väldigt varm så jag är noga med att välja träningskläder som andas. Ett linne är att föredra framför en tröja då det släpper in luft under armarna. Om du tycker det är jobbigt med svettfläckar, det tyckte jag förut men jag har släppt det, ska du satsa på svarta kläder. Med det sagt tycker jag att du ska försöka se svetten som något bra. Vissa säger att svett är ångest som lämnar kroppen, och det ligger kanske något i det…

   Med vänlig hälsning,
   Fitnessfia

  Leave a Reply