0
Viktuppgång gravid normalt
Gravid

Viktuppgång under graviditet – vad är normalt?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag får ofta frågor kring hur mycket jag gick upp i vikt när jag var gravid. Många oroar sig vad som är normalt och hur de ska kunna gå ner sina gravidkilon. Alla kvinnor är olika och upplever sin graviditet på ett individuellt sätt. Så att säga vad som är normalt eller inte är både svårt och vanskligt. Det finns dock en del riktlinjer som visar på vad som kan vara en sund viktuppgång.

OBS! Jag vill vara tydlig med att jag inte är utbildad vårdpersonal. Detta inlägg bygger på mina erfarenheter och information jag själv letat fram. Har du den minsta osäkerhet eller frågor bör du prata med din barnmorska.

Vikt under graviditet

Gravid vikt uppgång normalt vecka
Jag har haft två normala graviditeter där jag fått vara frisk, förutom svår foglossning som gjort att jag inte kunnat träna. Graviditet 1 till höger, andra graviditeten till vänster.

Det är inte vanligt att vänta barn utan att gå upp i vikt. I alla fall lite grand. Dels så förändras kroppen och förbereder sig på allt som ska hända. Sedan har du bebisen och allt som hör till för att hen ska få näring och mår bra. Med andra ord så kan du för det mesta förvänta dig en rejäl viktuppgång.

Hur mycket du går upp i vikt varierar ganska mycket. En del beror på hur stor du är när du blir gravid. Överviktiga kvinnor reagerar inte på samma sätt som de som är smala.

Läs även: Recension av träningskläder för gravida från ICANIWILL

Gener och arv spelar också in, samt på hur du mår under graviditeten. Med andra ord så är det mycket som hamnar inom det normala. Men det är klart att du alltid har frågor och funderingar för att vara säker på att allting är som det ska.

Vad är en normal viktuppgång vid graviditet?

En vanlig viktuppgång ligger på mellan 11 och 16 kilo. Om du är överviktig när du blir gravid så behöver du inte gå upp så mycket i vikt. Kroppen kommer att använda de fettdepåer som redan finns. Då kan det räcka med att gå upp runt sju till åtta kilo. Återigen så är det ingen norm, bara en riktlinje. 

Gå upp i vikt gravid normalt
Man känner sig ofta som en flodhäst i slutet av graviditeten. Hur många kilo som är normal viktuppgång beror på flera faktorer.

Jag var inte så duktig på att väga mig under graviditeten, för jag tyckte inte att det var så viktigt. Jag litade på att jag gick upp det som behövdes. I och med att jag fortsatte att äta bra under hela graviditeten (förutom de första veckorna med illamående – då åt jag vad än jag fick i mig) så var jag inte orolig över att gå upp mycket i vikt.

Jag har därför ingen siffra på hur mycket jag gick upp totalt men jag tror att det var runt 12 kg vid båda graviditeterna. Det upplevde jag som väldigt tungt, men det beror delvis på att jag bar i princip alla kilon fram på magen. Jag fick inte direkt större höfter eller att det satte sig på något annat ställe. Det var även tungt för att jag hade såna fruktansvärda foglossningar.

Rekommenderas: Träna inre magmuskler under och efter graviditet

Vad väger graviditeten i olika veckor?

Här är det mycket beroende på hur mycket du vägde vid starten av din graviditet. Underviktiga kvinnor har en tendens att gå upp mer i vikt, medan de som är överviktiga kanske inte ökar lika snabbt.

Vanligtvis så brukar man gå upp några kilon de första tre månaderna. Det är ju också då som det börjar synas att man har något speciellt där inne i magen. Sedan är det vanligt med ett halvt kilo i veckan.

Kanske något för dig: Vattengympa vid foglossning

Nu är det dock så mycket mer än vikten som visar på hur du mår i en graviditet. Låt barnmorskan tyda siffrorna när du väger dig. Om du nu väger dig, min barnmorska vägde aldrig mig. Jag frågade varför och hon svarade att det brukar de inte göra om allt verkar normalt. Om man exempelvis har högt blodtryck brukar de vilka följa viktuppgången mer noggrant.

Andra graviditeten viktuppgång
Jag gick inte upp särskilt mycket mer under min andra graviditet. Kanske var det för att jag gått ner mina första gravidkilon. Här jämför jag och min dotter Alia magar.

Jag gick upp mycket i början, vid 3 månader hade jag redan en rejäl mage. Då började kommentarerna komma. ”Ska du föda snart?” osv. Det är ganska tröttsamt. Jag har en kompis som det inte syntes att hon var gravid fram till vecka 30, hon bar vikten mer på höfterna än på magen.

När börjar man gå upp i vikt som gravid – när syns magen?

Så fort ditt ägg har blivit befruktat så börjar kroppen förbereda sig på graviditeten och förlossningen. Du märker kanske ingenting av det själv, men hela processen har kommit igång.

När syns magen gravid - avslöja graviditet
Denna bild togs inför att jag skulle avslöja graviditeten på Instagram. Jag minns att jag fick puta med magen här för att det skulle synas tydligt att jag var gravid. Detta var i vecka 12

Viktökningen börjar komma sakta men säkert, i alla fall för de flesta. Om du har vissa hälsoproblem eller mår illa de första veckorna så kan du öka långsammare. Men runt vecka 13-14 så brukar de flesta se en skillnad i kroppen. Kläderna sitter inte längre som de brukade göra och det är tydligt att du väntar barn. De flesta lägger på sig som mest under vecka 20 till 30. Då brukar du få runt hälften av din totala viktökning.

Gå upp i vikt gravid tidigt

Bara för att du går upp i vikt tidigt så betyder inte det att du kommer att bli enorm innan graviditeten är över. Alla är så olika och kroppen reagerar på sitt eget sätt. Jag gick upp mycket i början av graviditeten, framförallt i min första graviditet. Jag minns att jag vid 4 månader funderade om jag skulle bli enorm. Det blev jag ju inte, bara magen hehe.

Läs även: Träningskläder för gravida – mina rekommendationer och köptips

Du kanske lägger om din kost när du inser att du väntar barn, och det kan påverka din ämnesomsättning så att du går upp i vikt tidigt. Sedan kanske det planar ut sig, och den totala viktökningen blir inte så stor.

Naturligtvis är det alltid bra att hålla ett öga på vikten. Över- eller undervikt kan medföra sina egna komplikationer. Men det är något som du helt klart kan ta upp med din barnmorska. De har en större bild av din graviditet och erfarenhet av vad det kan innebära.

Viktuppgång under slutet av graviditet

En del väger så gott som det samma långt in i graviditeten. Magen växer men vikten går inte upp med stormsteg. Så plötsligt börjar de gå upp i vikt. Det känns nästan som att kroppen äntligen insett att du väntar barn. Detta hände en vän till mig som gick upp först under slutet av graviditeten, men även då syntes det inte så mycket på henne.

Viktuppgång slutet av graviditeten
Här är jag i vecka 34 och jag kände mig verkligen enorm! Jag fortsatte att äta hälsosamt under hela graviditeten, det var bara i början jag åt ”dåligt” eftersom jag hade svårt att få i mig vanlig mat. Då blev det mycket kex och annat småplock.

När barnet föds så väger det runt 3,5 kilo i snitt. I mitt fall vägde mina döttrar 4,3 respektive 3,9 kg. Utöver magen har du brösten som kan gå upp ett helt kilo i vikt (minst känns det som!), de håller på att förberedas för amningen.

Samma sak gäller kroppens fettdepåer, de är också klara för att användas när du ammar.  På samma sätt som kroppen ger allt för att barnet ska växa till sig och trivas i livmodern så gör den anordningar för att bebisen ska må bra när den väl är född.

Allt det här kan leda till en större viktuppgång i slutet av graviditeten. Det är ett tecken på att allt är på plats för den stora dagen.

Lästips: Naturliga alternativ till vitt socker

Gå upp i vikt om man är gravid med tvillingar

Det säger sig självt att två barn har behov av mer näring och omsorg än ett. Så när du väntar tvillingar är det vanligt att gå upp lite mer i vikt. Runt 16-20 kilo anses vara normalt när du har mer än ett foster att ta hand om.

Många kvinnor får också fler komplikationer när de väntar tvillingar. De går upp i vikt snabbare och magen blir större i ett tidigare skede. Det är väldigt vanligt med kejsarsnitt vid tvillingförlossningar, men det behöver absolut inte bli så.

En liten överblick av var kilona befinner sig:

  • Bebisen: 3,5 kg
  • Moderkakan: Runt 1 kg
  • Förstoring av livmodern: Upp till 2 kg
  • Fostervattenvätska: Runt 1 kg
  • Ökad blodmängd: Upp till 2 kg
  • Bröstvävnad: Runt 1 kg
  • Fettdepåer för amning och dylikt: Upp till 4 kg
Gå ner i vikt efter förlossning
I mitt fall var bebisen överbakad, jag var överburen 2 veckor, och hon vägde 4,3 kg! Här är jag efter att jag gått ner i vikt efter förlossningen (ca 3 månader post partum). Viktnedgången gick snabbare efter första förlossningen än efter andra.

Läs även: Så gick jag ner mina gravidkilon utan lågkaloridiet eller andra konstigheter

Gå upp mycket i vikt under graviditeten – stor viktuppgång gravid

En del kvinnor är oroliga för att de går upp så mycket i vikt under graviditeten. Dels så är det obehagligt, du får svårt att röra dig och ibland så känns det som att ingenting passar att ha på sig. För det mesta så kommer din barnmorska dock att berätta att det är helt normalt. Du har ingenting att vara orolig för utan det är en del av att vänta barn.

Det är klart att du ska vara försiktig med vad du äter under din graviditet, om du klarar det. Detta är inte en tid att äta allt möjligt skit och passa på. Att jag säger så har egentligen ingenting med viktuppgång att göra utan att det är viktigt att äta bra för din bebis skull. Bara för att det är normalt att gå upp i vikt ska du inte äta vad som helst. Om du inte redan gör det är det hög tid att lägga om till en sund kost. Både du och barnet mår bättre av att du äter nyttig mat.

Läs gärna: Recept på nyttiga pannkakor med banan

Snabb viktuppgång graviditet

För en del är det en stor omställning när de får bekräftat att de väntar barn. När de sedan har en stor viktökning så blir det ännu svårare att hantera. Du kanske också är rädd för att en snabb viktuppgång är ett tecken på att något är fel i din kropp.

Före och under graviditet kilon
Här är precis när jag blivit gravid (utan att veta om det) till vänster och ungefär i vecka 30 till höger.

Ofta så är det vätska som samlas i kroppen. All viktökning är nämligen inte fett eller bebis. Men det kan också vara ett tecken på att du mår dåligt.

I början av graviditeten kan det visa på att du har graviditetsdiabetes. Ett förhållande som går över men som måste kontrolleras noga. Om det är i slutet så kan det vara havandeskapsförgiftning. Även här är det naturligtvis viktigt att få omvårdnad.

Så om du går upp snabbt i vikt kan det vara läge att kontakta barnmorskan. Bara för att vara på den säkra sidan. Då kan de ta lite prover och ta reda på om det är normalt eller om något avvikande händer.

Hur håller man vikten under graviditeten?

Det här är ju den stora frågan. Hur undviker man att bli tjock under graviditeten? Eller, kanske lite mer korrekt, hur håller man vikten så att den försvinner sen när barnet är fött?

För det där med att gå upp i vikt är helt normalt. Faktum är att det förväntas att du går upp i vikt, såvida du inte är kraftigt överviktig. Så för de flesta så är det bara en naturlig del av att vänta barn.

Däremot så kan du påverka vilken sorts viktökning du får. Det vill säga om det är något som sedan blir lättare att få bort, när bebisen väl är född. Här kommer ju även din och barnets hälsa under graviditeten in i bilden. För du kan göra mycket för att ni båda två ska må bra.

Hålla vikten gravid - hålla vikten efter graviditet
Detta är innan jag blev gravid (höger) och 2 månader post-partum (efter förlossningen). Jag tycker det är viktigt att förmedla att magen inte går tillbaka så snabbt för alla, det kan verkligen ta sin tid! Det betyder inte att du gör något fel!

Undvika att gå upp i vikt gravid

Grundpelarna för en sund viktökning är rätt kosthållning och motion. Hur jobbigt det än är att röra på sig när du är gravid så behöver du vara aktiv. Dels för att du ska må bra, för att matsmältningen ska fungera och så vidare. Men också för att din viktökning ska hållas under kontroll.

När du äter för två ska du komma ihåg att den ena av er bara väger ett halvt kilo, eller tre kilo om det är i slutet av graviditeten. Med andra ord så behöver inte dina portioner vara enorma. Lägg istället fokus på att välja mat av god kvalitet. Alla de vitaminer och näringsämnen du behöver, trots att du säkert tar tillskott av olika slag.

Tips: Overnight oats recept med 15 smakförslag

En aktiv och balanserad livsstil kommer att göra det enklare för dig att kontrollera vikten. I alla fall den del av ökningen som du har något inflytande över. Framför allt kommer det att bidra till att du mår bättre och orkar med din graviditet.

Vanliga frågor om gravidkilon:

Jag är gravid och går inte upp i vikt – är det farligt att inte gå upp i vikt som gravid?

En kvinna som är kraftigt överviktig vid början av graviditeten behöver inte alls gå upp så mycket i vikt. Om du lägger om din livsstil och börjar äta sundare mat för att hjälpa din bebis så kan du mycket väl stå stilla med viktökningen. Eller kanske inte gå upp så mycket.

Läs även: Recept på nyttigt och gott lingonbröd

Har du normal vikt när du blir med barn är det dock inte så bra om du inte går upp i vikt. Speciellt inte vartefter som fostret växer och allting annat läggs till. För då blir det nästan som att du går ner i vikt istället.

Ta kontakt med din barnmorska eller en dietist för att komma upp med en kostplan som passar dig. Naturligtvis behöver det inte vara någon fara, men det är alltid bäst att kontrollera det hela.

Jag är överviktig och vill inte gå upp i vikt som gravid – vad ska jag tänka på?

Det är helt naturligt att inte vilja gå upp i vikt allt för mycket under en graviditet. Du ska ju trots allt bli av med de extra kilona sedan, när barnet väl har fötts. Och faktum är att en överviktig kvinna inte alls behöver gå upp så mycket när hon väntar barn. Bebisen får all den näring och omsorg som behövs ändå.

Lästips: Gå ner i vikt med promenader (eller bibehåll vikt om du är överviktig och gravid)

Balans är den stora nyckeln till framgång. Genom att äta och motionera på ett balanserat sätt så kan du hålla vikten under kontroll. Du kommer nog att gå upp en del, det är helt normalt. Men du kan undvika allt det där extra som är svårt att få bort efteråt.

Ät ofta men mindre portioner. Det brukar kännas bättre vare sig du tänker på vikten eller inte. Undvik dåliga fetter och friterad mat. Satsa istället på grönsaker, frukt och de rätta proteinerna.

Jag har gått upp mycket i vikt under graviditeten och mår dåligt av det – vad kan jag göra?

Det är inte läge att börja banta när man är gravid. Varken du eller bebisen mår bra av det. Däremot så kan du se över dina vanor. Välj sådana matvaror som ger dig näring men inget extra. Även om du känner för att äta osunda saker så är det bäst att undvika dem. Be gärna din partner om hjälp att förbereda måltider och handla sådant som är till nytta för er alla.

Läs även: Min vädjan – mammor sluta banta framför era döttrar!

Kan man undvika att gå upp i vikt under graviditeten?

Det finns inte ett entydigt svar på den här frågan. För allt beror på din startpunkt. Hur mycket du väger från början kan ha ett direkt inflytande på hur mycket du bör gå upp i vikt under graviditeten.

Egentligen är det bara om man har mycket övervikt sedan innan som man inte bör gå upp någonting, eller väldigt lite.

För alla andra är det rekommenderat att lägga på sig några kilon. Eftersom bebisen, placentan (moderkakan) och allt annat som behövs väger en hel del. Detta kommer även att försvinna ganska snabbt efter förlossningen. Brösten och det fett som behövs för att du ska kunna amma är också en temporär viktökning.

Så det är inte alltid bra att undvika viktökning. Vad som är viktigt är att allt du äter tillför något viktigt för din kropp. Att både du och ditt barn får alla den näring som behövs, och att du undviker skräpmat av olika slag.

Bli av med gravidkilon
Före och efter jag blev av med mina gravidkilon. Här är det ett år mellan bilderna. Jag gick ner långsamt och kontrollerat. Utan stress eller konstiga dieter.

Nyfiken på hur jag gick ner mina gravidkilon? Här har jag skrivit allt om hur jag gjorde.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply