0
Vattengympa för gravida
Gravid

Vattengympa för gravida – min räddning vid foglossning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Vattengympa för gravida är räddningen när det är svårt att hitta en träningsform som passar när man har besvär under graviditeten. Med vissa gravidkrämpor kan vanlig träning kan bli svår att utföra eller rent av riskera att vara skadlig mot kroppen eller barnet. Då är det bra att försöka hitta andra sätt att hålla sig aktiv på. En av de träningsformer som passar bäst när man är gravid är vattengympan.

Jag är så oerhört tacksam att jag började med denna skonsamma träning, har ju knappt kunnat röra mig pga foglossning. I det här inlägget delar jag med mig av fördelarna med vattengymnastik under graviditeten.

Vattengympa för gravida

En del kan se ner på vattengympan. Att plaska omkring i vattnet ses inte som en särskilt avancerad träningsform och ofta något som är till för äldre. Såklart kommer dessa fördomar från de som inte testat på vattengympa.

Vattengympan är perfekt då den tränar kondition, styrka, balans och smidighet. Det är få andra träningsformer som kan träna så många olika områden samtidigt och på ett så pass skonsamt sätt. Vill man vara mån om sin kropp och skona den från överbelastningar så är vattengympan perfekt då den inte överanstränger kroppen på onaturliga sätt.

Särskilt anpassad vattengymnastik för gravida

Vattengymnastik för gravida i Stockholm
Vattengymnastik för gravida i Stockholm. Bra musik och dämpad belysning på Feelgood.

När det gäller vattengympa så är det viss skillnad på klassisk vattengympa och vattengympa som är särskilt utformad för gravida. Självklart är gravidvattengympan utformad för att inte skada fostret, men vid vanlig vattengympa är inte risken för detta särskilt stor heller.

Vattengympan för gravida innehåller också ofta en del avslappning och andningsövningar då detta är viktigt för att minska stress, som gör att både den gravida och fostret mår mycket bättre. Andningsövningarna i kombination med konditionsträningen gör också att kroppen och fostret syresätts bättre.

Vattengympan är också fördelaktig just för att den är i vattnet. Det stöttar musklerna samtidigt som träningen utförs vilket blir bekvämt och bra för de muskler som tränas. Musklerna kan lätt bli trötta av att bära ett foster och det kan kännas bla. i form av foglossning, vilket vattengympan kan göra lindrigare.

Var du kan hitta gravid-vattengympa

Dessa särskilda vattengympaklasserna för gravida finns på många olika orter, men är såklart vanligare i större städer. En del anläggningar tar emot friskvårdskuponger och på vissa ställen kan man få testa på vattengympan gratis genom sin barnmorska.

Hör av dig till din mottagning och se vad som finns i närheten av dig. Om det nu inte skulle finnas särskild vattengympa för gravida så ska du självklart kunna vattengympa ändå. Fråga instruktören på anläggningen närmast dig om just den vattengympan passar gravida, en bra instruktör ska veta detta och hur det ska gå att anpassa träningen om den inte skulle passa en gravid kvinna.

Vattengympa för gravida i Stockholm

Jag har gått på Feelgood på Östermalm. De har även haft bassängtider under sommaren. Kontakta anläggningen och be att få träffa en sjukgymnast för att få remiss. På så sätt gäller även högkostnadsskyddet.

Klasserna är på 30 minuter inklusive 5 minuters härlig avslappning på slutet. Det kan låta som lite, men tro mig det är verkligen tillräckligt. Ett viktigt tips är att se till att dricka mycket vatten, du svettas mer än du tror i vattnet.

Slutligen

Alltså kan den som letar efter en träningsform under graviditeten verkligen dra nytta av vattengympan! Inte nog med alla de fördelar jag skrivit om så är det också kul. Jag tror inte att många tycker det är tråkigt att bada och vattengympan är ju precis det. Det är varmare i vattnet. Träningen är som att leka och bada samtidigt som man tränar kroppen. Dessutom får man träffa andra som också är gravida, vilket ger en underbar känsla av samhörighet och även nya vänskapsband!

Läs gärna mitt inlägg om: mycket tidiga tecken på graviditet

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply