0
Härskartekniker på gymmet
Gästblogginlägg

Härskartekniker på gymmet – Bossbloggens Clara ger svar på tal

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

I vanliga fall brukar jag inte tycka om att snacka om manliga respektive kvinnliga beteenden eftersom vi alla är människor. Samtidigt är vi också alla barn av vår tid som just nu råkar vara ett patriarkat där könsrollerna är stenålders och en hel del tråkiga traditioner finns kvar både kring mans- och kvinnorollen, inte minst när det gäller träning. Så hur gör man då för att hantera sköna, respektlösa eller oönskat rådgivande snubbar och drumlar på gymmet?

Jag heter Clara Löfvenhamn och driver Bossbloggen som är en ledarskapsblogg för kvinnor.

Så bemöter du oacceptabelt beteende på gymmet

Jag tänker att det generellt finns tre sätt att reagera och agera på i dessa lägen, inget bättre eller sämre än de andra: käckt, trevligt men sakligt eller bara tydligt. Ja, sedan kan man givetvis bli irriterad och snäsig också men det är kan vara bra att spara den reaktionen till de tillfällen som det verkligen behövs fräsas ifrån på skarpen.

De flesta av oss sällan är oartiga eller otrevliga med flit utan av ren oaktsamhet och självupptagenhet (vilket givetvis inte gör tråkiga beteenden mindre okej eller försvarbart). Framförallt inte om föreställningen att killar ska vara bättre eller mer lämpade att träna än tjejer sitter i gymmets väggar.

Exempel på hur du kan agera i olika situationer

Nedan har jag har hjälpt Sofia, Fitnessfia, att svara på frågor om härskartekniker. Frågorna kom in när hon frågade sina kvinnliga följare på Instagram om olika situationer där de känt att de blivit utsatta för kränkande situationer.

Osynliggörande

Situation 1: Igår ställde sig en man framför spegeln för mig när jag stod och tränade. Jag vinkade lite fint och pekade åt honom att flytta sig, varpå han flyttade så halva min kropp syntes i spegeln. Orkade inte tjafsa.

Mitt svar: Jag förstår verkligen att orken inte alltid finns att säga till, men gör du det inte så kommer mannen tro eller inbilla sig att den lilla ansträngningen räckte. Ett ” Ursäkta, nu ser jag inte vad jag gör” eller ”Tack, men det räckte tyvärr inte hela vägen kan du flytta lite till?” kan förhoppningsvis fixa resten.

Brist på respekt

Situation 2: Min syster berättade att en man började lägga på vikter på en stång som hon höll på att använda. Det var helt uppenbart att hon tränade, hon vilade på bänken mellan seten. Inget ”är du klar här” utan han bara försökte fösa bort henne.

Mitt svar: Shit vad enkelt livet vore om man bara hade sig själv i åtanke hela tiden. Här finns det lite olika sätt att bemöta det på. Antingen kan man bara markera med ”jag är inte klar än, du får vänta lite” eller så kan man välja den lite bitskare frasen ”hur tänkte du nu?”. Risken med den senare är att den enkelt kan uppfattas som förminskande eller mästrande men beroende på läget kanske det behövs.

Hygien

Situation 3: Jag är så trött på de ständigt svettiga bänkarna som lämnas efter var och varannan man. Tjejer är generellt sett väldigt duktiga på att lämna fint efter sig och torka av. Hur säger man till där? Känns som att män tycker att det är manligt att lämna lite svett.

Mitt svar: Med risk för att känna sig som någons morsa är det nog lättast att snäsa ifrån. Det borde verkligen inte behövas – nej. Men säger man inte till så kommer de som sina lämnar svettavtryck otorkade förmodligen aldrig börja torka efter sig heller.

Störande beteende

Situation 4: Det stör mig att män ofta smäller i vikterna. Det ska gärna höras hur tungt de tar. Bara det att släppa man så där hårt gör ju att de missar halva repetitionen, det handlar mer om att hålla emot än att lyfta upp tungt… Ibland smäller det i viktskivorna så det slår lock på öronen. Hur bemöter man det? Ska man bemöta det? Vad finns det för risker? Hormonstinna, aggressiva män tänker jag.

Svar: Jag hade nog inte oroat mig så mycket för hormonstinna, aggressiva män utan tänker spontant att viktslamrarna förmodligen bara är omedvetna eller obrydda om att det låter så högt. Närma dig dem vänligt och fråga om det är möjligt att de tar det lite lugnare – både för era örons och utrustningens skull. Lyssnar de inte till din vädjan eller om det inte känns bekvämt – säg till de som är ansvariga för gymmet.

Slutsats

Det sistnämnda, att be dem som ansvarar för gymmet säga ifrån om du själv inte vill göra det, är givetvis en potentiell lösning på flera av dessa problem. Vill eller orkar du inte ta diskussioner själv – låt dem göra det i ditt ställe. Det är trots allt deras huvudsakliga ansvar att deras gymmet utgör en miljö som är trivsam för er gäster.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply