0
Jag hinner inte träna, hitta tid för träning, prioritera tiden
Gästblogginlägg, Hälsa, Livsstil, Träning

Jag hinner inte träna – Tidscoachen om att prioritera hälsan

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

”Jag hinner inte träna” och ”hur hinner du med allt?” är två mycket vanliga kommentarer till mig både via bloggen och på sociala medier. Jag började prata med Dorotea Pettersson efter ett inlägg om just tidsplanering som jag läst på hennes blogg. Dorotea är nämligen tidscoach (och författare) och specialist på tid. Hon hjälper dagligen människor med en kreativt strukturerad planering för en flexibel vardag (där tid för träning kan vara en del). Dorotea coachar, föreläser och utbildar och har ett utbud av digitala kurser. I det här gästblogg-inlägget ger hon inspiration om hur du kan skapa tid för att prioritera hälsan.

Kalendern berättar vem du är

Öppna din kalender och berätta för mig vad du ser. Vad har du skrivit in där? Är det mötestider, när barnen har aktiviteter eller dina träningstider? Din kalender säger mycket om dig själv. Om hur du värderar din egen tid men framför allt hur du värderar dig själv. När du tittar i din kalender och ser att den är full av arbetsmöten, hämtningar och lämningar av barnen och middagshandlingar berättar kalendern för mig att det du gör viktigt. Men jag undrar när du gör något för egen del?

Du är viktigare än chefen

När tar du hand om dig själv? När klipper du dig, går på en After Work med dina vänner eller när tränar du? Jag saknar de bokningarna i din kalender för de visar att du värderar din egen tid men också dig själv.

Bokning av möten med dig själv ska värderas lika högt som ett möte med chefen. Tiden du lägger på din egen hälsa och välbefinnande kommer ge dig energi att sköta allt det andra du skriver in i din kalender. När strök du ett möte med din chef senast och när gjorde du detsamma med en träningstid?

Vi uppfattar tid olika

Det är viktigt att förstå att vi uppfattar och hanterar tid olika och därför är det ingen idé att jämföra sig med grannen eller kollegan. Din tid är din egen men alla har lika många timmar till förfogande. Detta vet du redan men säkert förundras du ändå över hur andra hinner så mycket. Hur är det möjligt? Jo, det handlar om den personliga uppfattningen om tid. Vems den är och hur den ska användas. Om du har en uppgift som ska utföras och du verkligen fokuserar på den istället för att ramla in på till exempel Facebook så kommer du bli klar i tid. Det betyder att du värderar din egen tid eftersom du slipper känna dig stressad och lägga över arbete till en annan dag.

Jag hinner inte träna

En av de vanligaste sakerna som mina klienter upplever att de inte hinner med är träningen. Jag hinner inte träna för jag har så mycket annat jag ska göra hela tiden. Träningen hamnar långt ner på att göralistan fast de egentligen väldigt gärna vill träna. Vi vet att träningen är viktig för hälsan men också för att det ger energi för det arbete som ska utföras. Det är ingen hemlighet för någon, men ändå är det så svårt. Det är svårt att se vart den ska ”klämmas” in.

Tidsbrist är en känsla

Jag vet att att många känner tidsbrist men jag vet också att det många gånger är mer en känsla än vad det är verklighet. Jag säger inte att du inte har mycket att göra för det är jag rätt säker på att du har. Det har nästan alla men frågan är: Vad gör du egentligen?

Jag föreslår att du ser över vad du använder din tid till. Inte nödvändigtvis den tid du lägger på att hämta barnen eller jobbar utan den tiden som försvinner utan att du har koll på vad du egentligen gör. Hur mycket tid går åt till sociala medier och TV-tittande till exempel? Hur ofta sitter du och har mitt emellan tid på jobbet?

Tiden finns

Jag är säker på att tiden finns där även i ditt liv och skulle det mot förmodan vara så att den inte gör det då är det dags att göra något åt det. Det är dags att prioritera om. Jag menar inte att karriären är oviktig. Inte alls. Däremot menar jag att din karriär kommer gynnas av att du tränar och tar hand om dig själv.

Så ta en djupdykning ner i din kalender och analysera och prioritera om.

____________________

Om du önskar lära känna Dorotea så finns hon här:

Bloggen: www.dorro.se
Instagram: @dorrotidscoachen
Facebook: dorrotidscoachen

Fotograf (omslagsbild): Anna Sigvardsson

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Alexandra november 7, 2017 at 12:45 e m

  Ja vi alla har ju lika mycket tid på dygnet, vi väljer ju bara själva hur vi prioriterar tiden! Och vill man verkligen träna så tror jag faktiskt att man tar sig tid till det… men så klart tidsbrist är en enkel ursäkt att använda.

  • Reply Fitnessfia november 7, 2017 at 1:29 e m

   Visst, men självklart har alla olika förutsättningar. Det bästa är att det går att vara kreativ. Hinner man inte gå till gymmet kanske man kan skaffa sig lite träningsredskap att använda hemma (inspiration kan hittas hos Sandra Friberg). Kanske kan man kombinera träning med en barnvagnspromenad. Hinner man inte träna efter jobbet kanske man kan gå hem och träna på helgen. Det jag tycker att Dorotea säger är att man får ta sig tid, hälsan är viktig. Andra saker är helt enkelt inte lika viktiga. Jag själv gick igenom hur mycket ”spilltid” jag la på att scrolla på Facebook. Det ledde till att jag tog bort fb-appen från min telefon.

 • Reply Annika november 7, 2017 at 8:54 e m

  Bra inlägg! Gillar Dorotea 🙂

 • Reply Malin Lundskog november 9, 2017 at 12:43 e m

  Kul att hitta Dorotea här! Hade missat hennes inlägg hos dig, och har själv gjort ett idag om att vi inte hinner att inte träna …

  • Reply Fitnessfia november 9, 2017 at 3:37 e m

   Så bra! Du får gärna skicka en länk!

  • Reply Dorotea Pettersson, tidscoach november 9, 2017 at 9:27 e m

   Du får gärna skriva om samma sak. Det blir aldrig likasamma i alla fall 😀

  Leave a Reply