Migrän med aura symptom ögonmigrän hormonell migrän
Hälsa, Kvinnohälsa

Att leva med Migrän med Aura

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

När jag var 13 år fick jag min första migrän med aura, även kallad ögonmigrän. Sedan dess har jag migränanfall några gånger per år. Jag har fått lära mig att leva med det och har genom åren experimenterat med olika behandlingar och mediciner. I det här inlägget vill jag berätta om hur jag hanterar min migrän samt vad jag lärt mig om min “sjukdom”, både det jag studerat och även mina personliga erfarenheter. Jag hoppas kunna öppna en dialog kring migrän och migrän med aura, som är vanligast bland kvinnor. Dela gärna med dig av din historia i kommentarerna.

Migrän med aura orsak och skillnad mot huvudvärk

Orsaken till migrän med aura är inte helt klarlagd. Man tror att migränen med visuell aura är som en elektrisk eller kemisk våg, som rör sig över den del av din hjärna som behandlar visuella signaler (visuell cortex) vilket orsakar visuella hallucinationer.

Många av samma faktorer som utlöser migrän kan också utlösa migrän med aura, dessa är bland annat; stress, starkt ljus, vissa livsmedel, mediciner, för mycket eller för lite sömn samt menstruation.

Hos mig själv har jag sett två primära orsaker till min migrän och allra värst när de kombineras; tiden runt mens och hög stressnivå. Båda av dessa situationer innebär starkt hormonpåslag. Mina migränanfall har blivit något värre med tiden och det tror jag beror på att vuxenlivet bjuder på mer stress än när man är tonåring.

Huvudvärk eller migrän skillnad

Skillnad mellan huvudvärk och migrän. Dessa symptom är typiska för respektive kategori.

Min historia kring migrän

Jag fick migrän i samband med att jag fick min mens i 13-års ålder. Jag har endast haft migrän med aura 2-3 gånger per år i snitt sedan dess, men då är det riktigt illa. Det är alltid svårt att beskriva för en person som inte lider av migrän vad man går igenom. Det känns många gånger som att man helst vill dö (inte bokstavligen dock).

Jag får alltid liknande symptom när migränen startar:

Migrän-flimmer för ögonen

Min migrän börjar alltid med att jag ser suddigt och får en overklighetskänsla, typ som att man tittar in i ett solarium eller rätt in i solen. Sedan börjar jag få fläckar och flimmer på ögonen, nästan som små maskar som rör sig på ögat. Sen kan jag inte se helt och det blir jättesvårt att göra något som kräver syn. En gång när det slog till skulle jag hämta ut en tågbiljett, med en bokningskod i en maskin, och det gick nästan inte – jag såg inte tangentbordet. Jag har lärt mig att känna igen när ögonmigrän börjar och tar alltid medicin (mer om det nedan) redan när jag får synbortfall.

Ögonmigrän

Nästa steg är den fruktansvärda huvudvärken på ena sidan av huvudet, ofta rakt över ögat. Det är så smärtsamt att jag knappt står ut ibland. Har jag inte hunnit tagit medicin innan huvudvärken kommit är det stor risk att jag kräks upp den i den tredje fasen; nämligen kräkningarna. När jag inte hunnit ta min medicin kräks jag som om jag vore magsjuk och blir jättedålig i magen. En gång satt jag på tåget och hade inte med mig någon medicin. Det slutade med att jag kräktes i varje papperskorg längs hela perrongen på centralen i Stockholm. Folk trodde nog att jag var gravid.

Yrsel vid migrän

Min värsta migrän-period var för några år sedan efter en riktigt stressig period i livet. Jag fick tre kraftiga migränanfall, med bara några dagar emellan. Det slutade med att jag blev sängliggande och hamnade på sjukhuset flera gånger. Efter den andra migränattacken hände något i kroppen, jag var konstant yr, som om jag gick på en gungande båt. På sjukhuset gjorde man bland annat magnetröntgen av hjärnan och många andra tester, men man konstaterade att det var migränen som utlöst min yrsel. Det tog 1,5 månad innan yrseln var helt borta.

Domningar vid migrän

Flera andra gånger har jag haft domningar på grund av migrän. Allra mest obehagligt var det en gång då jag flög. Finger för finger började domna av och ganska snart kände jag inte hela handen. Mitt i allt skulle vi gå ner för landning och det fanns därför ingen att be om hjälp av. Nere på marken kom resterande migräntecken och jag kräktes på toan. Det slutade med att min syster körde mig direkt till sjukhuset. Där blev läkarna oroliga, för likt en stroke-patient, kunde jag inte se något på ena sidan. Jag blev inlagd över natten.

Ljuskänslighet

I samband med migränanfallet blir jag extremt ljuskänslig och det kan hålla i sig i flera dagar efteråt. Solglasögon och keps är vad som gäller.

Migränanfall migrän med aura ögonmigrän symptom

Den här bilden la jag upp på Instagram stories efter mitt senaste migränanfall. Ljuskänslighet deluxe.

Hur jag hanterar min migrän med aura – medicin och metoder

Jag lärde mig ganska tidigt att det enda som funkar mot migrän med aura är att sova bort den. Jag har testat de allra flesta migränmedicinerna på marknaden och ingen har gett mig mer än en mild effekt. Problemet med de flesta mediciner i tablettform, var att jag kräktes upp dem. Jag testade då suppar och det fungerade sådär eftersom jag även tenderar att bli orolig i magen (sorry about the details).

Det enda som faktiskt funkat för mig är att ta en insomningstablett (Zolpidem) och att lägga mig i ett mörkt rum (eller med ögonbindel). Det här kan så klart vara svårt om man är på jobbet, men jag har inte klarat av att jobba de dagar när migränen slår till. Oftast sover jag 5-6 timmar med insomningstabletten. Efteråt kan jag få något jag kallar “migrän-baksmälla”. Migrän-baksmällan innebär att man kan känna sig fruktansvärt yr efteråt, upp till flera dagar efter själva anfallet. Det kan vara fruktansvärt obehagligt. Ibland får jag inte alls några efterverkningar och är bra redan när jag sovit bort migränen.

Jag har även fått utskrivet sprutor som man kan ta vid migrän för att få snabb effekt, men dessa har jag inte provat än. Är det någon som testat?

Om du behöver prata med en läkare kan jag rekommendera KRY appen, där du får träffa en läkare i mobilen utan att behöva gå hemifrån. Det kan vara skönt om du haft ett jobbigt migrän-anfall.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maria augusti 31, 2017 at 5:36 e m

  Hej!
  Intressant det du skriver, har haft mycket svår migrän sedan 20 år tillbaka, dock utan aura, men när den var som värst, ofta 5ggr/veckan. Var på en rehabilitering och en föreläsare där pratade om kostens inverkan, visade oss en bok skriven av en amerikansk läkare som fått patienter i princip symtomfria med hjälp av kosten. Köpte genast boken och la om kosten och uteslöt allt socker, och övrigt med lågt GI och det blev en fantastisk förbättring. Efter några år la jag om kosten ännu mera och äter i princip inga kolhydrater (max 25gr/dag) alls numera och då blev det optimalt. Numera har jag 1-2 migrän anfall per månad. Mitt liv är helt förändrat och det är underbart☺

  • Reply Fitnessfia september 1, 2017 at 12:07 e m

   Hej Maria!

   Åh vad skönt att höra, även om 1-2 anfall fortfarande är mycket. Jag tror, precis som du, att maten har en stor inverkan. Det verkar som hormoner generellt påverkar och där kommer ju även kosten in. Hur ser din stressnivå ut? Mina anfall kommer i princip alltid dagarna innan menstruation om jag har haft en stressig period. Jag håller på att integrerar meditation i vardagen för att kunna hantera stress och även anfallen bättre. Det har faktiskt hjälpt litegrann redan. Har du testat?

   /Fitnessfia

  Leave a Reply