Hälsa, Kvinnohälsa

Migrän med Aura, ögonmigrän, nackmigrän & hormonell migrän

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

När jag var 13 år fick jag min första migrän med aura, även kallad ögonmigrän. Sedan dess har jag migränanfall några gånger per år. Jag har fått lära mig att leva med det och har genom åren experimenterat med olika behandlingar och mediciner.

I det här inlägget vill jag berätta om hur jag hanterar min migrän samt vad jag lärt mig om min “sjukdom”, både det jag studerat och även mina personliga erfarenheter. Självklart kommer jag även gå igenom behandling och orsak bakom migrän.

Jag hoppas kunna öppna en dialog kring migrän och migrän med aura, som är vanligast bland kvinnor. Dela gärna med dig av din historia i kommentarerna.

Vilka typer av migrän finns det?

I huvudsak finns det två sorters migrän. Nämligen migrän med eller utan aura. Men det är bara början, för inom varje grupp finns det flera sorters migrän. Bland annat har du ögonmigrän som påverkar synen men inte ger dig huvudvärk.

Vad betyder migrän med aura?

Att få migrän med aura är vanligt bland de som har migrän. Auran är en form av “förvaring” innan själva migrän-huvudvärken slår till.

En aura uttrycks ofta som synrubbningar eller en “konstig känsla i kroppen”. Vanliga synfenomen vid aura är ljusblixtar som far genom synfältet, synbortfall eller förvrängd syn. Denna aura efterföljs sedan av stark huvudvärk – migrän.

Migrän med aura orsak och skillnad mot huvudvärk

Orsaken till migrän med aura är inte helt klarlagd. Man tror att migränen med visuell aura är som en elektrisk eller kemisk våg, som rör sig över den del av din hjärna som behandlar visuella signaler (visuell cortex) vilket orsakar visuella hallucinationer.

Vad händer i huvudet när man får migrän?

Migrän är ett neurologiskt tillstånd vilket innebär att hjärnans nerver är involverade. Man vet idag inte exakt varför man får migrän, men troligtvis har det med både blodkärlen och nerverna att göra.

Det är en känslig balans med blodkärlen där inne som inte får störas. Samtidigt så frigörs kemiska ämnen i huvudet, vilka i sin tur gör att dina blodkärl är mer känsliga för smärta. Det är en sorts kedjereaktion alltså, ofta med svår värk som följd.

Migrän med aura orsak

Om du vet vad som förorsakar migränen är det enklare att förhindra att den uppstår. Tyvärr är det inte alltid så lätt att veta varför du får migrän med aura. Men det finns en del faktorer som kan spela in.

För kvinnor är menscykeln en bidragande orsak till att de får migrän med aura. Hormonerna får kroppen att reagera på det här sättet. Det samma gäller för p-piller. Även alkohol och rökning kan orsaka migrän. Det kan också vara fråga om stress eller sömnbrist, vilket egentligen gäller för alla sorters migrän.

Det har också visat sig att kosten kan spela en roll för de som får migrän med aura. Bland annat kan vissa födoämnen utlösa migränen, bland de vanligaste är choklad, rödvin och stark mat. Men även fasta kan ge dig migrän, så det är inte bara vad du äter. En del personer är också känsliga för vädret, och upplever att de får migrän vid väderomslag.

 • Stress
 • Hormoner
 • Mat
 • Fasta
 • Väder
 • Sömnbrist
 • Uttorkning
 • Starka dofter
 • Socker
 • Alkohol
 • Överansträngning

Orsaken till min migrän

Hos mig själv har jag sett två primära orsaker till min migrän och allra värst när de kombineras; tiden runt mens och hög stressnivå. Båda av dessa situationer innebär starkt hormonpåslag. Mina migränanfall har blivit något värre med tiden och det tror jag beror på att vuxenlivet bjuder på mer stress än när man är tonåring.

Huvudvärk eller migrän skillnad
Skillnad mellan huvudvärk och migrän. Dessa symptom är typiska för respektive kategori.

Migrän med aura symptom

Det vanligaste symptomet vid migrän med aura är att synen plötsligt blir konstig. Du kanske får som ett hål i synfältet eller ser suddigt. Omgivningarna blir ett enda flimmer eller så ser du dubbelt eller i sicksack. Andra får stickningar i den ena armen, och även runt munnen. Det kan domna av och vara riktigt ruskigt.

Du kanske inte klarar av att prata ordentligt eftersom munnen är bortdomnad. I många fall kommer auran innan huvudvärken, vilket ibland gör det svårt att koppla dem samman. Eller så får du ingen huvudvärk över huvud taget, då är det fråga om ögonmigrän.

Aura utan migrän

Om du får aura som inte efterföljs av huvudvärk trots att du inte försökt hindra huvudvärken så kan auran bero på något annat. Det är viktigt att kolla upp detta med sin läkare om det händer ofta.

Dock finns det varianter av migrän som ger aura utan smärta.

Är migrän med aura farligt?

Även om det är en obehaglig och smärtsam upplevelse så är inte migrän med aura farligt.

Det kan dock leda till allvarligare komplikationer om du tar vissa p-piller och samtidigt röker. Då kan du få en sorts stroke där blodtillförseln till hjärnan minskar. Även om det inte är så vanligt finns alltid risken där, så det kan vara läge att byta preventivmedel och sluta röka.

Min historia kring migrän

Jag fick migrän i samband med att jag fick min mens i 13-års ålder. Jag har endast haft migrän med aura 2-3 gånger per år i snitt sedan dess, men då jag väl får det är det riktigt illa.

Det är alltid svårt att beskriva för en person som inte lider av migrän vad man går igenom. Det känns många gånger som att man helst vill dö (inte bokstavligen dock).

Jag får alltid liknande symptom när migränen startar:

Migrän-flimmer för ögonen

Min migrän börjar alltid med att jag ser suddigt och får en overklighetskänsla, typ som att man tittar in i ett solarium eller rätt in i solen. Sedan börjar jag få fläckar och flimmer på ögonen, nästan som små maskar som rör sig på ögat. Sen kan jag inte se helt och det blir jättesvårt att göra något som kräver syn.

En gång när det slog till skulle jag hämta ut en tågbiljett, med en bokningskod i en maskin, och det gick nästan inte – jag såg inte tangentbordet. Jag har lärt mig att känna igen när ögonmigrän börjar och tar alltid medicin (mer om det nedan) redan när jag får synbortfall.

Varför blixtrar det i ögat?

Det är ganska vanligt att det blixtrar i ena ögat när du börjar komma upp i åren, och beror på glaskroppsavlossning. Men om du har blixtar i båda ögonen är det troligtvis fråga om migrän. Speciellt om du har alla de andra symptomen också.

Det är helt ofarligt, men inte så behagligt, när du får den där störningen av synfältet. Blixtarna upplevs vanligtvis i ögonvrån, det är som något tillfälligt täcker över din syn.

Ögonmigrän

Nästa steg är den fruktansvärda huvudvärken på ena sidan av huvudet, ofta rakt över ögat. Det är så smärtsamt att jag knappt står ut ibland. Har jag inte hunnit tagit medicin innan huvudvärken kommit är det stor risk att jag kräks upp den i den tredje fasen; nämligen kräkningarna.

När jag inte hunnit ta min medicin kräks jag som om jag vore magsjuk och blir jättedålig i magen. En gång satt jag på tåget och hade inte med mig någon medicin. Det slutade med att jag kräktes i varje papperskorg längs hela perrongen på centralen i Stockholm. Folk trodde nog att jag var gravid.

Varför kräks man vid migrän?

Det är vanligt att må illa och kräkas när du har migrän. För det mesta kommer kräkningarna mot slutet av anfallet, när det börjar gå bort. En del upplever att migränen blir bättre när de kräks, och inte bara när den redan börjar avta.

Egentligen vet man inte riktigt varför illamående och kräkningar är så vanliga vid migrän. Det man sett är att tarmarna och matsmältningen saktar ner när du får migrän, för att sedan fortsätta som vanligt när det gått över.

Varför får jag ögonmigrän?

Det är vanligare att kvinnor får ögonmigrän än män. Vilket kan ha att göra med en av de utlösande orsakerna, nämligen hormoner. Många kvinnor får ögonmigrän i samband med menscykeln. Samma anledning kan vara förklaring till varför det drabbar fler yngre personer än äldre.

Starkt ljus kan leda till ögonmigrän, likaså om du inte sover ordentligt. Man har också funnit en koppling mellan stress och migrän som har att göra med att elasticiteten i hjärnans blodkärl förändras, om än bara tillfälligt.

När du slappnar av efter en tid med stress så är det inte ovanligt att få migrän, när den där förändringen sker. Så både när du är stressad, men även efteråt, riskerar du ett anfall.

Är ögonmigrän farligt?

Nej, det är inte farligt med ögonmigrän. Det är skrämmande medan du har ett anfall, men det förorsakar inte permanenta skador. När migränanfallet är över så återgår synen till det normala.

Hur blir man av med ögonmigrän?

Ofta handlar det bara om att vänta på att det går över. Sätt dig på en mörk och sval plats, och försök slappna av. Vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort när du har ögonmigrän. En del upplever att värktabletter hjälper, och då framför allt de som är speciellt framtagna för att behandla migrän.

Hur länge sitter ögonmigrän i?

För det mesta går ögonmigrän över efter några minuter. Det är ett kort men intensivt anfall. Ibland kan det hålla på i upp till en timme, men kortare tid är det vanligaste.  En skillnad mellan vanlig migrän och ögonmigrän brukar vara att det bara drabbar det ena ögat.

Ögonmigrän ont i nacken

Det är vanligt att man känner av när ett migränanfall är på gång. Ibland börjar det som lite värk i nacken, för att sedan sprida sig.

Ögonmigrän hänger ju inte alltid samman med huvudvärk, men det händer ibland. Det kan också vara så att en spänningshuvudvärk från nacken är det som sätter i gång migränen. Så det är något du bör vara uppmärksam på om du brukar ha ögonmigrän.

Ögonmigrän båda ögonen

För det mesta kommer ögonmigrän bara i ett öga, men det är ingen regel. Du kan mycket väl få ögonmigrän i båda ögonen, med eller utan huvudvärk som följd. Det är inte farligt, och den synnedsättning du upplever är inte permanent. Försök behandla med mediciner och/eller vila, så brukar det gå över relativt snabbt.

Ögonmigrän lågt blodtryck

Det är vanligare med huvudvärk när du har högt blodtryck, och egentligen inte om det är motsatt. Men även lågt blodtryck kan eventuellt vara en utlösande faktor, i alla fall om det är riktigt lågt. Just ögonmigrän kan komma när du reser dig upp för snabbt eller böjer dig ner.

Yrsel vid migrän

Min värsta migrän-period var för några år sedan efter en riktigt stressig period i livet. Jag fick tre kraftiga migränanfall, med bara några dagar emellan. Det slutade med att jag blev sängliggande och hamnade på sjukhuset flera gånger. Efter den andra migränattacken hände något i kroppen, jag var konstant yr, som om jag gick på en gungande båt.

På sjukhuset gjorde man bland annat magnetröntgen av hjärnan och många andra tester, men man konstaterade att det var migränen som utlöst min yrsel. Det tog 1,5 månad innan yrseln var helt borta.

Domningar vid migrän

Flera andra gånger har jag haft domningar på grund av migrän. Allra mest obehagligt var det en gång då jag flög. Finger för finger började domna av och ganska snart kände jag inte hela handen. Mitt i allt skulle vi gå ner för landning och det fanns därför ingen att be om hjälp av.

Nere på marken kom resterande migräntecken och jag kräktes på toan. Det slutade med att min syster körde mig direkt till sjukhuset. Där blev läkarna oroliga, för likt en stroke-patient, kunde jag inte se något på ena sidan. Jag blev inlagd över natten.

Ljuskänslighet

I samband med migränanfallet blir jag extremt ljuskänslig och det kan hålla i sig i flera dagar efteråt. Solglasögon och keps är vad som gäller.

Migränanfall migrän med aura ögonmigrän symptom
Den här bilden la jag upp på Instagram stories efter mitt senaste migränanfall. Ljuskänslighet deluxe.

Finns det något migrän-test?

Det är viktigt att veta vilken sorts migrän eller huvudvärk du lider av, eftersom de behandlas på olika sätt. Därför är det bäst att ge läkaren så mycket information som möjligt.

Gör ett migräntest där du fyller i uppgifter om dina upplevelser. Man brukar få diagnosen migrän om du haft fem anfall av migrän utan aura, och två om det är med aura. I andra fall brukar det behandlas som huvudvärk, vilket också kan vara intensivt.

Migrändagbok

Ett vanligt verktyg som används när man utreds för migrän är att man får föra en så kallad migrändagbok. Från denna kan läkaren sedan förhoppningsvis ställa rätt diagnos.

Skriv ner när du har migrän och hur du kände dig. Var någonstans gjorde det ont, och var det ett blixtanfall eller en gradvis ökning av symptomen? Har du haft andra symptom förutom huvudvärken, och har det påverkat din syn? Blev du bättre av de mediciner du tog mot värken, och hur lång tid innan de började verka?

Alla de här frågorna kan hjälpa doktorn att avgöra vilken behandling som är den bästa för dig.

Kan migrän sitta i flera dagar?

Vanligtvis så går migränen över efter ett halvt till ett dygn. Speciellt om du kan vila och inte anstränga din kropp mer än nödvändigt, och eventuellt tar mediciner.

En del personer lider av sin migrän under längre perioder. Speciellt om den är kopplad till menstruationscykeln eller om du inte behandlar den.

Om du har aura symptom bör du dock kontakta vården redan efter ett dygn, de bör gå över lite snabbare. Och om du har migrän i flera dagar kan det också vara bra att ta kontakt med din läkare, bara för att vara på den säkra sidan.

Kan man ha migrän varje dag?

De flesta personer har inte migrän så ofta, kanske någon gång i månaden. Vilket är jobbigt nog. Men det kan hända att du får det flera gånger i veckan, och att den inte går över efter bara en dag.

Det är jobbigt att leva med det här, så gör vad du kan för att hitta en behandlingsmetod som fungerar. Ibland kan det bero på din livsstil, det är något du får ta upp med specialisterna.

Kan man ha migrän utan huvudvärk?

Ja, du kan ha migrän utan huvudvärk, med bara aura. Det verkar finnas en koppling mellan ålder och den här sortens migrän. Ju äldre du blir desto vanligare med migrän utan huvudvärk. Du får då bara synnedsättningen och domningarna, men slipper den svåra huvudvärken.

Dock är det vid migrän med aura men utan huvudvärk viktigt att man får det som diagnos. Detta för att utesluta andra problem i hjärnan.

Kan man ha kronisk migrän?

Det finns något som kallas för kronisk migrän. För att du ska få den diagnosen måste du ha migrän minst hälften av månadens dagar, det vill säga 15 dagar eller mer. I tillägg så ska anfallen vara under i minst fyra timmar.

Allt det här ska ha varit konstant under det senaste kvartalet för att det ska kallas för kronisk migrän. Naturligtvis så måste de utesluta andra orsaker, som till exempel att du har använt för mycket mediciner.

Varför får man kronisk migrän?

Forskarna är inte helt på de klara med varför man får migrän över huvud taget. Det kan vara ärftliga faktorer, och även din livsstil. Rökning och stress är ju två saker som är kända för att förorsaka migrän. Men även vissa matvaror som många andra tål, typ choklad eller kryddad mat.

Är det okej att sjukanmäla sig för migrän?

Det är viktigt att komma ihåg att migrän inte bara är lite huvudvärk som du får någon gång ibland. Många blir helt sängliggande och klarar knappt av att gå på toaletten. Så helt klart är det rätt att sjukskriva sig för migrän. Har du migrän ofta kan det dock bli svårt att klara av dina arbetsuppgifter.

Om möjligt så kan du ta upp frågan med din arbetsgivare. Ni kan eventuellt anpassa ditt arbete runt migränanfallen. För du är ju inte i toppform direkt efteråt heller, utan det tar några dagar innan du är i gång.

För den som förväntas vara borta från jobbet mycket på grund av sjukdom finns det något som kallas för högriskskydd. Då slipper du karensdagar och även din arbetsgivare får ersättning redan från första dagen.

Kan man få läkarintyg för migrän?

När du ansöker om högriskskydd kan det vara bra att bifoga ett läkarintyg på att du har migrän. Det är en funktionsnedsättning, även om inte alla förstår hur pass allvarligt det är för de som drabbas. Ett läkarintyg kan förenkla situationen för både dig och din arbetsgivare.

Hur känns hormonell huvudvärk?

Hormonell huvudvärk kan upplevas på lite olika sätt. Ofta är det en dunkande huvudvärk, gärna med synstörningar. Eller så kan det vara en blixtrande huvudvärk där även hårbotten gör ont. Det är vanligt att smärtorna sitter på ena sidan av huvudet, och att det blir värre om du inte genast tar det lugnt.

Vad hjälper mot hormonell migrän?

Eftersom hormonell migrän ofta hänger ihop med mensen så satsar man gärna på förebyggande mediciner. Bygg upp din kropp med magnesium, vilket i sin tur påverkar melatoninet. Naproxen har också visat sig fungera, speciellt om du tar det ett par dagar innan du förväntar ett anfall.

Läs även: Menscykel – Så påverkar hormonerna under mens träning & viktnedgång

Andra har fått hjälp av långtidsverkande triptaner, som du tar ett par dagar innan menstruationen. I övrigt kan östrogenplåster eller antidepressiva mediciner vara till hjälp. För det mesta måste du pröva dig fram, tillsammans med din läkare, tills du hittar en lösning som passar dig. Alla reagerar inte likadant på hormoner, eller mediciner.

Ögonmigrän tumör

Det är inte farligt med ögonmigrän. Men du bör alltid gå på kontroll hos en läkare så de kan utesluta andra saker, som tumörer. En ögonmigrän går över ganska snabbt och förorsakar inga permanenta skador.

Kan man få hjärnblödning av migrän?

Du löper en liten risk att få hjärnblödning av migrän, men det är inte alls så vanligt. Plus att det bara gäller migrän med aura, inte när du har utan. Studier har visat att riskerna ökar när du har migrän med aura. Men ofta var det i kombination med andra faktorer.

Ärftlighet och barndomsmiljö är två av de sakerna som kan påverka riskerna. Likaså rökning och p-piller, som är något du kan kontrollera själv.

Migrän med aura p-piller

Om du har migrän med aura bör du undvika de så kallade kombinationspillrena. Det är för att migrän med aura, tillsammans med p-piller, kan öka risken för hjärnblödning eller hjärtattack. Ännu värre blir det om du röker, men även annars bör du välja andra preventivmedel.

Migrän med aura behandling

Försök komma i gång med behandlingen så fort du känner av ett migränanfall. Lägg dig ner och vila, det är egentligen bland det första du bör göra. Men ta också eventuella läkemedel så fort som möljigt.

Många mediciner fungerar bäst om du tar dem i förväg. Smärtstillande medel, triptaner och liknande kan ge dig den lindring du behöver. Om du mår illa kan du prova på metoklopramid, som dämpar impulsen att kräkas. Ett alternativ till tabletter är nässpray, speciellt om du mår illa eller kräks.

Hur får man bort migrän snabbt?

Ta bort alla intryck runt omkring dig. Du kan reagera på ljus, ljud och temperatur. Om du lär dig känna igen tecknen på att ett migränanfall är på gång kanske du kan hindra det från att blossa upp allt för mycket. Ta också de mediciner du fått utskrivna, för en snabbare lindring.

Vad kan man göra för att lindra migrän?

Förutom att ta medicin finner många att det lindrar något när de ligger ner i ett mörkt rum. Tyst och stilla utan att behöva röra på sig mer än nödvändigt. Även när du börjar känna dig bättre är det bäst att hålla dig borta från starkt ljus, starka dofter eller ljud. Kroppen behöver återhämta sig.

 • Lägg dig ner i ett tyst och mörkt rum
 • Ha det svalt omkring dig
 • Ta smärtstillande mediciner, gärna innan anfallet blommat upp
 • Lägg något kallt på pannan för att lindra huvudvärken
 • Försök sova
 • Bär solglasögon om du måste vara där det är ljust

Vilken medicin är bäst mot migrän?

Det här är en väldigt individuell fråga. Alla reagerar inte på samma sätt när de får mediciner eller andra behandlingar. Ibland får du prova på några olika innan du hittar något som fungerar för dig.

Förstahandsbehandlingen vid migrän är att ta receptfria smärtstillande läkemedel så som paracetamol eller NSAID så snabbt som möjligt när symptomen börjar komma. Alvedon, Ipren, Naproxen eller Treo (som även innehåller koffein vilket ökar upptaget av läkemedlet) är förslag på sådana läkemedel.

Vänta inte in huvudvärken – ta läkemedlen direkt när du känner av auran.

I andra hand kan man testa andra läkemedel så som triptaner, serotonin-1-receptorstimulerare. Dessa finns i viss form receptfritt på apotek, men det är bäst att prata med en läkare först innan du köper denna typ av läkemedel.

Om du har många anfall och nästan inte hinner återhämta dig kommer du kanske få betablockare, de tas i förebyggande syfte. En del har till och med mått bättre med epilepsimedicin.

Det bästa är att börja med antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner som inte är receptbelagda. Om du klarar dig med dessa är det ju bra. Det kan alltid löna sig att prata igenom saken med din läkare, och få veta vilka olika alternativ som finns tillgängliga för din sorts migrän.

Hur jag hanterar min migrän med aura – medicin och metoder

Jag lärde mig ganska tidigt att det enda som funkar mot min migrän med aura är att sova bort den.

Jag har testat de allra flesta migränmedicinerna på marknaden och ingen har gett mig mer än en mild effekt. Problemet med de flesta mediciner i tablettform, var att jag kräktes upp dem. Jag testade då suppar och det fungerade sådär eftersom jag även tenderar att bli orolig i magen (sorry about the details).

Det som funkat bäst för mig är att ta en insomningstablett (Zolpidem) och att lägga mig i ett mörkt rum (eller med ögonbindel). Det här kan så klart vara svårt om man är på jobbet, men jag har ändå inte klarat av att jobba de dagar när migränen slår till.

Oftast sover jag 5-6 timmar med insomningstabletten. Efteråt kan jag få något jag kallar “migrän-baksmälla”. Migrän-baksmällan innebär att man kan känna sig yr efteråt, upp till flera dagar efter själva anfallet. Det kan ibland vara fruktansvärt obehagligt. Ibland får jag inte alls några efterverkningar och är bra redan när jag sovit bort migränen.

Jag har även fått utskrivet sprutor som man kan ta vid migrän för att få snabb effekt. Dessa funkar också väldigt bra om jag inte har möjlighet att sova.

Om du behöver prata med en läkare kan jag rekommendera KRY appen, där du får träffa en läkare i mobilen utan att behöva gå hemifrån. Det kan vara skönt om du haft ett jobbigt migrän-anfall.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Maria augusti 31, 2017 at 5:36 e m

  Hej!
  Intressant det du skriver, har haft mycket svår migrän sedan 20 år tillbaka, dock utan aura, men när den var som värst, ofta 5ggr/veckan. Var på en rehabilitering och en föreläsare där pratade om kostens inverkan, visade oss en bok skriven av en amerikansk läkare som fått patienter i princip symtomfria med hjälp av kosten. Köpte genast boken och la om kosten och uteslöt allt socker, och övrigt med lågt GI och det blev en fantastisk förbättring. Efter några år la jag om kosten ännu mera och äter i princip inga kolhydrater (max 25gr/dag) alls numera och då blev det optimalt. Numera har jag 1-2 migrän anfall per månad. Mitt liv är helt förändrat och det är underbart☺

  • Reply Fitnessfia september 1, 2017 at 12:07 e m

   Hej Maria!

   Åh vad skönt att höra, även om 1-2 anfall fortfarande är mycket. Jag tror, precis som du, att maten har en stor inverkan. Det verkar som hormoner generellt påverkar och där kommer ju även kosten in. Hur ser din stressnivå ut? Mina anfall kommer i princip alltid dagarna innan menstruation om jag har haft en stressig period. Jag håller på att integrerar meditation i vardagen för att kunna hantera stress och även anfallen bättre. Det har faktiskt hjälpt litegrann redan. Har du testat?

   /Fitnessfia

  Leave a Reply