Svenska folket är bland de främsta kaffedrickarna i Europa. Varje år så konsumerar man i genomsnitt 8 kg kaffe per person. Därför är frågan om kaffe kan öka blodtrycket ganska viktig. För alla vet att du bör hålla ett öga på ditt blodtryck och att det helst inte ska överstiga en viss nivå.
Kaffe och ditt blodtryck
Generellt sett så rekommenderas det inte att dricka mycket kaffe och koffein. En del säger att det är bäst att avhålla sig helt, men det är inte alla som är överens. Särskilt noga är det om du är gravid eller sjuk.
Och, ja, kaffe kan höja blodtrycket lite grand. Det börjar ungefär en halv timme efter att du druckit det, och högsta effekten kommer efter 1–2 timmar.
Läs även: Vilopuls – Så kan du lätt mäta pulsen & se om du har för hög eller låg vilopuls
En del som dricker kaffe regelbundet, eller andra drycker som innehåller koffein, vänjer sig och upplever inte samma effekt. Men alla är olika och det kan hända att du inte blir van vid den där kicken. För många är den en viktig anledning till att dricka kaffe, förutom smaken.
Hur tar man blodtrycket själv?
Det är ganska vanligt att mäta blodtrycket själv där hemma. Bland annat kan du kontrollera trycket flera gånger om dagen och i olika situationer. En del känner sig inte riktigt avslappnade på en läkarmottagning och då blir ju inte heller blodtrycksmätningen riktigt korrekt.
Det finns bra maskiner som du kan använda själv, eller så ber du någon i familjen om hjälp. Du sätter en manschett på armen och sedan läser maskinen av ditt blodtryck. En del apparater kan spara resultatet om du vill komma ihåg eller visa upp det för läkaren. Annars skriver du ner det, tillsammans med tidpunkten då du tagit blodtrycket.
Vilken tid på dygnet är det bäst att ta blodtrycket?
Mellan klockan 6 och 9 på morgonen är en bra tid för att mäta blodtrycket. Gärna innan du ätit frukost. Om du behöver kontrollera ännu mer är motsvarande tid på kvällen lämplig, nämligen mellan 18 och 21.
Du bör inte äta eller dricka innan du tar blodtrycket, på kvällen bör du vänta en timme efter måltid innan du gör en mätning. För en komplett bild brukar doktorn säga att du ska ta det minst två gånger om dagen. Balans är alltid viktig, du vill veta hur pass högt eller lågt ditt blodtryck är men det behöver inte vara fokus under dagens lopp. Stress och ängslan kan nämligen ha ett inflytande på blodtrycket.
Varför ska man ta blodtrycket när man vilat?
Fysisk aktivitet kan påverka blodtrycket. Därför är det viktigt att du tar det lugnt innan du mäter blodtrycket.
Sätt dig ner och vila några minuter så får du en mer korrekt avläsning. Om du har en blodtrycksmätare hemma kan du experimentera och se hur blodtrycket förändras när du rör på dig. Men när det är viktigt att du verkligen känner till ditt blodtryck bör du sitta ner först.
Hur länge ska man vila innan blodtryck?
Du behöver inte vila så länge. Det räcker med en fem minuters vila för att blodtrycket ska bli mer stabilt och du kan mäta det ordentligt. Gärna 10 minuter om du har möjlighet.
Poängen är ju att få en korrekt bild av hur ditt hjärta mår, och då är det lugn och ro som gäller. Många som behöver mäta blodtrycket känner sig ängsliga och stressade, men försök att vara så avslappnad som möjligt.
När är blodtrycket högst morgon eller kväll?
Blodtrycket är som lägst på natten när du ligger och sover. Därefter går det upp och är som högst på morgonen, för att sedan sjunka fram mot kvällen igen.
Eftersom det är högt blodtryck som kan vara farligt brukar man därför mäta på morgonen. Men ibland rekommenderar doktorn att kontrollera både morgon och kväll. Att mäta blodtrycket hemma är varken svårt eller gör ont, så det är bättre att vara på den säkra sidan.
Hur mycket kan blodtrycket variera?
Det kan vara en relativt stor skillnad mellan ditt blodtryck på morgonen och det på natten. Men det viktiga är ju att det inte går över eller under de nivåer som anses vara normala.
Ofta så är blodtrycket dubbelt så högt på dagen som på natten. Med andra ord kan du ha 180/100 dagtid för att sedan se det sjunka till 90/50 på natten. Den här stora skillnaden gäller både för de som har normalt blodtryck samt för de som har för högt.
Vad är normalt blodtryck?
Du har ganska stort utrymme för variation med blodtrycket. Gränserna för vad som är normalt är stora. Sedan kan du kanske ha lite förhöjt någon gång ibland, men det är helt normalt. Typ när du dricker kaffe, motionerar eller något speciellt händer. De följande värdena är en riktlinje som kan vara till hjälp.
- Normalt blodtryck 100 – 140/60 – 90 mmHg
- Lätt förhöjt 140 – 160/ 90 – 100 mmHg
- Högt blodtryck mer än 160/100
En fördel med att kontrollera sitt blodtryck ofta är att du lär känna din kropp. Då vet du vad som är högt eller lågt för just dig, och kan kanske göra någonting åt det i god tid. Om du konstant har högt blodtryck är det viktigt att få hjälp, och se över din allmänna situation.
Kaffe och blodtryck
Det finns många åsikter om kaffe och hur det påverkar blodtrycket. De flesta upplever en liten förhöjning av båda trycken när de dricker kaffe eller intar koffein på något annat sätt.
Om du är gravid så kan kaffe också ha en påverkan på blodtrycket. Eftersom man inte är säker på hur pass mycket det påverkar dig och vilken effekt det kan ha på fostret, brukar de rekommendera att avstå eller begränsa kaffedrickande under graviditet.
Livsmedelsverket har sin rekommendation av 200 mg koffein per dag. Men det gäller då inte bara kaffe, utan även té, choklad och läsk eller annat som innehåller koffein. Det är därför bra att vara försiktig.
No Comments