Kan man träna med mens, träna vid mens och i olika delar av menscykeln
Kvinnohälsa, Träning

Träna med mens – så påverkar menscykeln dig

Det där med att träna med mens är ett ämne som både är tabu och relativt ostuderat inom forskningen. Malin Lind har skrivit projektarbetet “Träna efter menscykeln” under hennes utbildning till hälsopedagog. Jag kom i kontakt med Malin via Instagram, där hon delar inspirerande träningsbilder. Här nedan följer en sammanfattning av hennes projektarbete om träning och mens.

Träna vid mens

Att träna vid mens är något som de flesta kvinnor gör, men få pratar högt om hur det påverkar träningen. Tennisspelaren Heather Watson skapade rubriker när hon 2015 sa i en intervju att hon presterat sämre än vanligt på grund av yrsel och orkeslöshet i samband med mens. Det modiga uttalandet spred sig över hela världen. Det banade väg för att mer öppet prata om det tabubelagda ämnet: träning vid mens.

En annan som talat öppet om träning och mens är fotbollsspelaren Lotta Schelin. Hon kräver mer öppenhet kring mens inom idrottsvärlden i denna intervju i expressen. Bilden ovan kommer från Instagramprofilen @casa_colibri, som har uppmärksammat frågan i sociala medier.

Så här säger Malin i hennes projektarbete:

Från första dagen när mensen börjar till dag åtta så har alla deltagarna vid något tillfälle beskrivit att de upplevt någon av dessa symtom: trött/låg på energi, orkeslös, illamående och smärtor. I det stora hela så upplevde alla sig ganska låga under de åtta första dagarna. Detta påverkade deltagarnas val och genomförande av motion vid några fall.

Påverkar menstruationscykeln träningen?

Malin ville lyfta att hormoner i olika stadier av menstruationscykeln påverkar träningen. Hon menar att det underlättar för kvinnor som tränar att bli mer medveten om hur de kan träna med mens. Malin har i den här bilden demonstrerat hur kvinnans träning påverkas beroende på vart i menscykeln hon befinner sig. Hon har även rekommendationer för träningsintensitet vid mens.

Träna vid mens, träning och mens

Hur hårt ska man träna med mens? Bilden visar rekommenderad träning i olika stadier av menscykeln (Bild: Malin Lind)

Den här mallen har tagits fram med hjälp av forskning och illustreras med Malins egen träning. Det här är en rekommendation om hur kvinnor bör träna under menscykelns olika faserna, för att uppnå bra träningsresultat och samtidigt må bra. Naturligtvis är träning individuellt, och vad som passar dig bäst vet bara du. Personligen så tränar jag lika mycket över hela månaden, jag har inte gjort några undersökningar kring hur mens vid träning påverkar mig.

Slutsatser kring att träna med mens

Malin säger att det är viktigt att bli medveten och att menscykeln påverkar kvinnor vad gäller träningen. Hon påpekar att det är viktigt att acceptera att humör, ork och motivation kan vara lägre under delar av månaden. Att träna med mens är dock inget att helt undvika, men man kan dra ner på intensiteten. Malin rekommenderar att ha koll på sin menstruationscykel för att att kunna förstå varför vissa träningsdagar går bättre än andra. Kanske är det ingen skillnad, men är det inte roligt att ta reda på det? (läs hela rapporten här)

Kommentera gärna nedan kring dina erfarenheter av träning vid mens, eller olika stadier i menscykeln.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Malin Lind maj 17, 2017 at 7:57 e m

    Super kul att du vill hjälpa mig sprida detta viktiga budskap så att det kan nå ut till fler kvinnor! ♀

    • Reply Fitnessfia maj 18, 2017 at 2:49 e m

      Självklart! Det är sånt viktigt ämne!

    Leave a Reply