Kroppsideal, Träning

Svaret på om kan man träna bort dubbelhaka

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Under mina år som träningsbloggare har jag ofta fått frågan om man kan träna bort dubbelhakan. I tider med mycket tid hemma är det lätt hänt att man fastnar framför spegeln. Kanske tar vi lite extra hand om huden, kanske får håret lite extra uppmärksamhet så här i pandemitider? Dock kan vi hitta andra saker vi skulle vilja ändra på i spegeln, som till exempel dubbelhakan.

Någon form av dubbelhaka har vi alla, det kan handla om fett eller hud som sitter under hakan. För vissa är den synlig hela tiden, för andra bara när man skjuter hakan bakåt. Men hur är det egentligen, kan man bli av med dubbelhakan?

Varför har man dubbelhaka?

En dubbelhaka är precis som det låter – en andra haka under den regelrätta hakan. Ibland kan man ha flera “extra-hakor”, och ibland är det bara en. Dubbelhakan kan vara olika stor bland olika människor, men den är alltid gjord av fett eller hud, eller en kombination av de båda.

Dubbelhaka vid övervikt

Om du är överviktig och alltså har lite mer fett på kroppen så kan det hända att kroppen väljer att lagra fettet på halsen och under hakan. Är du mycket överviktig är risken större att du har dubbelhaka, men så behöver fallet inte vara.

Du kan ha en stor övervikt och ingen dubbelhaka, och du kan vara lite överviktig men ändå ha en dubbelhaka. Vart kroppen väljer att lagra fettet är högst personligt. Det kan dock bero på saker som genetik, så om dina föräldrar har dubbelhaka är risken något större att du också får en.

Dubbelhaka i släkten

Du kan få en dubbelhaka även om du inte är överviktig. Alla människor har ett naturligt fettlager som brukar vara hyfsat jämt fördelat över kroppen. Det kan hända att lite mer fett samlas som en dubbelhaka, på samma sätt som andra normalviktiga personer kanske har en större del av sitt fett runt magen. Ofta beror detta på genetik, då det sitter i vårat DNA vart kroppen väljer att förvara fettet.

Dubbelhaka med åldern

Allt eftersom vi blir äldre förlorar huden sin spänst. Detta kan göra att huden under hakan och kring käken börjar hänga allt eftersom vi blir äldre. Denna dubbelhaka har inget med fett att göra, utan består av lös hud. Alla kan drabbas av denna typ av dubbelhaka, överviktig som normalviktig och underviktig.

Dubbelhaka vid viktnedgång

Om du har gått ner mycket i vikt är risken stor att du har en hel del lös hud. Många som går ner mycket i vikt tappar även vikt från ansiktet, vilket resulterar i slappare hud kring kinder, käke och haka. Denna hud kan ge dig en dubbelhaka – som tur är brukar dock huden strama till sig något allt eftersom kroppen vänjer sig vid den nya vikten.

Hur blir man av med dubbelhakan?

Oavsett av vilken anledning du har en dubbelhaka så är det förståeligt att vilja ta bort den. Skönhetsnormen idag är tyvärr inte särskilt accepterande mot dubbelhakor – så som de var för 1000-tals år sedan då dubbelhakan kunde tyda på skönhet, fruktbarhet och hälsa.

Rundare ansikten utan definierade käklinjer har tidigare varit ett ideal – och är fortfarande i vissa delar av världen.

Det finns några olika metoder som ska kunna ta bort dubbelhakan, vi går igenom några nu!

Kan man träna bort dubbelhakan?

Kort svar: nej.

Långt svar: kanske.

Det går inte att punktförbränna fett. Du kan inte välja att träna bort fettet på ex. magen, och på samma sätt kan du inte välja att träna bort fettet från hakan. Det du däremot kan göra är att gå ner i vikt över lag.

Om du äter och tränar på ett sätt som gör att du förbränner mer energi än vad du äter så kommer du gå ner i vikt (förutsatt att kroppen mår bra, är frisk och får den näring den behöver). Mängden fett på kroppen kommer sakta men säkert minska, och då även fettet i dubbelhakan. Detta är en process som tar tid om det görs på ett säkert sätt, men det kan göra att dubbelhakan försvinner.

Övningar för dubbelhakan

Kanske har du också sett någon udda video på facebook eller instagram där man försöker sälja olika “gadgets” som ska kunna träna bort dubbelhakan? Hur är det med dessa, fungerar dem verkligen?

Nja, det finns väldigt väldigt lite forskning på ämnet och metoden med olika “dubbelhaks-tränings-prylar” brukar inte rekommenderas av proffsen. Dessa prylar är nog snarare ett sätt för företag att tjäna pengar.

Det finns andra övningar som sägs kunna minska dubbelhakan också. Dessa är möjligtvis mer trovärdiga, men eftersom du inte kan punktförbränna fett och det inte finns några muskler att träna i dubbelhakan så kan övningarna ändå vara tvivelaktiga.

Det övningarna däremot kan göra är att öka smidigheten och styrkan i kringliggande muskelgrupper. Genom att stärka käkmuskulaturen och nacken så är det kanske möjligt att påverka dubbelhakan – det kan vara värt att testa iallafall.

Tips på övningar

  1. Puss-i-luften. Stå eller sitt rakt i ryggen. Titta upp i taket och pluta samtidigt med läpparna som en puss. Håll huvudet uppe i 10 sekunder och sänk sedan ner det igen. Upprepa. Denna övning stärker halsens muskulatur och kan minska spänningar i nacken.
  2. Kika-över-axeln. Stå eller sitt med rak rygg. Vrid huvudet sakta åt höger så hakan nuddar axeln. Håll i 5 sekunder och vrid sedan till andra sidan. Upprepa. Med sitt ursprung i yogan kan denna övning förbättra rörligheten och styrkan i halsen. Samtidig är den bra för att släppa spänningar i nacken.

Tänk på hållningen

Hur vi står, sitter och går kan göra mer för vårt utseende än vad vi tror. Detta gäller verkligen för dubbelhakan som faktiskt kan försvinna om vi förbättrar vår hållning.

Se till att stå eller sitta med rak rygg, rulla axlarna bakåt och skjut fram huvudet något. Att stå eller sitta på detta sätt gör stor skillnad jämfört med en böjd rygg och en oengagerad nacke. Testa olika sätt att stå på i spegeln och hitta det som känns bäst.

Om du har svårt att hålla en bra hållning under hela dagen kan det vara ett tecken på att du behöver träna upp rygg och axelmuskulaturen, samt bålet. Det kan du göra genom att försöka ha bra hållning, men enklare styrkeövningar som tränar de berörda områdena kan också hjälpa.

Skönhetsingrepp

Även om skönhetsingrepp inte alltid är så bra att rekommendera så måste även det nämnas. Det finns idag olika behandlingar som mer eller mindre permanent kan få bort dubbelhakan. Det kan handla om ansiktslyft, halslyft, laser och vissa botox-behandlingar.

Om du känner att du vill göra ett ingrepp så kan du höra av dig till din lokala klinik. Dock vill jag att du ser till att du isåfall gör ingreppet för dig själv, inte på grund utav vad andra tycker och tänker. Känner du att du vill göra det för dig själv och att du har pengarna så är det helt upp till dig!

Dubbelhaka sammanfattning

Dubbelhakan, denna oälskade del av kroppen. Jag hoppas att du nu har fått några fler insikter kring vad som går och inte går att göra mot dubbelhakan. Kom ihåg att dubbelhakan är något naturligt och som väldigt många har – och det är inget fel att ha en dubbelhaka.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply