0
träna bort dubbelhaka övningar
Kroppsideal, Träning

Svaret på om kan man träna bort dubbelhaka

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Under mina år som träningsbloggare har jag ofta fått frågan om man kan träna bort dubbelhakan. I tider med mycket tid hemma är det lätt hänt att man fastnar framför spegeln och allt mer tid spenderas i videosamtal.

Någon form av dubbelhaka har vi alla, fett och hud som sitter under hakan. För vissa är den synlig hela tiden, för andra bara när man skjuter hakan bakåt. Men hur är det egentligen, kan man bli av med dubbelhakan med träning?

Varför har man dubbelhaka?

Dubbelhaka
Webbkamerans vinkel, lätt underifrån om du sitter på en laptop, är väldig ofördelaktig. I takt med att allt fler sitter i videosamtal har missnöjet med det egna utseendet ökat enligt flera studier.

En dubbelhaka är precis som det låter – en andra haka under den regelrätta hakan. Ibland kan man ha flera ”extra-hakor”, och ibland är det bara en.

Dubbelhakan kan vara olika stor bland olika människor, men den är alltid gjord av fett eller hud, eller en kombination av de båda.

Dubbelhaka vid övervikt

Om du är överviktig och alltså har lite mer fett på kroppen så kan det hända att kroppen väljer att lagra fettet på halsen och under hakan. Är du mycket överviktig är risken större att du har dubbelhaka, men så behöver inte vara fallet.

Läs även: Bli av med bukfett – så funkar det

Du kan ha en stor övervikt och ingen dubbelhaka, och du kan vara lite överviktig men ändå ha en dubbelhaka. Vart kroppen väljer att lagra fettet är högst personligt. Det kan bero på saker som genetik, så om dina föräldrar har dubbelhaka är risken något större att du också får en.

Dubbelhaka i släkten

Du kan få en dubbelhaka även om du inte är överviktig. Alla människor har ett naturligt fettlager som brukar vara hyfsat jämt fördelat över kroppen. Det kan hända att lite mer fett samlas som en dubbelhaka, på samma sätt som andra normalviktiga personer kanske har en större del av sitt fett runt magen.

Rekommenderat: Räkna kalorier – stor guide

Ofta beror detta på genetik, då det sitter i vårat DNA vart kroppen väljer att förvara fettet.

Dubbelhaka med åldern

Allt eftersom vi blir äldre förlorar huden sin spänst. Detta kan göra att huden under hakan och kring käken börjar hänga allt eftersom vi blir äldre.

Läs även: Ny forskning kring träning 70+

Denna dubbelhaka har inget med fett att göra, utan består av lös hud. Alla kan drabbas av denna typ av dubbelhaka, överviktig som normalviktig och underviktig.

Dubbelhaka vid viktnedgång

Om du har gått ner mycket i vikt är risken stor att du har en hel del lös hud. Många som går ner mycket i vikt tappar även vikt från ansiktet, vilket resulterar i slappare hud kring kinder, käke och haka.

Läs även: Periodisk fasta – stor guide och upplägg

Denna hud kan ge dig en dubbelhaka – som tur är brukar dock huden strama till sig något allt eftersom kroppen vänjer sig vid den nya vikten.

Hur blir man av med dubbelhakan?

Oavsett av vilken anledning du har en dubbelhaka så är det förståeligt att vilja ta bort den. Skönhetsnormen idag är tyvärr inte särskilt accepterande mot dubbelhakor – så som de var för 1000-tals år sedan då dubbelhakan kunde tyda på skönhet, fruktbarhet och hälsa.

Rundare ansikten utan definierade käklinjer har tidigare varit ett ideal – och är fortfarande i vissa delar av världen.

Det finns några olika metoder som ska kunna ta bort dubbelhakan, vi går igenom några nu!

Kan man träna bort dubbelhakan?

Kort svar: nej.

Långt svar: kanske.

Det går inte att punktförbränna fett. Du kan inte välja att träna bort fettet på ex. magen, och på samma sätt kan du inte välja att träna bort fettet från hakan. Det du däremot kan göra är att gå ner i vikt över lag.

Om du äter och tränar på ett sätt som gör att du förbränner mer energi än vad du äter så kommer du gå ner i vikt (förutsatt att kroppen mår bra, är frisk och får den näring den behöver).

Läs även: Så får du träningsmotivation

Mängden fett på kroppen kommer sakta men säkert minska, och då även fettet i dubbelhakan. Detta är en process som tar tid om det görs på ett säkert sätt, men det kan göra att dubbelhakan försvinner.

Övningar för dubbelhakan

Kanske har du också sett någon udda video på facebook eller instagram där man försöker sälja olika ”gadgets” som ska kunna träna bort dubbelhakan? Hur är det med dessa, fungerar dem verkligen?

Nja, det finns väldigt väldigt lite forskning på ämnet och metoden med olika ”dubbelhaks-tränings-prylar”. Dessa prylar är nog snarare ett sätt för företag att tjäna pengar.

Läs även: Kan man träna bort gäddhänget?

Det finns andra övningar som sägs kunna minska dubbelhakan också. Dessa är möjligtvis mer trovärdiga, men eftersom du inte kan punktförbränna fett och det inte finns några muskler att träna i dubbelhakan så kan övningarna ändå vara tvivelaktiga.

Det övningarna däremot kan göra är att öka smidigheten och styrkan i kringliggande muskelgrupper. Genom att stärka käkmuskulaturen och nacken så är det kanske möjligt att påverka dubbelhakan – det kan vara värt att testa iallafall.

Tips på övningar

Här har jag samlat några övningar som stärker upp hållningen samt käk- och nackmusklerna. Dessa övningar kommer inte att ta bort dubbelhakan men en bättre hållning kan hjälpa till att göra den mindre framträdande.

1. Titta över axeln

Träna nacken övningar nacke

Stå eller sitt med rak rygg. Vrid huvudet sakta åt höger. Håll i 5 sekunder och vrid sedan till andra sidan. Upprepa. Med sitt ursprung i yogan kan denna övning förbättra rörligheten och styrkan i halsen. Samtidigt är den bra för att släppa spänningar i nacken.

2. Pussa i luften

Träna bort dubbelhakan

Stå eller sitt rakt i ryggen. Titta upp i taket och pluta samtidigt med läpparna som en puss. Håll huvudet uppe i 10 sekunder och sänk sedan ner det igen. Upprepa. Denna övning stärker halsens muskulatur och kan minska spänningar i nacken.

3. Kläm en tennisboll med hakan

Stärka käkmusklerna bli av med dubbelhakan snabbt

Ta en tennisboll eller ett annat föremål av motsvarande storlek. Placera tennisbollen under hakan. Kläm bollen med dina hak- och nackmuskler. Håll spänningen i 5 sekunder. Upprepa 5 gånger.

4. Flexion med motstånd

Övningar dubbelhaka få bort hakan

Här använder du armen som motstånd. Placera din högra handflata mot pannan. Det är viktigt att samtidigt hålla huvudet rakt och i en neutral position. Pressa sedan ditt huvud mot handflatan. Håll i sekunder. Återgå till grundpositionen. Upprepa 5 gånger.

5. Extension med motstånd

Träna nackmusklerna

Detta är motsattsövningen till övningen ovan. Här ska du istället pressa huvudet bakåt.

Placera höger handflata i din nacke. Även här är det viktigt att hålla huvudet rakt, att inte böja det åt något håll. Pressa ditt bakhuvud mot handflatan. Håll i 5 sekunder. Återgå till startpositionen. Upprepa 5 gånger.

6. Sidopress (lateral press)

Stärka nacken övningar mot dubbelhaka

Börja med att titta rakt framför dig. Placera dina fingertoppar några centimeter framför örat. Pressa, med hjälp av dina nackmuskler, sedan huvudet åt sidan med handen som motstånd. Håll i 5 sekunder och byt sedan sida. Upprepa 5 gånger per sida.

Minska dubbelhaka genom kost

Om din dubbelhaka beror på viktuppgång kan viktminskning göra den mindre eller att du rent av blir av med den. Det bästa sättet att gå ner i vikt är att äta en hälsosam kost och träna regelbundet.

Några riktlinjer för hälsosam kost är:

 • Håll dig inom ditt dagliga kaloribehov.
 • Ät mer fullkornsprodukter
 • Undvik hel- och halvfabrikat
 • Ät magert protein, som fågel och fisk.
 • Ät nyttiga fetter, såsom olivolja, avokado och nötter.
 • Ät magra mejeriprodukter.

När siffran sjunker på din våg kan dubbelhakan bli mindre. Förutom att äta en hälsosam kost rekommenderar jag även att lägga till mer fysisk aktivitet för att gå ner i vikt.

Tänk på hållningen

Hur vi står, sitter och går kan göra mer för vårt utseende än vad vi tror. Detta gäller verkligen för dubbelhakan som faktiskt kan försvinna om vi förbättrar vår hållning.

Se till att stå eller sitta med rak rygg, rulla axlarna bakåt och skjut fram huvudet något. Att stå eller sitta på detta sätt gör stor skillnad jämfört med en böjd rygg och en oengagerad nacke. Testa olika sätt att stå på i spegeln och hitta det som känns bäst.

Om du har svårt att hålla en bra hållning under hela dagen kan det vara ett tecken på att du behöver träna upp rygg och axelmuskulaturen, samt bålet. Det kan du göra genom att försöka ha bra hållning, men enklare styrkeövningar som tränar de berörda områdena kan också hjälpa.

Skönhetsingrepp

Även om jag aldrig rekommenderar skönhetsingrepp så måste även det nämnas. Det finns idag olika behandlingar som mer eller mindre permanent kan få bort dubbelhakan. Det kan handla om ansiktslyft, halslyft, laser och vissa botox-behandlingar.

Dubbelhaka sammanfattning

Dubbelhakan, denna oälskade del av kroppen. Jag hoppas att du nu har fått några fler insikter kring vad som går och inte går att göra mot dubbelhakan. Kom ihåg att dubbelhakan är något naturligt och som väldigt många har – och det är inget fel att ha en dubbelhaka.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kristina september 4, 2021 at 4:02 f m

  All träning förbygger den sketna hakan, har jag märkt! Träna allsidigt och låt bli att gå in MCdonalds! Men inte alltidså lätt!

  • Reply Fitnessfia september 4, 2021 at 8:45 f m

   Själv är jag inte ett stort fan av Mcdonalds, men jag gör gärna egna hamburgare hemma. Godare och nyttigare (om man väljer rätt ingredienser). Håller med om att all träning är bra!

   Allt gott,

   Fitnessfia

  Leave a Reply