0
Bäst i test koffeinfritt kaffe test bästa koffeinfria kaffet
Hälsa

Test av koffeinfritt kaffe: bästa sorten utsedd

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

De nordiska länderna ligger på topp när det kommer till att dricka mest kaffe i Europa. Men när det kommer till koffeinfritt kaffe är utbudet skralt och mycket av det som säljs smakar inget vidare. I jakten på bästa koffeinfria kaffet har jag testat ett 10-tal varianter. I det här inlägget får du veta vilket koffeinfritt kaffe som blev bäst i test 2023:

 • Bäst i förhållande till pris: Zoega decaf (finns i välsorterade ICA-butiker)
 • Bäst smak men dyr: Kafferosteriet koppar (säljes endast online via egen butik)

Varför jag slutat dricka kaffe

Jag har aldrig druckit stora mängder kaffe, så jag trodde inte att det påverkade mig. I samband med en livskris med ökad ångest märkte jag att kaffet skapade en extra stress i kroppen.

Det var faktiskt först när jag varit utan kaffe några dagar som jag testade en liten kopp kaffe och fick jordens kick. Jag blev hyperaktiv och stressad. Det slutade i ett jobbigt migränanfall.

Först förstod jag inte kopplingen, men så hände det igen. Då förstod jag.

Med det dök en ny utmaning upp. Jag tyckte att det var mysigt att dricka kaffe ibland, men hade aldrig provat koffeinfritt kaffe.

Jag testade först Gevalias koffeinfria kaffe som smakade skit och tänkte att nu får jag ge upp kaffe för alltid. Men jag gav mig inte utan beställde hem alla olika varianter som fanns.

I den jakten hittade jag två koffeinfria kaffesorter som smakar gott: Zoega decaf och Kafferosteriet koppar. Båda betydligt dyrare än vanligt kaffe med koffein, vilket beror på lägre efterfrågan och mer komplicierad tillverkningsprocess.

Är kaffe en drog?

Enligt experterna beror det på vad du lägger för mening i ordet drog. Det är inte knark eller något sådant, men kan nog kallas för en drog av andra orsaker.

Bland annat så är det lätt att bli beroende av kaffe. Tänk bara på vilken huvudvärk en del får om de missar sitt morgonkaffe. Ja, koffein stimulerar ditt nervsystem.

Hur lång tid tar det för koffein att gå ur kroppen?

Precis som för många andra substanser så har koffein en halveringstid. Koffein har en halveringstid på 4–5 timmar. Det innebär att efter fyra timmar har du hälften av koffeinet kvar i kroppen. Efter ytterligare fyra timmar har du hälften av det, nämligen en fjärdedel av det du drack till början.

Så om du dricker flera koppar under dagens lopp har du så gott som alltid koffein i kroppen.

Vad innehåller mest koffein, kaffe eller te?

Det finns flera olika drycker som innehåller koffein. Av dem har kaffe allra mest, ungefär dubbelt så mycket som te’. Sedan beror det lite på om du väljer grönt eller svart te’, espresso eller bryggmalet.

Läs även: Allt om den spännande drycken Yerba Mate

Vad är koffeinfritt kaffe?

Det är inte alla som vill få i sig koffein, av olika orsaker. Därför började man ta bort det koffein som finns helt naturligt i kaffebönorna. Decaf, koffeinfritt eller decaffinated är olika namn för samma sak. Det vill säga man avlägsnar det mesta av koffeinet, men det finns alltid lite kvar.

Hur får man bort koffein från kaffe?

Det finns olika sätt att göra det, men en av de vanligaste är den som kallas för The Swiss Water Decaf Process. Den görs innan bönorna rostas, när de fortfarande är gröna.

Processen tar lite tid, för att få bort så mycket som möjligt av koffeinet.

 1. Bönorna blötläggs eftersom koffein är vattenlösligt
 2. Man rör om i blandningen så att koffeinet kommer ut. Samtidigt så dras även smakämnena ut ur bönorna och blandas med vattnet.
 3. Det hela går igenom ett kolfilter som fångar upp koffeinet men tillåter smaken att rinna igenom tillsammans med vattnet.
 4. Processen upprepas tills bönorna är mer eller mindre fria från koffein.
 5. De koffeinfria bönorna blötläggs tillsammans med det första, smakrika vattnet för att få tillbaka sin smak.
 6. Bönorna torkas och rostas sedan. Ditt koffeinfria kaffe är redo.

Är det farligt att dricka kaffe?

Allting är farligt om du överdriver. En helt vanlig konsumtion av kaffe är dock ingenting att oroa sig för. Det har till och med vissa hälsofördelar med kaffe.

Risken finns alltid att du dricker för mycket, och det är inte bra. Koffein påverkar dig på ett eller annat sätt. Bland annat kan det påverka din sömn eller ge dig sur mage.

Hur dåligt är koffein för kroppen?

Även om det inte är farligt att dricka kaffe kan det dock ha ett negativt inflytande på din hälsa. Ofta är det dock inte direkt efter bara en liten kopp som du märker av dem. De biverkningar som du kan uppleva är:

 • Svårt att sova
 • Yrsel
 • Ökad magsyra som ger dig sura uppstötningar eller halsbränna
 • Hjärtklappning
 • Ångest
 • Diarré
 • Depression
 • Irritation

Det är ganska uppenbart att inte alla upplever de här problemen, men koffein kan leda till dessa symptom.

Är koffeinfritt kaffe farligt?

Nej, inget kaffe är direkt farligt men även med koffeinfritt kaffe är det viktigt att känna till eventuella negativa effekter. Bland annat kan det ha ett lägre pH-värde, som kan påverka magen.

Detta beror lite på hur de tagit bort koffeinet, för ibland är det en hel del kemikalier inblandade, dock behöver inte det göra kaffet farligt. Sedan är ju koffeinfritt kaffe inte helt fritt från koffeinet, så du kan fortfarande få en del av dess vanliga biverkningar.

Vad är dåligt med kaffe?

Det är inte alla som upplever några dåliga effekter av kaffe. I alla fall inte om de håller sig till rimliga mängder. Det är ju inte ovanligt med halsbränna eller beroende, de flesta kaffedrickare upplever nog det här i alla fall ibland.

Du får väga för-och nackdelarna mot varandra och vara uppmärksam på hur stora mängder du intar.

Har koffein smak?

Koffein är lite bittert, en del har liknat smaken vid tvål av alla saker. Därför är vanligtvis koffeinfritt kaffe något mildare i smaken.

Läs även: Mina bästa tips på goda och nyttiga kvälls-snacks!

Ibland reagerar koffeinet med andra ingredienser, framför allt i energidrycker eller läsk. Då bildas nya smaker som inte är helt det samma som koffeinets.

Varför dricka koffeinfritt kaffe?

Många av de som provat på att byta till koffeinfritt säger att de har färre sura uppstötningar. En ganska bra anledning för att gå över till decaf.

Vissa forskare menar att koffeinfritt kaffe minskar risken för rektalcancer (bla. i denna studie publicerad 2020). Sedan slipper du ofta flera andra av de biverkningar som är direkt kopplade till koffeinet, även om koffeinfritt inte betyder helt fritt. Eftersom för mycket koffein kan ge dig ångest eller hjärtklappning så är det kanske bra att välja koffeinfritt lite mer regelbundet.

Är koffeinfritt kaffe nyttigt?

Det finns många fördelar med att dricka koffeinfritt kaffe. En del studier visar bland annat att det ger dig vitaminerna B2 och B3 (källa). Den förra är bra för håret och huden, samt stärker ditt immunförsvar.

Du får även med dig kalium och magnesium (källa). Kalium är bra för ditt blodtryck och allmänna hjärthälsa.

Koffeinfritt kaffe biverkningar

År 2005 publicerades en studie som angav att koffeinfritt kaffe skulle öka kolesterolnivåerna (källa). Dock fanns det stora brister i denna studie, bla. att de olika testgrupperna fick helt olika sorters kaffe som i sig spelar in i sjukdomsbilden. Den allmänna åsikten idag är att inget sådant samband finns (källa).

Koffeinfritt kaffe tros inte ge några större biverkningar än vanligt kaffe med koffein.

Hur mycket koffeinfritt kaffe kan man dricka?

Lagom är alltid bäst, vare sig kaffet har koffein eller inte. Det rekommenderas att inte dricka mer än tre, fyra koppar kaffe om dagen. Om du satsar på koffeinfritt så försvinner ju flera av de negativa biverkningarna som du försöker undvika.

Kom dock ihåg att det alltid finns lite koffein kvar i kaffet, så du kan få vissa effekter. Samtidigt har koffeinfritt sina egna biverkningar så tro inte att du kan dricka så mycket du vill.

Finns det koffeinfria kaffebönor?

Alla kaffebönor innehåller koffein och det krävs en viss process för att du ska få decaf. Däremot kan du köpa koffeinfria, rostade kaffebönor, som har gått igenom de här behandlingarna. Skillnaden är bara att de inte malts ner, eftersom många föredrar att göra det själva.

Läs även: Koffeintabletter & smarta råd kring koffein och träning

Koffeinfritt kaffe gravid

Det kan vara farligt att dricka för mycket kaffe när du är gravid, och den stora boven då är just koffeinet. Lite grand är ingen fara, även om bra många väljer bort det helt och hållet. Då kan koffeinfritt kaffe vara ett bra alternativ.

Läs innehållsförteckningen innan du dricker det så du är medveten om hur mycket koffein du får i dig per kopp. För lite finns alltid kvar, och mängden kan variera mellan olika märken.

Är koffeinfritt kaffe urindrivande?

Den allmänna uppfattningen har länge varit att koffein är urindrivande. Nyare undersökningar visar att det inte är någon nämnvärd skillnad. Så koffeinfritt eller vanligt kaffe gör att du måste kissa lite oftare.

Är koffeinfritt kaffe fritt från koffein?

Koffeinfritt kaffe har en markant minskad mängd koffein, men det är inte möjligt att få bort den helt och hållet. Olika producenter och metoder får bort mer eller mindre, så kontrollera varje märke innan du bestämmer dig för vilket du vill dricka.

Enligt EU-reglerna får kaffet innehålla maximalt 0,1% koffein för att klassificeras som koffeinfritt. Det innebär cirka 10-15 mg per kaffekopp.

Kan inte sova när jag druckit kaffe

Det här är ett vanligt problem. Många väljer att inte dricka kaffe på eftermiddagarna eftersom de då har svårt att sova.

En av orsakerna är att koffein stannar kvar ganska länge i kroppen. Efter fyra timmar har du fortfarande hälften kvar, vilket innebär att det kan ta upp till 10 timmar innan hela koppen kaffe är absorberad. En av fördelarna med kaffe är ju att det piggar upp dig, vilket alltså inte alltid är vad du önskar dig.

Vad händer om man slutar med kaffe?

Om du väljer att sluta med kaffe kan det också ha en viss effekt. En del får huvudvärk om de inte dricker kaffe varje dag. Den går över ganska snabbt men kan vara tufft den första dagen.

Kaffe är också milt laxerande, samt lite syrligt vilket ger dig lösare avföring. När du slutar med kaffe kan du därför få förstoppning, i alla fall till en början.

Kaffe piggar upp och stimulerar, så när du slutar kan det leda till humörsvängningar och irritation. Något liknande sker med ditt minne och koncentrationssvårigheter, eftersom kaffe påverkar det centrala nervsystemet.

Allt det här är abstinensbesvär som brukar gå över inom en vecka eller så.

 • Huvudvärk
 • Förstoppning
 • Irritation
 • Glömsk
 • Humörsvängningar

Hur blir man av med koffein ur kroppen?

För det första bör du dricka mycket vatten. Sedan har en del blivit hjälpta av att ta vitaminer, B-vitaminer eller multivitaminer. Det är klart att det allra bästa är att vara försiktig. Inte dricka för mycket kaffe eller inta koffein på annat sätt. Något annat som kan vara bra att pröva på är rött te’.

Läs även: Topp 10 bästa vattenflaskorna!

Beroende på hur mycket koffein du tagit kan du annars ta en promenad, som kan motverka din hyperaktivitet. Andra har funnit att djupandning hjälper till att stadga nerverna.

Vad gör koffein med sömnen?

Det är mycket vanligt att inte kunna somna om du dricker kaffe på kvällen. Det är dock inte alla som upplever det här.

En del säger tvärtom att det underlättar för dem att ta en kopp kaffe före sänggåendet. Det de kanske inte är medvetna om är att koffein påverkar kvaliteten på din sömn. Du kanske sover tillräckligt många timmar, men är ändå trött när du vaknar.

Samtidigt är det vanligt att få svårt att sova eller inte somna om så snabbt om du skulle vakna under natten.

Är kaffe pulshöjande?

Ja, kaffe kan höja pulsen. Det är ofta den där energikicken som gör att många vill ha kaffe direkt på morgonen. Eller varför eftermiddagsfika är så viktigt. Du märker ofta att pulsen går ner lite grand när du slutar dricka kaffe.

Är kaffe blodtryckshöjande?

Du får en tillfällig höjning av blodtrycket när du dricker kaffe. Det håller inte i sig så länge.

Läs även: Kan kaffe öka blodtrycket? (Svaret)

Att dricka kaffe i måttliga mängder ger inget generellt högre blodtryck. Det du kan drabbas av är en höjning precis i samband med intaget av kaffe. Annars är kaffedrickande inte farligt ur blodtrycks-synpunkt.

Kan man få ont i huvudet av för mycket kaffe?

Det är inte ovanligt att dricka en kopp kaffe för att bli av med huvudvärk. Koffein kan få blodkärlen att dra sig samman, raka motsatsen till vad huvudvärken gör.

Samtidigt kan du få ont i huvudet om du dricker för mycket kaffe. Det hänger troligtvis ihop med abstinensbesvär, för om du missar bara en liten del av din dagliga konsumtion känner du av det i huvudet. Med andra ord är lagom alltid bäst!

Hur påverkar kaffe fertilitet?

De som önskar bli gravida är noga med sin livsstil. Stora intag av koffein (exempelvis från kaffe) är inte fördelaktigt för den som är gravid (källa).

Huruvida koffein påverkar fertiliteten eller inte är svårt att svara på, men eftersom man ser risker med mycket koffein i samband med graviditet så är det bästa att ta det lugnt med koffeinet om du försöker bli gravid.

Kom också ihåg att koffein finns i många olika drycker och produkter.

Hur påverkar kaffe hormoner?

Kaffe är känt för att vara lugnande men ändå uppiggande. Det är för att koffeinet blockerar adenosin men stimulerar kortisol och adrenalin.

Det vi vet är att kroppen kan reagera på koffein på ungefär samma sätt som den reagerar på stress. Olika stresshormoner utsöndras för att göra oss vakna. Detta brukar även kallas för ”fight-or-flight” systemet.

Alla människor är olika, vilket också gör att du reagerar på koffein helt individuellt. En del bryter ner det snabbare eller blir inte lika påverkade av det. De kan dricka kaffe innan de går och lägger sig utan några problem.

Samma sak gäller hormonerna. Om du är känslig för koffein kommer det att ge dig större inverkan på dina hormoner.

Kan kaffe påverka ångest?

Det är en svår balansgång. Du dricker kaffe för att få energi och bli uppiggad. Samtidigt ger det kroppen stress-signaler som kan leda till ångest. Pulsen ökar och du blir mer fokuserad. Vilket inte alltid är så bra.

Koffein kan ge en frigörelse av dopamin, det så kallade lyckohormonet. När du dricker kaffet mår du bra, det är inte bara för att det är varmt och smakar gott. När effekten sedan försvinner står du utan dopaminer, och kan då uppleva ångest.

Likaså det faktum att kaffe blockerar receptorerna för adenosin. Det här signalämnet är viktigt för att hålla oss lugna, varva ner och bli trötta (källa). Utan det kan du få ångest, speciellt om du redan har vissa problem.

Det är nämligen inte alla som upplever liknande problem när de dricker kaffe. Var uppmärksam om du får känslor av ångest, och se om du mår bättre utan kaffe.

Finns det gott koffeinfritt kaffe?

Kaffesmaken sitter inte i koffeinet. Det är sant att smaken ofta filtreras bort tillsammans med koffeinet, men sedan förs det tillbaka till bönorna innan rostningen.

Som med vanligt kaffe får du pröva dig fram till en sort du tycker om. Mörk-eller ljusrostad, ekologisk eller inte. Bönor från ett land eller ett annat. Kaffe är ett väldigt brett ämne, där alla har sina egna favoriter.

Eftersom koffeinfritt kaffe har blivit så populärt satsar producenterna på att förbättra det varje dag och ge dig ett större urval.

Var köper man koffeinfritt kaffe?

Även om allt fler väljer att dricka koffeinfritt har du inte alltid ett så stort utbud i de vanliga butikerna. Det bästa är att köpa online, för då har du både mycket att välja mellan och bra priser. Några populära märken är:

Koppars koffeinfria kaffe

koffeinfritt kaffe bäst i test koffeinfritt decaf

Det här är ett smakrikt, ekologiskt och koffeinfritt kaffe. De sydamerikanska bönorna är välrostade, med en smak av honung, choklad och lite apelsin. En intressant blandning som har en kraftig smak.

Nu har Koppars även en till variant av koffeinfritt kaffe från Brasilien.

Jättegott kaffe, men dyrt.

Betyg: 4/5

Koffeinfritt kaffe Zoegas

koffeinfritt zoegas kaffe decaf

Det mörkrostade Skånerost har funnits i över 100 år, och nu kan du få det koffeinfritt. Smaken är stor och fyllig, med inslag av svarta vinbär och nötter. De använder samma bönor som till sitt välkända kaffe, förutom att det är koffeinfritt. En väl balanserad blandning med kaffebönor från olika världsdelar.

Prisvärt och gott, betyg: 4/5

Koffeinfritt kaffe Lavazza

koffeinfritt italienskt kaffe decaf

Det är inte för inte att ett av Italiens största kaffebolag har koffeinfria varianter. De använder sig av arabica-bönor med sin rika smak. Samt undviker kemikalier i processen för att ta bort koffeinet. Kaffet har toner av honung och mandel.

Kaffet är ok men inte mer. Betyg: 3/5

Koffeinfritt kaffe Gevalia

recension gevalia koffeinfritt kaffe

Gevalias koffeinfria kaffe är mellanrostat och svag smak. Både dess fyllighet och syrlighet ligger någonstans i mitten. Detta är ett kaffe som tyvärr lämnar mycket kvar att önska.

Det som är lite tråkigt är att detta är ett kaffe som de flesta kan köpa i sin mataffär och därmed också det kaffe utan koffein som de flesta först kommer i kontakt med.

Betyg: 2/5

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply