0
Kvinnohälsa

Mensförkylning: varför feber och sjukdomskänsla innan mens?

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är mycket som händer och sker i en kvinnas kropp. Hela menscykeln innehåller moment som kan påverka dig både till humöret och rent fysiskt. Många upplever en sjukdomskänsla precis innan de ska få mensen. Det här är ingenting du inbillar dig, utan det har faktiskt en vetenskaplig förklaring.

Vanliga symtom innan mens

Att bli på dåligt humör är för många ett tecken på att mensen är i antågande. Ofta känner man även av en del andra symptom. Många upplever trötthet och illamående. Andra säger att hjärnan blir dimmig, de får svårt att koncentrera sig eller orka med.

Det är också vanligt med förkylningssymptom, som när du tror att något ska bryta ut men utan att en ordentlig förkylning kommer.

Läs även: Allt om menstrosor + rabattkod!

Sjukdomskänsla vid mens

Om du känner dig sjuk i samband med mensen så är du inte ensam. Detta har drabbat kvinnor i alla tider – problemet är bara att man aldrig pratat om saker som rör kvinnor och deras cykel.

Ändå är det helt naturligt, det är ju ändå menstruationen som sätter i gång det hela. Vilka symptom eller tecken kan du då förvänta dig, eller vara förberedd på att se?

Illamående innan mens – må illa vid mens

Vid ägglossningen så förbereder sig kroppen på en eventuell graviditet. Den börjar producera hormoner, framför allt då östrogen och progesteron. Men när du sedan inte blir med barn utan mensen är nära, så sjunker de här nivåerna drastiskt. Resultatet kan vara ett illamående som gör att du tror att du är sjuk.

Huvudvärk innan mens – ont i huvudet vid mens

När hormonerna sjunker i samband med en menstruation så bildas det slaggprodukter i kroppen. Det här gäller även gulkroppshormonet. Allt ordnar sig när mensen kommer och ”rensar ut” så att säga.

Innan dess kan du uppleva olika former av obehag, inklusive huvudvärk. Ibland kan den vara riktigt svår, och en del kvinnor måste stanna hemma från jobbet. 

Läs även: Särskilt Högriskskydd – Slipp karensdag på grund av PMS och mens

Trötthet vid mens – extremt trött innan mens

En ovanligt stark trötthet, problem med koncentrationen, kan vara en indikation på att mensen är nära. Det är en del av PMS, och kan vara extra märkbart under dagarna precis före mensen.

Samtidigt är det lätt att förväxla den där bristen på energi med något annat, som en ankommande förkylning. Det är ju också vanligt att om du har något underliggande problem så kan det blossa upp runt tiden för din mens.

Feber samband med mens – högre temp innan mens

Det kan vara skönt att veta att även förhöjda temperaturer eller feber kan kopplas till din menstruation. Du är inte sjuk, bara en helt vanlig kvinna.

Kroppen producerar en mängd prostaglandiner för att se till att livmoderslemhinnan verkligen stöts ut under menstruationen. Förutom att de kan ge dig kramper och värk i samband med mensen så kan de också göra så att du känner dig febrig.

Läs även: Så påverkar hormoner under mens träning & viktnedgång

Varför kan man bli sjuk innan mens?

De här förkylningssymptomen är alltså inte för att du är sjuk eller något håller på att bryta ut. Det är kroppens naturliga reaktion på hormoner, ägglossning och allt det där som har att göra med din menstruationscykel.

Även om det är helt normalt så kan det göra det svårt för dig att fungera på jobbet eller hemma. Du kanske måste sjukskriva dig eller ta det lite lugnare de här dagarna. PMS är verkligt och kan försvåra livet, så ta det på allvar och tillåt dig själv att vila ibland.

Hur du kan undvika mensförkylning

Det är inte så mycket du kan göra för att påverka kroppens normala funktioner med hormoner och menstruationer. Men du kan göra en del saker för att lindra symptomen och göra det enklare med vardagen.

  • Tillräckligt med sömn. Det här är ju något som gäller vad du än har för dig. Om du sover ordentligt klarar du av mycket mer. Så skapa goda sömnrutiner, och håll dig till dem hela tiden. Satsa på god sömn, för det kan även hjälpa dig med PMS.
  • Motionera regelbundet. Även om din kropp inte direkt skriker efter träning när du har mensen eller strax innan så hjälper det att röra på sig. Det måste inte vara hård träning, du kommer långt med en promenad. Förutom att du bli starkare lösgör det ämnen som får dig att må bättre med en gång.
  • Stressa mindre. Lättare sagt än gjort, men helt klart något som kan lindra dina symptom. Det finns flera olika sätt att reducera stress i vardagen, som yoga eller mindfulness. Försök hitta något som hjälper dig.
  • God kosthållning. Det allmänna hälsotillståndet är viktigt vare sig det är mensförkylning eller vanlig influensa. Ju starkare din kropp är desto mer orkar du med. Med kosten kan du lägga grunden för god hälsa.

Var inte för hård mot dig själv. Kom ihåg att mensförkylningar och allt som har med mensen att göra är något naturligt. Det går över och livet går vidare. Du måste inte vara på topp varje dag i månaden, utan det är tillåtet att känna sig lite dålig ibland. Speciellt när du vet att det inte är fråga om sjukdom.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply