Droppfri sportflaska från Nike
Träningstillbehör

Sportflaska – topp 7 bästa vattenflaskor för träning

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Något som är viktigt vid träning är att man håller vätskebalansen på en bra nivå. Om man inte fyller på med vatten under träningen så får man inte ut sin fulla potential, och man riskerar att få ont i huvudet.

För att göra det lite roligare att fylla på med vatten kan det vara kul att skaffa en bra, snygg och smidig vattenflaska. Idag finns det mängder av vattenflaskor i olika varianter med både snygg design och bra funktion!

En guldfärgad Nike vattenflaska

Min bästa vattenflaska är den ni ser mig dricka ur i bilden ovan. Det allra bästa med den är det faktum att den inte kostat mig någonting. Tack vare pryl- och klädbytardagar som jag och mina vänner brukar ha så fick jag denna flaska helt gratis. Sedan dess har den verkligen blivit en favorit.

Att byta saker med vänner är något jag verkligen rekommenderar. Det är toppen om man lever efter en något begränsad budget, eller om man helt enkelt vill minska sin konsumtion.

Svart Nike vattenflaska

Blir du också sugen på en guldig vattenflaska med samma smarta anti-spill funktion som min har så finns det en ny uppdaterad modell med nike-logga i guld. Passar suveränt till många olika sport-outfits!

KÖP DEN HÄR

Vattenflaska för miljön

Att skaffa en vattenflaska som kan användas flera gånger är bra för miljön. Det kan kännas lockande och vara smidigt att köpa med sig vatten till träningen, men det bästa är att ta med sig en egen vattenflaska för att spara på jordens resurser.

De vattenflaskor som går att använda flera gånger finns ofta i olika mönster och designer, vilket kan göra den roligare än engångs-flaskan från kiosken. Ofta har flergångsflaskorna dessutom fler funktioner, så som möjlighet att hålla vattnet kallt längre.

Är sportflaskor av plast giftiga?

När man ska välja en vattenflaska finns det ofta många olika material att välja mellan. Plast har länge varit det vanligaste, men metall och glas blir allt vanligare alternativ. Plast pekas ofta ut som något farligt, men hur är det egentligen?

Plast kan innehålla en hel del obehagliga ämnen så som flamskyddsmedel, ftalater och BPA. Dessa ämnen kan påverka kroppens hormonsystem, och vara extra skadligt mot gravida och barn. I Sverige har vi idag en lagstiftning vid namn livsmedelslagstiftningen som bla. har antagit en märkning som visar vilka produkter som är säkra i kontakt med mat och dryck.

Märkningen som syns ovan är en garanti för att flaskan/ burken ska vara säker att använda i kontakt med mat och dryck. Märkningen används i hela EU.

Flaskor i plast som har denna märkning ska alltså inte avge några giftiga ämnen enligt EFSAs riktlinjer.

Miljövänlig vattenflaska

Om man vill vara säker på att flaskan man köper är helt snäll mot naturen och giftfri så finns det andra material att välja på än plast. Här kommer några förslag på giftfria vattenflaskor:

Sportflaska i glas

En vattenflaska i glas är ett bra alternativ till plast, då glas är helt återvinningsbart! När vi återvinner plast kan vi bara ta vara på en liten del utav materialet, men glas går att återvinna till 100%.

Glas är även ett hållbart material på så sätt att det håller sig fint länge. Du kan använda en och samma glasflaska i många år innan det ens syns spår av användning. När du sedan är klar med flaskan kan du sälja den vidare eller återvinna den.

1. Casall vattenflaska i glas med silikonöverdrag

Vattenflaska i glas Casall

KÖP BÅDA HÄR

Casall tillverkar snygga och stilrena vattenflaskor i glas. Denna variant finns i både rosa och beige, tillsammans med ett lock gjort av bambu. Flaskan rymmer 500 ml.

För att minska risken för skador på glaset och öka hållbarheten om man skulle råka tappa flaskan så har den fått ett överdrag av silikon. Silikonet gör även att flaskan är lättare att greppa, samt ger en något isolerande effekt. Alltså behöver inte du få iskalla fingrar om vattnet du dricker är riktigt kallt.

2. Sportflaska i glas Casall med kork-detaljer

Casall sportflaska glas kork

KÖP HÄR

Även denna glasflaska rymmer 500 ml och kommer från Casall, men denna har en ännu mer miljövänlig design. Korken är gjord av bambu, och överdraget är gjort av kork! Istället för att använda silikon som isolering har man här använt kork.

Vattenflaska i metall / rostfritt stål

En vattenflaska i rostfritt stål håller sig även den fin i många år. Dessutom har dessa flaskor ofta någon form av värmeisolerande funktion, som håller drycken antingen varm eller kall längre. Smart sätt att spara energi på!

3. Stronger vattenflaska Hydra

Sportflaska Stronger vattenflaska

KÖP HÄR

Strongers snygga Hydra-flaskor rymmer en halv liter vatten. Flaskorna finns i olika designer så du kan matcha med din träningsoutfit. Självklart är flaskorna gjorda av material fria från BPA som uppfyller alla livsmedelskrav.

Flaskan håller din dryck kall eller varm tack vare vakuum-funktionen. Vakuumet i flaskans väggar gör flaskan till en termos som isolerar drycken från världen utanför. För att minska risken för läckage sitter det en silikonring kring korken som gör att flaskan inte kommer läcka i väskan.

4. Klean Kanteen sportflaska

Klean Kanteen sportflaska i metall vattenflaska

KÖP HÄR

Klean Kanteen är en välkänd flask-tillverkare som har som mål att skapa miljövänliga och mångsidiga flaskor. Dessa flaskor är gjorda av rostfritt stål och har en smart sport-kork i livsmedelssäker och BPA-fri plast. Flaskorna finns i många olika färger, just denna modell finns i 532 ml eller 800 ml varianter.

Du kan använda denna typ av flaska till många olika saker. Med detta lock passar den perfekt till träningen, men du kan även byta ut locket till ett kaffe-lock, eller kanske ett lock med en ögla för att fästa flaskan i ryggsäcken vid en vandring?

5. Vattenflaska i metall med bambulock

Metallflaska vatten stål flaska

KÖP HÄR

Denna vattenflaska från Bambaw är isolerad och finns i flera olika storlekar. Flaskan har ett lock med bambu och en smart ögla för att lätt kunna ta med sig flaskan. Vatten i denna flaska ska kunna hålla sig kallt i upp till 24 timmar!

Den stora fördelen med denna flaska är att den har en bred mun. Öppningen är så pass bred att du lätt kan rengöra den med en diskborste eller svamp. Detta gör att du lätt kan använda flaskan till ex. smoothies då det är extra viktigt att man kommer åt hela flaskan vid diskning.

6. Stilren vattenflaska i borstat stål

Stålflaska sportflaska metall vattenflaska

KÖP HÄR

Om du vill ha en så enkel flaska som möjligt är denna från Qwetch ett bra alternativ. Den finns i tre olika storlekar, från 260 ml till 750 ml. Flaskan är isolerad och kan hålla din dryck kall länge. Självklart fri från gifter.

Utsidan på denna flaska är borstad, alltså kommer flaskan se likadan ut. Den borstade ytan kan inte nötas bort, utan kommer bara se bättre och bättre ut med tiden.

Fler vattenflaskor

Om man ändå vill ha en vattenflaska i plast kan det vara förståeligt. Flaskor i plast är lätta, går inte sönder om man tappar dem och relativt billiga. Här kommer ett förslag på en riktigt smidig flaska i plast:

7. Vattenflaska med sugrör från Nike

Nike vattenflaska med sugrör sportflaska

KÖP DEM HÄR

Nike har ett gäng snygga och smarta träningsflaskor med sugrör! Flaskan rymmer ca. 700 ml. Sugröret fälls enkelt upp med tummen vilket gör att du kan dricka ur flaskan med endast en hand. Att inte behöva skruva av en kork eller vända flaskan när man ska dricka kan vara extra smidigt vid vissa träningstillfällen och sporter.

Sammanfattning sportflaskor

Oavsett vilken typ av vattenflaska du väljer så är det viktigaste att du blir nöjd med den. Har du möjlighet och pengar till att välja en mer miljövänlig flaska i glas eller metall så är det superbra, men även om du väljer en flaska i plast kan du värna om miljön. Se till att använda flaskan mycket och väl, och när du inte längre vill ha den kanske du och dina vänner kan ordna en bytesdag, som jag och mina vänner gjorde när jag fick min älskade flaska?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply