0
Droppfri sportflaska från Nike
Träningstillbehör

Sportflaska: topp 10 bästa vattenflaskor för träning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Något som är viktigt vid träning är att man håller vätskebalansen på en bra nivå. Om man inte fyller på med vatten under träningen så får man inte ut sin fulla potential, och man riskerar att få ont i huvudet.

För att göra det lite roligare att fylla på med vatten kan det vara kul att skaffa en bra, snygg och smidig vattenflaska. Idag finns det mängder av vattenflaskor i olika varianter med både snygg design och bra funktion!

En guldfärgad Nike vattenflaska

Min bästa vattenflaska är den ni ser mig dricka ur i bilden ovan. Det allra bästa med den är det faktum att den inte kostat mig någonting. Tack vare pryl- och klädbytardagar som jag och mina vänner brukar ha så fick jag denna flaska helt gratis. Sedan dess har den verkligen blivit en favorit.

Att byta saker med vänner är något jag verkligen rekommenderar. Det är toppen om man lever efter en något begränsad budget, eller om man helt enkelt vill minska sin konsumtion.

Svart Nike vattenflaska
Nike vattenflaskor HÄR

Just denna flaska finns inte att köpa ny längre, men Nike gör fler fina vattenflaskor. Passar suveränt till många olika sport-outfits!

Vattenflaska för miljön

Att skaffa en vattenflaska som kan användas flera gånger är bra för miljön. Det kan kännas lockande och vara smidigt att köpa med sig vatten till träningen, men det bästa är att ta med sig en egen vattenflaska för att spara på jordens resurser.

De vattenflaskor som går att använda flera gånger finns ofta i olika mönster och designer, vilket kan göra den roligare än engångs-flaskan från kiosken. Ofta har flergångsflaskorna dessutom fler funktioner, så som möjlighet att hålla vattnet kallt längre.

Är sportflaskor av plast giftiga?

När man ska välja en vattenflaska finns det ofta många olika material att välja mellan. Plast har länge varit det vanligaste, men metall och glas blir allt vanligare alternativ. Plast pekas ofta ut som något farligt, men hur är det egentligen?

Plast kan innehålla en hel del obehagliga ämnen så som flamskyddsmedel, ftalater och BPA. Dessa ämnen kan påverka kroppens hormonsystem, och vara extra skadligt mot gravida och barn. I Sverige har vi idag en lagstiftning vid namn livsmedelslagstiftningen som bla. har antagit en märkning som visar vilka produkter som är säkra i kontakt med mat och dryck.

Märkningen som syns ovan är en garanti för att flaskan/ burken ska vara säker att använda i kontakt med mat och dryck. Märkningen används i hela EU.

Flaskor i plast som har denna märkning ska alltså inte avge några giftiga ämnen enligt EFSAs riktlinjer.

Miljövänlig vattenflaska

Om man vill vara säker på att flaskan man köper är helt snäll mot naturen och giftfri så finns det andra material att välja på än plast. Här kommer några förslag på giftfria vattenflaskor:

Sportflaska i glas

En vattenflaska i glas är ett bra alternativ till plast, då glas är helt återvinningsbart! När vi återvinner plast kan vi bara ta vara på en liten del utav materialet, men glas går att återvinna till 100%.

Glas är även ett hållbart material på så sätt att det håller sig fint länge. Du kan använda en och samma glasflaska i många år innan det ens syns spår av användning. När du sedan är klar med flaskan kan du sälja den vidare eller återvinna den.

1. Casall vattenflaska i glas med silikonöverdrag

casall vattenflaska i glas sthlm med silikonöverdrag
Fina vattenflaskor i glas HÄR

Casall tillverkar snygga och stilrena vattenflaskor i glas. Denna variant finns i både rosa och grått, tillsammans med en snygg design. Flaskan rymmer 500 ml.

För att minska risken för skador på glaset och öka hållbarheten om man skulle råka tappa flaskan så har den fått ett överdrag av silikon. Silikonet gör även att flaskan är lättare att greppa, samt ger en något isolerande effekt. Alltså behöver inte du få iskalla fingrar om vattnet du dricker är riktigt kallt.

2. Snygg glasvattenflaska med överdrag

överdrag till vattenflaska filt fakeskinn
Snygga vattenflaskor i glas med överdrag HÄR

Om man vill ha en vattenflaska i glas så är det viktigt att den har någon form av överdrag som gör den mindre hal (och kanske även lite snyggare). Dessa flaskor är perfekta då de finns med flera olika överdrag, bland annat ett i filt och ett i beige fake-skinn!

Dessutom sitter det en snygg upphängningsanordning i överdraget som är lätt att fästa i exempelvis träningsväskan eller ryggsäcken. P¨å så sätt kan du alltid ha med dig din vattenflaska!

3. Enkel vattenflaska i glas

enkel vattenflaska i glas utan text eller mönster
Enkel vattenflaska i glas HÄR

Ibland är det bäst att hålla sig till regeln ”i det enkla bor det vackra”. Dessa vattenflaskor är stilrena och gjorda i glas med en kork i aluminium. På korken sitter ett band (i valfri färg) som kan användas för att hålla i flaskan säkert samt för att lätt kunna hänga upp den!

Läs även: Dricka citronvatten på morgonen – Jag testade den stora hälsotrenden & detta hände!

Vattenflaska i metall / rostfritt stål

En vattenflaska i rostfritt stål håller sig även den fin i många år. Dessutom har dessa flaskor ofta någon form av värmeisolerande funktion, som håller drycken antingen varm eller kall längre. Smart sätt att spara energi på!

4. Stronger vattenflaska

stronger snygg vattenflaska sportflaska
Snygga vattenflaskor i flera färger och mönster HÄR

Strongers snygga rostfria rymmer en halv liter vatten. Flaskorna finns i olika designer så du kan matcha med din träningsoutfit. Självklart är flaskorna gjorda av material fria från BPA som uppfyller alla livsmedelskrav.

Flaskan håller din dryck kall eller varm tack vare det rostfria materialet. Flaskorna rymmer upp till 500 ml.

5. Klean Kanteen sportflaska

Klean Kanteen sportflaska i metall vattenflaska
Köp Klean Kanteen vattenflaskor i olika färger HÄR

Klean Kanteen är en välkänd flask-tillverkare som har som mål att skapa miljövänliga och mångsidiga flaskor. Dessa flaskor är gjorda av rostfritt stål och har en smart sport-kork i livsmedelssäker och BPA-fri plast. Flaskorna finns i många olika färger, just denna modell finns i 532 ml eller 800 ml varianter.

Du kan använda denna typ av flaska till många olika saker. Med detta lock passar den perfekt till träningen, men du kan även byta ut locket till ett kaffe-lock, eller kanske ett lock med en ögla för att fästa flaskan i ryggsäcken vid en vandring?

6. Vattenflaska i metall med bambulock

Metallflaska vatten stål flaska
Köp vattenflaska i metall HÄR

Denna vattenflaska från Bambaw är isolerad och finns i flera olika storlekar. Flaskan har ett lock med bambu och en smart ögla för att lätt kunna ta med sig flaskan. Vatten i denna flaska ska kunna hålla sig kallt i upp till 24 timmar!

Den stora fördelen med denna flaska är att den har en bred mun. Öppningen är så pass bred att du lätt kan rengöra den med en diskborste eller svamp. Detta gör att du lätt kan hålla flaskan riktigt ren och fräsch, utan risk för udda doft!

7. Vattenflaska med mönster

mönstrad färgglad vattenflaska jordgubbar citroner rostfri
Mönstrade vattenflaskor hittar du HÄR

Klean Kanteen har även några rostfria vattenflaskor som är lite roligare än de klassiska modellerna. Dessa flaskor finns med olika mönster och färger som piggar upp vilken tråkig dag som helst.

Dessa vattenflaskor marknadsförs ofta till barn, men jag som vuxen uppskattar också färg och mönster. Vem vill inte ha en vattenflaska med fina frukter eller djur?

8. Stilren vattenflaska i borstat stål

Stålflaska sportflaska metall vattenflaska
Köp vattenflaska i stål HÄR

Om du vill ha en så enkel flaska som möjligt är denna från Qwetch ett bra alternativ. Den finns i tre olika storlekar, från 260 ml till 750 ml. Flaskan är isolerad och kan hålla din dryck kall länge. Självklart fri från gifter.

Utsidan på denna flaska är borstad, alltså kommer flaskan se likadan ut. Den borstade ytan kan inte nötas bort, utan kommer bara se bättre och bättre ut med tiden.

Läs även: Proteinpulver utan sötningsmedel – Överlägset bästa sorten

Fler vattenflaskor

Om man ändå vill ha en vattenflaska i plast kan det vara förståeligt. Flaskor i plast är lätta, går inte sönder om man tappar dem och relativt billiga. Här kommer ett förslag på en riktigt smidig flaska i plast:

9. Vattenflaska med sugrör

hållbar vattenflaska med sugrör i plast
Smarta vattenflaskor med sugrör HÄR

En funktion som många letar efter när det kommer till en sportflaska är att den ska ha ett sugrör. Att inte behöva skruva av en kork eller vända flaskan när man ska dricka kan vara extra smidigt vid vissa träningstillfällen och sporter. Dessa smarta flaskor med sugrör finns i flera olika storlekar och färger.

10. Vattenflaska med bred hals

nalgene vattenflaska i återvunnen plast miljövänlig bred mun
Nalgene flaskor av återvunnen plast HÄR

Om du är som jag så händer det att du ibland vill kunna ha annat än bara vatten i din vattenflaska, exempelvis en god smoothie. Ett problem som ofta uppstår då är att flaskan blir svår att få ren. Detta löser man bäst med en flaska med vid dricköppning!

Flaskorna kommer från välkända Nalgene som gör hållbara flaskor. Just dessa varianter är dessutom gjorda av 50% återvunnen plast. Smart!

Sammanfattning sportflaskor

Oavsett vilken typ av vattenflaska du väljer så är det viktigaste att du blir nöjd med den. Har du möjlighet och pengar till att välja en mer miljövänlig flaska i glas eller metall så är det superbra, men även om du väljer en flaska i plast kan du värna om miljön.

Se till att använda flaskan mycket och väl, och när du inte längre vill ha den kanske du och dina vänner kan ordna en bytesdag, som jag och mina vänner gjorde när jag fick min älskade flaska?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply