bästa tipens att förbättra motivationen
Livsstil

10 sätt att förbättra motivationen

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar

Det finns många sätt att förbättra motivationen. Tyvärr har vi alla våra motivationssvackor. När jag läser om träning och kost i forum, i tidningar och i facebook-grupper handlar de flesta frågorna och funderingarna kring just motivation. Det verkar som att många människor kämpar med att hålla sig motiverade vad gäller kost och träning. Jag vill dela med mig om några tankar kring motivation och några sätt att förbättra motivationen.

Här är mina 10 sätt att förbättra motivationen

När du är i startgroparna för en ny livsstil hjälper dessa 10 sätt att förbättra motivationen dig att komma igång och hålla dig motiverad. Dessa 10 punkter bygger på min egen erfarenhet av träning och kost. Jag hoppas att du tycker att artikeln är intressant och i så fall får du gärna dela den via sociala medier.

Motivation på väggen

En vägg av motivation

1. Sluta jaga snabba resultat

Om det tog dig flera år att gå upp i vikt, varför tror du att det ska gå så mycket snabbare att gå ner? Om du inte tränat dina muskler sedan du tränade innebandy i lågstadiet, varför inbillar du dig att du ska få synliga muskler på en månad? Människor älskar snabba resultat och det vet hälsoindustrin med sig att dra nytta av. Gå mot strömmen och sluta jojo-banta och hetsträna dagarna efter sommarsemestern eller julen. Satsa istället på långsiktigt välbefinnande. Det tog mig flera månader att se synliga resultat och då tränade jag ändå fyra gånger i veckan samt förändrade hela min kost!

2. Gå inte ut för hårt i början

Gå ut för hårt - ta ut sig för snabbt

Motivationsdödare: att ta ut sig för snabbt

Gymmet är fullt andra veckan i januari då efter-jul-bantarna intar gymmet. De flesta slutar inom en månad eller två för att de går ut för hårt. Det finns inget värre för motivationen än att bränna ut sig direkt. De allra flesta vet att det känns bättre att gradvis bli bättre, gradvis uppnå sina mål och ändå är det så många som går all-in vad gäller träning och kost. Att inte gå ut för hårt i början är ett av mina bästa sätt att förbättra motivationen på lång sikt.

3. Hitta motivationen i det som gör dig glad

Hitta motivation i en sport som passar dig. Laga den mat som du gillar utifrån ditt dagsbehov av kalorier och näring. Lyssna på din favoritmusik eller podcast när du tränar. Allt som gör dig glad kommer att göra det lättare för dig att slippa kämpa med motivationen. Snygga träningskläder och roliga tränings-gadgets kan även vara bra sätt att förbättra motivationen. Försök att hitta sätt att njuta av processen – för det kommer att bli jobbigt ibland.

4. Bli expert på kost och träning

Bli expert på mat

I djungeln av (felaktig) information om kost och hälsa måste du bli din egen expert

Med tanke på hur mycket felaktig information det finns där ute måste du själv bli expert på kost och träning. Gå inte på dumma dieter som lovar för mycket eller köp dyra träningskort för hela året på ett fancy gym. Det är oerhört svårt att sålla information men ju mer du letar på rätt ställen desto bättre. Lär dig knep från andra som tränar, ställ frågor i forum, följ fitnessbloggar (du är här nu, det är en bra start), kolla övningar på youtube. Utbilda dig själv och du ska se att du blir mer motiverad.

5. Hitta inspiration i människor som redan gjort din resa

Om du vill gå ner i vikt, hitta en riktigt förebild som redan gjort din resa. Lita inte på löpsedlarna om snabba metoder och utlåtanden från främlingar som gått ner si eller så många kilon. Hitta verkliga personer, i din närhet eller ta kontakt online, och fråga dem hur de gjorde. Intervjua dem och be dem om coaching-hjälp. De flesta människorna vill väldigt gärna hjälpa till att motivera andra att uppnå samma resultat.

6. För statistik över din träning och/eller viktnedgång

Mäta viktnedgång

Mät dina tränings- och viktresultat och följ utvecklingen

En motivationshjälpare är att föra statistik som värsta statistikprofessorn. Om du inte mäter vad du gör, hur ska du då veta om du gör rätt eller fel? Vågen är verkligen bara en mätmetod och du bör vara försiktig med att endast använda den som referens (läs mer i mitt inlägg om strunta i vågen – muskler väger mer än fett).

7. Få insikt i varför du tränar / vill gå ner i vikt?

Vad är din verkliga motivation till att träna eller gå ner i vikt? Vill du komma i dina smal-jeans eller orka springa efter barnen mer? Vill du se snygg ut i bikinin på stranden till sommaren? Vill du orka springa 10 km under en timme eller har du anmält dig till vårruset och är rädd att du inte ska ta dig runt? Oavsett vilken anledning du har måste du hitta vad som är lönen för mödan. Vi går till jobbet för att vi får betalt för det. Varför går du till gymmet? Varför drar du ner på kalorierna? Du behöver visualisera ditt mål. Köp en snygg bikini i din önskade storlek, ta fram smal-jeansen igen, lova dig själv en dag på spa om du klarar ta dig runt vårruset. Hitta vad som är din “lön”.

8. Ge dig själv små belöningar ofta

Vad du än vill göra, belöna dig smått – ofta! Ta hellre en bit mörk choklad om dagen än att smälla i dig hela chokladkakan till helgen. Var glad för de dagar du gick till gymmet och belöna dig för dem än gräm dig för de dagar då du inte tog dig iväg. Hitta små belöningar som du har råd med (kalorimässigt, ekonomiskt, tidsmässigt osv) och njut av dem så ofta du kan.

9. Inse att kosten står för 80 procent av resultatet

Det spelar ingen roll om målet är att gå ner i vikt eller att bygga muskler, kosten står för 80 procent av dina resultat. 80 procent är bara en uppskattning men kosten är ditt viktigaste verktyg. Det är oerhört svårt om inte omöjligt att enbart träna sig i form. Du behöver lära dig om hur kosten påverkar din kropp och dina resultat. Alla är vi olika och får individuella resultat, men vissa generaliseringar går ändå att göra. Ta exempelvis hjälp och räkna kalorier med appen MyFitnessPal som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

10. Lär dig att sätta upp SMARTa mål

Vad är SMARTa mål

Sätt upp SMARTa mål som bland annat är realistiska

Många börjar året med nyårslöften som är otroligt vaga exempelvis “jag ska börja träna och äta bättre”. Det är väldigt lätt att fuska med ett sånt otydligt mål. När du lovar dig själv något sånt ospecifikt litar du inte på din förmåga att genomföra målet. För att öka motivationen och lättare följa upp resultatet bör du formulera om ditt mål till ett SMART mål. Ett SMART mål är:

  • Specifikt
  • Mätbart
  • Accepterat (lite dåligt översatt, avser VEM som ska göra något)
  • Realistiskt
  • Tidssatt

Enligt exemplet ovan betyder det att nyårslöftet istället kan formuleras: “Jag (accepterat) ska träna Zumba (specifikt) tre gånger i veckan (mätbart) fram till juni i år (tidssatt)” Om det är realistiskt eller ej är du själv som avgör.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply