0
extrema svettningar svettas mycket behandling mot svett
Hälsa

Hyperhidros – bli av med extrema svettningar permanent utan operation

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Alla människor svettas, vissa lite mer och andra lite mindre. För ca. 3 % av alla människor så är dock det här med att svettas mer av ett problem än något naturligt. Jag var (är) en av dem. Extrema svettningar kallas i medicinska termer för hyperhidros och hindrar många personer att ha en behaglig vardag. I dagens inlägg tänkte jag berätta mer om hyperhidros och vad man kan göra åt det, samt dela med mig av min resa till att bli av med de extrema svettningarna.

Vad är hyperhidros?

kraftig handsvett behandling

Att ha extrema svettningar är väldigt jobbigt socialt. Jag själv är inte drabbad av handsvett men kan verkligen föreställa mig hur jobbigt det måste vara.

Vi måste börja detta inlägg med att reda ut vad hyperhidros är för något. Som tidigare nämnt så är det när en person har extrema svettningar som är så allvarliga att de påverkar personen i deras vardag. Tyvärr vet man inte riktigt vad detta beror på. Ofta ses det dock som något ärftligt då många som är drabbade har minst en till person i släkten som också har hyperhidros.

Jag och mina systrar har ärvt kraftiga svettningar under armarna det från min mamma som faktiskt opererade bort svettkörtlarna på 70-talet. Det är en metod som inte används längre då det var för många som fick biverkningar av operationerna. Det ironiska är faktiskt att många istället började svettas mer. Min mamma hade tur och operationen var helt tillfredsställande för henne.

Numer finns det dock bättre metoder och mer om det längre ner.

Jag har inte problem med svettningar någon annanstans. Visst kan jag svettas mycket på andra ställen men inte så att det stör socialt.

Hur vet man att man har hyperhidros?

När det gäller hyperhidros så kan man inte göra ett test och på så vis säga vilka som har det och inte. Man har inte lyckats hitta några mätbara substanser i kroppen som gör att man kan mäta hyperhidrosen. Det man istället brukar gå efter när man ställer en diagnos är huruvida personen i fråga känner att ens vardag drabbas på ett dåligt sätt av svettningarna.

En person med normal svettproduktion kan svettas när det är varmt eller vid ansträngning. Detta eftersom kroppen själv reglerar sin kroppstemperatur på detta vis.

En person med hyperhidros kan istället svettas av ingenting, och den svettas extra mycket av värme och ansträngning. Denna konstanta svettning är oerhört påfrestande. Ofta väljer man kläder kring problemet, tar med sig ombyten och ser till att inte vara hemifrån allt för länge av rädsla för svett. När ens vardag påverkas på detta sätt av svett så är det troligen hyperhidros som en lider av.

I mitt fall började det i tonåren, på högstadiet. Jag kunde ha stora ”LP-skivor” under armarna trots att jag samtidigt frös. Svettningarna blev värre med hormonerna, speciellt vid mens. Det var så otroligt jobbigt att aldrig kunna ha kläder i färg på överkoppen, av rädsla för att det skulle synas svettfläckar. Du som svettas mycket känner säkert igen dig.

Olika typer av hyperhidros

Det finns två olika former av hyperhidros. Dessa olika former skiljer sig åt eftersom olika saker kan orsaka svettningen. Vilken variant man har kommer påverka vilken behandling man kan få mot svettningarna.

Primär hyperhidros

Om man har primär hyperhidros så har du extrema svettningar utan att det går att säga orsaken till dem. Det kan vara något ärftligt som ligger bakom den primära hyperhidrosen, eller så har du bara extrema svettningar utan anledning helt enkelt.

Sekundär hyperhidros

Du som kan spåra dina svettningar till något annat, alltså att svettningarna beror av något har en sekundär hyperhidros. Kanske är extrema svettningar en biverkning från någon av dina mediciner, eller så kanske du har kommit in i klimakteriet.

När man ska behandla sekundär hyperhidros har man ofta fler vägar att gå. Detta eftersom man ofta kan lindra/ plocka bort/ minska det som svettningarna beror på i grunden. Kanske kan du byta ut någon av dina mediciner, eller få hjälp av andra mediciner som hjälper sköldkörteln om det är det som orsakar svettningarna. Ibland behövs ”bara” (bara inom ”” eftersom det inte alltid är så lätt att bara göra något) en livsstilsförändring. Är det alkoholen eller dina matvanor som ligger bakom svettningarna så är de sakerna lätta att kontrollera.

Vad kan man göra om man lider av extrema svettningar?

Oavsett vad som är orsaken till dina svettningar så finns det hjälp att få mot dem. Här nedan kommer jag gå igenom olika behandlingsmetoder. Jag har själv testat flera av dem.

Du kan få hjälp via en vårdcentral eller en specialiserad svettmottagning om du har en sådan i närheten av där du bor. När du kommer dit får du beskriva dina problem och läkaren kommer därefter att avgöra vilken metod du ska få testa. Vilken metod du får beror på vilka delar av kroppen som du upplever besvärligast. Detta eftersom alla metoder inte är praktiskt genomförbara på alla kroppsdelar. Kanske behöver du en kombination av flera olika behandlingar – men det vet din läkare bäst!

För att du ska bli lite förberedd så tänkte jag ändå lista några av de vanligaste behandlingarna samt diskutera hur de fungerar för att stoppa svettningarna.

Deoderant

Allra först rekommenderas självklart antiperspiranter (deoderant), och starkare sådana som finns på apotek. En del människor blir bra hjälpt av en stark antiperspirant – men inte alla. När du testat antiperspirant och du fortfarande har extrema svettningar så är det dags att söka hjälp.

absolut torr funkar inte mot svett

Produkten Absolut torr sägs minska svettningarna, men personligen har jag bara traumatiska minnen från misslyckade försök med irriterad hud.

Jag minns själv många gånger med ”Absolut torr” som ABSOLUT INTE gjorde mig torr. Vad den däremot gjorde var att irritera mina armhålor så illa att det sved och blev alldeles illrött. Usch, minnena får mig att rysa. Det är möjligt att det fungerar för några människor, jag har dock inte träffat någon sån person än.

 

Botox mot svettningar

svettas under armarna behandling armsvett

Först ritar sjuksköterskan upp vart sticken ska sättas och sedan gäller det att djupandas. Själva behandlingen är dock över på några minuter och det är helt klart värt det.

Jag var väldigt tidig med att testa botox, redan då det började användas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det gavs då ut under forskning och jag fick göra uppföljningar. Jag fick resa långväga för att ta mig dit och få behandlingen. Senare började behandlingen sprida sig till andra sjukhus i Sverige och då blev det lättare tillgängligt.

Inte långt efter bestämde sig landstinget i Stockholm (dit jag flyttat) för att inte subventionera behandlingen längre. Då fanns alternativet att åka till Köpenhamn för att behandlas där och få ersättning via försäkringskassan för EU-vård. Det var krångligt att resa så långt men det var det värt. Jag tror jag gjorde 5 resor totalt.

När botox mot svettningar först kom så blev det väldiga skriverier om det. Folk kunde inte förstå hur en produkt såsom botox kunde ha ett riktigt medicinskt syfte. Nu är istället botoxbehandlingar otroligt vanliga då de är effektiva samt enkla att genomföra.

Botox injiceras i små mängder på flera platser på det område som ska behandlas. Eftersom botox är ett nervgift så förhindrar det nervernas impulser som går till svettkörtlarna från att komma fram – alltså svettas du inte. Behandlingen måste upprepas med jämna mellanrum för att effekten ska sitta kvar. Ofta räcker en behandling ca. ett halvår, och sedan är det dags att göra den igen. För min del räckte behandlingen bara i 3-4 månader.

Man har inte kunnat se några särskilda biverkningar av denna metod. Extremt ovanliga biverkningar kan vara allergiska reaktioner och nedsatt styrka i musklerna kring det behandlade området. Alltså är denna metod relativt riskfri och de allra flesta blir av med sina problem.

Men många stick blir det, och du som är stickrädd kanske ska fundera lite innan du bestämmer dig. Jag tror jag brukade få 40 stick i varje armhåla. Vissa gjorde riktigt ont, men de flesta kändes knappt.

Mediciner

En del av de som drabbas av extrema svettningar kan få mediciner mot sina problem. Det finns antikolinerga läkemedel som stoppar svettningarna genom att påverka kroppens nerver. Ibland används dessa läkemedel i kombination med andra metoder för att få ett så bra skydd mot svettningar som möjligt. Värt att tänka på är att eftersom dessa preparat är läkemedel (receptbelagda) så finns det biverkningar som man kan drabbas av.

Jag har själv ingen erfarenhet av medicinering.

Mira Dry behandling

mira dry behandling Köpenhamn Danmark

En stencil läggs mot ytan som ska behandlas. Det kändes ingenting under själva behandlingen.

Efter att ha fått behandling med botox i flera år i Köpenhamn bestämde jag mig för att nappa på erbjudande om Mira Dry behandling. Jag var den första patienten som testade metoden på svettmottagningen i Danmark.

MiraDry är en behandling för underarmarna där man med hjälp av ett särskilt verktyg tar bort svettkörtlarna helt. Det fungerar genom att maskinen sänder ut energi i form utav mikrovågor. Dessa mikrovågor riktas mot svettkörtlarna och energin som bildas gör helt enkelt att svettkörtlarna dör. Denna metod är inte alls särskilt smärtfull, och ofta kan du få lokalbedövning om du känner dig lugnare av det.

Efter att man gjort sin behandling så kan man nästan omedelbart gå tillbaka till sitt normala liv. En del kan uppleva lätt svullnad och värme från underarmarna efter behandlingen, men det går ofta bort efter några dagar. Jag hade dock väldigt ont i ett dygn, med en skavande känsla under armarna som gjorde det svårt att röra sig. Kliniken gav ut ispåsar som hjälpte lite grann men till slut fick jag ta en stark värktablett. Min syster som gjort behandlingen tyckte inte att det gjorde ont.

Det som är allra bäst med MiraDry är att effekten sitter kvar livet ut! Svettkörtlarna som förstörs återskapas inte, och alltså slipper du de extrema svettningarna resten av ditt liv. Ofta räcker det också med en behandling, men vissa personer kan behöva två.

Jag har bara gjort en behandling och tycker att jag svettas ganska normalt nu. Jag är ok med att inte vara helt torr, jag vill bara inte svettas floder. Det som är negativt med denna metod är att det inte är så mycket forskat på den som med botox. Jag betalade ingenting för behandlingen som utfördes av Svettmottagningen. De har nu lagt ner sin verksamhet i Danmark så jag är osäker på hur det fungerar med kostnader i Sverige.

Jontofores

Jontofores svettningar handflata fötter fotsvett handsvett

Jontofores är en behandling som jag bara hört om, då jag själv inte är drabbad på händer och fötter.

Detta är en behandling för dig med fot och/ eller handsvett. Man behandlar det drabbade området genom att lägga det i ett vattenbad som har en svag elektrisk ström. Detta stimulerar svettkörtlarna till att producera mindre svett vid daglig behandling. En behandling tar ca. 20 minuter, och efter ett tag kan behovet av dagliga behandlingar minska.

Denna behandling ger inga biverkningar förutom möjligtvis torr hud.

Operera bort svettkörtlar

Bara om inga andra behandlingsmetoder fungerar för dig så kan det bli aktuellt med en operation. Detta är en ovanlig operation som kan ge biverkningar i form av blödningar, ärrbildning och lättare smärta. Men, för den som testat allt annat så kan operationen vara räddaren i nöden. Det som sker under operationen är att man opererar bort alla svettkörtlar under lokalbedövning för att helt enkelt bli av med det som producerar de extrema svettningarna.

Detta är vad min mamma gjorde på 70-talet som jag nämnde ovan. Jag vet att de är väldigt restriktiva med operationer mot svettningar numer då det, i många fall, finns alternativ.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply