0
Gå ner i vikt

Tjock mage smal i övrigt: orsak & vad du kan göra åt det!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Bukfett är bland det svåraste att bli av med. Så det är inte så konstigt om du är smal i övrigt men känner att fettet har skruvats fast på magen. Det betyder inte att du ska ge upp. Lär dig mer om hur fett lagras i kroppen så blir det enklare att göra någonting åt det.

Läs även: Kan man träna bort magen? (sanningen)

Anatomi av kroppsfett

Fettvävnad består till största del av fettceller, men innehåller även blodkärl och nerver. Den ligger under huden och även runt kroppens organ. Vi behöver alla en viss del fett. Det ger oss energi, som kan lagras i fettvävnaden. Samtidigt så är det fettet som hjälper oss hålla en jämn och skön kroppstemperatur. Det spelar även roll i produktionen av hormoner. Problemet är när du får lite för mycket av det goda. När du har tillräckligt med fett för viktiga funktioner, men fortsätter att lägga på dig extra.

Var lagras fett och varför?

I stort sett kan du lagra fett var som helst. Det är vanligt att kvinnor lagrar fett runt höfter och ben, medan männen lägger på sig runt midjan. Förutom frågan om kön så kan det även vara ärftligt, dina gener bestämmer var du lagrar överflödigt fett.

Fettlagringen har att göra med vad du äter. Allt du får i dig med kosten förvandlas när det kommer in i kroppen. Den suger åt sig näring och olika byggstenar som behövs för att det ska fungera. Även fett bildas på det här sättet. När du äter mer än du gör av med så lagras fettet på olika kroppsdelar.

Skillnaden mellan subkutant och visceralt fett

Det finns fett och fett, inte allt är lika farligt för dig. Faktum är att du behöver fett för flera funktioner, men det måste hållas under kontroll.

Vad är subkutant fett?

Det betyder bokstavligen fett under huden, det vill säga underhudsfett. Underhudsfettet skyddar oss mot stötar, kyla men också värme. Ibland kallar man det för vitt fett, på grund av dess färg. När du har ett överskott på energi så lagras det under huden. Man beräknar att ett kilo underhudsfett innehåller ungefär 7000 kalorier.

Vad är visceralt fett?

Visceralt fett kallas ibland för bukfett, men det är inte bara magen som det lägger sig på. Det här fettet ligger runt organen, inne i buken. Du kan vara smal på utsidan, men ändå ha för mycket visceralt fett. Den hör sortens fett är inte bra, eftersom den ökar risken för att du ska få diabetes typ-2, hjärt-och kärlsjukdomar, eller till och med vissa former av cancer.

Vilken typ av fett orsakar övervikt?

Båda typerna av fett kan ge dig övervikt. Mindre subkutant fett är inte farligt och kan rent av vara nödvändigt för god hälsa, medan det hårdare viscerala fettet kan bli mer problematiskt för hälsan.

olika typer av fett

Potentiella orsaker till tjock mage

Tidigare så var det vanligt att skylla på sig själv om man var tjock. Även andra hade något att säga om det. Man trodde att folk var lata eller älskade att äta onyttigheter. Att de inte hade någon självkontroll. Idag vet man mer om orsakerna till en tjock mage. En del kan bero på personen i fråga, men långt ifrån allt.

Genetikens roll

Till att börja med kan du vara född med en benägenhet att lägga på dig fett runt magen. Din kroppsvikt bestäms upp till 70 procent av genetik. Det är innebär att vissa personer måste jobba lite extra hårt om de vill hålla fettet borta, eller bli av med det som redan lagrats.

Hormonella förändringar

Det är inte ovanligt att märka av bukfettet när du kommer upp i övergångsåldern. Många kvinnor upplever en stor skillnad, vilket beror på hormonerna som förändras i den åldern. Även om du är yngre, eller är en man, så kan hormonerna påverka din fettlagring.

För kvinnor är det framför allt balansen mellan insulin, östrogen, progesteron, kortisol och testosteron som behöver ses över. De samarbetar, den ena behöver den andra för att fungera som den ska. Därför kan obalans i ett hormon leda till flera konsekvenser.

Läs även: Menscykel – Så påverkar hormoner under mens träning & viktnedgång

Livsstilsfaktorer som kost och träning

Även om det kan vara ärftligt eller hormonerna som rasar runt, så är livsstilen också viktig. Du kan göra bra mycket genom att vara medveten om vad du äter, samt se till att få tillräckligt med motion. Inte bara hur mycket du äter kan spela en roll, men också vilken sorts mat du väljer. Träning kan både få dig att bränna fett och bygga muskler som också kan hjälpa dig bli av med överflödigt bukfett.

Stress och dess inverkan på magfett

Både stress och sömn är två stora faktorer i kampen mot bukfett. Det är till viss grad kopplat till hormonerna, för både stress och brist på sömn ställer till deras balans.

Du har lättare att gå upp i vikt om du är stressad eller inte sover ordentligt. Likaså är det svårare att fatta sunda beslut, planera din kost och liknande saker, när du är stressad. Många upplever att de inte klarar av att hålla tillbaka impulser på samma sätt som när de är utvilade och lugna. Bland annat då viljan att äta sådant som du vet inte är bra för dig.

Mediciner och psykisk hälsa

Vissa mediciner gör det svårare att hålla vikten. De stimulerar aptiten eller gör det lättare att lägga på sig extra fett. Det är vanligt framför allt med mediciner mot psykisk ohälsa, som antidepressiva mediciner eller de som stabiliserar humöret.

Fett på magen

Män och kvinnor är olika, på flera sätt och vis. Deras kroppar ser annorlunda ut, det är ganska uppenbart. Därför är det viktigt att lära känna dig själv, och vad som fungerar för dig.

Tjock mage kvinna

Även om kvinnor är mer benägna att lägga på sig runt höfter och lår, så är det möjligt med bukfett även för dem. Det är inte så bra, för de löper stor risk att få följdsjukdomar, som diabetes eller hjärtproblem. Forskning visar att de har flera gånger större chans att bli sjuka än män.

Tjock mage man

Många män sliter med ölmage eller fettlagringar runt midjan. Ofta är det kopplat till vanlig övervikt. Till skillnad från kvinnor sätter sig fettet allra först på magen. Det är ofta därför de ofta har en kulmage men är relativt smala för övrigt.

Läs även: Bli av med ölmage: Så gör du för att bli av med kaggen för gott!

Hård mage eller mjukt fett på magen: skillnaden

Det finns två typer av fett, i huvudsak. Underhudsfettet är mjukare, medan det viscerala fettet är hårdare. Om du är tjock runt magen kan du kontrollera vilken sorts fett det är fråga om.

Försök ta tag om magen. Får du ett grepp om bilringarna så är det vanligtvis fråga om underhudsfett. Samma sak gäller om du lägger dig ner på rygg, och fettet liksom flyter ut mot sidorna. När det kommer till fett runt organen så behåller magen ofta samma form oavsett vad du gör med den. Den känns hård och du får inte något riktigt grepp om den.

Underhudsfett är mindre riskfyllt än visceralt. Det är aldrig bra att ha för mycket fett, men det leder inte alltid till samma allvarliga sjukdomar. En fingervisning är midjemåttet. Det ska inte vara över 80 centimeter för kvinnor eller 95 centimeter för män. Håll gärna lite koll på hur stor du är runt midjan, så upptäcker du problemet på ett tidigt stadium.

Risker med att ha mycket fett på magen

Det finns mycket att säga om fetma runt magen. Men framför allt är det kopplat till risker av olika slag. Det är lätt hänt att inte må bra om du har för mycket fett på magen.

Hälsorisker

Den allra största risken är att du utvecklar allvarliga sjukdomar. Allra främst till hands har du diabetes, typ 2. Speciellt om du har någon i familjen med diabetes, då ökar riskerna ännu mer. Även hjärt-och kärlsjukdomar har kopplats till just fett på magen.

Inverkan på självkänslan och självbild

Undervärdera inte faran av hur du mår psykiskt. Hur du ser på dig själv och upplever att du ser ut. Självkänslan kan gå i botten om du känner dig tjock. Även om det bara är runt magen, och du är smal i övrigt. Nu för tiden är det ännu svårare eftersom sociala medier flödar över av ”perfekta” kroppar och smala ideal.

Fördelarna med en balanserad kroppssammansättning

Så gott som ingen har en perfekt kropp, där allt är balanserat och fungerar som det ska. Du kan ändock komma ganska nära, om du vidtar vissa åtgärder. Börja gärna så fort du upptäcker att fettet smugit sig på. Alla behöver lite fett, men det bör vara på rätt plats och i lagom stora mängder.

En balanserad fettfördelning är viktig. Framför allt gäller det att inte ha för mycket fett runt organen inne i magen. Det är inte direkt bra att vara fet runt ben och höfter heller, eller någon annanstans. Men den värsta platsen är alltid magen, eftersom det är där du har alla de livsviktiga organen.

kroppssammansättning
En välbalanserad kropp orkar mer och leder till många positiva hälsofördelar.

Vad du kan göra om du har tjock mage och är smal i övrigt

Till att börja med är det naturligtvis viktigt att utesluta om du har någon sjukdom eller problem med hormonerna. Sådant som du kan se på blodprov eller andra undersökningar. När det är uteslutet så finns det några saker du kan göra själv:

1. Förbättra kosten

Ett tips för att förbättra kosten är att skriva ner allt du äter och dricker under en veckas tid. Många blir förvånade, för de trodde att de var supersunda. Alkohol, till exempel, kan ge dig ett överskott av kalorier. Likaså att inte äta på regelbundna tider, eller lägga upp för stora portioner. Ta gärna hjälp av en näringsexpert för att sätta ihop en kostplan som passar dina smaklökar och din situation.

Finns det mat som bränner fett på magen?

Det finns inga livsmedel som i sig kan bränna fett. Vissa livsmedel är dock sundare än andra och förvandlas inte lika lätt till överflödigt fett. Satsa på mycket grönsaker, samt magra proteiner som baljväxter och kyckling. Dra ner på tomma kolhydrater som vitt mjöl, och se till att få i dig mycket fibrer.

2. Träna regelbundet

Motion bränner fett och bygger muskler. Du kan inte bli av med fetman runt magen bara genom att träna, det krävs en god kosthållning för att klara av det. Du kan komma bra långt genom att träna regelbundet. Välj sådant som du tycker om, så att du inte ger upp. Samt träningsformer som är bäst för fettförbränning.

Läs även: Komma i gång med träning vid övervikt

Kan man träna bort magen?

Nej, du kan inte få bort magen bara genom träning. Men den spelar en stor roll. Lösningen är regelbunden motion, gärna lite tuffare träning, kombinerat med rätt mat. Lär dig hur du utnyttjar de här två redskapen på allra bästa sätt så kommer du se resultat ganska snabbt.

3. Sova bra

Du sparar mer fett om du inte sover ordentligt, så skapa goda sömnrutiner. Gå och lägg dig vid samma tidpunkt varje dag. Samma sak gäller när du stiger upp. Oavsett hur mycket du sovit så hjälper du kroppen att vänja sig vid ett schema. Gör sovrummet extra inbjudande för god sömn. Håll dig undan från skärmar en god stund innan det är dags att sova, ljuset kan hindra dig från att somna.

4. Undvika stress

Stress kan vara en faktor som gör dig överviktig. Bland annat så kan stress göra att du känner dig mer hungrig, och inte riktigt märker när du är mätt. Det gör det också svårare att stå emot frestelser eller hålla sig till en kostplan. Samtidigt så ökar stresshormonet kortisol, vilket kopplas till övervikt. Så om du vill bli av med bukfettet kan det vara bra att dra ner på stress så mycket som möjligt.

Hur bränner man fett på magen snabbt?

Tyvärr är det inte så lätt att bli av med fetma runt magen så snabbt. Det är inte heller något som rekommenderas. Tänk på att det tog tid att samla på sig fettet, och det kommer att ta en stund att bli av med det. Du kan klara det, men snabba lösningar är inte bra lösningar.

Läs även: 27 tips för att bränna fett ”snabbt”

Extrema dieter kan vara farliga för du får inte i dig tillräckligt med näring. Samma sak gäller så kallade bantningspiller. Det är också lätt att förlora muskelmassa om du bantar för fort, vilket i sin tur gör det svårare att hålla fettet borta. Om du går ut för hårt är det lätt att tappa suget och ge upp helt och hållet. Eller lida så mycket att det inte fungerar för varken dig eller din familj.

Välj i stället en hållbar lösning. Lägg om din livsstil på ett sådant sätt att du kan fortsätta med det under lång tid. Dels så håller du dig sundare medan du går ner i vikt. Ofta är det också lättare att hålla kvar sin idealvikt och inte lägga på sig bukfett igen om det blivit ett sätt att leva.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply