0
Tabata övningar vad är tafatta
Träning

Tabata – en introduktion till denna högintensiva träningsmetod

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Tabata är en träningsform som blivit allt mer populär och det är lätt att förstå varför. Många dras till tabatans karaktärsdrag, korta träningspass som ger stora och snabba resultat. Dessa korta träningspass är väldigt högintensiva, men de kan anpassas för alla som tränar oavsett vilken nivå man är på. Jag skrev tidigare om Metabolisk träning som är en annan form av högintensiv träning.

Vad är Tabata?

Tabata går ut på att man under en viss tid tränar högintensivt och sedan vilar man halva den tiden direkt efter övningen och sedan upprepas detta i flera rundor. Hur lång tid övningarna utförs och hur många rundor man genomför är upp till en själv att bestämma, men ett vanligt exempel är att träna i 20 sekunder och vila i 10.

Typiska Tabata-övningar

Övningarna som används vid tabata kan vara allt från vanliga klassiska kroppsviktsövningar så som situps och armhävningar till mer avancerade övningar som vi bara finner inom tabatan. För att på riktigt lära sig att träna tabata så rekommenderas det att man bokar ett tabatapass. Eftersom tabatan är så vanlig nu för tiden så finns dessa pass på de flesta träningsanläggningarna, även de mindre och lokala brukar ha tabata.

När man lärt sig grunderna (vilket jag också kommer försöka förklara i detta inlägg) så kan man träna tabata själv antingen hemma eller på ett gym.

Exempel på Tabatapass

Om vi utgår från tidsexemplet ovan och vill träna bålen så skulle vi kunna få ihop en hel tabata-rutin på under 4 minuter som är både effektiv och rolig.

De övningar som skulle kunna tänkas användas är:

  • Situps
  • Crunches
  • Rygglyft
  • Burpees

För att göra denna 4 minuters-rutin ska första övningen upprepas i 20 sekunder för att sedan följas av 10 sekunders vila. Sedan upprepas alla övningar i samma mönster. Alltså kommer du göra varje övning under två 20 sekundersperioder för att få ihop 4 minuter.

Detta är ett träningspass som kan göras själv, tillsammans med fler tabata-pass eller som en del av ett ”vanligt” träningspass.

Fördelar med tabata

Varför ska jag då träna tabata istället för vanlig träning? Jo, tabata har många fördelar och många av dessa beror på hur högintensiv tabatan är.

Tabata tränar allt. Både konditionen och styrkan blir bättre av tabatan. Vill du bli stark och vältränad är det just så högintensiv träning som fungerar bäst. Den som vill förbränna fett kommer också ha nytta av tabatan. Det då dels konditionsträningen bränner kalorier och fett och dels att styrketräningen förbättrar ämnesomsättningen, vilket gör att man bränner fler kalorier över hela dagen.

Det ska vara roligt att träna

Största anledningen till att jag ibland kör Tabata är att det är roligt. I och med att tabatan är så enkel att anpassa efter sina egna behov och vad man själv tycker om så blir det ett kul träningssätt. Många blir lätt uttråkade av långsammare träning med flera repetitioner av samma övning, detta kommer inte vara fallet med tabata.

Så slutligen, jag vill verkligen slå ett slag för tabatan, mitt favoritsätt att använda den är under mina gym-pass. Då kör jag minst en tabatarutin. Oavsett vilken del av kroppen jag tränar just den dagen så går det att anpassa en tabatarutin till det.

Sammanfattning

Tabata är en tidseffektiv träningsform som går att variera i det oändliga och det är inte konstigt att just tabataintervaller blivit så otroligt populärt.

Tabataintervaller bygger på att en övning körs i 20 sekunder, följt av 10 sekunders vila. Under träningspassen kombineras ofta konditionsövningar med styrkeövningar. Upplägget kan köras både med och utan vikter och det är därför en utmärkt träningsform att köra hemifrån.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply