0
Träning

7 tips för att bli av med valkar i händer efter träning

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är ganska vanligt att få valkar i händerna när du tränar, speciellt om du tränar med hantlar, skivstänger och kettlebells. Visst är det kul att få bevis på dina ansträngningar men det är mindre roligt när händerna får förhårdnader.

Därför är det bäst att hålla efter dina händer och sköta om dem regelbundet. Har du redan valkar kan du bli av med dem, samtidigt som du gör något för att förhindra att de uppstår. I det här inlägget ger jag mina bästa tips på hur du förebygger och behandlar valkar i händerna.

Är det bättre med handskar?

Experterna säger att du helst inte ska ha på dig handskar när du gör vissa övningar. Meningarna är lite delade, men de har en del poänger som är logiska.

Handskar tar bort en del element i övningen som är till nytta för dig. Bland annat påverkar det ditt grepp om du lyfter stänger. De där millimetrarna gör stor skillnad.

Läs även: Marklyft: En komplett guide hur du gör marklyft säkert & rätt

Du får inte heller lika bra grepp som när du använder till exempel magnesium. Med sämre grepp klarar du inte av att träna alla musklerna. Så även om de kan hindra valkar från att uppstå är det bäst att träna utan handskar.

Pilla inte på valkarna

Om du har stora valkar i händerna kan det vara frestande att pilla på dem och försöka få bort dem. Och ibland fungerar det.

Det kan vara svårt att låta bli att pilla på förhårdnader i händerna…

Men i slutändan gör du bara saken värre. För kroppen får signaler om att göra valkarna ännu större och grövre, och så börjar du om från början igen.

En risk är också att de börjar blöda, och då måste du snabbt behandla dem. Det är inte roligt om såren blir infekterade och det blir också svårare att få grepp.

Om du tränar på ett offentligt gym måste du ha ett ordentligt bandage på så du inte blöder igenom på utrustningen.

Enkel behandling för valkar

Det finns flera olika sätt för att behandla eller förhindra valkar från att uppstå.

Till en viss grad kan du inte undvika att din hud blir påverkad av träningen, speciellt om du håller på med vikter av olika slag. Men precis som musklerna så blir huden starkare med tiden, den klarar av mer tryck än när du var nybörjare.

En vanlig metod är genom att gnugga pimpsten på valkarna.

 1. Börja alltid med att blöta upp händerna. Det gör du genom att lägga dem i lite varmt vatten ungefär en kvart. Om du har i lite Epsom-salt i vattnet fungerar behandlingen ännu bättre.
 2. När händerna är uppluckrade tar du fram pimpstenen och gnuggar den över valkarna. Du kan också använda en vanlig fotfil men var försiktig. Du ska inte röra huden runt omkring valkarna för den kan spricka. Och du vill bara gnugga bort valkarna, och inget mer. Så försiktiga rörelser, det är bättre att ta för lite första gången än tvärtom.
 3. Efter avslutad behandling sköljer du av händerna och torkar dem.
 4. Smörj in dem med en bra handkräm så huden blir fuktig och redo för nästa träningspass.
Hur får man bort förhårdnader i händerna?
1. Uppmjukande salt för både händer och fötter HÄR / 2. Pimpsten HÄR / 3. Återuppbyggande handkräm HÄR

Hand spa behandling

Ibland kan det vara skönt att ge händerna lite extra. Det här fungerar bra vare sig du har valkar eller inte, men är allra bäst när du börjar känna av förhårdningar i händerna. Du hjälper huden att bli starkare och smidigare genom att behandla den väl.

Valkar händer produkter

Både innan du får valkar och efteråt finns det flera bra produkter du kan använda för att behandla dina händer. Det är ett fortlöpande arbete, speciellt om du lägger ner lite extra tid på din träning.

Men det är väl värt ansträngning. Inte bara får du snygga händer, det blir också lättare att ge järnet på gymmet.

En del bra produkter som du kan behöva:

L’Occitane Shea One Minute Hand Scrub

handskrubb förhårdnader i händerna
Köp L’Occitane Shea One Minute Hand Scrub HÄR

En allt i allo kräm som dels skrubbar bort förhårdnar, dels ger huden fukt och mjukhet.

Som namnet antyder är den gjord av sheasmör, blandat med malda valnötsskal för att ge en skön skrubb. Använd den gärna innan du smörjer in händerna med handkräm, det gör huden mer mottaglig för vad krämen har att ge.

After Workout Hand Mousse

mousse för händerna träning
After Workout Hand Mousse finns HÄR

Efter avslutat träningspass kan det vara bra att ta hand om huden med en gång. Det här är en intensivt fuktbindande handkräm som är speciellt utformad för torr hud och valkar.

Dels har den urea som är fuktbindande och hjälper cellerna förnya sig. Sedan innehåller den också sheasmör som är känt för att vara mjukgörande och rikt på antioxidanter. Sådant som huden behöver.

Spraya lite mousse i handen och massera in, den klibbar inte utan absorberas med en gång.

Tweezerman Pedro Callus Stone

fil för förhårdnader i händerna
Denna dubbelsidiga fil finns att köpa HÄR

En dubbelsidig fil som är utmärkt när du vill ta bort valkar.

Först använder du den grövre sidan, för att få bort det värsta med valkarna. Sedan vänder du på den och filar med den finare sidan, för att göra huden jämn och slät.

Det ergonomiska handtaget ger dig ett gott grepp vilket minskar risken för att du ska ta bort för mycket.

Scholl Fotscrubb med naturlig pimpsten

scholl fotkräm med pimpsten
Köp Scholl Fotskrubb med naturlig Pimpsten HÄR

Denna produkt kan med fördel användas till valkar i händerna också. Den är exfolierande, och är väldigt effektiv mot grov och hård hud.

Smörj in händerna och skölj av.

För bättre effekt kan du gärna massera in den lite extra innan du sköljer av krämen.

Maria Åkerberg bomullsvantar

skyddande bomullsvantar handkräm
Mjuka tunna bomullsvantar finns HÄR

För dig som vill sova med en extra fet handkräm, alternativt ha den på dig under dagen.

Det är så lätt att kladda ner saker och ting när du smörjer in dig med feta krämer, men med ett par bomullsvantar får du både stor effekt och skyddar omgivningarna. Kanske efter din spa-behandling?

Maria Åkerberg Shea Balm

mjukgörande handkräm förhårdnader i händerna
Maria Åkerberg Shea Balm finns HÄR

En salva som är tänkt för riktigt torr och hård hud. Även om den känns lite grov när du smörjer in den så smälter kornen snabbt och blir en del av huden.

Krämen är gjord av sheasmör, en produkt från sheanötterna. För att göra den extra effektiv och len är sheasmöret blandat med ringblomsextrakt.

Compeed Plåster mot hård hud

plåster mot förhårdnader i händerna
Compeed plåster finns att köpa HÄR

Effektivt för att mjuka upp valkar. Du kan ha plåstret på flera dagar och sedan blir det enklare att ta bort dem. Mindre valkar kan försvinna av sig själva med behandlingen.

Komma till rätta med valkar i händerna

Det är ofta en kombination av olika saker som hjälper. Redan innan du går till gymmet bör du smörja in händerna minst en gång om dagen. Ge dem lite omsorg så håller de sig smidigare. Efter ett tag brukar de vänja sig vid ansträngningen.

 1. När du tränar är det viktigt att ha ett gott grepp om stänger och annan utrustning. En del använder dragremmar för att undvika valkar i händerna. Det finns mycket att säga om det, så det är naturligtvis ett personligt val.
 2. Använd (flytande) magnesium när du lyfter tungt. Det är till för att ge dig ett bättre grepp om redskapen, vilket naturligtvis ger en viss friktion. Samtidigt så fyller det ut hudveck och annat som annars kommer i vägen för lyftet, och som kan leda till valkar.
 3. Fila bort förhårdnader så fort de uppstår. En del föredrar att fila på torr hud, medan andra först blöter upp händerna i varmt vatten. Ta inte bort för mycket, det är lätt att skada huden. Fila bara bort det allra värsta, det är bättre att göra flera gånger än att överdriva.
 4. Ge händerna lite extra omsorg, så ofta du kan. En spa-session med dig själv. Kör med skrubb och massera in näring, fila bort förhårdnader och avsluta med en bra handkräm. Det tar inte lång tid men kan göra stor skillnad i det långa loppet.
 5. Skär en citron itu och gnid in händerna med den. Skär sedan upp citronskalet och lägg det på valkarna, med ett plåster över. Låt det verka över natten. Förutom att det mjukar upp och tar bort valkarna så är citron även bra mot sprickor och infektioner.
 6. Lägg händerna i blöt i en skål med ljummet vatten blandat med bikarbonat. Efter 10 minuter gnuggar du valkarna med pimpsten. Bikarbonat fungerar som en naturlig exfoliant, och den är också antibakteriell.
 7. Smörj in händerna med mjukgörande krämer. Det finns flera mycket bra produkter på marknaden som både fuktar och mjukar upp huden. Dels blir det enklare att ta bort valkar, men huden blir också smidig och kan stå emot lite mer. Ett tips är att smörja in sig med en extra fet salva innan läggdags. Eventuellt tar du på dig bomullsvantar för att hålla lakanen klibbfria.

Valkar kanske är en naturlig del av träning och tyngdlyftning. Men det betyder inte att du bara ska låta dem vara. Ta upp kampen, även om de kommer tillbaka. Det förbättrar din träning och ger dig snyggare händer.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply