0
Kost och mat

Proteinbröd – istället för vitt bröd

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Proteinbröd – kan det vara räddningen? Något som många blir livrädda för när de börjar tänka mer på sin kost och livsstil är bröd. Bröd som är en basvara människan levt länge på. Bröd som de flesta svenskar är uppvuxna med. Men för många är det just brödet som är deras lockelse. Men låt mig berätta en sak: du måste inte ge upp brödet för att kunna leva ett sundare liv. Javisst, det vita brödet som är rätt så näringsfattigt kanske inte är en jättebra källa att hämta sina dagliga kolhydrater och kalorier ifrån – men istället kan man byta ut detta bröd mot något som kroppen faktiskt tycker om och som gör gott för kroppen – proteinbröd!

Proteinbröd – ett nyttigare alternativ

Bröd med färre kolhydrater proteinbröd
Proteinbröd är bröd med färre kolhydrater och mer protein.

Alternativ till bröd – Hmm – tänker du. Det gjorde jag också till en början, det enda jag såg framför mig var just sånt bröd jag (trodde att jag) inte tyckte om. Mörkbrunt kompakt bröd fyllt av saker som var – ja inte bröd. Och ja, utan de mängder av gluten som finns i de traditionella vita bröden är det svårt att få till just ett sånt fluffigt och fint bröd just av den anledning att brödet behöver all gluten som finns i vitt mjöl för att kunna jäsa så fint. Men! Det betyder verkligen inte att alternativen inte är goda.

Det jag väljer att äta istället för det vita brödet är proteinbröd, vilket är en relativt ny produkt på den svenska marknaden. Flera olika producenter finns och dessa typer av bröd sprider sig mer och mer i de vanliga butikerna av den enkla anledningen att de är så himla bra alternativ!

Bröd med färre kolhydrater

Istället för att äta bröd som är fulla av kolhydrater och kalorier – men snåla på andra näringsämnen – så kan vi äta ett bröd som har en försvarbar mängd kolhydrater jämfört med det protein och näringsinnehåll de innehåller.

Ett exempel är att ett vitt bröd kan innehålla 52 g kolhydrater och 6 g protein per 100 gram bröd samtidigt som proteinbrödet kan innehålla 17 g kolhydrater och hela 21 g protein per 100 gram bröd. Alltså innehåller proteinbrödet över 3 gånger mer protein än det vanliga vita brödet samtidigt som det endast innehåller 30% av den kolhydratsmängd som det vita brödet innehåller.

Påläggen som gör gott

Nyttiga hamburgerbröd med protein LCHF
Om du kör LCHF är det perfekt med proteinbröd – eller som här protein-hamburgerbröd

Sen kan man öka mängden näringsämnen på sin macka genom att lägga till sunda pålägg. Ost och skinka i all ära, men det finns så många fler kombinationer att testa!

  • Avokado! En favorit hos mig och verkligen något som är nyttigt för kroppen. Avokado innehåller flera nyttiga fetter som gör bra för hjärnan, lederna och varje individuell cell i kroppen.
  • Hummus. Kikärtor är propfulla av protein och om de görs till hummus så smakar de också riktigt bra, testa att använda hummus istället för smör och att sedan toppa mackan med fräscha grönsaker, det blir absolut gott! Se mitt smarriga hummus recept.

Var du kan köpa proteinbröd

Jag hoppas att du fått inspiration till lite alternativ till bröd, och att jag på något sätt kunnat ge dig om än lite hopp om att du inte behöver överge brödet helt! Handla hem några olika sorter och testa dig fram tills du hittar det bröd du tycker mest om.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply