0
Pumpafrön nyttigt pumpakärnor
Kost och mat

11 anledningar till att pumpafrön är nyttigt

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Pumpafrön är mitt favoritfrö. Du kan både köpa dem färdigförpackade, eller använda de frön du får över när du lagar mat. Men är pumpafrön nyttiga? I det här inlägget går jag igenom detta superfrö och dess hälsofördelar.

Är det någon skillnad på pumpafrön och pumpakärnor?

Pumpakärnor pumpafrön skillnad
Här ser du pumpafrön, med pumpakärnor inuti.

Pumpafrön är hela fröet, med skalet på. De är vita eller beige till färgen. Om du öppnar det så har du en liten mörkgrön kärna där inne.

Det går att köpa både hela frön och kärnor i handeln. En del tycker om att äta dem med skalet på, medan andra föredrar själva kärnan. Skalet är lite segt eller hårt ibland.

Du kan äta dem som de är, ett alternativ är att rosta dem eller använda dem i såser.

Är pumpakärnor nyttigt?

Ja, pumpakärnor innehåller en rad med mineraler, vitaminer och mycket annat som din kropp behöver. De innehåller dessutom mer protein än alla nötter, med hela 29,8 g protein per 100 gram. Du ska dock inte överkonsumera dem för de är nämligen väldigt kaloririka.

Rekommenderat: Vilka nötter och fröer innehåller mest protein?

Vad du får i dig från pumpakärnor:

 • Fiber
 • Protein
 • Koppar
 • Zink
 • Magnesium
 • Fosfor
 • Vitamin K
 • Tryptofan
 • Omega 3
 • Komplexa kolhydrater
 • Antioxidanter

Pumpafrön kcal

Om du äter 100 gram pumpafrön intar du ungefär 500 kalorier. Men eftersom en vanlig portion ligger på 10 gram frön så blir det inte mycket mer än 50 kalorier. Därför är pumpafrön bra som ett smalt alternativ, både för mat och snacks.

Varför är det bra att äta pumpafrön?

Smoothie bowl topping
Pumpafrön är perfekta som smoothie bowl topping!

Det är ganska fantastiskt hur ett så litet frö kan ge så mycket. Att äta pumpafrön är bra, och något du bör inkludera i din kosthållning. Här följer 11 goda anledningar till att äta pumpafrön:

 1. De ger dig ett bättre immunförsvar. Det här är något som alla behöver tänka på, för ett starkt immunförsvar skyddar dig mot bra mycket. Pumpafrön innehåller en hel del zink, vilket annars kan vara svårt att få i sig. Det gör att immunförsvaret blir starkare. Vilket i sin tur bland annat hindrar sen tillväxt och håravfall.
 2. Pumpafrön är rika på oxidanter. Det är viktigt med oxidanter för de binder andra farliga ämnen. I pumpafrön får du både vitamin E och karotenoider, som båda är starka antioxidanter. En fördel med dessa är att de minskar inflammationer i kroppen.
 3. Det är en bra källa till Omega-3. En av de bästa växtbaserade alternativen för den här fettsyran. Som du behöver för att bygga upp och reparera celler, reglera blodtrycket och bistå njurarna.
 4. Du sover bättre om du äter pumpafrön. De innehåller ett ämne som kallas för tryptofan och som förvandlas till melatonin. Det hormon som påverkar sömnen, gör att du somnar lättare och inte vaknar under nattens lopp. En del rekommenderar därför att du äter några pumpafrön innan du går och lägger dig. Antingen tillsammans med frukt eller sötmandel.
 5. Ett bra skydd för prostatan. Många män börjar känna av prostatan när de kommer upp i en viss ålder. Pumpafrön innehåller en stor mängd zink, som kan skydda prostatan. Framför allt mot inflammation. Många använder sig av pumpafröoljan för detta eftersom den har en högre koncentration. De har också visat sig vara effektiva om du har en överaktiv blåsa, som kan vara väldigt jobbigt att hantera.
 6. Hjälper mot flera av klimakteriets symptom. Även kvinnor som börjat komma i övergångsåldern gör väl i att äta pumpafrön. De har ett naturligt fytoöstrogen som kan minska besvären med värmevallningar, lågt blodtryck och huvudvärk. Som alla är så vanliga när du kommer upp i den rätta åldern.
 7. De komplexa kolhydraterna reglerar ditt blodsocker. Det håller sig stabilt och du känner dig mätt. Om du har diabetes kan det vara bra att äta pumpafrön, men också om du vill få hjälp med att gå ner i vikt. Samtidigt så är de en stor hjälp för att reducera stress, som ofta kopplas till svängningar i blodsockret.
 8. Hjärtat blir starkare av pumpafrön. Flera av pumpakärnornas nyttiga ämnen är bra för hjärtat. Fytosteroler förebygger koagulering, vilket minskar möjligheterna för stroke eller hjärtattack. Pumpafröolja kan sänka blodtrycket och kolesterolhalten i blodet, vilket också är vanliga orsaker till hjärtproblem. Det kan höja halterna av kväveoxid i blodet, som ökar blodflödet i venerna och hindrar plack från att bildas.
 9. Pumpafrön är rika på fiber. Det är en av grundstenarna för god matsmältning. Fiber är också viktiga för att motverka diabetes, hjärtproblem samt övervikt. Med pumpafrön är det lätt att få i sig fiber, du behöver inte äta många för att dra nytta.
 10. De har en hög koncentration av nyttiga ämnen. Mineraler, vitaminer, antioxidanter, fiber, omega-3 och så många andra viktiga byggstenar för att kroppen ska må bra. Allt det här får du i ett litet frö, och du behöver inte äta många varje dag för att dra nytta av dem.
 11. Du kan få bättre och sundare spermier. Framför allt är det zinken som gör att spermierna blir starkare och mer effektiva. Men pumpafrön skyddar även mot skador som kan uppstå av strålning eller olika sjukdomar. Tack vare antioxidanterna hålls testosteron-halterna normala och mannen blir allmänt friskare.

Hur mycket pumpafrön per dag?

Nu är det naturligtvis inte bra att äta flera kilo pumpafrön varje dag. De är små men med hög koncentration och du bör begränsa ditt intag. Därför rekommenderar man att äta högst två matskedar per dag. Om du tycker det är litet så tänk på att fröna eller kärnorna är små så du får ganska många i en matsked. Och smaken är så pass stark att det gör skillnad med bara några få frön.

Pumpafrön giftiga – kadmium & nickel

Frön i allmänhet är rika på energi. Men det gör också att de lätt drar till sig tungmetaller när de odlas.

Man har testat olika frön och mätt halterna på kadmium och nickel (läs om tungmetaller i fröerna). Solrosfrön hade de högsta nivåerna på nickel, medan kadmium var högst i solrosfrön, linfrön och vallmofrön.

Pumpafrön innehåller inte lika mycket, men kan ha en viss dos av dessa tungmetaller. Det är en av anledningarna till att rekommendationen är max två matskedar per dag.

ekologiska pumpafrön
Jag köper alltid ekologiska pumpafrön för att undvika att få i mig tungmetaller.

Ekologiska pumpafrön HÄR

Det är därför bäst att välja ekologiska pumpafrön. Som garanterat är odlat på ett ansvarsfullt sätt och som därför innehåller så lite gift som möjligt. Du har flera bra märken och alternativ att välja mellan som inte alls kostar så mycket.

Pumpafrön biverkningar

Bland de vanligaste biverkningarna av pumpafrön är gaser och diarré. Men då måste du äta bra många för att må dåligt. Det är fibrerna i fröna som gör att din mage får jobba lite extra. Om du äter för mycket, speciellt om du inte är van vid en fiberrik kost, kan det ge dig magbesvär.

Ta vara på pumpakärnor (från pumpa)

Ta vara på pumpakärnor från pumpa
Att ta tillvara på pumpakärnor när du exempelvis gör en halloweenpumpa är ett billigt och miljövänligt sätt att skaffa dig ”gratis” pumpakärnor.

Det är klart att du kan köpa både pumpafrön och pumpakärnor som är färdigpackade och redo att använda. Men det är både lätt och nyttigt att ta vara på kärnorna när du ändå äter pumpa. Kasta inte bort dem du kan göra mycket gott med dem!

Läs även: Mina bästa butternutpumpa recept

Till att börja med är det viktigt att tvätta bort all pumpa, det vill säga själva grönsaken. Det är lättast om du använder lite varmare vatten. Gnugga fröna mot varandra och fortsätt sedan gnugga dem i en handduk. Låt dem torka väl innan du tillagar dem.

Ett vanligt sätt att äta pumpakärnor är att rosta dem. Du kan antingen göra det i stekpannan eller direkt i ugnen. Många använder bara lite salt för att göra dem smakrika, men du kan faktiskt använda olika smaksättningar för lite extra piff.

Rostade pumpakärnor i stekpanna:

Rostade pumpakärnor i stekpanna
Att rosta pumpakärnor i stekpanna själv är lätt och gott!
 1. Blanda pumpakärnorna med lite olja och salt.
 2. Rosta på relativt hög värme i cirka 5 minuter. Skaka pannan lite grand så att de inte bränns vid. De ska vara gyllenbruna och krispiga när de är färdiga.

Krydda gärna på med dina favoritkryddor och du har ett perfekt snacks!

Rosta pumpakärnor i ugn:

Rosta pumpakärnor i ugn
Att rosta pumpakärnor i ugn är lätt och gott!
 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda kärnorna med lite olja och salt. Bred sedan ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
 3. Rosta dem en 20-30 minuter.

De kommer att se lite brända ut men var försiktig så det inte blir för mycket. Rör om och sprid ut igen ett par gånger under rostningen.

Tips! Ett alternativ är att koka pumpafrön ett par minuter innan du sätter in dem i ugnen. Blanda dem sedan med en god, stark sås. Till exempel sambal oelek, BBQ eller teriyaki. Fröna kommer att suga åt sig såsen samtidigt som de blir knapriga.

Nyttan av pumpafrön

Med de här små fröna kan du lätt få till en balanserad kost. Du får med dig många nyttiga ämnen med bara en handfull med pumpafrön. Det kan förbättra din allmänna hälsa och hjälpa med en hel del specifika problem. Att de sedan smakar så gott är naturligtvis en bonus.

Se till att äta pumpafrön varje dag och lägg märke till skillnaden.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply