0
Hälsa

Hur blir man av med hicka? 7 supertips!

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Att något så enkelt som hicka kan bli ett problem. När man inte klarar av att sluta kan det bli ganska jobbigt. Hickan bara fortsätter och du vet inte vart du ska vända dig. Beroende på vilken hicka det handlar om så finns det dock några bra tips som kan hjälpa dig bli av med den.

Hypernervokustiskadiafragmakontravibrationer

Ett långt ord som i princip betyder hicka. Eller som beskriver vad det handlar om i alla fall. Språkvetenskapligt så härstammar det hela från latin där hyper betyder mycket, akustik handlar om ljud och diafragma är ju mellangärdet. En del menar att det är ett konstgjort ord. Men det gör inget, för det är ett roligt och beskrivande ord.

Vad är hicka?

Alla har det men ingen tänker närmare på vad det egentligen är. Hicka är när den stora muskeln i bröstkorgen drar ihop sig allt för snabbt. Resultatet är ett hickande ljud från stämbanden. En del tycker att det är obehagligt, men det gör sällan ont. Så även om det beror på en sorts kramp i mellangärdet, är det stämbanden som reagerar. Allt hänger ihop där inne i kroppen så det är kanske inte så konstigt.

Varför får man hicka?

Ett annat ord för den stora muskeln i bröstkorgen är diafragman. Den sitter i den nedre delen av bröstkorgen. Dess uppgift är att styra andningen. Så när muskeln drar ihop sig andas du in lite snabbt. Och det är när stämbanden i struphuvudet drar ihop sig som du hickar. De här sakerna styrs av det autonoma nervsystemet, så det är ingenting som du själv påverkar.

Den stora muskeln under lungorna kallas för diafragman.

Hickar ofta – varför?

Även om du inte hickar med flit så kan det finnas en del utomstående orsaker till att du hickar. Många får hicka när de dricker kolsyrade drycker, äter för mycket eller äter starkt kryddad mat. Andra saker som kan ge dig hicka är rökning, alkohol eller att du sväljer för mycket luft.

 • Alkohol
 • Rökning
 • Kolsyrade drycker
 • Kryddad mat
 • Stora måltider
 • Sväljer luft, kanske i samband med att du äter för fort
 • Stress

Hicka sjukdom

Det finns en del sjukdomstillstånd som kan ge dig lite extra hicka, även om det är ovanligt. Om du vet att du har något av dessa tillstånd så är hicka ett symptom. Om du har mycket hicka kanske du vill kolla upp din allmänna hälsa. Bland annat kan det handla om:

 • Hicka hjärtproblem. Perikardit, inflammation i hjärtsäcken, eller en hjärtinfarkt kan förorsaka hicka, som då ofta fortsätter under en längre tid.
 • Hicka cancer. Du kan få hicka av skador på hjärnan, bland annat av de som en hjärntumör för med sig. Även lungcancer och buktumörer påverkar organen så du hickar mer.  
 • Sjuklig hicka. Ibland hickar du så mycket att det är svårt att sova eller äta. Då är det bäst att söka vård. Även om det är väldigt ovanligt så finns det en del sjukdomar som kan få dig att hicka. Till exempel, gastrit, trombos i hjärnstammen, gikt, njursvikt eller lunginflammation.

Diafragma hicka

Diafragman är den stora muskeln som sitter under bröstkorgen. Det kallas också för mellangärdet och delar av magen från lungorna. Den styr din andning och är därför involverad när du får hicka.

Det är nämligen när diafragman drar ihop sig lite extra snabbt som du gör en inandning som låter. Allt det här sker utan att du tänker på det. Du hickar med andra ord. Ibland kan det ju höras på långt håll när någon hickar, och det är omöjligt att hindra ljudet.

Långvarig hicka som inte slutar

Det är inte ovanligt att ha hicka i en hel timme. Om det fortsätter längre och du efter några timmar fortfarande inte ser slutet på det så kan det vara bäst att söka vård.

För det mesta är det inget farligt eller allvarligt som ger dig hicka, men det är alltid bra att kolla upp ändå. Det kan vara en sjukdom, även om det verkligen är sällsynt.

Det kan också vara en reaktion på något annat. Bland annat kan orala nikotinläkemedel göra så du får långvarig hicka.

Varför får man hicka när man dricker alkohol

Hicka får du när diafragman irriteras på ett eller annat sätt. Det är därför som rökning och kryddstark mat kan ge dig hicka. Samma sak med alkohol. Den retar mellangärdet och gör så det drar ihop sig. Du andas in riktigt snabbt och det blir hicka.

Läs även: Är kombucha nyttigt eller en onödig hälsofluga?

Hur blir man av med hicka?

För det mesta är det inte mycket du kan göra åt hicka. Men det finns en del tips som kan snabba på processen. En del svär på att tipsen fungerar medan andra tar dem med en nypa salt. Alla som haft stark hicka är dock villiga att pröva på något nytt. Bara det fungerar så spelar det ingen roll vad folk säger.

Bli av med hicka tips

Försök bli av med din hicka genom att följa något av de följande tipsen.

 • Drick kallt vatten, gärna med isbitar. Du behöver inte dricka det rätt upp och ner utan det är bäst att smutta lite sakta på vattnet.
 • Drick vatten från motsatt sida av glaset eller med huvudet upp och ner.
 • Håll andan. Det hjälper mellangärdet att lugna ner sig så att säga. Du får mer kontroll över både dina muskler och din andning, de två komponenterna för hicka.
 • Drick ett glas vatten snabbt om det inte fungerar med att smutta på det. En del personer får bättre resultat när de gör på det här sättet.
 • Dra i tungan. När du drar i din tunga stimulerar du vagus nerven, vilket i sin tur får hickan att stanna upp.
 • Blunda och tryck försiktigt på dina ögon genom ögonlocket. Det sägs stimulera vagus nerven och hjälpa mot hicka.
 • Andas sakta och koncentrerat. Gör vad du kan för att ha kontroll, tillåt inte musklerna att dra sig samman och forcera fram en inandning.

Huskur hicka

Många av de ovan nämnda tipsen räknas som huskurer. I tillägg kan du försöka andas i en papperspåse eller håll andan och svälja samtidigt. Be någon att skrämma dig.

Återigen handlar det om att få kontroll över andningen. Du drar ju ett djupt andetag när någon överraskar dig och det kan stoppa upp reflexen att hicka. Skräm inte personer med hicka om du inte känner dem så väl.

Om du ofta får hicka kanske det är läge att se över din livsstil. Försök äta lite mindre måltider, och ät långsamt så du inte sväljer så mycket luft.

Undvik starkt kryddad mat och läskedrycker, egentligen allt som är kolsyrat. Dra ner på både alkohol och rökning, som är två stora irritationer för diafragman.

Ett sätt att bli av med hickan är att undvika kolsyrade drycker.

Stress är inte heller bra om du vill sluta hicka, så gör vad du kan för att ändra på dina vanor. Yoga eller en stressdämpande kurs kan vara en tanke.

Medicin mot hicka

Om du ofta har hicka eller den håller på under längre stunder så kan du få medicin av doktorn. Det finns olika sorter och du kan få pröva dig fram till en som fungerar för dig. Det är ju inte alltid så lätt att veta exakt vad det är som irriterar din diafragma och ger dig hicka.

Medan du undersöker den saken kan det vara lugnande att få medicin så du slipper hicka så mycket. Bland det första de ger dig är medicin mot halsbränna, för det är inte ovanligt att gastrit retar ditt mellangärde. Denna medicin är inte farlig, utan väldigt vanlig.

Läs även: Recept på naturlig hostmedicin med ananasjuice

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply