Menskopp och träning, hur funkar en menskopp, vilken storlek
Kvinnohälsa

Vad är en menskopp och går det att träna med menskopp?

Egentligen är det konstigt att ingen tänkt på att ta fram en menskopp tidigare. Eller i alla fall att menskoppen inte blivit populär förrän idag. Det är en genial idé som inte bara sparar pengar men som också är miljövänlig. En grönare röd vecka helt enkelt! I tillägg så minskar risken för infektioner och obehag.

Men hur funkar en menskopp och kan man träna med menskopp? Jag reder ut svaren här nedan.

Hur funkar en menskopp?

En menskopp är som namnet antyder en liten klockformad kopp gjord av silikon som man sätter upp i slidan. Längs ner finns ett handtag så att den ska kunna dras ut. Inne i koppen samlas blodet upp som sedan kan hällas ut i toaletten. Inga bindor eller tamponger som luktar och bygger på sopberget.

Fördelarna med alternativa mensskydd

Hur mycket rymmer en menskopp

Menskoppar är bättre för miljön och rymmer mer än en tampong

Att tillverka bindor och tamponger kräver stora mängder pappersmassa, så en menskopp sparar på skogarna. Själva framställningsprocessen är också mindre förorenande och krävande, med färre miljöfarliga ämnen som släpps ut. Vid riklig mens byter man gärna flera gånger och detta blir en ganska stor hög med sopor. Det kan sedan ta flera hundra år innan en binda är helt nedbruten, så ordet sopberg är verkligen lämpligt.

Men förutom miljön så är det bättre för en själv att använda ett återanvändbart skydd. Man slipper den kliande, torra känslan eftersom koppen inte suger upp blodet utan istället fångar upp det. Samtidigt så minskar risken för dålig lukt, något som inte har så mycket att göra med själva mensen utan istället är en reaktion när blodet blandas med kemikalier. Plus den dåliga ventilation i underlivet som uppstår när man blockerar det med en tampong eller binda.

Hur man sätter in menskoppen

Instruktion om hur man sätter in en menskopp

Instruktion om hur man sätter in en menskopp

Det finns olika storlekar på menskopparna och dessa kan också variera beroende på tillverkare. Man kan fråga innan köpet men det bästa är sedan att pröva sig fram till en modell som passar bäst. Även de som har rikligt mens kan använda sig av en liten modell, det är storleken på underlivet som är det viktiga. Vanligtvis så räcker det ändå med att tömma koppen ett par gånger per dygn.

Koppen trycks ihop och förs upp i slidan, där den sedan anpassar sig och faller på plats. När det är dags att tömma den så drar man bara i den lilla ploppen för att få ut den. Det kan vara lättare med ett räfflat handtag så att man får ett ordentligt grepp, men det är ofta en smaksak.

Hygien kring menskoppar

Det är ultrahygieniskt och anti-bakteriell att använda menskoppar. Kroppens naturliga pH-balans hålls intakt och det enda du behöver göra är att tömma och rengöra den två gånger per dag. En menskopp kan användas i upp till 12 timmar åt gången. Före eller efter varje mens bör man koka menskoppen för att sterilisera den, men sedan är det bara att använda den. Samma menskopp kan återanvändas gång efter gång och beräknas kunna hålla i upp till 10 år.

Många som prövat en menskopp undrar varför de inte börjat tidigare. Här hittar du lite fakta om menskoppar som är värda att veta:

Menskopp och träning

Att avbryta din träning för att byta tampong är inte exakt roligt och det kan vara svårt att hitta en toalett när du tränar utomhus. En menskopp är på grund av det ett perfekt alternativ till traditionella mensskydd. Så ja, du kan träna med din menskopp, även simma med den. Även vid tuffare träningspass som exempelvis crossfit har menskoppen inte några läckageproblem om du har rätt storlek. Det beror på vakuumsuget som uppstår när du sätter in den. En annan fördel är en menskopp inte har ett störande snöre som en tampongen har.

Dock rekommenderas inte att använda menskopp under yoga. I stretchövningarna kan du känna koppen och du behöver verkligen ha rätt storlek. De flesta som utövar yoga vet att även tamponger kan krångla under ett pass på grund av rörelserna.

Vilken menskopp är bäst?

Jag rekommenderar OrganiCup som är en menskopp av 100% mjukt medicinskt silikon utan kemikalier. OrganiCup menskopp finns i två storlekar A och B. Storlek A rekommenderas för dig som ännu inte fött barn och storlek B för dig som fått barn. Våra underliv är dock olika och man får prova sig fram. Här kan du dessa köpa miljövänliga menskoppar:

Storlek A (för dig som inte fött barn vaginalt)

Storlek B (för dig som fött barn vaginalt)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Close