0
Tanitavåg mäta fettprocent och muskelmassa våg bioimpedansvåg bio våg
Hälsa

Tanitavåg – en våg som mäter kroppsfett och muskelmassa mm.

Inlägget bunda innehåller reklam i form av annonslänkar

Med en Tanitavåg kan du mäta kroppsfett, muskelmassa procent och en mängd andra indikatorer. Ni som följt mig på Instagram har sett att jag gjort en kroppsscanning med min PT här i Brasilien. Den utfördes med en bioimpedansvåg – en våg som mäter kroppssammansättning. En Tanitavåg används av många hälsokedjor i Sverige för att göra kroppsanalys inför träningsupplägg.

Så funkar en bioimpedansvåg

Olika vävnader i kroppen leder ström olika fort, vilket gör att det går att skicka ström genom kroppen för att mäta kroppskompositionen. Det räcker att du ställer dig på vågen barfota och väntar i några sekunder tills du får resultatet. Svårare än så är det inte med en bioimpedansvåg.

Resultaten är inte 100 procent tillförlitliga, men de kan ge en ungefärlig uppfattning och definitivt visa dig om du är på väg åt rätt håll. Detta skiljer sig från en vanlig personvåg som kan visa att du gått upp i vikt bara genom att du druckit några glas med vatten.

Se denna instruktionsvideo om hur en Tanitavåg (märke av bioimpedansvåg) funkar:

Varför BMI är ett dumt mått

BMI är ett gammalt mått som uppstod mellan åren 1830 och 1850. Genom BMI kategoriseras en människas vikt enligt följande kategorier:

  • Undervikt (18,4 eller mindre)
  • Normal vikt (18,5 till 24,9)
  • Övervikt (25 till 29,9)
  • Fetma klass 1 (30 till 34,9)
  • Fetma klass 2 (35 till 39,9)
  • Dödligt överviktig (40 och över)

Matematiskt bygger allt på följande ekvation:

BMI = Massa (KG) / (Längd (m)) ^ 2

Som du kan se finns det absolut ingenting om muskelsammansättning, kroppsfettprocent, midjestorlek, kroppstyp eller kön. Exempelvis kan en person som väger 50 kg, som äter dåligt och aldrig rör sig vara mer ohälsosam än en 100 kg atlet, vilken denna ekvation missvisande kan leda till att folk tror.

BMI dåligt mått missvisande tar inte hänsyn till faktorer felaktigt kroppssammansättning

BMI kan verkligen vara ett dåligt mått. Se exemplet med en överviktig person och en bodybuilder med samma längd. De har samma BMI! Muskler väger mer än fett!

Mäta fettprocent och muskelmassa

Att mäta fettprocent i kroppen och muskelmassa är mycket mer intressant än att mäta total kroppsvikt eller BMI. Jag framförde tidigare kritik mot vanliga personvågar i inlägget muskler väger mer än fett, av just den anledningen.

En Tanitavåg (modell av bio våg) är en kroppsfettsmätare som även mäter muskelprocent, vatten i kroppen, benmassa osv. På så sätt får du en bättre bild av din kroppssammansättning. Jag själv som har ganska stabil benstomme, slipper bli lurad kring min vikt av en vanlig personvåg. Dessutom kan att du bundit mycket vätska vara en anledning till att du lagt på dig extra kilon väldigt snabbt så kallad ”vattenvikt”.

Tanita RD 953 – Tanitavåg

Tanitavåg RD 953 hemmabruk mäta muskelmassa bio våg

Denna Tanitavåg (RD 953) är en av de senaste högteknologiska bioimpedansvågarna på marknaden. Klicka på bilden för att veta mer (adlink)

Tanita RD 953 har den senaste Dual Frequency bioelectric Impedance Analysis (BIA)-tekniken. Det är den första bioimpedansvågen i världen för att göra det. Dualfrekvensen ger en ytterligare nivå av noggrannhet i kroppskompositionens analysprocess genom att tillhandahålla väsentliga data för en persons intracellulära och extracellulära status. Den här typen av avancerade bio vågar finns generellt endast för professionellt bruk, men Tanita RD 953 är en våg av samma klass för hemmabruk. Många av de billigare vågarna visar tyvärr felaktiga resultat enligt många tester, denna Tanitavåg är kvalitetssäkrad (men självklart är mätningarna ändå inte 100 % exakta).

KÖP VÅGEN HÄR

Kroppsammansättning fett muskler vätska benmassa Tanitavåg

Mät din verkliga vikt, din kroppssammansättning av muskler, fett och benmassa och vätska. 

Förutom att mäta fettprocent, kroppsvätska, benmassa, metabolisk ålder mm. gör vågen en analys av celldata. Detta ger dig möjligheten att få veta kvaliteten på muskelvävnaden, ett tillägg till att endast mäta muskelmassa. En hög poäng representerar en högre densitet av muskelfibrer, med mindre vatten, fett och bindväv. En låg poäng indikerar att muskelfibrerna är tunnare och färre jämfört med andra ämnen.

KÖP VÅGEN HÄR

Tanitavåg Tanita RD 953 bioimpedansvåg bio våg

Tanita RD 953 bioimpedansvåg kopplas ihop med en app via bluetoooth.

Tanita RD 953 har inbyggd bluetooth och fungera via en app (Healthy Edge®) som finns för både iphone och android. Dina mätningar sparas i appen och du kan lätt göra analyser över tid.

KÖP VÅGEN HÄR

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply