julmat kalorier julbord
Kost och mat

De värsta kalorifällorna på julbordet

Nu är julen här och därmed kommer all julmat! Julborden är proppfulla av massa smarriga saker år efter år och till det stora julbordet hör också ofta ett något mindre dessertbord. Men om man vill tänka på vad man stoppar i sig och vill hålla kalorinivåerna så låga som möjligt hur ska man tänka då?

En gång är ingen gång…

Oavsett hur du väljer att äta på jul så kom ihåg att det inte är fel att unna sig. Julen kommer bara en gång om året och det är inte hela världen att du äter fler kalorier än vad du ”ska” den dagen. Älskar du skumtomtar så är det självklart att du ska äta av dem, du har ju ändå 364 andra dagar om året att vara strikt med kosten på.

Med det sagt kan det vara så att man inte vill gå helt bananas och äta tills illamåendet står dig upp i halsen. Hur knäppt är det inte att vi äter tills vi nästan kräks? Då är det bättre att försöka se julen som en trevlig tillställning där du kan ta lite av mycket, men inte mycket av allt.

Att undvika / byta ut

Mycket på julbordet innehåller stora mängder fett och kolhydrater som bidrar till den höga kalorihalten. Självklara saker som innehåller mycket kalorier är Janssons, julskinkan och de feta varma kötträtterna. Men en annan sak att hålla extra utkik efter är brödet. Det är vanligt att man plockar på sig sin tallrik och undviker det allra fetaste men sen kommer man till brödet och man glömmer bort att tänka efter om vad som är i brödet. Många sorter av de bröd vi brukar äta på julen innehåller stora mängder socker eller sirap vilket gör att kaloriinnehållet skjuter i höjden.

När det gäller prinskorven och köttbullarna så är det inte säkert att du behöver lägga till dessa på listan med saker att undvika. Om dessa köps färdiga så försök hitta köttbullar och korvar med hög kötthalt och möjligtvis så låg fetthalt som möjligt. Detta gör att det inte finns plats för massa onödiga tillsatser som ökar kalorierna ytterligare. Ska du rulla köttbullarna själv så undvik att använda den fetaste grädden och leta efter en fettsnål färs som ändå håller ihop bra.

Rödbetssallad innehåller ofta majonäs och det kan vara en riktig kaloribomb. Övriga feta såser är också onödiga kalorier.

Självklart är dessertbordet det som bör hanteras med lite extra försiktighet. Välj en godsak att äta efter maten utan att gå och plocka från allt, så mår magen och kroppen bäst i slutändan.

Att äta istället

Men vad kan man faktiskt äta då? Det är ganska mycket vill jag säga!

Alla sorters fisk brukar i regel vara lägre i kalorier, och du behöver inte vara rädd för laxen heller. Laxen innehåller fett, ja, men den typ av fett som finns i laxen är livsnödvändig för oss och har massor av positiva fördelar. Eftersom laxen innehåller omega 3 fettsyror så minskar den risken för blodproppar, pulsen minskar och fettsyrorna kan till och med bidra till ett lägre blodtryck (vilket verkligen kan behövas efter all julstress). Den feta såsen som ibland serveras till kan du dock hoppa över.

På en del julbord är utbudet av grönt ganska snålt. Det som kan finnas är ex. brysselkål eller olika kålsallader. Dessa är fullproppade med nyttigheter och kan med fördel ätas för att magen ska känna sig mättare så man inte överäter av resten av maten. Tycker du inte om olika former av kål så kan du absolut förbereda en ”vanlig” sallad som du vet att du tycker om. Det blir riktigt gott att få bryta av den annars feta maten med en fräsch sallad.

Istället för allt godis och allt nybakat som hör julen till så kan du skapa något gott med mindre kalorier. Nötter doppade i mörk choklad har visserligen högt kaloriinnehåll men är betydligt nyttigare än sockrigt eller julgodis. I mitt inlägg om veganskt julgodis hittar du flera exempel på godsaker som innehåller kokosgrädde istället för vanlig grädde och dadlar istället för socker.

Så många kalorier innehåller julmat & dryck

Ha i åtanke att olika varumärken har olika innehåll och att kalorierna därför kan variera!

Julmat:

 • Prinskorv: 295 kcal/100 g
 • Rödbetssallad: 290 kcal/100 g
 • Revbensspjäll: 289 kcal/100 g
 • Senapssill: 270 kcal/100 g
 • Löksill: 210 kcal/100 g
 • Gravad lax: 185 kcal/100 g
 • Köttbullar: 180 kcal/100 g
 • Janssons: 130 kcal/100 g
 • Julskinka: 120 kcal/100 g

Dryck:

 • Julsnaps (40%): 222 kcal/1 dl
 • Starkvinsglögg (16%): 180 kcal/1 dl
 • Vinglögg (10%): 130 kcal/1 dl
 • Starköl (5,6%): 47 kcal/1 dl
 • Julmust: 35 kcal/1 dl

Godis:

 • Lussebulle: 100 kcal/styck
 • Knäck: 50 kcal/styck
 • Kola: 50 kcal/styck
 • Pepparkaka: 30 kcal/styck

Slutligen

Med det sagt vill jag önska dig en riktigt trevlig jul! Passa på, men överdriv inte!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply